BofA Merrill Lynch : Τρεις τρόποι να λήξει το shutdown των ΗΠΑ

Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου 2013 16:10
UPD:16:17
REUTERS/GARY CAMERON

Με τη διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης των ΗΠΑ να συνεχίζεται για τρίτη ημέρα, οι αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch υπογραμμίζουν τα τρία σημεία πίεσης που πρέπει να ενεργοποιηθούν έτσι ώστε να ξεπεραστεί το πολιτικό αδιέξοδο.

Το πρώτο σημείο πίεσης, σύμφωνα με τον οικονομολόγο της BofA ML, Ethan S. Harris, είναι να εκφραστεί η δυσαρέσκεια που υπάρχει με το Κογκρέσο, μέσα από δημοσκοπήσεις. Οι δημοσκοπήσεις το περασμένο Σαββατοκύριακο ήδη έδειξαν ότι η «συμπάθεια» προς το Κογκρέσο έχει μειωθεί κατά 10%, και αυτό πριν το shutdown.

Η δεύτερη πίεση θα έρθει όταν το αυξανόμενο επίπεδο της δυσαρέσκειας απέναντι στην κυβέρνηση των ΗΠΑ μεταφραστεί  σε μια εκχώρηση της ευθύνης, που σύμφωνα με τον Harris, είναι πιθανό να πέσει στο Ρεπουμπλικάνους.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του CNN την οποία υπογραμμίζει η ΒοfA, στο ερώτημα του ποιός θα είναι ο υπεύθυνος σε περίπτωση ενός μακρόχρονου «κλεισίματος» της κυβέρνησης των ΗΠΑ, το 46% των ερωτηθέντων κατηγόρησε τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο, το 36% «έδειξε» τον Ομπάμα και το 13% δήλωσε και τα δύο μέρη.  

Τέλος, το τρίτο σημείο πίεσης θα μπορούσε να προκληθεί από τη χρηματιστηριακή αγορά, όπως τονίζει ο Harris, γεγονός που υποδηλώνει ότι ένα βίαιο sell-off στην Wall Street, θα αναγκάσει τους αμερικανούς πολιτικούς σε δράση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα