Σταδιακό «ξεπάγωμα» των πλειστηριασμών μελετά η κυβέρνηση

Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2013 14:47
UPD:16:11
EUROKINISSI/ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

Το μέτρο του «παγώματος» των πλειστηριασμών ισχύει από το 2008 και ανανεώνεται κάθε χρόνο.

Σε άρση της αναστολής πλειστηριασμών α' κατοικίας σταδιακά από τις αρχές του 2014 προσανατολίζεται η κυβέρνηση. 

Σε δηλώσεις του στον τ/σ Mega o υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς ανέφερε πως επιδιώκεται μερική αναστολή της απαγόρευσης πλειστηριασμών από το 2014 βάσει κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων.

Θα ληφθεί π.χ. υπόψη αν ο ιδιοκτήτης είναι πολύτεκνος ή άνεργος, το ύψος δανείου και οφειλών, η αντικειμενική αξία του ακινήτου, ο χρόνος που το ακίνητο βρίσκεται σε καθεστώς αναστολής πλειστηριασμού κ.ά..

Στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να ξεκινήσει εγκαίρως ο σχετικός διάλογος με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς για την οριστικοποίηση των κριτηρίων.

Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο του «παγώματος» των πλειστηριασμών ισχύει από το 2008 και ανανεώνεται κάθε χρόνο.

Η συζήτηση για άρση της αναστολής πλειστηριασμών έχει ήδη αρχίσει να προκαλεί πολιτικές αντιδράσεις.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος σημειώνει -και με αφορμή τη χθεσινή αναφορά του Γ. Στουρνάρα περί πολιτικού και όχι οικονομικού κινδύνου λόγω κόπωσης των βουλευτών: «Την ίδια στιγμή που ο μη εκλεγμένος υπουργός Οικονομικών προσβάλλει τους εκλεγμένους βουλευτές μιλώντας για κόπωση, η συγκυβέρνηση με εντολή της τρόικας άρει την προστασία της πρώτης κατοικίας».

Το ΚΚΕ παρατηρεί πως το "ξεπάγωμα" των πλειστηριασμών ακινήτων «θέτει σε άμεσο κίνδυνο τα σπίτια των λαϊκών οικογενειών που ζουν στην ανεργία και στη φτώχεια».

«Παραμένουν επίκαιρες οι προτάσεις νόμου του ΚΚΕ για "τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά" και την προστασία των ανέργων, που μεταξύ άλλων προβλέπουν παύση κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών, αλλά και αναστολή κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της κύριας και δευτερευούσας κατοικίας που ανήκει κατά κυριότητα στον άνεργο, καθόλη τη διάρκεια της ανεργίας», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Οι πιέσεις της τρόικας για την άρση της αναστολής στο όνομα της μη περαιτέρω μείωσης της αξίας των ακινήτων από την "υπερπροσφορά" σε καμιά περίπτωση δεν λαμβάνουν υπόψη το πραγματικό πρόβλημα δεκάδων χιλιάδων δανειοληπτών και τις ελληνικές ιδιομορφίες της ιδιοκατοίκησης», αναφέρει η ΔΗΜΑΡ.

Υπενθυμίζει ακόμη πως ήδη καταθέσει τροπολογία και προσθέτει πως εμμένει στη θέση της για την επέκταση τουλάχιστον για ολόκληρο το 2014 της αναστολής.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα