Δεν θέλει διαπραγματεύσεις σε μάκρος το Μαξίμου

Να τελειώνει με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα θέλει η κυβέρνηση προκειμένου να πάει στις εκλογές του Μαΐου με το μικρότερο κόστος
Δευτέρα, 04 Νοεμβρίου 2013 17:27
UPD:18:55
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Στην παρούσα φάση η κυβέρνηση διαμηνύει ότι έχει έτοιμα ολοκληρωμένα σχέδια τόσο για το ασφαλιστικό, όσο και για το ενιαίο μισθολόγιο, τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και τη φορολόγηση των ακινήτων.

A- A A+

Να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα το συντομότερο δυνατό και σε κάθε περίπτωση να αποφευχθούν νέες εμπλοκές, επιδιώκει το Μαξίμου λίγες ώρες πριν την επίσημη έναρξή τους, πιθανότατα το πρωί της Τρίτης στο ΥΠΟΙΚ.

Κι αυτό διότι το κυβερνητικό επιτελείο γνωρίζει καλά ότι όσο θα συνεχίζεται η διαπραγμάτευση τόσο θα συντηρούνται ψηλά στην επικαιρότητα τα δημοσιεύματα για νέα μέτρα με αποτέλεσμα να αυξάνεται και η πίεση στις κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης. 

Παράλληλα θέλει η Ελλάδα να αναλάβει χωρίς σκιές την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους και φυσικά να έχει χρόνο μέχρι τις εκλογές του Μαΐου να διορθώσει το δυσμενές για εκείνη κλίμα, το οποίο κυβερνητικά στελέχη αναμένουν να επιδεινωθεί λόγο των απαιτήσεων της τρόικας και των οδυνηρών αποφάσεων που ενδεχομένως θα αναγκαστεί να λάβει η ελληνική πλευρά.

Ωστόσο ο χρόνος που έχει στη διάθεση της η κυβέρνηση να συμφωνήσει με την τρόικα είναι εξαιρετικά περιορισμένος. Στις 21 Νοεμβρίου πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή ο νέος προϋπολογισμός, ενώ στις 14 και 22 Νοεμβρίου καθώς και μέσα στον Δεκέμβριο υπάρχουν προγραμματισμένες συνεδριάσεις του Eurogroup και φυσικά πριν από το τέλος του χρόνου θα διεξαχθεί ακόμα μία σύνοδος κορυφής των ευρωπαίων ηγετών. Ακόμη και αν υπάρχει η εναλλακτική λύση να κατατεθεί το Μάρτιο διορθωτικός προϋπολογισμός το Μαξίμου κρατά το εν λόγω σενάριο στα συρτάρια του και θα το ενεργοποιήσει μόνο στην περίπτωση ναυαγίου στις διαπραγματεύσεις.

Στην παρούσα φάση η κυβέρνηση διαμηνύει ότι έχει έτοιμα ολοκληρωμένα σχέδια τόσο για το ασφαλιστικό, όσο και για το ενιαίο μισθολόγιο, τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και τη φορολόγηση των ακινήτων. Για το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών το καλάθι, λέει στέλεχος που εμπλέκεται στις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις, είναι εξαιρετικά μικρό.

Θετική χαρακτηρίζουν στο κυβερνητικό επιτελείο και τη σημερινή δήλωση – απάντηση του εκπρόσωπου του επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν, Σάιμον Ο' Κόνορ ότι δεν αναγνωρίζει το ποσό των 2,9 δισ. για το δημοσιονομικό κενό του 2014. Ωστόσο ο κ. Κόνορ επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη Παρασκευή έλαβε τις απαντήσεις που ζητούσε για το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού για το 2014. Από την πλευρά τους αρμόδιες κυβερνητικές πηγές επιμένουν στη θέση της ελληνικής πλευράς ότι το ποσό θα είναι τέτοιο που θα καλυφθεί χωρίς τη λήψη νέων οριζόντιων μέτρων.

Στο μείζον θέμα της δολοφονίας των δύο νέων ανθρώπων στο Ηράκλειο Αττικής τόσο η κυβέρνηση όσο και η πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν τον κίνδυνο «θυματοποίησης» της Χρυσής Αυγής. Μάλιστα η Κουμουνδούρου επισημαίνει ότι ο εν λόγω κίνδυνος αυξάνεται όσο η ταυτότητα των δολοφόνων παραμένει άγνωστη, αυξάνοντας σταδιακά την πίεση στον κ. Δένδια να υπάρξει αποτέλεσμα στις έρευνες της Αστυνομίας.  

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή