Δριμεία κριτική Π. Λαφαζάνη για τον προϋπολογισμό του 2014

«Ομιλία ενός υπουργού προτεκτοράτου η τοποθέτηση του Γ. Στουρνάρα»
Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2013 12:26
UPD:12:30
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ο κ. Λαφαζάνης έκανε λόγο για «ενδοοικογενειακή διένεξη των μνημονιακών δυνάμεων» (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Με αναφορές στην διαφωνία Στουρνάρα – Μπακογιάννη για την υπερφορολόγηση ξεκίνησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης την τοποθέτησή του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2014.

Ο κ. Λαφαζάνης έκανε λόγο για «ενδοοικογενειακή διένεξη των μνημονιακών δυνάμεων», ενώ απάντησε στην αναφορά της Ντ. Μπακογιάννη στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «στοχεύει στην συνολική δομική αλλαγή της πορείας της χώρας» και ότι η κυβέρνηση «την μόνη υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει είναι να σηκωθεί να φύγει να πάμε σε εκλογές για να αλλάξει η πορεία της χώρας».

Σχολιάζοντας την ομιλία του υπουργού Οικονομικών επεσήμανε ότι «ο Γ. Στουρνάρας απευθύνεται περισσότερο στους δανειστές παρά στην χώρα. Είναι η ομιλία ενός υπουργού ενός προτεκτοράτου. Συγχαρητήρια. Όποιος σας άκουσε, δεν κατάλαβε τίποτα».

Για τον προϋπολογισμό του 2014 ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι «είναι εικονικός». Όπως είπε, «ο πραγματικός θα συνταχθεί από την τρόικα και μετά από διαπραγματεύσεις, που λένε ότι διαπραγματευόμαστε για να εφαρμόσουμε τις συνταγές και τις κατευθύνσεις». Έκανε λόγο για «Βουλή ενός προτεκτοράτου και μπανανίας», καθώς «για πρώτη φορά θα ψηφίσει ένα προϋπολογισμό που άλλοι συντάσσουν άλλοι καταθέτουν και άλλοι θα εφαρμόσουν».

Ο κ. Λαφαζάνης υποστήριξε ότι παραμένουν σε εκκρεμότητα το δημοσιονομικό κενό και τα νέα μέτρα, ενώ επεσήμανε ότι στον προϋπολογισμό του 2014 «ενσωματώνονται μη ψηφισμένα μέτρα όπως ο φόρος των ακινήτων». «Θα βάλετε την Βουλή να τα ψηφίσει εκ των υστέρων», πρόσθεσε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «εικονικό» και «πλάσμα της φαντασίας» το πρωτογενές πλεόνασμα. « Όταν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι 6,2 δισ., όταν κουτσουρεύετε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, όταν περιορίζετε τις επιστροφές φόρων, έτσι κάνουν όλοι πλεονάσματα. Μοιάζετε με τον οικογενειάρχη που πεινάνε τα παιδιά του και αυτός επαίρεται ότι έχει αποταμιεύσεις». Για το χρέος επεσήμανε ότι είναι «μη αντιμετωπίσιμο», ότι «δεν είναι λύση η επιμήκυνση που είναι έγκλημα» και ότι χρειάζεται «γενναίο κούρεμα».

newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή