Στα μέσα του 2014 θα επαναξεταστεί το ελληνικό πρόγραμμα, λέει τώρα η Γερμανία

Με πόρους από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε., αναφέρει σε δημοσίευμά της η Sueddeutsche Zeitung
Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2013 15:12
UPD:16:02
REUTERS/JOHN KOLESIDIS

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, συζητείται να διατεθούν στην Ελλάδα πρόσθετοι πόροι από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε.. Με τα χρήματα αυτά η Ελλάδα να τονώσει την οικονομία της και ταυτόχρονα θα απελευθερώνονταν πόροι από τον προϋπολογισμό για την εξυπηρέτηση του χρέους της.

Άγνοια δηλώνει το Βερολίνο για τη διεξαγωγή συζητήσεων σχετικά με το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Με πόρους από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε. η χρηματοδότησή του, γράφει η Sueddeutsche Zeitung, την ώρα που γερμανικά ΜΜΕ συνδέουν την επίσκεψη Άσμουσεν στην Αθήνα με την πρόταση Σόιμπλε για νέα βοήθεια προς τη χώρα μας. Τι λέει η Κομισιόν.

«Δεν γίνονται πουθενά συζητήσεις, απ' ό,τι γνωρίζω, για το πώς θα μπορούσε να διαρθρωθεί ένα τρίτο πακέτο στήριξης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Κότχαους, κατά τη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου και συμπλήρωσε λέγοντας πως στα μέσα του 2014 θα πρέπει να εξεταστεί εκ νέου η κατάσταση στην Ελλάδα.

«Έχουμε φτάσει στη μέση του τρέχοντος προγράμματος. Είναι Αύγουστος του 2013, σίγουρα θα πρέπει να δούμε στα μέσα του 2014 πού βρισκόμαστε, ποιες είναι οι συνθήκες και αν το πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί», σημείωσε ο εκπρόσωπος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε ότι το θέμα ενός τρίτου πακέτου στήριξης για την Ελλάδα δεν συζητήθηκε κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Η Ελλάδα δεν έπαιξε κανένα ρόλο στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου», είπε, επισημαίνοντας και αυτός ότι το τρέχον δεύτερο πρόγραμμα στήριξης δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2014. «Δεν υπάρχει τίποτε καινούριο», συμπλήρωσε, «το πρόγραμμα προχωρά»..

 Σε δημοσίευμά της, η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, υποστηρίζει ότι το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα θα χρηματοδοτηθεί από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. Σύμμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, δεν τίθεται θέμα νέων δανείων προς την Ελλάδα.

 «Από τα διαρθρωτικά ταμεία η χρηματοδότηση» 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, συζητείται να διατεθούν στην Ελλάδα πρόσθετοι πόροι από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε.. Με τα χρήματα αυτά η Ελλάδα να τονώσει την οικονομία της και ταυτόχρονα θα απελευθερώνονταν πόροι από τον προϋπολογισμό για την εξυπηρέτηση του χρέους της.

Πηγές που μετέχουν σε διαπραγματεύσεις, προσθέτει το δημοσίευμα, δήλωναν ότι στην περίπτωση ενός τρίτου πακέτου βοήθειας η μόνη εναλλακτική λύση που απομένει είναι «πραγματικές μεταβιβάσεις από τον προϋπολογισμό της ΕΕ ή τον προϋπολογισμό των εταίρων».

«Δεν τίθεται θέμα νέων δανείων»

Όπως ανέφεραν οι  ίδιες πηγές, δεν τίθεται στην πραγματικότητα θέμα νέων δανείων προς την Ελλάδα, καθώς  θα αυξανόταν περαιτέρω το ήδη υψηλό χρέος της.

Κυβερνητικοί κύκλοι στο Βερολίνο, γράφει η Sueddeutsche Zeitung, αναφέρουν ότι το τρίτο πακέτο θα είναι σε μέγεθος πολύ χαμηλότερο σε σχέση τα δύο πρώτα. «Επίσης, οι όροι για τις μεταρρυθμίσεις θα είναι λιγότερο αυστηροί, επειδή η Ελλάδα έχει ήδη εισαγάγει ένα σημαντικό μέρος των αναγκαίων αλλαγών», διευκρίνιζαν οι ίδιοι κύκλοι. Στόχος, είναι να διευκολυνθεί όσο είναι δυνατόν περισσότερο η επιστροφή της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που είχε γίνει, η Ελλάδα θα έπρεπε να επιστρέψει από το 2015 στις αγορές για τη χρηματοδότηση των δημοσιονομικών της αναγκών και την εξυπηρέτηση του χρέους της, ωστόσο, σημειώνει η εφημερίδα, σχεδόν όλοι οι ειδικοί θεωρούν ότι αυτό δεν θα είναι δυνατό. 

«Καμία συζήτηση στο περασμένο Eurogroup» λέει η Κομισιόν

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις Σόιμπλε, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σαντάλ Χιούγκ, υποστήριξε πως στο Eurogroup του Ιουλίου δεν υπήρξε καμία συζήτηση για νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

Όπως είπε η κ. Χιουγκ, η εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος προχωρά με συνεκτικότητα και αποτελεσματικότητα, σημειώνοντας ότι στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η αξιολόγηση της τρόικας πριν από μερικές εβδομάδες.

«Οι ελληνικές αρχές καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για να εξυγιάνουν την οικονομία, για να βάλουν σε βιώσιμη τροχιά τα δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας και για να υλοποιήσουν σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα τονώσουν την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας», σημείωσε η εκπρόσωπος, υπενθυμίζοντας ότι τον περασμένο Ιούλιο, το Eurogroup συνεχάρη τις ελληνικές αρχές για την υλοποίηση πολλών μεταρρυθμίσεων.

Στο Eurogrοup του Iουλίου, συνέχισε η κ. Χιουγκ, δεν έγινε καμία συζήτηση περί νέας βοήθειας προς την Ελλάδα και το επόμενο σημαντικό βήμα για τη χώρα είναι η αξιολόγηση της τρόικας το φθινόπωρο.

EURONEWSGREEK

Κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις του Β. Σόιμπλε για νέα βοήθεια, η εκπρόσωπος της Επιτροπής παρέπεμψε σε προηγούμενα ανακοινωθέντα του Eurogroup, και κυρίως σε αυτό του Νοεμβρίου του 2012, όπου αναφέρεται ξεκάθαρα -όπως επεσήμανε- υπό ποιές προϋποθέσεις μπορεί να υπάρξει νέα βοήθεια προς την Ελλάδα.

Τέλος, όσον αφορά τις δηλώσεις του Όλι Ρεν, η εκπρόσωπος εξήγησε ότι ο Επίτροπος αναφέρθηκε στις διάφορες επιλογές που υπάρχουν, προκειμένου να ελαφρυνθεί το δημόσιο χρέος μιας χώρας. «Ο Επίτροπος Ρεν σημείωσε, ειδικότερα, τη δυνατότητα επιμήκυνσης της ωρίμανσης των δανείων, κάτι το οποίο έγινε στο παρελθόν στην περίπτωση της Ελλάδας», ανέφερε μεταξύ άλλων στην απάντησή της.

ΚΚΕ: Είτε νέο δάνειο είτε κούρεμα θα φέρει νέα μέτρα

Σε σχόλιό του για τις συζητήσεις σχετικά με ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, το ΚΚΕ καλεί το λαό να απορρίψει τους σχεδιασμούς αυτούς.

Όπως αναφέρει, και οι δυο απαντήσεις στο δίλημμα νέο δάνειο για την Ελλάδα ή νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, οδηγούν σε κλιμάκωση των αντιλαϊκών μέτρων.

«Η αντιπαράθεση γύρω από αυτό το ζήτημα, που γίνεται μεταξύ τμημάτων του κεφαλαίου και ιμπεριαλιστικών κέντρων, αφορά τα δικά τους συμφέροντα για το ποιος θα βγει πιο κερδισμένος από την κρίση», σημειώνει ο Περισσός και  απευθύνει κάλεσμα στο λαό: 

- Να απορρίψει όλους αυτούς τους σχεδιασμούς και να γυρίσει την πλάτη στα πολιτικά κόμματα που τον καλούν να στρατευθεί με τη μία ή την άλλη επιλογή του κεφαλαίου και να συμπορευτεί με το ΚΚΕ και

- Να ενισχύσει τη Λαϊκή Συμμαχία με στόχο τη μονομερή διαγραφή του χρέους, την αποδέσμευση από την ΕΕ, την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, με εργατική-λαϊκή εξουσία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα