Επιμένει για δημοσιονομικό κενό 500 εκατ. ευρώ ο Γ. Στουρνάρας

Δευτέρα, 04 Νοεμβρίου 2013 22:59
UPD:23:51
EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

Ο ΥΠΟΙΚ Γιάννης Στουρνάρας εξέρχεται του Μεγάρου Μαξίμου (φωτογραφία αρχείου).

Για ρεαλιστικό προσχέδιο προϋπολογισμού έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση για το εάν η ελληνική πλευρά επιμένει ότι το κακό σενάριο για το δημοσιονομικό κενό ανέρχεται το πολύ σε 500 εκατομμύρια.

Ο κ. Στουρνάρας συμμετείχε σε έκτακτη  σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο  Μεγάρο Μαξίμου όπου εξετάστηκαν  οι τελευταίες λεπτομέρειες πριν από την κρίσιμη διαπραγμάτευση με την τρόικα που αρχίζει αύριο.

Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε πως δεν είναι η κατάλληλα στιγμή για να μιλήσουμε και τόνισε ότι: «Εμείς έχουμε καταθέσει ένα προϋπολογισμό, έχουμε καταθέσει ένα προσχέδιο. Έχουμε στείλει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι αυτό το προσχέδιο είναι ρεαλιστικό και θα επιμείνουμε σε αυτό».

Σημειώνεται ότι το Μαξίμου επιδιώκει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα το συντομότερο δυνατό και σε κάθε περίπτωση να αποφευχθούν νέες εμπλοκές.

Την ίδια ώρα το κυβερνητικό επιτελείο γνωρίζει καλά ότι όσο θα συνεχίζεται η διαπραγμάτευση τόσο θα συντηρούνται ψηλά στην επικαιρότητα τα δημοσιεύματα για νέα μέτρα με αποτέλεσμα να αυξάνεται και η πίεση στις κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Εν τω μεταξύ ο χρόνος που έχει στη  διάθεση της η κυβέρνηση προκειμένου να συμφωνήσει με την τρόικα είναι εξαιρετικά περιορισμένος.

Στις 21 Νοεμβρίου πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή ο νέος προϋπολογισμός, ενώ στις 14 και 22 Νοεμβρίου καθώς και μέσα στον Δεκέμβριο υπάρχουν προγραμματισμένες συνεδριάσεις του Eurogroup και φυσικά πριν από το τέλος του χρόνου θα διεξαχθεί ακόμα μία σύνοδος κορυφής των ευρωπαίων ηγετών. Ακόμη και αν υπάρχει η εναλλακτική λύση να κατατεθεί το Μάρτιο διορθωτικός προϋπολογισμός το Μαξίμου κρατά το εν λόγω σενάριο στα συρτάρια του και θα το ενεργοποιήσει μόνο στην περίπτωση ναυαγίου στις διαπραγματεύσεις.

Η κυβέρνηση στην παρούσα φάση διαμηνύει ότι έχει έτοιμα ολοκληρωμένα σχέδια τόσο για το ασφαλιστικό, όσο και για το ενιαίο μισθολόγιο, τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και τη φορολόγηση των ακινήτων. Για το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών το καλάθι, λέει στέλεχος που εμπλέκεται στις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις, είναι εξαιρετικά μικρό.

Παράλληλα η σημερινή δήλωση – απάντηση του εκπρόσωπου του επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν, Σάιμον Ο' Κόνορ ότι δεν αναγνωρίζει το ποσό των 2,9 δισ. για το δημοσιονομικό κενό του 2014 ενθαρρύνει την κυβέρνηση, ενώ από την πλευρά τους αρμόδιες κυβερνητικές πηγές επιμένουν στη θέση της ελληνικής πλευράς ότι το ποσό θα είναι τέτοιο που θα καλυφθεί χωρίς τη λήψη νέων οριζόντιων μέτρων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα