Γνώμη: Αρνήσεις με χαμόγελο

Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2013 07:00
REUTERS/THOMAS PETER
A- A A+

Στην ερώτηση αν ο κ. Σαμαράς και το κυβερνητικό επιτελείο πρέπει να είναι ευχαριστημένοι από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βερολίνο και τη συνάντησή του με την κα Μέρκελ, η απάντηση δεν είναι δύσκολη: προφανώς και οφείλουν να είναι ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα. Πήραν αυτό ακριβώς που επεδίωκαν, δηλαδή τα καλά λόγια της καγκελαρίου για τις προσπάθειες που γίνονται, τη συμπάθειά της -για άλλη μια φορά-  για όλα όσα αντιμετωπίζει ο ελληνικός πληθυσμός, την αισιοδοξία της ότι όλα θα πάνε καλά. Αυτά ήταν όλα όσα μπορούσε να περιμένει η ελληνική αποστολή, ουδείς -πραγματιστής- ανέμενε κάτι καλύτερο και πολύ περισσότερο ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Στην ερώτηση αν συνολικά, ως χώρα, στη δεδομένη συγκυρία, πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι από τα αποτελέσματα της επίσκεψης Σαμαρά στο Βερολίνο, η απάντηση δεν είναι εξίσου εύκολη και καθόλου προφανής. Πόσο ευχαριστημένος μπορεί να είναι όποιος δεν προσδοκά άμεσα επικοινωνιακά και βραχυπρόθεσμα πολιτικά οφέλη από τα χαμόγελα που μοίρασε αφειδώς η ηγέτις του πλέον ισχυρού εκ των εταίρων μας της Ευρωζώνης;

Στην πράξη η κα Μέρκελ μάς είπε -σε καλό κλίμα, αλλά με αποφασιστικότητα- αρκετά όχι. Αρνήθηκε -κατά τα αναμενόμενα- να κάνει έστω και μια νύξη πολιτικής συζήτησης που δεν στηρίζεται στα αποτελέσματα των συζητήσεων με την τρόικα. Παρέπεμψε ευθέως σε αυτήν και ζήτησε να υπάρξει μια κατάληξη στις συζητήσεις με τους ελεγκτές. Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να ζητήσει επίσπευση του αποτελέσματος, καθώς αυτή τη φορά, εκτός της ανάγκης ρευστότητας που θα έχει η χώρα, την οποία θα καλύψει με την επόμενη δόση, ένας ακόμη πιεστικός παράγοντας που υπάρχει είναι η επικείμενη ανάληψη από την Ελλάδα της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την αρχή του επόμενου έτους. Εκθείασε τα πρωτογενή πλεονάσματα που εγγράφουμε στα λογιστικά του κράτους, αλλά δεν άνοιξε καν την κουβέντα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τις πιθανές παρεμβάσεις ελάφρυνσής του, παραπέμποντας στα οριστικά στοιχεία που θα δημοσιοποιηθούν μετά τον Απρίλιο του 2014 και επαναλαμβάνοντας απλώς ότι οι εταίροι θα τηρήσουν τις υποσχέσεις τους.

Πώς αποκρυπτογραφούνται οι αναφορές και η στάση της κας Μέρκελ στην ελληνική πραγματικότητα; Πολύ απλά, πρέπει άμεσα να δεχτούμε τις απαιτήσεις περικοπών και παρεμβάσεων που υποδεικνύει η τρόικα σε ένα πολιτικό σκηνικό που γίνεται ολοένα και περισσότερο ασταθές, εν μέσω κοινωνικής έντασης που δεν βλέπει βελτιώσεις και είναι άγνωστο πότε και πώς θα κορυφωθεί, ελπίζοντας απλώς ότι οι ελληνικές επιλογές που παράγουν δημοσιονομικά πλεονάσματα θα είναι αρκετά συμβατές με τους κανόνες της Eurostat, ώστε να πιστοποιηθούν στο τέλος Απριλίου. Αυτά φαίνεται να περιλαμβάνει προς το παρόν το ευρωπαϊκό χριστουγεννιάτικο μενού για την Ελλάδα. Με τις θερμές ευχές της κας Μέρκελ.

ΝΙΚΟΣ ΦΡΑΝΤΖΗΣ - [email protected]

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή