Συνεχίζεται η πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές

Τρίτη, 08 Οκτωβρίου 2013 12:48
UPD:12:55
REUTERS/STRINGER/GERMANY

Με απώλειες κινούνται και σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς το μερικό shutdown των ΗΠΑ συνεχίζει να βαραίνει την επενδυτική ψυχολογία.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 0.42%, μετά τα χαμηλά τεσσάρων εβδομαάδων που άγγιξε στη χθεσινή συνεδρίαση.

Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου υποχωρεί 0,69%, μετά τα επίσημα στοιχεία που έδειξαν ότι η αύξηση των λιανικών πωλήσεων στη Βρετανία επιβραδύνεται σημαντικά. Οι μετοχές των βρετανικών Marks & Spencer, Dixons, Debenhams και Next κινούνται χαμηλότερα.

Ο ευρωπαϊκός τεχνολογικός κλάδος κινείται υψηλότερα μετά την ανακοίνωση της γαλλικής Alcatel-Lucent για το σχέδιο μείωσης κόστους της εταιρείας, με περικοπή 10.000 θέσεων εργασίας μέχρι το 2015. Η μετοχή της ενισχύεται 1,25%.

Ο δείκτης DAX υποχωρεί 0,19%, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει απώλειες 0,48%, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 διαπραγματεύεται στο -0,46%, και ο ιταλικός FTSE MIB στο -0,24%.

Παρά την ελαφρά ενίσχυση της ψυχολογίας μετά το sell-off στη χθεσινή συνεδρίαση, το αδιέξοδο στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ συνεχίζει να διατηρεί την risk-off διάθεση στις αγορές.

Οι διαφωνίες μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων συνεχίζονται, με ελάχιστη πρόοδο να έχει σημειωθεί σχετικά με το πώς θα λυθεί το αδιέξοδο.

Εν τω μεταξύ οι αποδόσεις των αμερικάνικων ομολόγων συνεχίζουν να αυξάνονται, και αυτό αποτελεί σημάδι πως οι επενδυτές γίνονται όλο και πιο νευρικοί γύρω από την προοπτική της χρεοκοπίας των ΗΠΑ,

Όπως σχολιάζει ο αναλυτής της Daiwa Capital, Kρις Σικλούνα, δεν αναμένεται να υπάρξει λύση ούτε αυτήν την εβδομάδα και η συνέχιση του shutdown σημαίνει πως κανένα οικονομικό στοιχείο δεν αναμένεται να ανακοινωθεί σημερα από τις ΗΠΑ.

Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές που θα επιβλέψουν τα stress tests στις ευρωπαϊκές τράπεζες το επόμενο έτος, ετοιμάζονται να τιμωρήσουν τις τράπεζες που θα παραμένουν εξαρτημένες από το σχέδιο φθηνού δανεισμού από την ΕΚΤ, το γνωστό LTRO.

Στο μέτωπο των μετοχών, οι μετοχές της Νορβηγικής TGS υποχωρούν 12,77% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας για μείωση των εκτιμήσεών της για τα έσοδα.

Οι μετοχές της Belgacom ενισχύονται 3,8% μετά την αναβάθμιση της αξιολόγησής της από την Citigroup.

Τέλος, οι μετοχές της Getinge υποχωρούν 7,53% μετά την προειδοποίηση για την κεροδοφορία που εξέδωσε η εταιρεία.

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα