Για εμμονή κατηγορεί τους Ρεπουμπλικανούς ο Ομπάμα

Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου 2013 22:12
UPD:22:23
REUTERS/JASON REED

Όπως σημείωσε ο Ομπάμα, το δημοσιονομικό αδιέξοδο προκλήθηκε από την «εμμονή» των Ρεπουμπλικανών να υπονομεύσουν το νομοσχέδιο για την υγεία.

Ευθύνες στους Ρεπουμπλικανούς του Κογκρέσου επέρριψε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα για κλείσιμο των δημόσιων υπηρεσιών της χώρας.

Όπως είπε ο Ομπάμα, το δημοσιονομικό αδιέξοδο προκλήθηκε από την δική τους «εμμονή» να υπονομεύσουν το νομοσχέδιο για την υγεία.

Ο ίδιος ζήτησε ξεκάθαρη ψήφο για την επαναλειτουργία ή όχι των κρατικών υπηρεσιών, ωστόσο σημείωσε πως οι Ρεπουμπλικανοί ηγέτες της Βουλής των Αντιπροσώπων εκφοβίζονται από τα πιο συντηρητικά μέλη του κόμματος.

Πάντως οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές θα επιμείνουν στην ανάγκη να περάσουν «καθαρούς» νόμους όσον αφορά στην αύξηση του ανωτάτου ορίου του κρατικού χρέους και στην χωρίς προϋποθέσεις αποκατάσταση της χρηματοδότησης της κυβέρνησης, δήλωσε ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Δημοκρατικός Χάρι Ρέιντ.

«Θα νομοθετήσουμε μια καθαρή αύξηση του ορίου του χρέους», είπε ο Ρέιντ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει προβλέψει ότι θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες δανεισμού του στις 17 Οκτωβρίου εάν το Κογκρέσο δεν μπορέσει μέχρι τότε να αυξήσει το όριο του χρέους, που σήμερα φτάνει τα 16,7 τρισ. δολάρια. Κάτι τέτοιο θα έθετε τη χώρα αντιμέτωπη με στάση πληρωμών και πολλοί οικονομικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι υπάρχει κίνδυνος για σοβαρές αναταραχές στις διεθνείς αγορές και τις οικονομίες άλλων χωρών.

Εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, του Ρεπουμπλικάνου Τζον Μπένερ, είπε από την πλευρά του ότι η χώρα δεν θα κηρύξει πτώχευση, όμως δεν επαρκούν οι ψήφοι στο Σώμα ώστε να περάσει ένα «καθαρό» νομοσχέδιο, χωρίς πρόσθετες τροπολογίες.

«Ο πρόεδρος της Βουλής Τζον Μπένερ ανέκαθεν έλεγε ότι οι ΗΠΑ δεν θα κάνουν στάση πληρωμών. Έλεγε επίσης ότι δεν υπάρχουν αρκετές ψήφοι στη Βουλή για να περάσει ένα καθαρό νομοσχέδιο για το όριο του χρέους. Για αυτό χρειαζόμαστε ένα νομοσχέδιο με περικοπές και μεταρρυθμίσεις», είπε ο σύμβουλος του Μπένερ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα