Γνώμη: Προσαρμογή μαζί με την ανάπτυξη

Τρίτη, 05 Νοεμβρίου 2013 07:00
REUTERS/YORGOS KARAHALIS

Μήπως όμως έφθασε η στιγμή η ελληνική πλευρά να θέσει στην τρόικα ξεκάθαρα και ζητήματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη και να ζητήσει μέτρα τόνωσής της;

Την αξιολόγηση του προγράμματος δημοσιονομικής πολιτικής αρχίζει από σήμερα η τρόικα, μέσα σε ένα κλίμα πολιτικής έντασης και ανησυχίας για τις οικονομικές εξελίξεις.

Το χρονοδιάγραμμα των συνομιλιών είναι ασφυκτικό, αφού οι αποφάσεις για τα νέα μέτρα, πάνω από 1 δισ. ευρώ, θα πρέπει να ληφθούν ταχύτατα, καθώς τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων θα αποτυπωθούν στον προϋπολογισμό του επομένου έτους, ο οποίος θα πρέπει να κατατεθεί εντός των επόμενων 15 ημερών στη Βουλή.

Τα όρια της αντοχής της κοινωνίας και της επιχειρηματικής κοινότητας έχουν σχεδόν εξαντληθεί και η λήψη νέων εισπρακτικών μέτρων δεν θα φέρει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Βεβαίως, για την τρόικα προέχει η επίτευξη του στόχου για μικρότερο έλλειμμα και δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος, που αποτελεί προϋπόθεση για τις επόμενες κινήσεις των δανειστών και αφορούν το δημόσιο χρέος.

Είναι μια υποχρέωση της Ευρωζώνης έναντι της χώρας την οποία θα πρέπει να τηρήσει, όπως η Ελλάδα έχει τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει μέσω των μνημονίων.

Και ενώ η τρόικα επιμένει στα εισπρακτικά μέτρα, φαίνεται ότι έχει καθυστερήσει η επεξεργασία ενός συνεκτικού σχεδίου δράσης για την ανάπτυξη, το οποίο θα συμβαδίζει παράλληλα με τη δημοσιονομική προσαρμογή, θα εξειδικεύει τις διαρθρωτικές πολιτικές και θα παρέχει ένα πλαίσιο δράσεων που ενισχύουν την ανάπτυξη, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους.

Θα ισχυριστεί η κυβέρνηση ότι αναπτυξιακό μέτρο είναι και το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, η υλοποίηση του οποίου δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την εισροή ξένων κεφαλαίων, τα οποία συμβάλλουν στη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας, μεταφέρουν τεχνολογία και βελτιώνουν την παραγωγικότητα.

Για να υπάρξουν όμως συνολικά αποτελέσματα, θα ήταν προσφορότερο οι αποκρατικοποιήσεις να ενταχθούν στην πολιτική οικονομικής ανάπτυξης και όχι μόνο να εκλαμβάνονται ως πηγή εσόδων που μειώνουν το χρέος.

Τα εισπρακτικά μέτρα θα επιβληθούν, είναι βέβαιο, όποιες κι αν είναι οι αντιδράσεις. Αλλωστε, η μέχρι τώρα πορεία υλοποίησης του προγράμματος και των συζητήσεων, που έχουν γίνει μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας, οδήγησαν στην αποδοχή των αποφάσεων που επέβαλαν οι δανειστές.

Μήπως όμως έφθασε η στιγμή η ελληνική πλευρά να θέσει στην τρόικα ξεκάθαρα και ζητήματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη και να ζητήσει μέτρα τόνωσής της;

Τα εισπρακτικά μέτρα οδηγούν την οικονομία στην ύφεση και καθυστερούν την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου, ενώ έχει γίνει δεκτό ότι οι αναπτυξιακές παρεμβάσεις βοηθούν στη δημοσιονομική προσαρμογή. Επιχειρήματα στη διαπραγμάτευση δεν έχει μόνο η τρόικα, έχει -και μάλιστα αδιαμφισβήτητα- και η κυβέρνηση.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΛΑΚΟΥΤΣΗΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα