Πιέσεις στο δολάριο, ανοδικά το ευρώ

Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2013 12:32
UPD:12:49
REUTERS/Soe Zeya Tun

Πτωτικά κινείται σήμερα το δολάριο, ενώ νέα άνοδο σημειώνει το ευρώ, λόγω των προσδοκιών ότι η Federal Reserve θα διατηρήσει την τρέχουσα πολιτική της και λόγω της ενίσχυσης της επενδυτικής όρεξης για ρίσκο από την ανακοίνωση των σαρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Κίνα.

Ωστόσο, οι αισιόδοξες παρατηρήσεις για την οικονομία των ΗΠΑ από τους αξιωματούχους της Fed, περιορίζουν της απώλειες για το δολάριο.

Ο δείκτης δολαρίου διαμορφώνεται στις 80.664 μονάδες, κοντά στο  χαμηλό των 80.565 μονάδων που άγγιξε χθες.

Το δολάριο έχει δεχθεί πίεση από τις προσδοκίες ότι η Τζάνετ Γέλεν ως επικεφαλής της Fed, θα ακολουθήσει μια χαλαρή πολιτική για την στήριξη της ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας.

H ‘Εμα Λόσον, στρατηγική αναλύτρια της αγοράς συναλλάγματος στην Kεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας αναμένει πως η αδυναμία του δολαρίου θα συνεχιστεί αυτή την εβδομάδα, αλλά επισημαίνει ότι η μακροπρόθεσμη προοπτική για το νόμισμα είναι θετική.

Το βασικό ζήτημα είναι πόσο καιρό έχει την πρόθεση η Fed να διατηρήσει τον τρέχον ρυθμό των μηνιαίων αγορών ομολόγων ύψους 85 δισ. δολαρίων, με πολλούς επενδυτές να αναμένουν τη σταδιακή μείωση του εν λόγω προγράμματος να ξεκινήσει το Μάρτιο, και όχι τον Δεκέμβριο.

Ο αξιωματούχος της Fed, Ουίλιαμ Ντάντλεϊ, ένας από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές των πολιτικών του «εύκολου χρήματος» της Fed, υπογράμμισε τις βελτιώσεις στην αγορά εργασίας και την ισχυρότερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη κατά το τρίτο τρίμηνο, ως  σημάδια αισιοδοξίας για την οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ .

Τα σχόλια των αξιωματούχων της Fed χθες ακούστηκαν λίγο επιθετικά. Για να εκτιμηθεί το τι ακριβώς σκέφτεται η Fed, τα πρακτικά που δημοσιεύονται αύριο είναι σημαντικά, όπως επισημαίνει η Barclays.

Τα σχόλια του Ντάντλεϊ οδήγησαν στην πτώση των αμερικάνικων και των ασιατικών αγορών, προκαλώντας αγοραστικές διαθέσεις προς το «ασφαλές καταφύγιο» του γεν, έναντι του δολαρίου.

Το δολάριο υποχωρεί 0,3% έναντι του γεν στο 99,70, με το επίπεδο του 99,60 να θεωρείται τεχνικά ως η άμεση στήριξη.

Το ευρώ ενισχύεται 0.1% έναντι του δολαρίου στο  1,3503 , μετά το υψηλό 12 ημερών που «χτύπησε» χθες στο 1,3542, επεκτείνοντας την ανάκαμψή του μετά την απότομη πτώση στο χαμηλό δύο μηνών και το 1,3295 που σημείωσε στις 7 Νοεμβρίου, στον απόηχο της αιφνίδιας μείωσης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα