Τρίτο πρόγραμμα στήριξης στην Ελλάδα «βλέπει» ο Σόιμπλε

Τρίτη, 20 Αυγούστου 2013 14:06
UPD:17:49
REUTERS/JOHN KOLESIDIS

O κ. Σόιμπλε ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει δεύτερη περικοπή του ελληνικού χρέους γιατί η εμπειρία από το πρώτο δεν ήταν ιδιαίτερα καλή (φωτογραφία αρχείου).

Την ανάγκη χορήγησης τρίτου προγράμματος στήριξης στην Ελλάδα διαβλέπει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ ταυτόχρονα αποκλείει την προοπτική νέου κουρέματος.

«Θα πρέπει να υπάρξει ακόμη ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα», δήλωσε ο γερμανός αξιωματούχος στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην πόλη Άχρενσμπουργκ κοντά στο Αμβούργο.

Παράλληλα, ο κ. Σόιμπλε ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει δεύτερη περικοπή του ελληνικού χρέους γιατί η εμπειρία από το πρώτο δεν ήταν ιδιαίτερα καλή.

«Οι Έλληνες δεν έχουν ανέβει ακόμα το βουνό», δήλωσε χαρακτηριστικά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ίσως οι ευρωπαίοι εταίροι θα έπρεπε να βοηθήσουν τη χώρα ώστε να μην πληρώνει τόσο υψηλά επιτόκια έναντι των δανείων που έχει λάβει.

EURONEWSGREEK

Παράλληλα, αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών είπε στο Reuters ότι ένα νέο σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα θα αφορά κυρίως την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού για το διάστημα 2014-2016.

«Η Ελλάδα και οι δανειστές της εξετάζουν διάφορους τρόπους και παραμέτρους να καλύψουν το όποιο χρηματοδοτικό κενό υπάρξει στα επόμενα έτη» ανέφερε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Τα νούμερα για τα οποία μιλάμε είναι πολύ μικρότερα από τα προηγούμενα προγράμματα (διάσωσης) και έχουν σχέση κυρίως με την κάλυψη του όποιου χρηματοδοτικού κενού προκύψει» πρόσθεσε, διευκρινόζοντας πως δεν έχει ληφθεί ακόμη κάποια απόφαση.

Το ΔΝΤ εκτιμά το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας για τα έτη 2014-2015 στα 10,9 δισ. ευρώ. Σε προηγούμενη έκθεσή του, του Δεκεμβρίου, το είχε τοποθετήσει μεταξύ 5,5 και 9,5 δισ. για τα έτη 2015-2016.

Σύμφωνα με τον Έλληνα αξιωματούχο, στα μέτρα που εξετάζονται περιλαμβάνονται τα μέτρα ανακούφισης του χρέους που προβλέπονται στην απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου, ισοδύναμα μέτρα για τα ANFA (μετακύληση λήξεων ομολόγων ευρωσυστήματος) και χρήση του «μαξιλαριού» από το πακέτο διάσωσης των τραπεζών.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα