Οριακές διακυμάνσεις, υποτονικό αγοραστικό ενδιαφέρον, συγκρατημένες κινήσεις γενικότερα, χαμηλός τζίρος και στάση αναμονής, ήταν τα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης στο ελληνικό χρηματιστήριο, από την αρχή έως το τέλος, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, με επίκεντρο το χρηματοδοτικό κενό.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σήμερα στις 1.145,09 μονάδες με μικρή άνοδο +0,33%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 69,90 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 28 εκατ. τεμάχια.
Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,41%, ο FTSE Large Cap κατέγραψε κέρδη 0,41% και ο FTSE Mid Cap έκλεισε 0,24% χαμηλότερα.
Στις τραπεζικές μετοχές η εικόνα ήταν μικτή, με την Εθνική να κλείνει στο -0,49%, την Πειραιώς, στο -1,42%, ενώ κέρδη σημείωσε η Εurobank στο +0,34% καθώς και η Alpha Bank στο +0,79%.
Στα υπόλοιπα blue chips του δείκτη FTSE Large Cap, η εικόνα ήταν ήπια ανοδική, με απώλειες να καταγράφουν οι ΓΕΚ-Τέρνα -2,7%, Eurobank Properties -2,25%, Μότορ Όιλ -1,68%, ΟΠΑΠ και ΟΛΠ -0,55%, Σωλ. Κορίνθου -0,52%, ΟΤΕ -0,34%, Ελλάκτωρ -0,32% και Frigoglass -0,16%.
Τα μεγαλύτερα κέρδη από τα υπόλοιπα blue chips σημείωσαν οι Τιτάν -4,48%, ΕΛΠΕ +2,13%, Μέτκα +1,57%, ΕΥΔΑΠ +1,24%, ΔΕΗ +1%, Jumbo +0,96% και Coca Cola +0,95%.
Τις μεγαλύτερες, αλλά ελεγχόμενες, πιέσεις, δέχθηκε σήμερα η μεσαία κεφαλαιοποίηση με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνονται στις Νηρεύς -3,72%, Χαλκόρ -2,75%, ΕΥΑΘ -2,36%, Υγεία -2,27% και ‘Άβαξ -2,17%.
Με τους ξένους επενδυτές να έχουν φρενάρει, προς το παρόν, το ενδιαφέρον τους στην ελληνική αγορά, λόγω και της συνέχισης του θρίλερ των διαπραγματεύσεων της τρόικα με την κυβέρνηση, το Χ.Α δεν έχει καταλύτες και καύσιμα να κινηθεί αποφασιστικά υψηλότερα και να κατοχυρώσει τις 1.150 μονάδες, και καταλήγει να περιστρέφεται γύρω από αυτό το επίπεδο το τελευταίο διάστημα, κρατώντας απόσταση από τις 1.200 μονάδες και τα υψηλά διετίας που σημείωσε τον Οκτώβριο.
Εν τω μεταξύ, όλο και περισσότεροι διεθνείς οίκοι προβλέπουν συνέχιση της ανόδου στα ευρωπαϊκά αλλά και τα διεθνή χρηματιστήρια, τόσο προς το τέλος του έτους όσο και το 2014. Η HSBC «βλέπει» κέρδη της τάξης του 8% στις διεθνείς αγορές μέσα στο επόμενο 12μηνο, ενώ η Morgan Stanley υποστηρίζει πως οι ενέσεις ρευστότητας θα συνεχίσουν να στηρίζουν τα χρηματιστήρια. Η Citi εκτιμά ότι η υποστήριξη των κεντρικών τραπεζών και η βελτίωση του οικονομικού σκηνικού θα βοηθήσουν στην περαιτέρω ενίσχυση των τιμών των μετοχών, προβλέποντας άνοδο της τάξης του 13% από τα σημερινά επίπεδα και μέχρι τα τέλη του 2014.
Το εάν θα συμμετέχει και το Χ.Α στη συνέχεια αυτής της ανόδου που προβλέπεται διεθνώς, θα εξαρτηθεί κυρίως από την εξέλιξη των συζητήσεων της κυβέρνησης με την τρόικα, την εφαρμογή του προγράμματος αλλά και από το κατά πόσο θα συνεχιστεί η βελτίωση των οικονομικών μεγεθών.
Πάντως σήμερα, ο ΟΟΣΑ, κόντρα στις προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης, της Κομισόν και του ΔΝΤ, εκτιρά πως η ύφεση θα συνεχιστεί στην Ελλάδα και το 2014, και θα διαμορφωθεί στο 0,4%, αν και θα είναι πολύ χαμηλότερη από αυτήν που προβλεπόταν πριν, που άγγιζε το 1,2%.