Ομπάμα: Ολέθριες οι συνέπειες μιας πιθανής στάσης πληρωμών

Συνέντευξη Τύπου του αμερικανού προέδρου
Τρίτη, 08 Οκτωβρίου 2013 21:24
UPD:09/10/2013 01:00
REUTERS/KEVIN LAMARQUE
A- A A+

Μία πιθανή στάση πληρωμών στις ΗΠΑ θα είχε ολέθριες συνέπειες, προειδοποίησε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο.

 Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σύμφωνα με πολλούς διευθύνοντες συμβούλους και οικονομολόγους, θα ήταν «καταστροφικό» και «χαοτικό», προσθέτοντας ότι θα δημιουργούσε τον κίνδυνο εισόδου σε βαθιά ύφεση και πιθανώς να αύξανε μόνιμα τα κόστη δανεισμού για τις ΗΠΑ. Η χώρα δεν μπορεί να περνά από τέτοιες «κατασκευασμένες» κρίσεις κάθε λίγους μήνες, δήλωσε.

«Όποτε κάνουμε τέτοια πράγματα, βλάπτεται η αξιοπιστία μας σε όλο τον κόσμο» είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι είναι πρόθυμος να συζητήσει με τους Ρεπουμπλικανούς του Κογκρέσου για ο,τιδήποτε, προτρέποντάς τους ωστόσο να αυξήσουν το όριο χρέους χωρίς όρους και επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα συνομιλήσει με τους Ρεπουμπλικανούς για κανένα θέμα υπό πίεση. Το μήνυμά του προς τους διεθνείς δανειστές ήταν ότι οι ΗΠΑ πληρώνουν τα χρέη τους στην ώρα τους, ωστόσο πρόσθεσε ότι προκαλούν ανησυχίες οι ισχυρισμοί κάποιων στο Κογκρέσο πως μια στάση πληρωμών ενδεχομένως να μην προκαλούσε μεγάλα προβλήματα.

Οι ξένοι ηγέτες «δεν προσέχουν μόνο αυτό που λέω εγώ. Προσέχουν και αυτά που κάνει το Κογκρέσο. Και τελικά, θα εξαρτηθεί από τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων», συμπλήρωσε, καλώντας τον Τζον Μπένερ να διοργανώσει αμέσως μια ψηφοφορία, ώστε να τερματιστεί η μερική παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους και να αυξηθεί το όριο του χρέους.

THE WHITE HOUSE

Όσον αφορά στο ζήτημα της θέσπισης προτεραιοτήτων στην αποπληρωμή χρεών, είπε πως ο υπουργός Οικονομικών θα προβεί την Πέμπτη σε παρουσίαση ενώπιον επιτροπής της Γερουσίας σχετικά με τις προετοιμασίες του Λευκού Οίκου. «Σχεδιάζουμε για κάθε ενδεχόμενο» είπε, προσθέτοντας ότι, αν γίνει το χειρότερο σενάριο πραγματικότητα, «υπάρχουν πράγματα τα οποία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε. Αλλά επαναλαμβάνω, δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποια καλή επιλογή».

Σχετικά με  το θέμα της επαναλειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχουν αρκετοί Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί στη Βουλή για να εγκριθεί νομοσχέδιο το οποίο θα επιτρέψει να συμβεί κάτι τέτοιο.

Οι Ρεπουμπλικανοί δεν μπορούν να ζητούν λύτρα για να κάνουν τη δουλειά τους δήλωσε, ενώ κάλεσε το Κογκρέσο να άρει τις απειλές που βαρύνουν τις αμερικανικές οικογένειες και τις επιχειρήσεις.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε τον εκβιασμό παράμετρο της δημοκρατίας μας. Η δημοκρατία δεν λειτουργεί με αυτό τον τρόπο. Όχι μόνο για εμένα, αλλά και για τους διαδόχους μου», υπογράμμισε.

EURONEWSGREEK

Σύμφωνα με τον αμερικανικό πρόεδρο, οι Ρεπουμπλικανοί δεν έχουν κάνει σοβαρές προτάσεις που θα επιτρέψουν στις δύο πλευρές να επιλύσουν τις βασικές διαφωνίες τους. Αντίθετα, οι Δημοκρατικοί έχουν φανεί διατεθειμένοι να συζητήσουν οτιδήποτε επιθυμούν οι Ρεπουμπλικανοί.

Ο Ομπάμα πρόσθεσε ότι αν το Κογκρέσο δεν επιτύχει την επαναλειτουργία του ομοσπονδιακού κράτους ή τη μακροπρόθεσμη αύξηση του ορίου του χρέους, θα πρέπει να το κάνει για αρκετό χρόνο ώστε να γίνουν οι διαπραγματεύσεις.

Απευθυνόμενος στους αμερικανούς πολίτες, ζήτησε συγγνώμη που πρέπει να περνούν τέτοιες δοκιμασίες ανά διάστημα μερικών μηνών, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον κάποια στιγμή πρέπει να «κόψει αυτές τις συνήθειες».

Την πάγια θέση του ότι δεν διαπραγματεύεται με τους Ρεπουμπλικανούς του Κογκρέσου ούτε για περικοπές στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό ούτε για την αύξηση του ορίου στο ομοσπονδιακό ύψος δανεισμού είχε επαναλάβει νωρίτερα ο Μπαράκ Ομπάμα σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, τον Ρεπουμπλικανό Τζον Μπένερ.

EURONEWSGREEK

Bέτο στο νομοσχέδιο για τη δημιουργία δικομματικής επιτροπή

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Μπαράκ Ομπάμα σκοπεύει να ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τη δημιουργία μιας δικομματικής επιτροπής, η οποία θα είναι αρμόδια για προτάσεις σχετικές με την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους και τη μείωση του ελλείμματος. 

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το νομοσχέδιο «δεν κάνει τίποτα για να επιλύσει τις άμεσες, πιεστικές υποχρεώσεις του Κογκρέσου για την επαναλειτουργία του ομοσπονδιακού κράτους».

Ο Λευκός Οίκος κάλεσε επίσης τη Βουλή των Αντιπροσώπων να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο για την άμεση επαναλειτουργία της αμερικανικής κυβέρνησης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή