Η Ευρώπη αντιμέτωπη με την ανεργία των νέων

Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2013 22:48
UPD:23:33
REUTERS/PHILIPPE WOJAZER

Στη συνάντηση συμμετείχαν 24 Ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, υπουργοί εργασίας, ο πρ. του ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο πρ. της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο, ο πρ. του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο πρ. της Ευρωπαϊκής Τράπεζας επενδύσεων Βέρνερ Χόγιερ και η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Αναλυτές, σύμφωνα με τον διεθνή τύπο, εκτιμούν ότι οι αποφάσεις της διάσκεψης δεν επαρκούν για να αντιμετωπιστεί ένα ζήτημα τόσο σοβαρό όπως  η ανεργία μεταξύ των νέων η οποία ενέχει σοβαρούς κινδύνους για απαξίωση της πολιτικής και ενδεχόμενο ξέσπασμα κοινωνικής βίας.

Περίπου 6 εκατομμύρια νέοι στην Ε.Ε., κάτω των 25 ετών, είναι άνεργοι, ενώ το ποσοστό  ανεργίας σε αυτή την ηλικία, σε Ελλάδα και Ισπανία, κυμαίνεται  κοντά στο 60% .

Στη διάσκεψη συμμετείχε και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ο  οποίος έκανε λόγο για «εξάντληση» της ελληνικής κοινωνίας από την παρατεταμένη οικονομική ύφεση που έχει φθάσει την ανεργία των νέων «στα απαράδεκτα επίπεδα του 59%, ενώ η γενική ανεργία βρίσκεται στο 27%».

Μάλιστα είπε ότι η  Ελλάδα είναι  «πανέτοιμη» για την ολοκληρωμένη εφαρμογή των δύο βασικών προγραμμάτων της Ε.Ε. που αφορούν την αντιμετώπιση της ανεργίας μεταξύ των νέων,  διαβεβαιώνοντας ότι η πλήρης εφαρμογή τους θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2014.

EURONEWS

Στη συνάντηση συμμετείχαν 24 Ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, οι υπουργοί εργασίας, ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο, ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας επενδύσεων Βέρνερ Χόγιερ, η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ενώ δεν συμμετείχε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

EPA/YOAN VALAT

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ κατά τη συνέντευξη τύπου.

Το τρίπτυχο του Ολάντ

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μετά το πέρας της διάσκεψης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε  είπε ότι το τρίπτυχο της εφαρμογής των μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, είναι: «Ταχύτητα, αλληλεγγύη και ποιότητα».

Η συνέντευξη δόθηκε από κοινού με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, τη Λιθουανή πρόεδρο Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, η χώρα της οποίας ασκεί την ευρωπαϊκή προεδρία κατά το τρέχον εξάμηνο, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ.

Ο Ολάντ έκανε ειδική αναφορά στην αρχική πρωτοβουλία της Άγκελας Μέρκελ για την πρώτη διάσκεψη για την ανεργία των νέων, τον περασμένο Ιούλιο στο Βερολίνο.

Επισήμανε ότι ο στόχος της συνάντησης ήταν να εκτιμηθούν τα μέσα που είναι πλέον στη διάθεση των κρατών, να μελετηθούν μέτρα που έχουν εφαρμοσθεί με επιτυχία σε κράτη-μέλη της Ε.Ε. ώστε να μεταφερθεί η εμπειρία και αλλού και να κινητοποιηθούν όλα τα ποσά που είναι δυνατόν.

EUROKINISSI/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς στην διάσκεψη Κορυφής για την ανεργία των νέων στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο Παρίσι.

Κρίσιμη η διετία

Υπογράμμισε ότι η ατζέντα έχει συμπιεσθεί ώστε να υπάρξουν αποτελέσματα μέσα στην ερχόμενη διετία και έκανε λόγο για τρεις προτεραιότητες όσον αφορά την υλοποίηση του προγράμματος «Εγγύηση για την Νεολαία»:

  • Την επιμόρφωση, ώστε να εξασφαλισθεί για τους νέους η κατάλληλη επαγγελματική κατάρτιση για τα επαγγέλματα του σήμερα και του αύριο.
  • Την ένταξη στην απασχόληση, ιδιαίτερα για τους νέους που έχουν δυσκολίες και για μεγάλο διάστημα απομακρυσμένοι από την αγορά εργασίας.
  • Την δημιουργία απασχόλησης και την διευκόλυνση της σύστασης επιχειρήσεων από τους νέους μέσω απλούστευσης των προϋποθέσεων και της μείωσης της γραφειοκρατίας.
PRÉSIDENCE DE LA RÉPUBLIQUE

Η συνέντευξη Τύπου του Γάλλου προέδρου Φρ. Ολάντ, της Γερμανίδας καγκελαρίου Α. Μέρκελ, της Λιθουανής προέδρου Ντ. Γκριμπαουσκάιτε, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μ. Σουλτς, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ.Μ. Μπαρόζο και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χ. Βαν Ρόμπεϊ.

«Η μεγάλη πρόκληση είναι να ενεργήσουμε γρήγορα» είπε ο Ολάντ και πρόσθεσε ότι η απόφαση που ελήφθη στη σημερινή σύνοδο είναι ότι όλες οι χώρες που έχουν καταθέσει (στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή) τα εθνικά σχέδια για το πρόγραμμα "Εγγύηση για τη Νεολαία" θα μπορέσουν να επωφεληθούν από τα προβλεπόμενα κονδύλια από την 1η Ιανουαρίου 2014.

Ο Γάλλος πρόεδρος υποστήριξε ότι παρά τα φαινόμενα στη Γαλλία και τις τελευταίες ταραχές που κλυδωνίζουν τη χώρα, «έχει ήδη επιτευχθεί η αναστροφή της καμπύλης της ανεργίας των νέων Γάλλων (κάτω των 25 ετών) γι' αυτό θα συνεχίσει προς την ίδια κατεύθυνση» προκειμένου να πετύχει την ανατροπή της καμπύλης ανεργίας γενικά για την οποία έχει επανειλημμένα δεσμευθεί.

Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ τόνισε ότι αποτελεί εθνική ευθύνη η αντιμετώπιση και η μείωση της ανεργίας. Αναγνώρισε όμως ότι το «μέλλον της Ευρώπης σχεδιάζεται μέσα από τις προοπτικές που προσφέρουμε στους νέους».

Αναφέρθηκε στα δίκτυα επαφών ανάμεσα στους υπουργούς που διαμορφώνονται γύρω από την όλη δραστηριότητα για την δημιουργία του νομικού πλαισίου για τις διοικητικές υπηρεσίες, τα δίκτυα ανεύρεσης εργασίας και ενός οδικού χάρτη ώστε να εφαρμοσθούν οι καλύτερες μέθοδοι που έχουν ήδη δοκιμασθεί σε ορισμένες χώρες.

Η καγκελάριος της Γερμανίας υπογράμμισε ότι «είναι οι επιχειρήσεις που δημιουργούν τις θέσεις απασχόλησης και όχι η πολιτική», σημείο το οποίο δεν βρήκε σύμφωνη τη Λιθουανή πρόεδρο, η οποία αντιθέτως εκτίμησε "ότι είναι δυνατή η δημιουργία θέσεων εργασίας από τους νέους για τους νέους, εφόσον οι πολιτικοί θέτουν στη διάθεσή τους τις απαραίτητες προϋποθέσεις".

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς υπογράμμισε ότι κατά τη γνώμη του η νέα αυτή συνάντηση κορυφής για τους νέους ήταν «υψίστης σημασίας» κι εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι την ερχόμενη εβδομάδα το ΕΚ θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό για το 2014.

Σχετική αισιοδοξία για το 2014 εξέφρασαν και οι Ευρωπαίοι πρόεδροι Βαν Ρόμπαϊ και Μπαρόζο, εκτιμώντας ότι η ανάπτυξη στην Ευρώπη θα μπορούσε να φθάσει το 1%. Ωστόσο ο Μπαρόζο δήλωσε ότι πρέπει να αποδείξουμε ότι η Ευρώπη είναι η λύση και όχι το πρόβλημα.

Σημειώνεται ότι όλοι οι ευρωπαίοι ηγέτες απέδωσαν την οργή που επικρατεί εναντίον των Βρυξελλών σε ένα μεγάλο ποσοστό στην ανεργία μεταξύ των νέων και τόνισαν ότι αυτό το πρόβλημα (της ανεργίας) πρέπει να αντιμετωπιστεί προκειμένου να μην το αξιοποιήσουν υπέρ τους ακροδεξιά κόμματα που δρουν σε διάφορα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Η συνέχεια της διάσκεψης  του Βερολίνου

Η συνάντηση της Τρίτης αποτελεί συνέχεια της πρώτης συνάντησης κορυφής που έγινε για τους νέους, στις 3 Ιουλίου στο Βερολίνο.

Στο Βερολίνο, οι Ευρωπαίοι είχαν αποφασίσει να συντονίσουν μια ολόκληρη «πανοπλία μέτρων» για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των νέων Ευρωπαίων που είναι άνεργοι και που ανέρχονται στα έξι εκατομμύρια.

Ανάμεσα στα μέτρα, ήταν ένα πρώτο πακέτο των 6 δισ. ετησίως για τη διετία 2014 -2015.

Οι ύψους 6 δισ. ευρώ πόροι που θα διαθέσει η Ευρώπη από τον προϋπολογισμό της είναι δυνατόν να αυξηθούν στο μέλλον, διευκρίνισε την Τρίτη ο Ολάντ παραπέμποντας σε άλλα ευρωπαϊκά κονδύλια και στα κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

«Διακυβεύεται το μέλλον μιας γενεάς», τόνισε.

Ωστόσο αναλυτές εκτιμούν ότι το ποσό των έξι δισ. ευρώ μπορεί να εντυπωσιάζει, όμως όπως επισημαίνουν όταν  μοιραστεί στα κράτη μέλη που υποφέρουν από  την ανεργία δεν θα είναι και τόσο εντυπωσιακό.

Πηγή: ΑΜΠΕ,Reuters,DW



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα