Market Beat: Η «ανάσα» σε ένα ράλι καθορίζεται από τη στατιστική προϊστορία των νικητών

Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2013 10:32
UPD:23/10/2013 17:32
REUTERS/YIORGOS KARAHALIS

Από χθες έχουμε σημειώσει τις παρατηρήσεις μας για τους λόγους που υφίσταται στο ΧΑ άνοδος κόντρα στο ρεύμα που επικρατεί διεθνώς. Αναμέναμε οι τράπεζες να παίξουν ένα βαρύνοντα ρόλο στη δυναμική της αγοράς και όντως αυτές καθόρισαν το κλίμα και το κλείσιμο των βασικών δεικτών. Σήμερα όμως, αυτό που ήταν πληροφορία της στήλης και άλλων εγχώριων αναλυτών, σχετικά με το ΤΧΣ και την πορεία της εκχώρησης, του μεριδίου του σε όλες τις συστημικές τράπεζες, σε ιδιώτες που ενδιαφέρονται με την ευκαιρία της ΕΥΡΩΒ, έχει γίνει είδηση και αυτό ανατρέπει σε αρκετές περιπτώσεις την διάθεση των επενδυτών.  Παράλληλα η στατιστική ανάλυση υποδεικνύει πλήθος τίτλων που βρίσκονται μια ανάσα πριν από ισχυρές αντιστάσεις ή τις έχουν προσεγγίσει και διορθώνουν από χθες.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Είναι συνεπώς μεγαλύτερες οι πιθανότητες να σταματήσει το ράλι σήμερα για στατιστικούς λόγους, καθώς από το διεθνές σκηνικό δεν έχει προκύψει ακόμα κάτι που να αλλάξει προς το καλύτερο τα ως τώρα ισχύοντα δεδομένα. Αντίθετα η παράταση της αδιέξοδης πολιτικής αντιπαράθεσης στις ΗΠΑ αυξάνει την ανησυχία σταθερά. Υπάρχει  ακόμα λίγος χώρος για άνοδο στα τραπεζικά blue chip αλλά είναι αρκετές οι δεικτοβαρείς μετοχές που έχουν πλησιάσει ή θα πλησιάσουν σύντομα ισχυρές αντιστάσεις. έχει πλησιάσει η ώρα για μια διόρθωση που δεν θα αφορά τόσο τις τράπεζες, που έχουν ισχυροποιημένη ανοδική ορμή και μερικές μετοχές τους 25άρη όπως ΔΕΗ ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΜΙΓ και ΜΕΤΚ. Αλλά τις υπόλοιπες μετοχές του 25άρη, αρκετές εκ των οποίων με το πτωτικό τους κλείσιμο αφήνουν ξεκάθαρα σημάδια εξάντλησης, που προετοιμάζουν τους έμπειρους επενδυτές για διόρθωση σήμερα με μεγαλύτερες πιθανότητες από χθες.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας 

Με πτώση έκλεισαν οι δείκτες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με το ενδιαφέρον των επενδυτών να παραμένει στραμμένο στον αντίκτυπο του shutdown στις ΗΠΑ και στην έλλειψη προόδου που παρατηρείται στις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό.

Στο μεταξύ, το επιχειρηματικό κλίμα στις μικρές αμερικανικές εταιρείες υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών, καθώς αυξήθηκε η απαισιοδοξία για τις προοπτικές της αμερικάνικης οικονομίας.

Συγκεκριμένα, ο ανάλογος δείκτης της Εθνικής Ένωσης Ανεξάρτητων Επιχειρήσεων (NFIB)υποχώρησε στο 93,9 τον Σεπτέμβριο από το αναθεωρημένο 94,1 τον Αύγουστο.

Την ίδια ώρα το ΔΝΤ στην τελευταία του έκθεση για την παγκόσμια οικονομία σημειώνει ότι το default στο χρέος των ΗΠΑ μπορεί να έχει σοβαρότατες συνέπειες σε διεθνές επίπεδο και αναθεωρεί προς τα κάτω προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Για τις ΗΠΑ, εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα κυμανθεί το 1,6%, από 1,7% που προέβλεπε πριν και το 2014 θα διαμορφωθεί στο 2,6% από 2,6% πριν.

Στη Wall Street, με τα σημαντικότερα κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι μετοχές των  Wal Mart και Procter&Gamble ενώ στον αντίποδα βρέθηκαν οι μετοχές των Verizon και AT&T.

Ο δείκτης Dow Jones  ενισχύθηκε κατά 1,07% στις 14,776.50 μονάδες, ο δείκτης S&P τερμάτισε με άνοδο 1,22% στις 1,655.59 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ^IXIC-2,00% έκλεισε με κέρδη 2% στις 3,694.83 μονάδες.

Στο «κόκκινο» έκλεισαν και την Τρίτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια , καθώς το μερικό shutdown των ΗΠΑ, για όγδοη ημέρα, κρατά «ζωντανή» την νευρικότητα και την ανησυχία στις αγορές.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με πτώση 0,68%, δείκτης FTSE 100 ^FTSE-1,11% του Λονδίνου υποχώρησε  1,11%, ο δείκτης DAX^GDAXI-0,42% στη Φραγκφούρτη υποχώρησε 0,42%, ο CAC 40 ^FCHI-0,77%στο Παρίσι σημείωσε πτώση 0,77%, ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε στο -0,67 % και ο FTSE MIB της Ιταλίας στο -0,29%.

Η αμερικανική κυβέρνηση μπαίνει στη δεύτερη εβδομάδα του μερικού «λουκέτου» των λειτουργιών της, αφού το αδιέξοδο στις συνομιλίες Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για τον προϋπολογισμό, συνεχίζεται.

Οι δύο πλευρές δεν έχουν ακόμη καταφέρει να σημειώσουν ουσιαστική πρόοδο στις συζητήσεις για την αύξηση του ανώτατου ορίου του ομοσπονδιακού χρέους, με τα χρονικά περιθώρια για την εξεύρεση λύσης να στενεύουν επικίνδυνα.  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, μέχρι τις 17 Οκτωβρίου εξαντλούνται τα ρευστά διαθέσιμα.

Στο μέτωπο των μετοχών, οι μετοχές της ιταλικής τράπεζας Banca Monte dei Paschi έκλεισαν με άνοδο 1,73% μετά το νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης που αποκάλυψε χθες η τράπεζα, συμπεριλαμβανομένης της περικοπής θέσεων εργασίας, έτσι ώστε να μπορέσει να επιστρέψει στην κερδοφορία.

Οι μετοχές της Νορβηγικής TGS υποχώρησαν 4,76% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας για μείωση των εκτιμήσεών της για τα έσοδα.
Οι μετοχές της Belgacom ενισχύθηκαν 3,15% μετά την αναβάθμιση της αξιολόγησής της από την Citigroup.

Οι μετοχές της φαρμακευτικής εταιρείας Getinge υποχώρησαν 10,34% μετά την προειδοποίηση για την κερδοφορία που εξέδωσε η εταιρεία.

Τεχνική ανάλυση

Το ΧΑ κινείται κόντρα στο ρεύμα που επέβαλαν τα προβλήματα στις ΗΠΑ στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά για ειδικούς λόγους που αφορούν την κρίση στη χώρα και την βελτίωση των μεγεθών που παρουσιάζει μετά από πολύχρονη ύφεση. Ωστόσο δεν κινούνται οι τιμές των μετοχών του ταμπλό χωρίς οι συναλλασσόμενοι να λαμβάνουν υπόψη τη στατιστική προϊστορία των blue chip που οδηγούν την άνοδο των βασικών δεικτών. Θα αναφερθούμε σήμερα σε επιμέρους τίτλους και δη εκείνους που χθες οδήγησαν τον 25άρη στις 370 μονάδες με τα κέρδη τους.

Τεχνικά υπάρχουν για αρκετές μετοχές ενδείξεις εξάντλησης του ανοδικού momentum που τις συνόδευε τις τελευταίες μέρες, και ειδικά από το μέσο της περασμένης εβδομάδας. Αλλά μας φαίνεται αδύνατο, με βάση την στατιστική προϊστορία, να μην φθάσει η τιμή της ΑΛΦΑ ως το υψηλό έτους που είναι στα 0,67 ευρώ και αξίζει προσοχής η πορεία της, καθώς με κλείσιμο χθες στα 0,648 ευρώ η απόσταση είναι σχετικά μικρή από την ισχυρότερη οροφή για την ΑΛΦΑ το 2013.

Μελετώντας την στατιστική εικόνα των μετοχών που χθες συνέβαλαν με τα κέρδη τους να οδηγηθεί ο 25αρης και ο ΓΔ  ψηλότερα, θα αναζητήσουμε τα αίτια που οδήγησαν τους traders στην απόφαση να περάσουν σε discount το ΣΜΕ του FTSE.

• Η ΒΙΟΧΚ που ήταν ανάμεσα στις ανοδικές του 25άρη έχει οροφή για το 2013 τα 5,70 ευρώ και έκλεισε στα 5,67 ευρώ άρα δικαιολογημένα αρκετοί περιμένουν σήμερα αύριο να γυρίσει σε κάθοδο η διαπραγμάτευσή της.
• Η ΔΕΗ με κλείσιμο στα 9,24 ευρώ αναμένεται να φθάσει σε οροφή που όρισαν οι συναλλαγές στις συνεδριάσεις του Ιουλίου του 2011 με οροφή τότε τα 9,40 ευρώ.
• Η ΕΕΕ βρίσκεται σε φάση διόρθωσης και το χθεσινό κλείσιμο στα 20,77 ευρώ ίσως είναι μια ανάσα πριν καταλήξει σε ένα επίπεδο στήριξης για τη μετοχή που σίγουρα εντοπίζεται στα 20 ευρώ περίπου. Ενώ ενδιάμεσα μπορεί να λειτουργήσει σαν στήριξη το επίπεδο στα 20,50 ευρώ αν και χθες υπήρξε διάτρηση καθοδική με την τιμή να πέφτει κάτω από τα 20,40 ευρώ.
• Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ πέρασε σε θετικό πεδίο στο τέλος και εκεί βρέθηκε πάλι στην έναρξη.  Στήριξη υπάρχει στα 2,73 ευρώ και η οροφή για την μετοχή εντοπίζεται σε ζώνη τιμών μεταξύ των 3,15 και 3,24 ευρώ από συναλλαγές συνεδριάσεων την άνοιξη του 2011.
• Η ΕΤΕ με την φόρα που απέκτησε μετά τη χθεσινή συνεδρίαση θα αναζητήσει οροφή στα υψηλά του Ιουνίου του τρέχοντος έτους όταν έφθασε στις 13/6 στα 4,41 ευρώ για να κλείσει στα 4,32 ευρώ. Διαφορετικά σήμερα γυρίζει σε κάθοδο αν τα επίπεδα κλεισίματος  λειτουργήσουν ως αντίσταση που την διαμόρφωσαν οι συναλλαγές τον Απρίλιο όταν με υψηλό τα 4,16 ευρώ έκλεισε στα 3,96 και μετά άρχισε κατηφόρα. Ανάλογη επίδραση είχαν και οι συνεδριάσεις από τις 14/6 ως τις 18/6 με την τιμή της μετοχής λίγο πάνω από τα 4 ευρώ ως τις 19/6 που ξεκίνησε η πτώση που όρισε ως πυθμένα τα χαμηλά έτους και βίου στο ευρώ για την ΕΤΕ.
• Η ΠΕΙΡ έκλεισε στα 1,45 ευρώ και η πρώτη αντίσταση που θα συναντήσει προκύπτει από τις συναλλαγές του Ιουνίου με υψηλό εκείνης της περιόδου τα 1,55 ευρώ και κλείσιμο εκείνη τη μέρα 13/6 στα 1,52 ευρώ.
• Καθαρά ανοδική η ΜΕΤΚ έκλεισε στα 13,20 ευρώ και αντίσταση θα συναντήσει στα 14 ευρώ και λίγο ψηλότερα όπως όρισαν οι συνεδριάσεις από την άνοιξη του 2008!
• Η ΜΠΕΛΑ έκλεισε στο υψηλό ημέρας τα 9,60 ευρώ ενώ σε βάθος 12 μηνών εμφανίζει άνοδο σταθερή κλίσης και αναζητά νεότερα υψηλά για το 2013 ενώ αντίσταση προκύπτει επίσης από την άνοιξη του 2008 στα 9,88 ευρώ.
• Η ΜΙΓ εμφάνισε επίσης ισχυρό ανοδικό momentum και κλείνοντας στα 0,479 ευρώ ετοιμάζεται να βρεθεί αντιμέτωπη με την αντίσταση πάνω από τα 0,500 ευρώ που αντιστοιχούν στα υψηλά του φετινού Φεβρουαρίου ήτοι τα 0,511 ευρώ με κλείσιμο στις 19/2 τα 0,508 ευρώ.
• Η ΦΡΙΓΟ με κλείσιμο τα 5,62 ευρώ και αντίσταση στο μέγιστο του Μαΐου ήτοι τα 5,80 ευρώ έχει μικρή συνεισφορά στην τιμή του 25άρη.

Από τα παραπάνω φαίνεται πως οι τελευταίες μετοχές που διατήρησαν αυτή τη βδομάδα ανοδική ορμή ήταν λιγότερες από τις περασμένες μέρες και αρκετές από αυτές έχουν πλησιάσει μια ανάσα από αντιστάσεις  που σχηματίστηκαν είτε φέτος στο πρώτο εξάμηνο ή σε βάθος 2 ως 5 ετών.  

Στο ΧΑ

Η χθεσινή συνεδρίαση δεν είχε τα χαρακτηριστικά των τριών προηγούμενων, καθώς κρατήθηκε η συνήθεια της κλιμάκωσης των όγκων, αλλά αποκλιμακώθηκε το αγοραστικό ενδιαφέρον για πολλές από τις μετοχές που πρωταγωνίστησαν συναλλακτικά και σε ανοδικές μεταβολές την Πέμπτη την Παρασκευή και τη Δευτέρα. Από όσα σημειώναμε χθες ήταν σαφές πως τα κέρδη των περισσότερων blue chip σε μικρό χρονικό διάστημα θα μπορούσαν να είναι απειλή για τη συνέχεια του ανοδικού momentum και τελικά το ΧΑ συνέχισε την άνοδό του. Ωστόσο σε μεγάλο βαθμό αυτή ήταν αποτέλεσμα των μικρών απωλειών  στην πλειονότητα των καθοδικών μετοχών και των μεγάλων κερδών που αφορούσαν κύρια τις τραπεζικές μετοχές και την ΜΙΓ.

Μετά τα χθεσινά υπάρχει ακόμα λίγος χώρος για άνοδο στα τραπεζικά blue chip αλλά είναι αρκετές οι δεικτοβαρείς μετοχές που έχουν πλησιάσει ή θα πλησιάσουν σύντομα ισχυρές αντιστάσεις. Υπάρχει παράλληλα εδώ και μέρες μια επιφυλακτικότητα από τους traders των παραγώγων που οδήγησαν χθες το ΣΜΕ σε διαπραγμάτευση με discount αφού η τιμή εκκαθάρισης είναι αρκετά κάτω από την θεωρητική του. Επίσης δεν απομάκρυναν το υψηλό ημέρας στην τρέχουσα σειρά  από τις 370 μονάδες αφού το όρισαν λίγο κάτω από τις 372.

Η ΕΤΕ μέσα στις τρεις με της Παρασκευής διαδοχικές συνεδριάσεις κάθε μέρα ανεβάζει όγκους και κέρδη ενώ η ΠΕΙΡ δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει σε άνοδο τα κέρδη της παρασκευής που ήταν 7,3%. Η ΑΛΦΑ κλιμακώνει τις ανοδικές της μεταβολές μέρα με τη μέρα ενώ ο ΟΤΕ κινείται αυτή τη βδομάδα, ως σήμερα, με στόχο να αφομοιωθεί η άνοδος της προηγούμενης, με χθεσινή μεταβολή -0,37% από -0,24% ενώ την Παρασκευή κέρδισε +3,02% και συνέχισε μια αλυσίδα ανοδικών εβδομάδων. Η ΟΠΑΠ που επίσης πρωταγωνιστεί σε ημερήσιο τζίρο εμφανίζει κόπωση αφού οι μεταβολές της είναι -0,32% χθες, από +1,74% ενώ την  Παρασκευή κέρδισε +3,95%.  Κάτι ανάλογο φαίνεται να ισχύει και για τη ΔΕΗ με μεταβολή χθες +0,98% από +1,89% και άνοδο την  Παρασκευή +5,77%. Αντίθετα η ΜΠΕΛΑ ανεβάζει στροφές  αφού την περασμένη Παρασκευή κέρδισε 0,54% και αυτή τη βδομάδα ανέβηκε τη Δευτέρα +0,86% και χθες  +2,35%.

Σήμερα

Οι μετοχές στην Ασία υποχώρησαν καθώς και το δολάριο που δεν ξεκολλάει από τα χαμηλά οκτώ μηνών αφού το αδιέξοδο του προϋπολογισμού των ΗΠΑ σέρνεται, με αποτέλεσμα περαιτέρω συρρίκνωσης της εμπιστοσύνης των επενδυτών ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί πριν από τα μέσα Οκτωβρίου, για να αποφευχθεί μια ιστορική χρεοκοπία.

Τα futures για τις μεγάλες αγορές της ευρωζώνης υποχωρούν κατά -0,30% ή -0,2% και προαναγγέλλουν πτωτικό ξεκίνημα στην Ευρώπη αφού και η αγορά του Λονδίνου θα ανοίξει με κάθοδο. Ο δείκτης μετοχών MSCI της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας  υποχώρησε 0,3%.  

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Την επιφύλαξή τους τονίζουν παράγοντες της αγοράς που συνιστούν στους επενδυτές να μην αναπτύξουν μεγάλες προσδοκίες για την κερδοφορία των επιχειρήσεων αφού η υποχώρηση του κόστους παραγωγής ή λειτουργίας μπορεί να αντισταθμιστεί αρνητικά από την συνεχιζόμενη ύφεση που θα επηρεάσει τις πωλήσεις.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Οι Αγορές προσεγγίζουν το ανώτατο όριο του χρέους με την αυξημένη προσοχή

Χωρίς να επίκειται λύση στο αμερικανικό πολιτικό αδιέξοδο, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις νευρικότητας στις αγορές καθώς πλησιάζει η προθεσμία της 17ης Οκτωβρίου. Δονήσεις από το ανώτατο όριο χρέους έχουν προκύψει στο εμπρόσθιο άκρο των επιτοκίων στις αγορές ομολόγων των ΗΠΑ, όπου στα αξιόγραφα βραχυπρόθεσμου δανεισμού οι αποδόσεις αυξάνονται σημαντικά. Επιπλέον, οι αμερικανικές αγορές μετοχών υποχώρησαν περισσότερο από 1 % χθες, η τεκμαρτή μεταβλητότητα των ιδίων κεφαλαίων αυξήθηκε περαιτέρω και το δολάριο ισχυροποιήθηκε έναντι των νομισμάτων οικονομιών που εξαρτώνται έντονα από την οικονομία των ΗΠΑ δηλαδή ,το CAD καναδικό δολάριο, το πέσο του Μεξικού και το ρεάλ της Βραζιλίας.

Η απόδοση στις ασιατικές αγορές μετοχών ήταν μικτή σήμερα. Το δολάριο ΗΠΑ συνέχισε να ενισχύεται , ιδίως έναντι νομισμάτων υψηλής απόδοσης και υψηλού beta. Τα Αυστραλίας ομόλογα εξακολουθούν να πιέζονται, όπως και τα  αμερικανικά κρατικά ομόλογα με ρευστοποιήσεις στις συναλλαγές της Ασίας.

Δημοσιεύματα ( FT ) δείχνουν ότι αύριο ο Πρόεδρος Ομπάμα θα διορίσει επισήμως την Janet Yellen για να ηγηθεί στην Federal Reserve . Εστίαση της αγοράς σήμερα επικεντρώνεται στα πρακτικά από τη  συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου της FOMC. Τα πρακτικά μπορούν να δώσουν περισσότερη ορατότητα για το ποιοι επέλεξαν την απραξία αντί της πράξης. Αναμένουμε ότι οι λόγοι θα συμπεριλάβουν την πιο ήπια αύξηση των θέσεων εργασίας, την εκτίμηση προς τα κάτω της μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ από τη FOMC, τα υψηλότερα επιτόκια των στεγαστικών δανείων και τα αδιέξοδα επί των επικείμενων δημοσιονομικών προθεσμιών . Το πιο σημαντικό θα είναι κάθε συζήτηση που μπορεί να έγινε σχετικά με τα κριτήρια που η επιτροπή θα χρησιμοποιήσει για να αποφασίσει αν θα μειώσει το QE στις προσεχείς του συνόδους .

Επίσης, προβλέπουμε απογοητευτική αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής (IP) στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση στη γερμανική βιομηχανική παραγωγή, η οποία θα πρέπει να υποστηρίξει το ευρώ.

Στην Ευρώπη, ο πυρήνας των παραγγελιών των γερμανικών εργοστασίων συνέχισε την ανοδική του τάση, όλο και περισσότερο από την εγχώρια ζήτηση. Ωστόσο, πρόσφατα στοιχεία στη Γαλλία, εμφανίζουν  ανάμεικτη εικόνα. Ενώ ο δείκτης που επιμετρά το συναίσθημα των βιομηχάνων από τη Banque de France ( BDF ) παρέμεινε σταθερός.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

• Πολύ κοντά στις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού 2014 που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση χθες στη Βουλή, κινούνται οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία για το επόμενο έτος. Συγκεκριμένα, στην έκθεσή του για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 4,2% στην Ελλάδα  το 2013 και ανάπτυξη 0,6% το 2014. Η Ελληνική κυβέρνηση τοποθετεί την ύφεση στο 4% το 2013.

• «Η συμφωνία που υπογράφτηκε με τον ισραηλινό υπουργό Ενέργειας αποτελεί συνέχεια του τριμερούς μνημονίου στην Κύπρο» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης σε τηλεφωνική του επικοινωνία από το Τελ Αβίβ. «Πιστεύουμε ότι έχουν τεθεί οι βάσεις για τη στρατηγική συνεργασία Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας ώστε οι τρεις χώρες να αποτελέσουν μια νέα πηγή τροφοδοσίας της Ευρώπης» πρόσθεσε.

 • Τελευταία ημέρα σήμερα για την υποβολή στο ΑΣΕΠ, από τις διοικήσεις των πανεπιστημίων, των καταλόγων με τα ονόματα των 1.349 διοικητικών υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Παιδείας είχε αποστείλει σχετική εγκύκλιο στις διοικήσεις των οκτώ πανεπιστημίων, ενώ και ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος είχε στείλει σχετική επιστολή.

 • Ομάδα εργασίας που συστήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών και με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Τράπεζας της Ελλάδος, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και του υπουργείου θα εξετάσει το αμέσως επόμενο διάστημα το ενδεχόμενο αλλαγών στο πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης.

• Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από την Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής ο διορισμός του Κ. Μανιατόπουλου ως Προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ. Υπέρ ψήφισαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, κατά ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ, ενώ λευκό ψήφισε η ΔΗΜΑΡ. Παρεμβαίνοντας ο Υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας εμφανίσθηκε να συζητά την έκδοση ομολόγων τύπου Μπαλαντίρ με ρήτρα γης.

• Φως στην άκρη του τούνελ βλέπει η ελληνική κυβέρνηση ύστερα από έξι χρόνια οικονομικής καχεξίας, αναφέρει ρεπορτάζ που δημοσιεύει η βελγική εφημερίδα De Tijd υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα αποχαιρετά την ύφεση το 2014».

• Οι προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2014 είναι υπερβολικά αισιόδοξες, επισημαίνει η Citigroup σε σημερινή της έκθεση για τις εξελίξεις στην περιοχή της Eυρωζώνης.

• Υποχώρηση κατά 31% παρουσίασαν οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα από την έναρξη της κρίσης έως σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας που παρουσίασε στο 8ο Business Forum του περιοδικού RE+D ο επικεφαλής του τμήματος έρευνας κτηματαγοράς της ΤτΕ Θεόδωρος Μητράκος.

•    Οι διεθνείς οίκοι έχουν ανανεώσει το ενδιαφέρον τους για την χώρα μας το τελευταίο διάστημα, με ένα μπαράζ κυρίως θετικών εκθέσεων. Τώρα, η ING «βλέπει» ΟSI για την Ελλάδα, πρωτογενές πλέονασμα στο 2,1% εκτιμά η Nomura το 2014, ενώ ο Willem Buiter της Citi βλέπει νεά αναδιάρθρωση του χρέους. Την ίδια στιγμή, ο Τζορτζ Σόρος προτείνει στην Ευρώπη να προχωρήσει σε νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους.

• Αντιδράσεις προκαλούν οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στην εκπομπή «στον ενικό» σχετικά με την διεκδίκηση του κατοχικού δανείου. Ο ίδιος έκανε λόγο για «μια ιστορία του χθες» επισημαίνοντας πως η παρούσα συγκυρία «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή» για τέτοιου είδους διεκδικήσεις.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

• Την πάγια θέση του ότι δεν διαπραγματεύεται με τους Ρεπουμπλικανούς του Κογκρέσου ούτε για περικοπές στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό ούτε για την αύξηση του ορίου στο ομοσπονδιακό ύψος δανεισμού επανέλαβε την Τρίτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ρεπουμπλικανό Τζον Μπένερ.

• Μία πιθανή στάση πληρωμών στις ΗΠΑ θα είχε ολέθριες συνέπειες, προειδοποίησε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο.

• Το ΔΝΤ προειδοποιεί πως το default στο χρέος των ΗΠΑ μπορεί να έχει σοβαρότατες συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία και αναθεωρεί προς τα κάτω προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη. Όπως σημειώνει, στην Ευρώπη η βελτίωση της εμπιστοσύνης οδήγησε υψηλότερα τις μεγάλες οικονομίες όπως η Γερμανία και η Γαλλία, ενώ η Ιταλία και η Ισπανία θα σημειώσουν βελτίωση το 2014. Αναγνωρίζει ότι συνολικά υπάρχουν κάποια θετικά στοιχεία στην Ευρώπη, αλλά ένα μεγάλο σύννεφο συνεχίζει να υπάρχει πάνω από την παγκόσμια οικονομία και για αυτό δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

• Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Οικονομία Όλι Ρεν κάλεσε τις ΗΠΑ να επιτύχουν το ταχύτερο πρόοδο στις διαπραγματεύσεις ώστε να τερματιστεί η μερική παράλυση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, προειδοποιώντας παράλληλα ότι κινδυνεύει η σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας.

• Στο «κόκκινο» έκλεισαν και χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια , καθώς το μερικό shutdown των ΗΠΑ, το οποίο συνεχίζεται για όγδοη ημέρα, κρατά «ζωντανή» την νευρικότητα και την ανησυχία στις αγορές. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με πτώση 0,68%, δείκτης FTSE 100 ^FTSE-1,11% του Λονδίνου υποχώρησε  1,11%, ο δείκτης DAX^GDAXI-0,42% στη Φραγκφούρτη υποχώρησε 0,42%, ο CAC 40 ^FCHI-0,77%στο Παρίσι σημείωσε πτώση 0,77%, ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε στο -0,67 % και ο FTSE MIB της Ιταλίας στο -0,29%.

• Ξεκάθαρη εικόνα για την προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας ως την πρώτη συνεδρίαση του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου με τη νέα σύνθεση, στις 22 Οκτωβρίου, επιθυμεί η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, όπως δήλωσε απόψε στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών και των Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU).

• Η παγκόσμια οικονομία βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν την Τρίτη στο Βερολίνο η γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ.

• Η κυβέρνηση της Αιγύπτου διέγραψε τη Μουσουλμανική Αδελφότητα από τον κατάλογο με τις αναγνωρισμένες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, εφαρμόζοντας σχετική απόφαση της δικαιοσύνης, ανακοίνωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Από την πρωινή έκδοση της WSJ

• Η μερική διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης των ΗΠΑ έχει αρχίσει να δυσκολεύει αισθητά ένα κομμάτι του εμπορίου. Όλες οι εισαγωγές φυτοφαρμάκων στις ΗΠΑ έχουν σταματήσει, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος, η οποία πρέπει να τα εγκρίνει, αλλά είχε περισσότερο από το 90% του προσωπικού της σε άδεια άνευ αποδοχών. Ορισμένες εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ δεν μπορούν να καλύψουν τις παραγγελίες στο εξωτερικό, επειδή δεν μπορούν να αποκτήσουν άδεια για την εξαγωγή από το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Οι εισαγωγές χάλυβα στοιβάζονται σε αποθήκες γιατί υπάρχει αναμονή στη  γραφειοκρατία του εκτελωνισμού.

• Η Samsung Electronics δεν κατάφερε να κερδίσει τη βοήθεια από την κυβέρνηση Ομπάμα σε μια μάχη, επί ζητημάτων αδειών ευρεσιτεχνίας, που υπάρχει με την Apple Inc. Ωστόσο, οι πιθανές επιπτώσεις για την εταιρεία της Νότιας Κορέας και τους αγοραστές των κινητών συσκευών της στις ΗΠΑ, φαίνεται να είναι μικρή. Οι ΗΠΑ επικύρωσαν την απαγόρευση για την εισαγωγή και την πώληση ορισμένων συσκευών της Samsung. Ο Εκπρόσωπος των υπηρεσιών Εμπορίου των ΗΠΑ Michael Froman επέλεξε να μην χρησιμοποιήσει την δυνατότητά  του για να ασκήσει βέτο σε απαγόρευση της εισαγωγής και της πώλησης των συσκευών της Samsung για παράβαση σε δύο διπλώματα ευρεσιτεχνίας της Apple, λέγοντας ότι δεν υπήρχε βάση σε επίπεδο δημόσιας πολιτικής για κάτι τέτοιο.

• Το Ιράν ετοιμάζει μια δέσμη προτάσεων για να σταματήσει την παραγωγή πυρηνικού καυσίμου σε επίπεδα σχεδόν οπλικού εμπλουτισμού των πυρηνικών ισοτόπων. Αυτό ήταν ένα βασικό αίτημα των ΗΠΑ, αλλά τέθηκε και από άλλες παγκόσμιες δυνάμεις, σύμφωνα με αξιωματούχους του διπλωματικού σώματος εν όψει των συνομιλιών στη Γενεύη την επόμενη εβδομάδα.

• Οι εργαζόμενοι στην Ισπανία και την Ιταλία είναι οι λιγότερο εξειδικευμένοι ανάμεσα σε 24 ανεπτυγμένες χώρες που εξετάστηκαν από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Αυτό το έλλειμμα είναι πιθανό να μειώνει την ικανότητα των δύο χωρών να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους, ως μέρος των προσπαθειών για να αντιμετωπίσουν τη δημοσιονομική κρίση της ευρωζώνης.

• Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε την Τρίτη για πιθανότητα εμφάνισης  "οικονομικού χάους", εάν το πολιτικό αδιέξοδο στις ΗΠΑ την οδηγήσει στο να μην είναι πλέον σε θέση να πληρώσει τις υποχρεώσεις της, και είπε ότι θα δεχόταν ακόμη και μια βραχυπρόθεσμη αύξηση του ορίου δανεισμού ώστε να δώσει νομοθέτες χρόνο για να διαπραγματευτούν. Οι παρατηρήσεις του είχαν σκοπό να πιέσουν τους Ρεπουμπλικάνους για να περάσουν έγκαιρα νομοσχέδιο για να αυξηθεί το ανώτατο όριο του χρέους.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα