Την ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων υπογράμμισε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα (Task Force), Χορστ Ράιχενμπαχ κατά τη συνάντηση που είχε την Τρίτη με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη.
Ο κ. Ράιχενμπαχ υπογράμμισε πως η ελληνική κυβέρνηση αντιμετώπισε βαθιά ριζωμένα προβλήματα «γνωρίζοντας πάντως ότι αυτό δεν είναι το τέλος του μονοπατιού και ότι θα χρειαστούν και άλλες διαρθρωτικές αλλαγές ώστε να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη και να ενισχυθεί η απασχόληση».
Συζητήσαμε, είπε, το μέλλον, τι θα γίνει με την επόμενη γενιά των μεταρρυθμίσεων, κυρίως τι θα γίνει με την επόμενη γενιά των Διαρθρωτικών Ταμείων και κονδυλίων, τα οποία κονδύλια θα πρέπει να καταστούν περισσότερο αποτελεσματικά ούτως ώστε να αντιμετωπίσουν την έλλειψη ρευστότητας.
Όπως τόνισε ο κ. Ράιχεμπαχ, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις απαιτούν χρόνο και συνεχή καταβολή προσπαθειών και σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει ότι επίκεινται και άλλες εξίσου αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
«Τώρα εστιάζουμε σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα εξασφαλίσουν το μέλλον της Ελλάδας» τόνισε.
Ο κ. Ράιχενμπάχ απατώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ανέφερε ότι χρειάζονται περαιτέρω βελτιώσεις και περισσότερη πρόοδος στον τομέα της φορολογικής διοίκησης, ενώ ένας άλλος τομέας΄, όπως τόνισε, είναι αυτός της υγείας.
«Υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μπροστά μας, ούτως ώστε να υλοποιηθούν και άλλες μεταρρυθμίσεις και τελικώς να φτάσουμε σε ένα σύστημα υγείας το οποίο θα είναι στο επίπεδο των ευρωπαϊκών» είπε και πρόσθεσε ότι θα χρειαστούν 3 έως 5 χρόνια για να φανούν τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων.
Για την έκθεση του ΟΟΣΑ επισήμανε ότι αξιοποιώντας την θα υπάρξει βελτίωση της πραγματικής οικονομίας και όφελος για τους καταναλωτές.
Από την πλευρα του ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Χατζηδάκης, ανέφερε ότι στην συνάντηση συζητήθηκαν και οι μεταρρυθμίσεις εκείνες που προωθούνται στο οικονομικό επίπεδο, για την απελευθέρωση αγορών, έτσι ώστε η Ελλάδα να γίνει φιλική στην επιχειρηματικότητα.
Την επόμενη εβδομάδα, είπε, θα παρουσιαστεί η μελέτη του ΟΟΣΑ σε σχέση με τα εμπόδια εισόδου στην αγορά.
«Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια προσπάθεια προκειμένου οι καταναλωτές να μπορούν να αγοράζουν φθηνότερα προϊόντα και υπηρεσίες. Γνωρίζουμε ότι μπορεί να υπάρξουν αντιδράσεις από ορισμένες πλευρές. Αλλά η κατεύθυνσή μας είναι να προχωρήσουμε μπροστά για τον Έλληνα καταναλωτή και ιδιαίτερα για τον οικονομικά αδύναμο καταναλωτή».
«Γνωρίζουμε ότι μπορούν να υπάρξουν αντιδράσεις. Η κατεύθυνση μας είναι να προχωρήσουμε μπροστά. Όλα αυτά τα εμπόδια έχουν καταστήσει την ελληνική αγορά ακριβότερη απ' ό,τι οι αντικειμενικές συνθήκες δικαιολογούν».
Ακόμη υπογράμμισε ότι είναι ξεκάθαρος ο προσανατολισμός όσον αφορά στην αδειοδότηση επιχειρήσεων.
«Το νομοσχέδιο για την απλούστευση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων, βάσει της συνεργασίας που έχουμε με την Παγκόσμια Τράπεζα θα είναι, όπως υποσχεθήκαμε, έτοιμο στα τέλη Δεκεμβρίου. ».