Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2013 19:02
UPD:19:05
REUTERS/RALPH ORLOWSKI

Με απώλειες έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές τήρησαν μία πιο επιφυλακτική στάση, ακολουθώντας την τάση στις αμερικάνικες αγορές, εν αναμονή πιο ξεκάθαρων ενδείξεων γύρω από τις προθέσεις της Fed για την μείωση ή όχι του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με πτώση 0,6%, ενώ και όλοι οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες σημείωσαν απώλειες. Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου υποχώρησε 0,35%, ο DAX κατέγραψε πτώση 0,38%, ο CAC 40 έκλεισε 1,12% χαμηλότερα, ο ΙΒΕΧ 35 σημείωσε απώλειες 1,57% ενώ στο -1,77% έκλεισε και ο ιταλικός FTSE MIB.

«Το 2013 αποδεικνύεται μια εξαιρετική χρονιά για τις μετοχές και σε κάποιο σημείο οι επενδυτές θα  βγάλουν το ρίσκο από το τραπέζι», όπως τονίζει ο Τέις Νούθσεν, επικεφαλής επενδύσεων στο private banking της Saxo Bank. Ορισμένοι επενδυτές, όπως προσθέτει, μπορεί να πουλήσουν τις θέσεις τους πλησιάζοντας προς τέλος του έτους, καθώς οι αποτιμήσεις των μετοχών είναι στα υψηλότερα επίπεδά τους από το 2009, και έτσι οι επόμενες εβδομάδες μπορεί να είναι λιγότερο εντυπωσιακές.

Ίσως ένα από τα υγιή σημάδια του ράλι του τρέχοντος έτους, είναι ότι υπάρχει μια μεγάλη νευρικότητα στο σύστημα. Οι επενδυτές ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα, αλλά πολλοί συνεχίζουν να λένε ότι το ράλι δεν είναι βιώσιμο, καταλήγει ο αναλυτής.

Tα σχόλια των αξιωματούχων της Fed βάρυναν το επενδυτικό κλίμα, με τον πρόεδρο της Fed στη Νέα Υόρκη, Ουίλιαμ Ντάντλεϊ να δηλώνει αισιόδοξος γύρω από την οικονομική ανάκαμψη, ενισχύοντας έτσι τις ανησυχίες πως η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ενδέχεται να προχωρήσει σύντομα σε μείωση των μέτρων τόνωσης της οικονομίας,

Εν τω μεταξύ, οι αγορές αναμένουν με μεγάλο ενδιφέρον σήμερα το βράδυ, την ομιλία του επικεφαλής της Fed, Μπεν Μπερνάνκε, για περαιτέρω ενδείξεις των προθέσεων της ομοσπονδιακής τράπεζας, γύρω από την πορεία της πολιτικής της, ενώ ανάλογες ενδείξεις αναμένονται και αύριο με την δημοσιοποίηση των πρακτικών της πρόσφατης συνεδρίασης της Fed.

Στο μέτωπο των οικονομικών στοιχείων, ο δείκτης οικονομικού κλίματος ZEW για τη Γερμανία, διαμορφώθηκε υψηλότερα των προβλέψεων. Συγκεκριμένα, ο δείκτης ZEW ενισχύθηκε το Νοέμβριο στο 54,6 από 52,8 τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν μικρότερη αύξηση στο 54.

Στο μέτωπο των μετοχών, οι μετοχές της Easyjet ενισχύθηκαν 8,3%, μετά από την ανακοίνωση της κερδοφορίας της εταιρείας  για το σύνολο του έτους, όπου τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 478 εκατ. στερλίνες, με αύξηση της τάξης του 50,9% από την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους και δήλωσε ότι θα επιστρέψει 175 εκατ. στερλίνες στους μετόχους με τη μορφή ενός ειδικού μερίσματος.

Οι μετοχές της ITV, αν και ενδοσυνεδριακά έφτασαν να κερδίζουν πάνω από 3%, τελικά έκλεισαν με πτώση 1,12%, παρά την ανακοίνωση των πολύ αισιόδοξων αποτελεσμάτων κερδοφορίας.

Οι μετοχές της DSM σημείωσαν άνοδο 3,07%, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας με την private equity εταιρεία JLL ύψους  2,6 δισ. δολαρίων, για την αγορά των φαμακευτικών της επιχειρήσεων.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα