Στα 4 δισ. ευρώ ανέρχεται μέχρι σήμερα το συνολικό ύψος των τελικών πληρωμών, δηλαδή των χρημάτων που πήγαν στην πραγματική οικονομία, στο πλαίσιο της διαδικασίας αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης προς τους ιδιώτες μέχρι σήμερα.
Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού, Χρ. Σταϊκούρα, το υπουργείο Οικονομικών έχει ολοκληρώσει η χρηματοδότηση αιτημάτων ύψους 5,4 δισ. ευρώ από την έναρξη της διαδικασίας μέχρι σήμερα, έχοντας δηλαδή ήδη μεταβιβάσει προς τους φορείς το 68% των συνολικών πόρων που προβλέπονται για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Σε ό,τι αφορά τις πληρωμές, τον Ιούλιο αυτές εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 641 εκατ. ευρώ.
Αναλυτικότερα, το 1ο επτάμηνο του έτους, έχουν χορηγηθεί 16.342 εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων, έχει πληρωθεί το 89% των χρηματοδοτήσεων του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, του ΝΙΜΤΣ και των Στρατιωτικών Νοσοκομείων, καθώς και το 77% των υποχρεώσεων των Νοσοκομείων του ΕΣΥ (890 εκατ. ευρώ από συνολικές υποχρεώσεις 1,1 δισ. ευρώ).
Όπως επισημαίνει μάλιστα το ΥΠΟΙΚ, στα όποια προβλήματα έχουν ανακύψει στην πορεία, έχουν προταθεί λύσεις, οι οποίες έχουν ήδη δρομολογηθεί προκειμένου να περιοριστεί, στο μέτρο του εφικτού, η πιθανότητα επιβράδυνσης του ρυθμού που έχει επιτευχθεί.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του κ. Σταϊκούρα:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
«Στον τομέα της Υγείας, και ειδικότερα των νοσηλευτικών ιδρυμάτων του ΕΣΥ, η άμεση χρηματοδότησή τους από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έδωσε ώθηση στην εξόφληση των οφειλών τους. Το μήνα Ιούνιο έλαβαν την τελευταία δόση της ειδικής χρηματοδότησης, η οποία αναμένεται να απορροφηθεί μέχρι τέλος Αυγούστου.
Έτσι, μέχρι το Σεπτέμβριο εκτιμάται τα νοσηλευτικά ιδρύματα θα έχουν εξοφλήσει πλήρως όλες τις παλαιές οφειλές προς τους προμηθευτές τους.
Σε ό,τι αφορά στον ΕΟΠΥΥ και την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των παλαιών φορέων κοινωνικής ασφάλισης, η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση επίλυσε τα θέματα που αφορούσαν κυρίως στην παροχή εκπτώσεων από τους παρόχους υγείας και προμηθευτές των ταμείων, καθώς και τη διαδικασία εκκαθάρισης και θεώρησης των χρηματικών ενταλμάτων από τις αρμόδιες αρχές.
Στη συνέχεια απαιτήθηκε η επίλυση τεχνικών θεμάτων προκειμένου να εναρμονιστούν τα πληροφοριακά συστήματα των φορέων κοινωνικής ασφάλισης στις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις.
Έτσι, χρηματικά εντάλματα που είχαν εκδοθεί εντός του Ιουνίου, ύψους περίπου 250 εκατ. ευρώ, προς φαρμακευτικές εταιρείες, κλινικές και διαγνωστικά κέντρα, ιατρούς και λοιπούς παρόχους υγείας επανεκδόθηκαν εντός του Ιουλίου.
Από αυτά θεωρημένα εντάλματα ύψους 190 εκατ. ευρώ έχουν αποσταλεί στις τράπεζες για άμεση εξόφληση.
Επιπρόσθετα έχουν εκδοθεί εντός του Ιουλίου εντάλματα ύψους 50 εκατ. ευρώ τα οποία έχουν προωθηθεί για θεώρηση.
Στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου επίσης τέθηκε σε εφαρμογή από το Υπουργείο Εσωτερικών μια ειδική διαδικασία για την υλοποίηση του προγράμματος εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπήρξε επιβράδυνση της αποπληρωμής λόγω, κυρίως, των απεργιακών κινητοποιήσεων στο χώρο της Αυτοδιοίκησης.