Δίκαιη κατανομή των βαρών ζητεί ο ΟΟΣΑ

Συστήνει επιτάχυνση και διεύρυνση των μεταρρυθμίσεων
Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2013 15:50
UPD:19:24
ΑΠΕ ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Άνχελ Γκουρία, δίνει στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο την έκθεση του οργανισμού για την ελληνική οικονομία.

Τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στην εξυγίανση των δημοσιονομικών της επισημαίνει ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του για τη χώρα μας και τονίζει την ανάγκη ταχείας και πλήρους εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να εισέλθει η Ελλάδα σε τροχιά ισχυρότερης ανάπτυξης.

EURONEWS

Η επιτάχυνση και διεύρυνση του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι απαραίτητη για μια βιώσιμη ανάκαμψη, αναφέρει στην έκθεσή του ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Συστήνει δε, επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, ειδικά στον τομέα της ενέργειας και στους σιδηροδρόμους, στα τοπικά αεροδρόμια, τα λιμάνια και το real estate.

Όπως σημειώνει, η κρίση ήταν βαθύτερη του αναμενόμενου, οδηγώντας σε κάθετη πτώση της δραστηριότητας, που οδήγησε την ανεργία κοντά στο 28% και θέτει κινδύνους για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.

Για να επιτύχουν οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και να γίνουν αποδεκτές από τους πολίτες, είναι επιτακτική ανάγκη να μοιραστούν δίκαια το κόστος και τα οφέλη της προσαρμογής

Ανχελ Γκουρία, γ.γ. του ΟΟΣΑ

Παρουσιάζοντας την έκθεση στην Αθήνα, ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, υποστήριξε πως «για να επιτύχουν οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και να γίνουν αποδεκτές από τους πολίτες είναι επιτακτική ανάγκη να μοιραστούν δίκαια το κόστος και τα οφέλη της προσαρμογής».

Ελάφρυνση του χρέους, αν χρειαστεί

Ο κ. Γκουρία ανέφερε επίσης ότι η καμπύλη τροχιάς του ελληνικού δημόσιου χρέους έχει επιδεινωθεί ως αποτέλεσμα της χαμηλότερης των εκτιμήσεων ανάπτυξης, παρά το «κούρεμα» που είχε γίνει το 2012. Σημειώνεται ότι ο ΟΟΣΑ «βλέπει» συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά 3,5% φέτος και κατά 0,4% το 2014.

Ο ΟΟΣΑ «βλέπει» συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά 3,5% φέτος και κατά 0,4% το 2014

«Αν η ελληνική ανάπτυξη απογοητεύσει και πάλι, ή επιμείνει ο αποπληθωρισμός - ακόμα και μετά την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων - τότε θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος για χρέος στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να δοθεί μεγάλη βαρύτητα στη μείωση του χρέους», τόνισε ο γ.γ. του ΟΟΣΑ.

«Απειλή» ο αποπληθωρισμός

Ο ΟΟΣΑ κάνει ιδιαίτερα αναφορά στο θέμα του αποπληθωρισμού και προειδοποιεί ότι θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για την οικονομική προσαρμογή της Ελλάδας και τη βιωσιμότητα του χρέους της. «Οι τιμές στην Ελλάδα ίσως υποχωρήσουν έως και 12% περισσότερο από τις εκτιμήσεις των δανειστών  έως το 2020 πλήττοντας την οικονομική ανάπτυξη και αυξάνοντας το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ περισσότερο από ότι αναμενόταν», αναφέρει ο οργανισμός.

Σημειώνει δε, πως εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις του για μεγαλύτερο του προβλεπόμενου αποπληθωρισμό τότε το χρέος της χώρας δεν αναμένεται να υποχωρήσει από το 160% του ΑΕΠ πριν το 2020. Αυτό σημαίνει ότι θα διαμορφωθεί περίπου 35 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από τις τελευταίες εκτιμήσεις των δανειστών, τον Ιούλιο, για περιορισμό του στο 124% του ΑΕΠ το 2020.

Για να υποχωρήσει το ελληνικό χρέος στο 124% του ΑΕΠ τότε η οικονομία θα πρέπει να επεκτείνεται με ρυθμό 4,8% ετησίως μεταξύ των ετών 2014 και 2020

Σύμφωνα με το σενάριο του ΟΟΣΑ για την εξέλιξη των τιμών, για να υποχωρήσει το ελληνικό χρέος στο 124% του ΑΕΠ τότε η οικονομία θα πρέπει να επεκτείνεται με ετήσιο ρυθμό 4,8% ετησίως μεταξύ των ετών 2014 και 2020.

«Ένας τόσο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης και η διατήρησή του σε αυτά τα επίπεδα δεν είναι πιθανό... δεδομένων των ιστορικών επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας και της αδύναμης δυνητικής ανάπτυξης από τις αρχές της κρίσης», εκτιμά ο οργανισμός. «Εάν υλοποιηθούν οι κίνδυνοι του αποπληθωρισμού, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο οικονομικής ενίσχυσης της Ελλάδας από τους εταίρους της Ευρωζώνης», σημειώνεται στην έκθεση.

Στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό

Παράλληλα, η έκθεση του προτείνει ριζικές αλλαγές στο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο στους τομείς του τουρισμού, της επεξεργασίας τροφίμων, των οικοδομικών υλικών και του λιανικού εμπορίου. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, το οικονομικό όφελος από την υιοθέτηση των 66 προτάσεων από τις συνολικά 329 συστάσεις, θα αγγίξει τα 5,2 δισ. ευρώ ετησίως.

Μεταξύ των παρεμβάσεων που προτείνονται είναι η αλλαγή του χρονικού ορίου πώλησης του φρέσκου γάλακτος, η διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και σε άλλα σημεία πώλησης εκτός των φαρμακείων και η δυνατότητα λειτουργίας όλων των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές. Επίσης, παρεμβάσεις προτείνονται στους τομείς του άρτου, της αγοράς του τσιμέντου, των μαρινών, των ξενοδοχείων και της κρουαζιέρας.

Όπως αναφέρει ο διεθνής οργανισμός, η υπερβολική προστασία έχει κυριαρχήσει σε μια σειρά από κλάδους της οικονομίας, βλάπτοντας τον καταναλωτή και οδηγώντας σε υψηλότερες τιμές.

Η έκθεση του διεθνούς οργανισμού δόθηκε στη δημοσιότητα την ημέρα που η χρηματιστηριακή αγορά μετατάχθηκε και επίσημα στον δείκτη MSCI των αναδυόμενων αγορών μετά από 12 χρόνια παραμονής της στην κατηγορία των ανεπτυγμένων.

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα