Στην πλειονότητά τους τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης τονίζουν ότι οι αποφάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας μεταξύ των νέων έπρεπε να έχουν ληφθεί νωρίτερα και επισημαίνουν ότι τώρα τα οποιαδήποτε μέτρα απλά μεταθέτουν το πρόβλημα στο μέλλον.
Εν τω μεταξύ, προτάσσουν τον προβληματισμό τους ότι το οξύ πρόβλημα της ανεργίας μεταξύ των νέων της Ευρώπης ενέχει σοβαρούς κινδύνους για απαξίωση της πολιτικής, ενδεχόμενο ξέσπασμα κοινωνικής βίας , αλλά και πιθανή αξιοποίησή του από ακροδεξιά κόμματα.
Σε αυτό το κλίμα κινείται η ηλεκτρονική έκδοση της εβδομαδιαίας εφημερίδας Die Zeit η οποία στο σχετικό δημοσίευμά της κάνει λόγο για «καθυστερημένη μάχη της Ευρώπης ενάντια στην ανεργία των νέων».
Αναφέρει ότι ήταν η δεύτερη κρίσιμη συνάντηση καθώς η προηγούμενη σύνοδος έγινε τον Ιούλιο στο Βερολίνο και σημειώνει ότι αναμένεται να ακολουθήσει μία τρίτη συνάντηση στην Ελλάδα ή την Ιταλία.
Ο στόχος των διασκέψεων αυτών είναι, όπως λέει να περάσουν το μήνυμα ότι οι πολιτικοί λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους το πρόβλημα της νεανικής ανεργίας. Στην πραγματικότητα όμως, τονίζει το δημοσίευμα αυτή η σωτήρια δράση ξεκινά πάρα πολύ αργά».
Η εφημερίδα σημειώνει ότι οι νέοι αισθάνονται εγκαταλειμμένοι από τη σημερινή Ευρώπη, ενώ υπογραμμίζει ότι η όξυνση της κρίσης αυξάνει τα ποσοστά των λαϊκιστικών και ακροδεξιών κομμάτων, κάνοντας αναφορά στο φαινόμενο της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα.
«Η ανεργία των νέων δεν είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει έτσι απλά. Εξαρτάται και από τη γενικότερη κατάσταση στο πεδίο της απασχόλησης. Στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Γαλλία απλά δεν υπάρχουν προς το παρόν αρκετές θέσεις απασχόλησης, ούτε για νέους ούτε για μεγαλύτερους ηλικιακά ζητούντες εργασία».
Το περιοδικό Der Spiegel σχολιάζει στην ιστοσελίδα του ότι η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ «επέδειξαν αρμονία, ωστόσο στην ουσία δεν υπήρξε καμία πρόοδος».
Επικαλούμενο τις δηλώσεις Ολάντ μετά το πέρας της συνόδου, σύμφωνα με τον οποίο «διακυβεύεται το μέλλον μίας ολόκληρης γενιάς», το Der Spiegel σχολιάζει: «Μεγάλα λόγια, ωστόσο έλειψαν οι πράξεις».
«Ωραία λόγια για τη χαμένη γενιά» τιτλοφορεί το σχετικό της δημοσίευμα η Süddeutsche Zeitung και επισημαίνει: «Οι επικεφαλής των κυβερνήσεων της Ε.Ε. τονίζουν εκ νέου τις καλές τους προθέσεις στη μάχη κατά της νεανικής ανεργίας. Παρ’ όλα αυτά τα θεσμικά όργανα των Βρυξελλών φαίνεται να έχουν μέχρι σήμερα περιορισμένη ικανότητα δράσης».
Επίσης η εφημερίδα σημειώνει ότι το Ευρωκοινοβούλιο δεν έχει ψηφίσει τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. για το διάστημα 2014-2020, με αποτέλεσμα ευρωπαίοι αξιωματούχοι να προμηνύουν ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν είναι δυνατόν να ξεκινήσουν συγκεκριμένα προγράμματα κατά της νεανικής ανεργίας από τον προσεχή Ιανουάριο.
Πηγή: Deutsche Welle