Ισχυρή μεταβλητότητα και τζίρος στο Χ.Α – Κέρδη 2,1%

Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2013 17:55
UPD:18:00
REUTERS/YIORGOS KARAHALIS

Φωτογραφία αρχείου.

Μια συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας, με χαρακτηριστικό την προσπάθεια εξισορρόπησης- αντίδρασης από το χθεσινό βίαιο κλείσιμο, ήταν η σημερινή, όπου το Χ.Α έκανε ντεμπούτο στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών των δεικτών MSCI. Αυτό που ξεχώρισε ήταν η ισχυρή άνοδος των χθεσινών «χαμένων», όπως οι MIG, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή αλλά και αρκετών άλλων μετοχών που δεν απαρτίζουν τον νέο δείκτη.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε κοντά στο υψηλό ημέρας και στις 1.175,82 μονάδες με άνοδο +2,10% , ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 167,57 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 64,25 εκατ. τεμάχια.

Η έντονη μεταβλητότητα σήμερα οφείλεται σε ανεκτέλεστες εντολές πώλησης των παθητικών funds που δεν επενδύουν σε αναδυόμενες αλλά σε αναπτυγμένες αγορές, στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης των χαρτοφυλακίων τους λόγω του rebalancing των δεικτών της MSCI, γεγονός που έστειλε τον Γ.Δ έως και τις 1.144,19 μονάδες σήμερα.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε 1,02%, ο δείκτης FTSE Large Cap σημείωσε άνοδο 1,89% και ο δείκτης FTSE Mid Cap κατέγραψε κέρδη της τάξης του 1,09%.

Στις τραπεζικές μετοχές κυριάρχησαν πτωτικές τάσεις, μετά τη χθεσινή ισχυρή άνοδο, αν και οι πιέσεις περιορίστηκαν σημαντικά κατά την διάρκεια της συενδρίασης, με αποτέλεσμα την μετοχή της Εθνικής να υποχωρεί 2,17%, την Πειραιώς να κλείνει στο -1,25% την Alpha Bank να κλείνει αμετάβλητη στα 0,68 ευρώ, ενώ ανοδικά έκλεισε η Eurobank στο +5,27%.

Στα υπόλοιπα blue chips η μεταβλητότητα ήτνα έντονη, όπως έντονες ήταν και οι ακραίες αποδόσεις, ειδικά στους τίτλους που χτυπήθηκαν βίαια χθες, αλλά και γενικότερα σε τίτλους που δεν συμμετέχουν στον δείκτη MSCI Greece.

Tα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν οι MIG +28,16%, Μotor Oil +25,78%, Τέρνα Ενεργειακή +22,50%, Ελλάκτωρ +13,09%, Eurobank Properties +13,03%, Ιντραλοτ +9,25%, ΕΧΑΕ +9,17% και Μυτιληναίος  +7,80%.

Αντίθετα, πτώση κατέγραψαν οι ΕΛΠΕ -5,54%, ΟΛΠ -3,04%, ΔΕΗ 1,64%, Σωλ. Κορίνθου -1,04% και Coca Cola -0.85%.

Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι προοπτικές για τις ελληνικές μετοχές είναι εξαιρετικά θετικές, λόγω αυτής της μετάταξης της ελληνικής αγοράς στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών.

Όπως τονίζει ο Μάθιου Μπίζλεϊ,  επικεφαλής παγκόσμιων μετοχών της Henderson Global Investors, όταν η Ελλάδα ήταν μέρος του δείκτη των αναπτυγμένων αγορών, ουσιαστικά ήταν εκτός του ραντάρ των επενδυτών, καθώς αποτελούσε ένα πολύ μικρό κομμάτι του συνόλου. Τώρα σίγουρα θα προσελκύσει σημαντικά μεγαλύτερη προσοχή, καθώς αποτελεί ένα μεγαλύτερο κομμάτι ενός μικρότερου συνόλου.Η στάθμιση της Ελλάδας πριν ήταν της τάξης του 0,02% και τώρα ξεπερνά το 0,4%.

‘Oπως επισημαίνει ο Μάικλ Χάρις, στρατηγικός αναλυτής της BofA Merrill Lynch, μπορεί η Ελλάδα να διανύει τον έκτο χρόνο της ύφεσης και να επιβαρύνεται με 240 δισ. ευρώ σε δάνεια από την Τρόικα, και η ανεργία να έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, ωστόσο σε ότι αφορά άλλα οικονομικά στοιχεία, έχει σημειώσει βελτίωση και η έξοδος από το ευρώ είναι πλέον «αδιανόητη»,

Οι βελτιώσεις αυτές έχουν ενσωματωθεί στο πρόσφατο ράλι στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Η μετάταξη της Ελλάδας στις αναδυόμενες αγορές  έκανε τους επενδυτές να επιστρέψουν και να... ξανακοιτάξουν την Ελλάδα. Αυτό, δεν θα το έκαναν εάν πραγματικά δεν πίστευαν πως τα χειρότερα έχουν πλεόν περάσει για την Ελλάδα, όπως καταλήγει ο αναλυτής.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα