Αντιδράσεις προκαλούν οι δηλώσεις Στουρνάρα για το κατοχικό δάνειο

Τρίτη, 08 Οκτωβρίου 2013 21:47
UPD:09/10/2013 00:44
FOSPHOTOS/Menelaos Myrillas

«Αφορά μια ακριβή ιστορία του χθες. Εγώ είμαι εδώ για να δω το μέλλον….Αυτή η στιγμή , που πάμε να λύσουμε μια και έξω το πρόβλημα του ελληνικού χρέους ίσως δεν είναι η καταλληλότερη» ανέφερε ο κ.Στουρνάρας (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Αντιδράσεις προκαλούν οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στην εκπομπή «στον ενικό» σχετικά με την διεκδίκηση του κατοχικού δανείου. Ο ίδιος έκανε λόγο για «μια ιστορία του χθες» επισημαίνοντας πως η παρούσα συγκυρία «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή» για τέτοιου είδους διεκδικήσεις.

Ο υπουργός ερωτηθείς για τον εάν η χώρα μας θα διεκδικήσει το κατοχικό δάνειο, απάντησε ότι αυτή τη στιγμή η υπόθεση βρίσκεται στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και πως η κυβέρνηση περιμένει την εισήγηση προκειμένου να δει πώς θα προχωρήσει.

Συνεχίζοντας παρατήρησε ότι «αφορά μια ακριβή ιστορία του χθες. Εγώ είμαι εδώ για να δω το μέλλον. Αυτή η στιγμή, που πάμε να λύσουμε μια και έξω το πρόβλημα του ελληνικού χρέους ίσως δεν είναι η καταλληλότερη».

«Θα μιλήσω ευθαρσώς ίσως να μην αρέσει, η κατάλληλη στιγμή δεν έχει έρθει ακόμη, αφήστε το νομικό συμβούλιο του κράτους να μας πει ποιο είναι το ζήτημα, πώς μπορεί να τεθεί νομικά και ας το δούμε,  άλλα θέλει προσεκτικό χειρισμό», συμπλήρωσε.

Αντιδρούν Γλέζος - Κουρουμπλής

Η τοποθέτηση  του κ. Στουρνάρα για το κατοχικό δάνειο προκάλεσε την αντίδραση τόσο του βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλη Γλέζου αλλά και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Με ανακοίνωση που εξέδωσαν εκφράζουν την έκπληξη τους για τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, τον οποίο και κατηγορούν ότι ευθυγραμμίζεται πλήρως με τον Σόιμπλε και καλεί τη συγκυβέρνηση να τοποθετηθεί επί του θέματος.

Επίσης αναφέρουν ότι ο Στουρνάρας με την τοποθέτησή του αυτή αφήνει εκτεθειμένους τόσο τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλο όσο και το νυν υπουργό Εξωτερικών Ε. Βενιζέλο και κάνουν λόγο για «πολιτική εθελοδουλίας» απέναντι στις Γερμανικές κυβερνήσεις που διαρκεί επί 75 χρόνια.

Τέλος καλούν τη συγκυβέρνηση να τοποθετηθεί επί του θέματος, ενώ ζητούν από τη ΝΔ να εξηγήσει γιατί καθυστερεί η σύσταση διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για το ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων που είχε ζητήσει με επιστολή του ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας προς τον Πρόεδρο της Βουλής.

 Μαριάς: Πιστός στη γραμμή Σόιμπλε ο Στουρνάρας

Την αντίδραση του κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων εξέφρασε ο βουλευτής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νότης Μαριάς.

Καταλογίζει στον κ.Στουρνάρα ότι είναι προκλητικός και πως ταυτίζεται με τη γραμμή Σόιμπλε, προετοιμάζοντας το έδαφος «ώστε η κυβέρνηση να υποκύψει σε αυτό το κεφαλαιώδες εθνικό ζήτημα».

«Ο κ. Στουρνάρας πιστός στη γραμμή Σόιμπλε δήλωσε χθες με προκλητικό τρόπο σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό ότι δεν είναι η καταλληλότερη στιγμή προκειμένου η πατρίδα μας να διεκδικήσει από τη Γερμανία το κατοχικό δάνειο, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος ώστε η κυβέρνηση να υποκύψει και σε αυτό το κεφαλαιώδες εθνικό ζήτημα, ενόψει μάλιστα και της πολύμηνης καθυστέρησης της έκδοσης γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για το ζήτημα των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα. Θέμα για το οποίο έχουμε ήδη υποβάλλει σχετική γραπτή ερώτηση από τις 19 Σεπτεμβρίου του 2013 χωρίς να υπάρξει έως τώρα απάντηση από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών», ανέφερε.

 

 

 


 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή