Διάσπαση της Ευρωζώνης σε Βορρά - Νότο προκρίνει ο Σόρος

Σενάρια για διάλυση του ευρώ
Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2013 11:58
UPD:12:05
EPA/Zsolt Szigetvary

«Οι χειρότεροι φόβοι μου, όσον αφορά στην Ευρωζώνη, έχουν επιβεβαιωθεί», δηλώνει ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος (φωτογραφία αρχείου).

Τις ανησυχίες τους για διάσπαση της Ευρωζώνης εκφράζουν κορυφαίοι αναλυτές και μεγαλοεπενδυτές, επικαλούμενοι τη διεύρυνση του χάσματος Βορρά-Νότου.

«Οι χειρότεροι φόβοι μου, όσον αφορά στην Ευρωζώνη, έχουν επιβεβαιωθεί», δηλώνει ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος.

Όπως υποστηρίζει σε ανάλυση των «ΝΥΤimes» «αυτό που φοβόμουν ήταν το εξής: Το ευρώ θα θωρακιστεί, αλλά θα διαστρεβλώσει το ευρωπαϊκό διακύβευμα και τελικώς θα οδηγήσει στην καταστροφή την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της. Το ευρώ αντί να συμβάλει στην αλληλεγγύη μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, τελικά οδήγησε στην εξής πραγματικότητα: Κάθε χώρα του ευρώ να παλεύει μόνη της...».

Ο Σόρος επιμένει να υποστηρίζει πως η Ευρωζώνη πρέπει να διασπαστεί. Όπως εξηγεί, μια ορθή και ελεγχόμενη διάσπαση της Ευρωζώνης, ανάμεσα στις χώρες του Βορρά και του Νότου, θα μπορούσε να θεραπεύσει το τεράστιο χάσμα ανταγωνιστικότητας που εντοπίζεται στις χώρες της Ευρωζώνης.

«Ωστόσο, η Γερμανία δεν υποστηρίζει αυτή τη λύση. Και οι υπόλοιπες χώρες δεν μπορούν να το επιβάλουν. Επομένως, αυτό δεν πρόκειται να γίνει ποτέ...», εκτιμά ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής.

Το ευρώ θα μπορούσε να κινδυνεύσει με εξαφάνιση μέσα στην επόμενη δεκαετία, εάν η Γαλλία δεν συνεχίσει να πιέζει για οικονομικές μεταρρυθμίσεις, εκτιμά από την πλευρά του ο επικεφαλής της BlackRock Capital, Λάρι Φινκ.

Ο κ. Φινκ, σε συνέδριο των «ΝΥΤ», αναφέρθηκε στην πρόσφατη υποβάθμιση της Γαλλίας από τη Standard & Poor's. «Δεν νομίζω ότι σε δέκα χρόνια θα μπορούμε να έχουμε ευρώ εάν δεν έχουμε μια ισχυρή Γαλλία και μια ισχυρή Γερμανία», τόνισε σε συνέντευξή του στο CNBC.

Οι δημοσιονομικές και οικονομικές προκλήσεις ασκούν πιέσεις στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, διευρύνοντας το χάσμα ανταγωνιστικότητας.

Η ιρλανδική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν χρειάζεται ή όχι μια προληπτική γραμμή πίστωσης, όταν θα εξέλθει του προγράμματος στήριξης, τον επόμενο μήνα, δήλωσε χθες ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν.

Εν τω μεταξύ, στην Κύπρο, ο νομπελίστας καθηγητής Χριστόφορος Πισσαρίδης υποστήριξε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών αποτελούν μονόδρομο, επισημαίνοντας ότι και η δανειακή σύμβαση προβλέπει την ιδιωτικοποίησή τους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα