Market Beat: Ο δισταγμός μετατρέπεται σε δειλή αισιοδοξία

Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2013 10:19
UPD:10:21
EPA/ALKIS KONSTANTINIDIS

Οι αγορές σε παγκόσμια κλίμακα είναι σε διαφορετική ατμόσφαιρα από χθες μετά τα σχόλια του Μπερνάνκι. Ο Μπερνάνκι δήλωσε ότι η Fed θα διατηρήσει την εξαιρετικά χαλαρή πολιτική της για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται, και θα ξεκινήσει το tapering στην αγορά ομολόγων μόνο όταν ήταν είναι σίγουροι ότι η βελτίωση στην αγορά εργασίας θα συνεχιστεί. Σήμερα το δολάριο ήταν υπό πίεση, αλλά οι μετοχές σε παγκόσμια κλίμακα βρήκαν στήριξη.

Η αγορά για δεύτερη μέρα στη σειρά κινήθηκε ανοδικά αν και είχε αρκετά σημάδια αδυναμίας η κίνηση αυτή. Γιατί κυρίως αφορούσε ολίγες μετοχές του ταμπλό ενώ το μέγα πλήθος έχει περιπέσει σε συναλλακτική νάρκη. Οι αναλυτές αναγνωρίζουν τη διάθεση των θεσμικών για συσσώρευση στα τρέχοντα επίπεδα με μόνο θετικό σε αυτή τη δυναμική την επιλογή να σεβαστούν τις στηρίξεις κοντά στις 1130 μονάδες για τον ΓΔ και τις 375 για τον 25άρη. Η στάση αναμονής για τους επενδυτές του ΧΑ τελειώνει στις 26 Νοεμβρίου και ως τότε, τα ερεθίσματα  από την εξέλιξη της «σχέσης» των ελεγκτών της τρόικας με την κυβέρνηση και από την πρόβλεψη της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας για την πολιτική της Fed θα δίνουν τον τόνο.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Από το εσωτερικό πεδίο υπάρχει κορύφωση της αγωνίας και των προσδοκιών με την συνάντηση Σαμαρά Μέρκελ την Παρασκευή. Το διεθνές κλίμα περιλαμβάνει πτώση στα χρηματιστήρια της ευρωζώνης και στην Wall Street καθώς περίμεναν οι επενδυτές την ομιλία του Μπεν Μπερνάνκε για να δούνε τις διαθέσεις των στελεχών της Fed αναφορικά με το tapering.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

Ο Dow στην αρχή πέρασε με βία πάνω από τις 16.000 μονάδες, αλλά δεν κατάφερε να κλείσει πάνω από αυτό το επίπεδο για δεύτερη ημέρα. Ο S&P 500 υποχώρησε περαιτέρω από το επίπεδο των 1.800 που χτύπησε τη Δευτέρα. Παρά τη διήμερη πτώση, ο S & P 500 εξακολουθεί να είναι περίπου 25% για το έτος. Ο δείκτης αναφοράς είναι σε καλό δρόμο για τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από το 2003.

«Τις τελευταίες δύο μέρες η αγορά ήταν λίγο ασταθής, σηματοδοτώντας μια κορύφωση εδώ, αλλά είναι εξαιρετικά ανθεκτική σε οποιαδήποτε κακά νέα και τα κεφάλαια συνεχίζουν να εισρέουν σε μετοχές και περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου από τα ομόλογα και τα επενδυτικά προϊόντα σταθερού εισοδήματος», δήλωσε ο Tim Ghriskey , ο οποίος διαχειρίζεται περισσότερα από 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια ως επικεφαλής επενδύσεων της Solaris Asset Management LLC .

Ο Dow Jones Industrial Average . DJI γλίστρησε 8,99 μονάδες, ή 0,06%, για να καταλήξει στις 15.967,03 . Ο SPX υποχώρησε 3,66 μονάδες, ή 0,20%, για να τερματίσει στις 1.787,87. Ο Nasdaq Composite Index υποχώρησε 17,51 μονάδες, ή 0,44%, για να κλείσει στις 3,931.55 .

Οι συναλλαγές παρέμειναν σε στενό εύρος με τον πρόεδρος Ben Bernanke να αναμένεται να μιλήσει στην Ουάσιγκτον στις 7 μ.μ. EST. O Charles Evans , πρόεδρος της Chicago Federal Reserve Bank , δήλωσε νωρίτερα την Τρίτη ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να χρειαστεί να περιμένει μέχρι το επόμενο έτος , ενδεχομένως μέχρι το Μάρτιο , πριν αρχίσει το tapering.

Ο Bernanke δήλωσε ότι η Fed θα διατηρήσει την εξαιρετικά χαλαρή πολιτική της για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται, και θα ξεκινήσει το tapering στην αγορά ομολόγων μόνο όταν ήταν είναι σίγουροι ότι η βελτίωση στην αγορά εργασίας θα συνεχιστεί.

«Μερικοί άνθρωποι είχαν σκεφτεί ότι η Fed θα μπορούσε να αρχίσει σταδιακή μείωση το Δεκέμβριο. Αλλά οι παρατηρήσεις του Μπερνάνκι έδειξαν πως δεν θα υπάρξει σταδιακή μείωση το Δεκέμβριο», δήλωσε ο Ayako Sera, ανώτερος οικονομικός αναλυτής της αγοράς στην Sumitomo Mitsui Trust Bank.

Ευρώπη

Με απώλειες έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές τήρησαν μία πιο επιφυλακτική στάση, ακολουθώντας την τάση στις αμερικάνικες αγορές, εν αναμονή πιο ξεκάθαρων ενδείξεων γύρω από τις προθέσεις της Fed για την μείωση ή όχι του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με πτώση 0,6%, ενώ και όλοι οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες σημείωσαν απώλειες. Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου υποχώρησε 0,35%, ο DAX κατέγραψε πτώση 0,38%, ο CAC 40 έκλεισε 1,12% χαμηλότερα, ο ΙΒΕΧ 35 σημείωσε απώλειες 1,57% ενώ στο -1,77% έκλεισε και ο ιταλικός FTSE MIB.

Tα σχόλια των αξιωματούχων της Fed βάρυναν το επενδυτικό κλίμα, με τον πρόεδρο της Fed στη Νέα Υόρκη, Ουίλιαμ Ντάντλεϊ να δηλώνει αισιόδοξος γύρω από την οικονομική ανάκαμψη, ενισχύοντας έτσι τις ανησυχίες πως η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ενδέχεται να προχωρήσει σύντομα σε μείωση των μέτρων τόνωσης της οικονομίας,

Εν τω μεταξύ, οι αγορές ανάμεναν με μεγάλο ενδιαφέρον χθες το βράδυ, την ομιλία του επικεφαλής της Fed, Μπεν Μπερνάνκε, για περαιτέρω ενδείξεις των προθέσεων της ομοσπονδιακής τράπεζας, γύρω από την πορεία της πολιτικής της, ενώ ανάλογες ενδείξεις αναμένονται και αύριο με την δημοσιοποίηση των πρακτικών της πρόσφατης συνεδρίασης της Fed.

Στο μέτωπο των οικονομικών στοιχείων, ο δείκτης οικονομικού κλίματος ZEW για τη Γερμανία, διαμορφώθηκε υψηλότερα των προβλέψεων. Συγκεκριμένα, ο δείκτης ZEW ενισχύθηκε το Νοέμβριο στο 54,6 από 52,8 τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν μικρότερη αύξηση στο 54.

Τεχνική ανάλυση

Χθες σημειώναμε: Από την άποψη της τεχνικής ανάλυσης έχουμε να υπογραμμίσουμε μια λεπτομέρεια που αφορά στην συνήθεια που απόκτησαν οι θεσμικοί του ΧΑ να οδηγούν την τιμή του 25άρη ενδοσυνεδριακά λίγο πάνω από την τιμή του ΚΜΟ30 ημερών και μετά να ξεσπούν πιέσεις που τον οδηγούν χαμηλότερα. Αν και σήμερα συμβεί αυτό θα λέγαμε ότι ο δείκτης των blue chip αποκτά μια κινητή οροφή, που είναι η τιμή του κινητού μέσου όρου 30 ημερών. Αυτός σαν γρήγορος ΚΜΟ ήταν ο πρώτος που μετά την πλαγιοκαθοδική δυναμική των τριών τελευταίων εβδομάδων βρέθηκε σε κίνηση πάνω από την πορεία του δείκτη των παραγώγων, μετά τη βουτιά της περασμένης Τρίτης 12/11. Την Παρασκευή η τιμή του ΚΜΟ ήταν στις 381,41 μονάδες και εκείνη τη μέρα το υψηλό ήταν οι 381,79 μονάδων με κλείσιμο του 25άρη στις 376,34 με μεταβολή -0,84%, χθες ο ΚΜΟ ήταν στις 382,15 μονάδες και το υψηλό ημέρας ήταν οι 382,58 με κλείσιμο του 25άρη στις 379,31 με μεταβολή +0,79%.

Μπορεί λοιπόν να υπάρχει μια λογική προσέγγιση στην πρόβλεψη της κίνησης βραχυπρόθεσμα και αυτή με βάση τη θέση του δείκτη έναντι του ΚΜΟ είναι πτωτική. Αφού συμπληρώθηκαν πέντε κλεισίματα διαδοχικά με τον 25άρη κάτω από τον ΚΜΟ30, άσχετα από το αν στις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις μόνο δύο ήταν πτωτικές και τρεις ανοδικές».

Στη συνεδρίαση της Τρίτης, ο ΚΜΟ ήταν στις 382,69 μονάδες και το υψηλό ημέρας ήταν οι 382,98 με κλείσιμο του 25άρη στις 380,88 με μεταβολή +0,41%. Άρα είναι σαφές για τον κάθε αναγνώστη αυτών των τιμών πως η συσσώρευση θα πάψει να ισχύει αν πετύχουν οι θεσμικοί να οδηγήσουν τον δείκτη πάνω από τον ΚΜΟ30 ημερών και για σήμερα το ζητούμενο αυτό αφορά στην υπέρβαση των 384 μονάδων. Αυτό το δεδομένο μπορεί να λειτουργήσει σήμερα υπέρ της διατήρησης του χθεσινού αγοραστικού ενδιαφέροντος και η διεύρυνσή του θα προσφέρει ενίσχυση της ανοδικής ορμής που σχηματίζουν τα κέρδη λίγων τίτλων.

Στο Χ.Α.

Το διεθνές κλίμα δείχνει ότι οι αγορές μετοχών των αναδυόμενων οικονομιών ευνοήθηκαν από τις εξελίξεις στις ΗΠΑ και αυτό που μένει είναι να δούμε στο ταμπλό πώς διαμόρφωσαν οι εξελίξεις χθες το κλίμα από το εσωτερικό και τη σχέση με την τρόικα. Αξίζει να παρουσιάσουμε την εικόνα που έχουν εμφανίσει οι κλαδικοί δείκτες από την περασμένη Πέμπτη και μετά.

Οι εταιρίες Ακίνητης Περιουσίας κερδίζουν αν και έπεσαν την Παρασκευή -0,79% και χθες -2,12% γιατί τη Δευτέρα ενισχύθηκαν +5,15% και συνεπώς σήμερα ή θα τραβήξουν την ανηφόρα ή θα χάσουν όσα τους άφησε η χθεσινή βουτιά τους. Στις Ασφάλειες διαπιστώνουμε επιτάχυνση της καθόδου. Στα Βιομηχανικά Προϊόντα με πτώση την Παρασκευή -2,14%, τα μικρά ανοδικά κλεισίματα αυτής της βδομάδας, απλά μείωσαν την πτώση στο μισό. Στο  Εμπόριο, μόλις χθες με το +0,38% φρέναρε μια κάθοδος από την Παρασκευή και τη Δευτέρα που ροκάνισε στον κλάδο -2,5%. Οι εταιρίες στις Κατασκευές – Υλικά είναι από τις κερδισμένες της αλυσίδας των τριών συνεδριάσεων όπως και των εταιριών Κοινής Ωφέλειας. Το ίδιο ισχύει για τις εταιρίες στα Προσωπικά και Οικιακά Είδη, των Τηλεπικοινωνιών και Τροφίμων Ποτών.

Απέναντι τους βρίσκονται οι εταιρίες Πρώτων Υλών,  στα  Ταξίδια – Αναψυχή, των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, που με μια ανοδική και δυο πτωτικές συνεδριάσεις εμφανίζουν υπολογίσιμες απώλειες. Ενώ οι δείκτες των εταιριών της  Τεχνολογίας, των Τραπεζών και της Υγείας έχουν τρία καθοδικά κλεισίματα στις τρεις συνεδρίες και είναι οι κλάδοι που  αρκετές φορές φαίνεται ότι θα αντιδράσουν, αλλά στο τέλος για αυτούς οι ρευστοποιήσεις αποτελούν… καθεστώς.

Σήμερα

Το δολάριο ήταν υπό πίεση, αλλά οι μετοχές σε παγκόσμια κλίμακα βρήκαν στήριξη σήμερα γιατί ο πρόεδρος της Federal Reserve Ben Bernanke επανέλαβε τη δέσμευση της Fed για πολιτική της διευκόλυνσης της ρευστότητας, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες πως το πρόγραμμα της για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας θα διατηρηθεί για το υπόλοιπο του έτους.

Η μέση τιμή του γουάν οδηγήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από την ανατίμηση του το 2005, μια ημέρα μετά την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας ότι θα αποχωρήσει σταδιακά από την τακτική παρέμβασης στην αγορά συναλλάγματος.

Τα σχόλια του Bernanke ενίσχυσαν το ευρώ οδηγώντας το σε υψηλό τριών εβδομάδων στα 1,3584 δολάρια. Το κοινό νόμισμα τελευταία αποτελούσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης στα 1,3549 δολάρια.

Αν και μια μικρή υποχώρηση στη Wall Street την Τρίτη ήταν μια αιτία πίεσης στις μετοχές σε όλη την Ασία, πολλές αγορές έδειξαν ανθεκτικότητα, ακόμη και μετά από τα μεγάλα κέρδη των τελευταίων δύο ημερών που προκάλεσαν αισιοδοξία από τα φιλόδοξα σχέδια μεταρρύθμισης του Πεκίνου.

Ο δείκτης μετοχών MSCI Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε -0,2%, αλλά ήταν ακόμη πάνω +1,3% από την αρχή της εβδομάδας, σε αντίθεση με το -0,6% πτώση του Standard & Poors 500 Index των ΗΠΑ.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας αυξήθηκε ως 0,5% πριν από την παραχώρηση κάποιων κερδών στη συνέχεια σήμερα. Οι τιμές των εμπορευμάτων, επίσης, ανέκαμψαν από τα χαμηλά μετά τα σχόλια του Bernanke.

Στις ΗΠΑ τα futures του αργού κέρδισε 0,3%, μετά το χτύπημα στο χαμηλό 5 1/2-μηνών της προηγούμενης ημέρας, με την ελπίδα ότι οι συνομιλίες μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων και του Ιράν θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χαλάρωση των κυρώσεων.

Η εστίαση των επενδυτών τώρα στρέφεται στα πρακτικά του Οκτωβρίου από τη συνάντηση της πολιτικής της Fed, καθώς και ένα μπουκέτο από μακροοικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ συμπεριλαμβανομένων των λιανικών πωλήσεων και του πληθωρισμού, που αναμένονται αργότερα μέσα στην ημέρα.

Ξένοι αναλυτές

Η Barclays

Εν αναμονή των λεπτομερειών από την τελευταία συνάντηση της FOMC

Τα ομόλογα ΗΠΑ πωλούνται από χθες καθοδηγούμενα από την εξέλιξη των πραγματικών αποδόσεων, παρά την έλλειψη των οικονομικών δεδομένων . Επειδή οι προσδοκίες για tapering όλο και μετατίθενται υπάρχει μια πιθανότητα για επιθετική έκπληξη από τη Fed αν τα μακροοικονομικά δεδομένα βαδίσουν προς το καλύτερο τις επόμενες εβδομάδες αλλά δεν θα συνιστούσαμε τοποθετήσεις σε μακροπρόθεσμες διάρκειες.

Είναι μικτές οι επιδόσεις στις ασιατικές αγορές. Τα ασιατικά νομίσματα ανέστρεψαν τις κατακτήσεις που σημείωσαν χθες. Το επίκεντρο της ημέρας θα είναι οι λεπτομέρειες από τη συνάντηση των αρμοδίων της Fed για τον Οκτώβριο στην επιτροπή για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής FOMC.. Θα δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή σε οποιαδήποτε συζήτηση των οικονομικών συνθηκών της αγοράς και θα αναζητήσουν τη συζήτηση σχετικά με το βαθμό συναίνεσης για την μείωση του ορίου επί του ποσοστού ανεργίας κάτω από το οποίο θα ξεκινήσει το tapering. Είναι, επίσης, αξίζει προσοχής η ανακοίνωση τις για λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ και CPI για το μήνα Οκτώβριο , τα οποία αναμένουμε να έχουν μετακινηθεί πλάγια.

Η δυναμική του χρέους εξακολουθεί να προκαλεί κίνδυνο στη ζώνη του ευρώ. Παρά το γεγονός ότι η ζώνη του ευρώ έχει μετακινηθεί από την ύφεση, η ανάκαμψη αποδεικνύεται ότι είναι υποτονική , άνιση και εύθραυστη. Πιστεύουμε ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει αδύναμος, προσθέτοντας στην αδυναμία του ονομαστικού ΑΕΠ. Κατά συνέπεια , η δυναμική του χρέους φαίνεται περίπλοκη, παρά τη δημοσιονομική εξυγίανση, γεγονός που υποδηλώνει περαιτέρω κίνητρα για εφαρμογή χαλαρωτικής πολιτικής από την ΕΚΤ το 2014.
 

Ειδήσεις από το εσωτερικό

  • Ο  ΟΟΣΑ, στη νέα έκθεσή του για τις προοπτικές τις παγκόσμιας οικονομίας, βλέπει ανάκαμψη στην Ελλάδα αλλά με την ύφεση να συνεχίζεται και το  2014, ενώ δεν αποκλείει την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Συγκεκριμένα, ο ΟΟΣΑ προβλέπει συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 0,4% το 2014, από ύφεση 1,2% που προέβλεπε πρν, ωστόσο για το 2015, προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,8%  καθώς, όπως τονίζει, η ανταγωνιστικότητα θα βελτιωθεί περαιτέρω, το παγκόσμιο εμπόριο θα διευρυνθεί και οι επενδύσεις θα αυξηθούν.
  • Αυξημένο κατά 69 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι, στα 964 εκατ. ευρώ, ήταν το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τον Σεπτέμβριο του 2013, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ-2,29% (ΤτΕ). Η ΤτΕ αποδίδει την αύξηση αυτή στην άνοδο του πλεονάσματος του ισοζυγίου των υπηρεσιών - ειδικότερα, στη βελτίωση των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες  - η οποία αντιστάθμισε τις αρνητικές εξελίξεις στα υπόλοιπα ισοζύγια.
  • Η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τους μηχανισμούς ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA) υποχώρησε τον Οκτώβριο στα 70,36 δισ. ευρώ από τα 72,78, όπου ήταν τον Σεπτέμβριο.  Σύμφωνα με τη μηνιαία λογιστική κατάσταση της ΤτΕ, τον Οκτώβριο ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ μειώθηκε στα 62,5 δισ. ευρώ από 63,82 δισ. ευρώ , όπου ήταν τον προηγούμενο μήνα.
  • Την ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων υπογράμμισε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα (Task Force), Χορστ Ράιχενμπαχ κατά  τη συνάντηση που είχε την Τρίτη με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη. Ο κ. Ράιχενμπαχ υπογράμμισε πως η ελληνική κυβέρνηση αντιμετώπισε βαθιά ριζωμένα προβλήματα «γνωρίζοντας πάντως ότι αυτό δεν είναι το τέλος του μονοπατιού και ότι θα χρειαστούν και άλλες διαρθρωτικές αλλαγές ώστε να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη και να ενισχυθεί η απασχόληση».
  • Την άποψη ότι ο προϋπολογισμός της Ελλάδας για την άμυνα είναι υψηλός και πρέπει να μηδενιστεί, εξέφρασε ο συνπρόεδρος της Ομάδας των «Πρασίνων» Ντανιέλ Κον Μπεντίτ και υποστήριξε ότι την άμυνα της χώρας θα πρέπει να την αναλάβει η Ε.Ε. Πιο ειδικά ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η ομάδα του στο περιθώριο της Συνόδου της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο είπε ότι  προϋπολογισμός της Ελλάδος για την άμυνα, που φθάνει το 4% του εγχώριου ΑΕΠ, θα έπρεπε να μηδενισθεί σε καιρό κρίσης και τα χρήματα να δοθούν για την οικονομική υποστήριξη του πληθυσμού.
  • Οι βιομηχανίες της Ε.Ε. δεν μπορεί να είναι αντίπαλοι δήλωσε η αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά και τόνισε την ανάγκη οι αμυντικές βιομηχανίες των κρατών μελών της Ε.Ε. να ενισχύουν ως δίκτυο τις ανάγκες της ευρωπαϊκής άμυνας μέσα από αποδοτικότερες συνεργασίες.  Στην παρέμβασή της στο πλαίσιο των εργασιών του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (ΕΟΑ) και του συμβουλίου των υπουργών Άμυνας της Ε.Ε., που πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλες, η κ. Γεννηματά σημείωσε το μήνυμα που πρέπει να σταλεί είναι  ότι η βιομηχανίες της Ε.Ε. πρέπει να συνυπηρετούν κοινές πολιτικές.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

  • Οι παρατηρήσεις, από τον Αντιπρόεδρο της ΕΚΤ Πρόεδρος Vitor Constâncio, είναι οι τελευταίες σε μια σειρά διαβεβαιώσεων από τους κορυφαίους αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας ότι εξακολουθεί να έχει μια σειρά από επιλογές πολιτικής στο οπλοστάσιό της, ακόμη και μετά τη μείωση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ νωρίτερα αυτό το μήνα. Είπε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να προβεί σε αγορές ομολόγων, αν χρειαστεί, καθώς είναι εργαλείο που χρησιμοποιείται συχνά από άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες, αλλά διεγείρει βαθιές διαιρέσεις στην Ευρώπη.
  • Για πολλά ενθαρρυντικά σημάδια που στέλνει η αμερικανική οικονομία έκανε  λόγο την Τρίτη ο Αμερικανός υπουργός των Οικονομικών Τζέικομπ Λιου. «Εάν ανατρέξετε στα οικονομικά στοιχεία των πιο πρόσφατων μηνών, υπάρχουν εκεί πολλά ενθαρρυντικά σημάδια», δήλωσε ο υπουργός, στην παρέμβασή του στο οικονομικό συνέδριο που διοργάνωσε στην Ουάσιγκτον η εφημερίδα Wall Street Journal.
  • Ο Λιου εστίασε ειδικότερα στην τρέχουσα κατάσταση στην κτηματομεσιτική αγορά, τον αριθμό απασχολούμενων στον ιδιωτικό τομέα, στις τελευταίες εξελίξεις στον βιομηχανικό τομέα. «Συνηγορούν όλα να γίνει αντιληπτή μία οικονομική τάση, η οποία βαίνει στην ορθή κατεύθυνση», υπογράμμισε.
  • Η Morgan Stanley υποστηρίζει πως το ράλι των μετοχών θα συνεχιστεί, καθώς οι ενέσεις ρευστότητας θα συνεχίσουν να στηρίζουν τα χρηματιστήρια και η Citi τονίζει πως η υποστήριξη των κεντρικών τραπεζών και η βελτίωση του οικονομικού σκηνικού θα βοηθήσουν στην περαιτέρω ενίσχυση των τιμών των μετοχών. Οι ενέσεις ρευστότητας, σε συνδυασμό με στοιχεία όπως οι θετικές ροές κεφαλαίων, εξακολουθούν να υποστηρίζουν το ράλι των ευρωπαϊκών μετοχών, όπως σημειώνει η Morgan Stanley, αν και προειδοποιεί έναντι των νέων τοποθετήσεων στις μετοχές, στα τρέχοντα επίπεδα.
  • Ύστερα από δυόμισι χρόνια διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ε.Ε., εγκρίθηκε από την πλειονοψηφία της Ολομέλειας του Ε.Κ. ο πολυετής προϋπολογισμός της Ε.Ε. για την περίοδο 2014-2020. Η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωβουλευτών της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε σήμερα, με 537 ψήφους έναντι 126, και με την υποστήριξη της δεξιάς και των σοσιαλιστών, τον πολυετή προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επόμενη επταετία.
  • Τη συμφωνία με τα κράτη μέλη ως προς τον μηχανισμό της Ε.Ε. «Συνδέοντας την Ευρώπη» ενέκριναν την Τρίτη οι ευρωβουλευτές. Ο μηχανισμός θα επιταχύνει τη χρηματοδότηση σημαντικών διευρωπαϊκών δικτύων στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας και τον τηλεπικοινωνιών. Θα έχει συνολικό προϋπολογισμό ύψους 29,3 δισ. ευρώ (σε τιμές του 2011)  για την περίοδο 2014-2020.
  • Το 70% των πορτογαλικών Ταχυδρομείων (CTT Correios de Portugal), όπως  έγινε γνωστό, πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί ενώ το υπόλοιπο 30% θα παραμείνει στο χαρτοφυλάκιο της κρατικής εταιρείας συμμετοχών Parpublica. Το προσδοκώμενο τίμημα, είναι 580 εκατομμύρια ευρώ. Η μεταβολή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς θα υλοποιηθεί μέσω χρηματιστηρίου, με το σύστημα των δημοσίων εγγραφών.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα