Γνώμη: Χαμένοι στη διάσωση

Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2013 07:00
UPD:07:04
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

Ακούγοντας κανείς για νέο πρόγραμμα, ευλόγως αναρωτιέται αν θα αναζητά και αυτό ασταθείς δημοσιονομικές ισορροπίες που εύκολα σχεδιάζονται, δύσκολα επιτυγχάνονται και ακόμη περισσότερο σπάνια συντηρούνται.

Το παραδέχτηκε ευθέως η Γερμανία και εμμέσως και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Το ελληνικό πρόγραμμα δεν «βγαίνει» όπως έχει σχεδιαστεί και θα χρειαστεί να δομηθεί ένα νέο πρόγραμμα, για να καλυφθούν τα κενά που αφήνει το προηγούμενο. Και αυτό ενώ οι δημοσιονομικοί στόχοι του  τρέχοντος προγράμματος τυπικά -έστω με πολλά «νόμιμα» εθνικολογιστικά τεχνάσματα- επιτυγχάνονται. Και ενόσω η «μνημονιακή» νομιμότητα τηρείται και εφαρμόζεται σε μεγάλο βαθμό στη χώρα.

Πολύ απλά αυτό που από διάφορες πλευρές έχει τονιστεί -με σημαντικότερη αυτών το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- η ευρωπαϊκή κρατούσα άποψη, που προφανώς διαμορφώνεται σε μεγάλο βαθμό από τη Γερμανία, έρχεται τώρα να το αποδεχτεί και να αναζητήσει λύσεις.

Κάποιοι κακόπιστοι ενδεχομένως να συνδύαζαν την πρόθεση της Γερμανίας να δομήσει ένα νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας με τα στοιχεία που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τα οποία, το έμμεσο οικονομικό όφελος για τη Γερμανία από την κρίση στην Ευρωζώνη υπερβαίνει τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, ο καλόπιστος παρατηρητής θα αποφύγει τον πειρασμό να παραδοθεί στο συλλογισμό τού αν η Γερμανία ωφελείται από τη διατήρηση της κατάστασης όπως είναι και θα περιοριστεί στο να εξετάσει -θεωρώντας δεδομένες τις καλές προθέσεις των εταίρων μας- το αν τα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας και των άλλων χωρών που αντιμετωπίζουν δημοσιονομική κρίση έχουν λόγο να συντηρούν την ίδια μεθοδολογία προσδιορισμού των προβλημάτων και δόμησης της στρατηγικής αντιμετώπισής τους.

Ακούγοντας κανείς για νέο πρόγραμμα, ευλόγως αναρωτιέται αν θα αναζητά και αυτό ασταθείς δημοσιονομικές ισορροπίες που εύκολα σχεδιάζονται, δύσκολα επιτυγχάνονται και ακόμη περισσότερο σπάνια συντηρούνται. Αν βασικός στόχος του θα είναι να καλύψει μόνο το χρηματοδοτικό κενό εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους, το οποίο -παρά τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει- εξακολουθεί να μεγαλώνει ως ποσοστό του ΑΕΠ. Αν θα αγνοήσει και πάλι την πραγματικότητα μιας οικονομίας που αγκομαχά για την επιβίωσή της.

Δεν έχουμε παρά να ευχαριστήσουμε τους εταίρους μας για τον πακτωλό των δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν διαθέσει για τη διάσωσή μας ή πιο συγκεκριμένα για την κάλυψη των υποχρεώσεών μας προς τους εξωτερικούς δανειστές μας. Ελπίζουμε, ωστόσο, η νέα παρέμβαση -όποια μορφή και αν πάρει- να διασώσει πράγματι τη χώρα και όχι απλώς να ανοίξει το δρόμο για το μεθεπόμενο πακέτο διάσωσης.

ΝΙΚΟΣ ΦΡΑΝΤΖΗΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα