Market Beat: Άγνωστο το βάθος των αιτίων της ανεξαρτησίας των επενδυτικών επιλογών στο ΧΑ

Παρασκευή, 04 Οκτωβρίου 2013 10:22
UPD:12:36
REUTERS/YIORGOS KARAHALIS

«Η αγορά της Αθήνας παραμένει ένα μυστήριο για τους περισσότερους, καθώς δεν έχει συνηθίσει το κοινό σε μια κίνηση σταθεροποίησης λίγο κάτω από τα τοπικά υψηλά, με τόσο χαμηλούς όγκους. Αντίθετα, στις περισσότερες των περιπτώσεων η κάθοδος ήταν σχεδόν βέβαιη αν, μέσα σε μικρό αριθμό συνεδριάσεων, δεν κατάφερναν οι τιμές να περάσουν σε ψηλότερα επίπεδα.

Σήμερα η πιθανότερη συνέχεια στη δυναμική της εβδομάδας είναι μια συνεδρίαση με μικρή απόσταση στις τιμές ανοίγματος και κλεισίματος, με ανοδικό χάσμα στην έναρξη, για να προλάβουν οι θεσμικοί ένα ξέσπασμα πιέσεων με το καλημέρα». Σημειώναμε χθες και σήμερα, μετά το +2%, αντιλαμβανόμαστε ότι λίγα προβλέψαμε. Αλλά ποιος μπορεί να απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα:

Μπορεί το ΧΑ να διατηρήσει τα επίπεδα της κεφαλαιοποίησής του πάνω από τα 67 δισ. ευρώ; Ποιος όγκος θεωρείται αναγκαίος ώστε να αποτελεί το ΧΑ μια αγορά γοητευτική για τους θεσμικούς; Τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων του τραπεζικού συστήματος της χώρας με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν είναι υπερ ή κατά της ανόδου των τραπεζικών μετοχών; Γιατί οι μεγάλοι επενδυτικοί Οίκοι αλλάζουν στάση έναντι των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας; Πόσα πακέτα θα περάσουν ως την ώρα που θα ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων των ισχυρών θεσμικών του εξωτερικού που γίνεται με βάση την κατηγορία που οι εταιρίες κατασκευής χρηματιστηριακών δεικτών που ακολουθούνται σε παγκόσμια κλίμακα τοποθετούν  το ΧΑ; Γιατί και πότε θα εγκριθεί η εξαγορά της  Olympic Air από την Aegean Airlines; Τι θα παρουσιάσουν ΤΧΣ και τράπεζες ως πλάνο της περαιτέρω ανάπτυξής τους, με ελαχιστοποίηση των αναγκών για ΑΜΚ στο ερχόμενο έτος;

Αυτό το μίγμα αβεβαιοτήτων κινεί και θα κινήσει την αγορά της Αθήνας.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας 

Με απώλειες έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ακολουθώντας την πτώση των αμερικάνικων μετοχών, καθώς το αδιέξοδο στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ συνεχίζεται για τρίτη ημέρα. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με απώλειες 0,45%, ενώ ο δείκτης FTSE 100 ^FTSE+0,18% του Λονδίνου έκλεισε σε θετικό έδαφος και στο +0,18%, χάρη στην άνοδο της BP, μετοχής-βαρίδι του δείκτη, μετά την απόφαση του αμερικάνικου δικαστηρίου η οποία γλίτωσε την πετρελαϊκή εταιρεία από δισεκατομμύρια έξτρα κόστους, σε ό,τι αφορά το σκάνδαλο με την πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού το 2010. Ο δείκτης DAX ^GDAXI-0,37%  στη Φρανγκφούρτη υποχώρησε 0,37%, ο CAC 40 ^FCHI-0,73% στο Παρίσι σημείωσε πτώση 0,73%, ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε στο -0,58 % και ο FTSE MIB της Ιταλίας υποχώρησε  0,44%.

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης κατά την τρίτη ημέρα του shutdown των ΗΠΑ. Στο μεταξύ πτώση μεγαλύτερη του αναμενομένου σημείωσε τον Σεπτέμβριο ο δείκτης PMI για τον κλάδο των υπηρεσιών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙSM (Institute for Supply Management).

Συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI του ISM υποχώρησε στις 54,4 μονάδες από 58,6 μονάδες τον Αύγουστο, ενώ οι οικονομολόγοι τον τοποθετούσαν στις 57 μονάδες. Η μείωση αυτή είναι η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί από τον Νοέμβριο του 2008.

Την ίδια ώρα, μικρή αύξηση σημειώθηκε στις νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των νέων αιτήσεων αυξήθηκε κατά 1.000 στις 308.000 την τελευταία  εβδομάδα, ωστόσο οι απολύσεις στις ΗΠΑ παρέμειναν στα χαμηλά μετά κρίσης επίπεδα.

Με τα σημαντικότερα κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι μετοχές της Verizon ενώ στον αντίποδα βρέθηκαν οι μετοχές των Boeing και Chevron.

Ο δείκτης Dow Jones ^DJI-0,90% σημείωσε πτώση 0,9% στις 14,996.50 μονάδες, o δείκτης S&P υποχώρησε κατά 0,9% στις 1,678.66 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ^IXIC-1,07% έκλεισε με απώλειες 1,07% στις 3,774.34 μονάδες.

Στο ΧΑ

Στο ΧΑ όμως, τα όσα αποκαλύφθηκαν ως το πιθανότερο μέλλον για την ελληνική οικονομία και τις τράπεζες, μετά την επίσκεψη των εκπροσώπων της DG Comp ήταν πιθανά η βάση για την ενίσχυση του αγοραστικού ενδιαφέροντος χθες και δεν αναμένουμε να αλλάξει σήμερα. Παράλληλα χωρίς μεγάλες αλλαγές θα παραμείνει το κλίμα στα μεγάλα χρηματιστήρια καθώς οι εξελίξεις στην πολιτική σκηνή της Ουάσιγκτον μάλλον μετατίθενται για την ερχόμενη εβδομάδα.

Η αγορά των παραγώγων είχε προσανατολιστεί την Τετάρτη προς την κάθοδο και αυτό που διαδραματίστηκε τελικά στο ταμπλό, ήταν μια διάταξη αμύνης από τους θεσμικούς στις πιέσεις που στο δεύτερο μέρος, απόκτησε χαρακτηριστικά υγιούς ανόδου. Αγκάλιασε τους περισσότερους τίτλους του 25άρη αλλά το φαινόμενο της αυστηρής εστίασης του ενδιαφέροντος σε λίγα blue chip διατηρείται.  Απόδειξη πως την εισαγωγή εντολών αγοράς χθες αποφάσισαν οι θεσμικοί του εξωτερικού, ήταν η δυσαρέσκεια που εκφράστηκε, από τους traders των παραγώγων όπου οι εγχώριοι επενδυτές υπερτερούν, με την πτώση των όγκων στα ΣΜΕ και την εστίαση του ενδιαφέροντος στις 350 μονάδες στα calls τρέχουσας σειράς.

Σήμερα

Το δολάριο των ΗΠΑ βρέθηκε ως τα χαμηλά οκτώ μηνών, γιατί δεν εμφανίστηκε  κανένα τέλος στον ορίζοντα στην υπόθεση της διακοπής λειτουργίας της κυβέρνησης των ΗΠΑ, αν και οι επενδυτές των αγορών, με αυτή την αφορμή, ανέπτυξαν μεγάλες προσδοκίες πως οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει τώρα να κρατήσουν τη νομισματική πολιτική υπερ -χαλαρή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Οι Ασιατικές αγορές καθηλώθηκαν ξανά σήμερα με τον ΝΙΚΚΕΙ να υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 6 Σεπτεμβρίου καθώς ανεβαίνουν οι φόβοι για πιο σοβαρές συνέπειες από το κατέβασμα της λειτουργίας της κυβέρνησης των ΗΠΑ στα ελάχιστα.

Ο δείκτης μετοχών MSCI Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 0,1%  στην Σεούλ ο KΟSΡΙ υποχώρησε 0,1%, αν και η μετοχή της Samsung Electronics Co Ltd ( 005930.KS ) ενισχύθηκε αφού την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου τα κέρδη της αυξήθηκαν 25% στα επίπεδα ρεκόρ των 9,4 δισεκατομμυρίων  δολαρίων.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Καλύτερα από τους στόχους κινήθηκαν τα έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού τον Σεπτέμβριο, με το υπουργείο Οικονομικών να κάνει λόγο για «τάση σταθεροποίησης των δημοσίων οικονομικών», που, όπως λέει, επιβεβαιώνεται από τα ταμειακά στοιχεία της πορείας εκτέλεσης του Προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης κατά το οκτάμηνο του έτους.

Ενίσχυση της ροής επανόδου των ιδιωτικών καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα «βλέπουν» οι αναλυτές της Alpha Bank, ΑΛΦΑ+4,68%επικαλούμενοι τη σταθερή βελτίωση του οικονομικού κλίματος που σημειώνεται από τον Νοέμβριο του 2012 και την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Στο τελευταίο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της Alpha Bank αναφέρεται ακόμη ότι η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων στη γενική κυβέρνηση, ήδη από το 2013, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη βιωσιμότητα του σημαντικά αναδιαρθρωμένου ελληνικού δημοσίου χρέους.

Επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη ουσιαστικών ανακτήσιμων ποσοτήτων φυσικού αερίου στο τεμάχιο 12 του κοιτάσματος Αφροδίτη, με σημαντικές δυνατότητες παραγωγής. Οι προκαταρκτικές εκτιμώμενες ποσότητες φυσικού αερίου του κοιτάσματος κυμαίνονται από 3,6 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια έως 6 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, με μέση τιμή τα 5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.

Δαπάνη, ύψους 162.320.000 ευρώ, ενέκρινε το υπουργείο Εσωτερικών για τη χρηματοδότηση ληξιπρόθεσμων οφειλών των ΟΤΑ α' και β' βαθμού και των Νομικών Προσώπων τους προς την ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ+1,43% και την ΕΥΑΘ. ΕΥΑΠΣ+0,98%

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Τα ρολά της κυβέρνησης των ΗΠΑ παραμένουν κατεβασμένα ενώ πλησιάζει η προθεσμία για την απόφαση επί της οροφής του χρέους shutdown δει καθυστερεί το χρέος καταπολέμηση οροφής. Το κλείσιμο της αμερικανικής κυβέρνησης φαίνεται πιθανό να τραβήξει για άλλη μια εβδομάδα και δεν διακρίνεται κανένα τέλος στον ορίζοντα μέχρι την επόμενη κρίση που θα πλήξει την Ουάσιγκτον γύρω στις 17 Οκτωβρίου.

Αυτή είναι η ημερομηνία που το Κογκρέσο πρέπει να αυξήσει τα όρια δανεισμού του έθνους ή θα ξεπηδήσει ο κίνδυνος χρεοκοπίας.  Με την εικόνα που παρουσιάζουν τα μέλη του Κογκρέσου τώρα περιμένουμε να αποτελέσει πηγή ανάφλεξης για μια μεγαλύτερη σύγκρουση επί του προϋπολογισμού των ΗΠΑ, καθώς και επί του νόμου της υγειονομικής περίθαλψης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Η Νάνσι Πελόζι, η ηγέτιδα  της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων είπε, «είμαστε σε συζήτηση σχετικά με το ανώτατο όριο του χρέους».

Ταυτόχρονα, ελπίδες ότι η διαμάχη για το ανώτατο όριο του χρέους θα μπορούσε να επιλυθεί χωρίς μια καταστροφή γέννησαν τα δημοσιεύματα στην εφημερίδα The New York Times και στην Washington Post πως ο John Boehner των Ρεπουμπλικάνων δήλωσε σε συναδέλφους του ότι θα εργαστεί για να αποφευχθεί η χρεοκοπία, ακόμα και αν αυτό σήμαινε να στηρίξουν τους ψήφους των Δημοκρατικών, όπως έγινε τον Αύγουστο του 2011.

Η αποτυχία να αυξηθεί το όριο του χρέους των ΗΠΑ θα βλάψει όχι μόνο τις ΗΠΑ αλλά και την παγκόσμια οικονομία, προειδοποίησε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Όπως τόνισε, είναι ζήτημα «ύψιστης σημασίας» να λυθεί η διαμάχη το γρηγορότερο δυνατό και πως οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι θα πρέπει να συμφωνήσουν στην αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους πριν την προθεσμία της 17ης Οκτωβρίου. «Η συνέχιση του αδιεξόδου στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία» δήλωσε.

Η Twitter Inc, βαδίζει προς το μεγαλύτερο IPO (δημόσια εγγραφή) της Silicon Valley από το 2012 μετά το πάρτι της εισαγωγής της Facebook Inc, και ευελπιστεί να γοητεύσει τους επενδυτές με τον ούριο άνεμο που θα κινεί την αύξηση των εσόδων της παρόλο που δεν είχε σημειώσει κέρδη κατά τα τελευταία τρία χρόνια.

Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά τη νίκη της στις γερμανικές εκλογές, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ αρχίζει σήμερα τις πρώτες συζητήσεις με τους σοσιαλδημοκράτες αντιπάλους της σε μία προσπάθεια να σχηματίσει κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού.

Παρά τον προσωπικό πολιτικό θρίαμβο της Μέρκελ στις εκλογές της 22 Σεπτεμβρίου, το συντηρητικό κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) και το βαυαρικό παρακλάδι του CSU -με συνολικό ποσοστό 41,5% των ψήφων- δεν διαθέτουν την απόλυτη πλειονοψηφία στη γερμανική βουλή, καθώς υπολείπονται από αυτό το στόχο κατά πέντε έδρες.

Μια επιτροπή της ιταλικής Γερουσίας είναι πιθανό να ξεκινήσει διαδικασία σήμερα για να εκδιώξει τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι από το κοινοβούλιο μετά την καταδίκη του για τη φοροδιαφυγή, που σημαίνει πως η τύχη του πρώην πρωθυπουργού θα μπορούσε να σφραγιστεί μέσα σε λίγες εβδομάδες. Ο Μπερλουσκόνι, ο οποίος έχει κυριαρχήσει ιταλική πολιτική σκηνή για δύο δεκαετίες, αντιτίθεται στην προοπτική ότι η κοινοβουλευτική σταδιοδρομία του θα μπορούσε σύντομα τελειώσει μετά από την καταδίκη και μια αποτυχημένη απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης.

Περισσότεροι από 300 ενδέχεται να είναι οι νεκροί από το ναυάγιο στη Λαμπεντούζα της Σικελίας μετά το ναυάγιο πλοίου με 500 αφρικανούς μετανάστες, κατά πάσα πιθανότητα, καταγόμενους από την Ερυθραία μετανάστες, οι οποίοι είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους από τη Λιβύη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ιταλικών αρχών, έχουν διασωθεί 151 άνθρωποι, ενώ πολλά άτομα τα οποία επέβαιναν στο πλοίο αγνοούνται, με τις αρχές να εκφράζουν φόβους για εκατόμβη θυμάτων. Σύμφωνα με την εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα, «κάτω από το πλεούμενο έχουν εντοπισθεί περίπου 100 πτώματα». Σύμφωνα με τους δύτες, ανάμεσα στα θύματα είναι πολλές γυναίκες και παιδιά.

Πυροβολισμοί σημειώθηκαν κοντά στο Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον, με την αστυνομία να προχωρεί σε αποκλεισμό του για μικρό χρονικό διάστημα, περίπου μισής ώρας.

Νεκρή είναι η οδηγός που αποπειράθηκε να περάσει από ένα οδόφραγμα στην εξωτερική περίμετρο του Λευκού Οίκου. Η γυναίκα, 34 ετών, σκοτώθηκε από πυροβολισμούς αστυνομικών, όταν το όχημά της ακινητοποιήθηκε μετά από καταδίωξη κοντά στο Καπιτώλιο, στη λεωφόρο Μέριλαντ. Μέσα στο αυτοκίνητο βρισκόταν και ένα κοριτσάκι ενός έτους, το οποίο απομακρύνθηκε σώο από στελέχη της αστυνομίας.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Την επιστροφή της καθαρής αξίας συναλλαγών γύρω από τα 50 εκατ. ευρώ επισημαίνουν οι εγχώριοι αναλυτές υποθέτοντας πως οι επενδυτές αναζητούν τον καταλύτη που θα μετατρέψει τις προσδοκίες σε γεγονότα, αφήνοντας παράλληλα περιθώρια θετικών εκτιμήσεων, αφού μόνο αυτές μπορούν να βοηθήσουν για την συνέχιση της ανόδου. Η επενδυτική ανασφάλεια που οδήγησε στην συγκέντρωση της ρευστότητας στις μεγάλες αγορές είναι για ορισμένους η αιτία για τις σχετικά περιορισμένες συναλλαγές των τελευταίων ημερών. Την αύξηση του τζίρου θα καθορίσουν οι συνθήκες που θα επικρατήσουν για την παγκόσμια ρευστότητα με βάση την πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών και η δημιουργία καλύτερων οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Η συνέχιση της σταδιακής οικονομικής ανάκαμψης στηρίζεται στην εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων για το μέλλον

Η παγκόσμια επιχειρηματική εμπιστοσύνη υποχώρησε ελαφρά το Σεπτέμβριο, αλλά εξακολουθεί να συνάδει με τη συνεχιζόμενη σταδιακή ανάκαμψη κατά το 3ο τρίμηνο.

Από τα συνολικά στοιχεία επί της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων καταγράφεται μια μέτρια μείωση του φρονήματος αυτό το μήνα, κυρίως λόγω της χαμηλότερης από την αναμενόμενη δραστηριότητα των ΗΠΑ, όπως φάνηκε στην ανακοίνωση του ISM Σεπτεμβρίου για τις υπηρεσίες χθες το πρωί. Ενώ η μέτρηση για το Σεπτέμβριο μειώθηκε, ο κινητός μέσος όρος τριμήνου έχει στην πραγματικότητα βελτιωθεί και, αποτελεί σηματοδότηση για συνέχεια στη θετική εξέλιξη στο ρυθμό της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας. Η άποψη αυτή ενισχύεται περαιτέρω από το ότι η παγκόσμια οικονομία απέκτησε ένα ελαφρώς ταχύτερο ρυθμό αύξησης στο 3ο τρίμηνο σε σχέση με το 2ο τρίμηνο.

Το κύριο μειονέκτημα για τις επιχειρηματικές προσδοκίες αυτό το μήνα ήταν η ηπιότερη από την αναμενόμενη ανάγνωση του ISM nonmanufacturing των ΗΠΑ, το οποίο μειώθηκε στο 54,4 από 58,6 τον Αύγουστο, κάτω από τις προσδοκίες μας και της αγοράς. Αυτό έσυρε κάτω και τον σύνθετο δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης αυτό το μήνα.

Στη ζώνη του ευρώ , η μέτρησή μας επί της εμπιστοσύνης στο χώρο των υπηρεσιών μας (ο μέσος όρος, της επιχειρηματικής δραστηριότητας, της απασχόλησης και των νέων παραγγελιών από τα στοιχεία των επιχειρήσεων του τομέα των υπηρεσιών για τον PMI) διέσχισε το όριο του 50, για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2011 (φθάνοντας στο 51,3 από 49,7 ), προήλθε από τη βελτίωση σε όλες τις υποκείμενες σειρές. Η βελτίωση αυτή ήταν πιο σημαντική από την μικρή υποχώρηση της εμπιστοσύνης κατασκευές, και η συνολική επιχειρηματική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε.

Standards & Poor’s : Πέντε χρόνια μετά, η οικονομική κρίση συνεχίζει να ρίχνει μια μεγάλη σκιά στην οικονομική δραστηριότητα, σχετικά με τις ρυθμίσεις επί της πολιτικής, και των θεσμικών πλαισίων.

Σημαντικές οικονομίες εξακολουθούν να λειτουργούν πολύ κάτω από το πλήρες δυναμικό τους, μεγάλες κεντρικές τράπεζες εξακολουθούν να λειτουργούν κοντά στο μηδενικό όριο επιτοκίου, βαθιά μέσα σε περιβάλλον με QE, και στα δημόσια οικονομικά εξακολουθούν να παραμένουν τεταμένα.

Η ανάπτυξη στις ΗΠΑ αναμένεται να επιταχύνει ένα κλικ μόνο παρπάνω. Η ευρωζώνη, αγωνίζεται με ελαττώματα σχεδιασμού, αναδύεται από τη δεύτερη ύφεση μετά την κρίση. Η Ιαπωνία κάνει μια καθυστερημένη προσπάθεια να αναθερμάνει την οικονομία, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα πετύχει λιγότερα από εκείνα που στοχεύει. Και στην Κίνα φαίνεται πιθανό να εγγραφεί ετήσια αύξηση περίπου 7 %.

Οι πιο σημαντικοί εκ των παγκόσμιων κινδύνων για επιδείνωση της ανάπτυξης έχουν μετριαστεί, αλλά παραμένουν. Περιλαμβάνουν μια νέα έκρηξη της κρίσης της ευρωζώνης, ένας δυνητικός αυτοτραυματισμός με δημοσιονομικό ατύχημα στις ΗΠΑ και μια απότομη βουτιά στην αύξηση των επενδύσεων στην Κίνα. Η αναθέρμανση της οικονομίας της Ιαπωνίας θα ήταν μια θετική έκπληξη.

Ο κίνδυνος για την Fed δεν είναι τόσο ότι μείωση του QE και η πολιτική της σταδιακής αύξησης των επιτοκίων θα εκτροχιάσει την ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά  το ότι τα μηνύματα πως θα μπορούσε να ξεκινήσει το tapering  παρακωλύουν τόσο πολύ την προσπάθειά της για έξοδο από την πολιτική χαλάρωσης.

Τεχνική ανάλυση

Τεχνικά η κίνηση του 25άρη χθες δεν αφήνει περιθώρια για αμφιβολίες ως προς την κατεύθυνση των τιμών στην έναρξη αφού οι βασικοί δείκτες οδηγήθηκαν σε κλείσιμο στα υψηλά ημέρας που προέκυψαν μετά τη διαπίστωση της ύπαρξης και πάλι θεσμικού αγοραστικού ενδιαφέροντος που αφορούσε και σε συναλλαγές σε πακέτα. Τα κέρδη ξεπέρασαν τις έξη μονάδες και τόση ήταν και η διακύμανση του δείκτη που έκλεισε στις 346,9 μονάδες με το ΣΜΕ Οκτωβρίου με εκκαθάριση στις 348,25. Δεν αποφάσισαν να αυξήσουν υπολογίσιμα την απόσταση του ΣΜΕ από τη  θεωρητική του τιμή, γιατί θεωρούν δύσκολο να περάσουν οι τιμές πάνω από τις ισχυρές αντιστάσεις της εποχής που αφορούν στο άνω όριο της ζώνης μεταξύ των 336 και 352 μονάδων.  

Η θέση μας είναι πως οι αντιστάσεις που αφορούν στον 25άρη έχουν ευθεία αντιστοίχηση με την περίοδο του φετινού Φεβρουαρίου και μπορεί ως τώρα να έχουν προκύψει ως σκληρή οροφή οι 352 μονάδες αλλά ακόμα και πάνω από τις 355 μονάδες είναι δυνατό να βρεθεί ο δείκτης και παρά ταύτα να τον κρατούν οι συναλλαγές εκείνης της περιόδου.

Αν λοιπόν καταφέρει να ξεπεράσει το επενδυτικό κοινό την αρνητικότητα που εκπέμπουν οι ξένες αγορές θα βρεθεί μπροστά την αντίσταση μεταξύ των 351,78 μονάδων που είναι το υψηλό εβδομάδας και των 354,93 μονάδων που είναι το υψηλό της συνεδρίασης στις 8/2. 

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα