IfW: Η γερμανική οικονομία μπορεί και χωρίς το ευρώ, δεν είναι αναντικατάστατο

Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2021 22:15
UPD:31/12/2021 00:08

«Η νέα κυβέρνηση πρέπει να καταστήσει σαφές προς τους εταίρους της στην Ευρώπη ότι το ευρώ δεν είναι αναντικατάστατο για τη Γερμανία, που έχει και άλλες επιλογές», δήλωσε  ο Στέφαν Κόοθς, ένας εκ των δύο επικεφαλής του Ινστιτούτου για τη Διεθνή Οικονομία (IfW), μιλώντας στην Handelsblatt, ταράζοντας τα νερά.

Ο ίδιος, επιτέθηκε, με δριμύτητα κατά των υπερχρεωμένων και ταυτόχρονα απείθαρχων κρατών-μελών:  «Όταν οι υπερχρεωμένες χώρες γνωρίζουν πως ένα κράτος σαν τη Γερμανία δεν είναι διατεθειμένο να διασφαλίζει ότι η κεντρική τράπεζα θα παίζει διαρκώς τον ρόλο αυτού που θα καθαρίζει τη βρομιά, τότε θα αναγκαστούν να πειθαρχήσουν από δημοσιονομικής άποψης», ειπε μεταξύ άλλων.

 «Υπάρχει κίνδυνος να παρασυρθούμε σε ένα «πληθωριστικό γκρεμό.Οι πρόσφατες αποφάσεις της ΕΚΤ έδωσαν ελάχιστες ελπίδες βελτίωσης. Στην περίπτωση που διαβρωθεί η εμπιστοσύνη προς την κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης, εξαιτίας της ύπαρξης ολοένα περισσότερων κρατών που είναι υπερχρεωμένα, τότε θα είναι πλέον πολύ αργά», ανέφερε ενώ υποστήριξε ότι «ουδείς τηρεί πλέον τους κανόνες που υπάρχουν αναφορικά με το χρέος».

Ο Κόοθς κάλεσε  την γερμανική κυβέρνηση να μην «κρύβεται» πίσω από την ανεξαρτησία της ΕΚΤ και να ασκήσει όλη της την επιρροή προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα του χρέους και του πληθωρισμού».

Αν και  οι τοποθετήσεις των οικονομικών νστιτούτων δεν είναι δεσμευτικές για τον Σολτς και τον νέο υπουργό Οικονομικών,Κρίστιαν  Λίντνερ, αποκαλύπτουν τις αντιθέσεις που υπάρχουν στο Βερολίνο.

Γεγονός που αντικατοπτρίζει ταυτόχρονα, τις δυσκολίες που θα υπάρξουν στην προσπάθεια μεταρρύθμισης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα