ΕΓΣΣΕ: Δεν υπέγραψε τη συμφωνία ο ΣΕΒ

Τρίτη, 14 Μαΐου 2013 15:10
UPD:22:04
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

ΓΣΕΕ, ξενοδόχοι, επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι υπέγραψαν Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ισχύος έξι μηνών.

Με συμφωνία των τεσσάρων εκ των πέντε κοινωνικών εταίρων ολοκληρώθηκε η σημερινή συνάντηση για την υπογραφή  Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Η Σύμβαση που υπέγραψαν ΓΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ λήγει στις 31/12/2013 και έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου, ώστε να καλύπτεται το χρονικό διάστημα που ίσχυε η μετενέργεια της προηγούμενης, ενώ δίνει τη δυνατότητα στα συμβαλλόμενα μέρη -εάν το επιθυμούν- να παρατείνουν την ισχύ της για ένα έτος, χωρίς να απαιτείται νέα διαπραγμάτευση. Οι συμβαλλόμενοι συμφώνησαν στη διατήρηση του επιδόματος γάμου (10%) και των θεσμικών ρυθμίσεων που περιλάμβαναν οι προηγούμενες συμβάσεις.

Τη Σύμβαση δεν υπέγραψε ο ΣΕΒ αντιπροτείνοντας «πρωτόκολλο συμφωνίας επί βασικών θεμάτων και αρχών» με το επιχείρημα ότι «εκ του μνημονίου έχει περιοριστεί δραματικά ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων και υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αποτελεί παρωδία».

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Υπογράφηκε η ΕΓΣΣΕ χωρίς τον ΣΕΒ

Υπογράφηκε η ΕΓΣΣΕ από του εργοδοτικούς φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους με εξαίρεση τον ΣΕΒ ο οποίος πρότεινε αντ'αυτής ένα ''Πρωτόκολλο Συμφωνίας επί βασικών θεμάτων και αρχών''.

«Ο ΣΕΒ δεν είναι διατεθειμένος να βαφτίσει το κρέας, ψάρι. Δεν μπορεί να βάλει την υπογραφή του σε μία παρωδία Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, ένα αδειανό πουκάμισο, που δεν έχει ούτε νομική υπόσταση, ούτε ουσιαστικό αντίκρισμα για τους εργαζόμενους», ανέφερε ο Σύνδεσμος σε σχετική ανακοίνωσή του.

«Δεν μας ενδιαφέρει να διασώσουμε τα προσχήματα των επαγγελματιών του συνδικαλισμού. Στόχος μας είναι να διαφυλάξουμε στην πράξη την αξιοπρέπεια της εργασίας», πρόσθεσε.

Νωρίτερα ο ΣΕΒ αρνήθηκε να δεσμευθεί γραπτώς για την καταβολή του επιδόματος γάμου, παραπέμποντας στο σχετικό ψήφισμα της γενικής του συνέλευσης.

Συγκεκριμένα ο Σύνδεσμος διαφώνησε με τη συμβατική αποτύπωση του επιδόματος, δεδομένου όπως επισήμανε, ότι τα μέλη του το καταβάλλουν  κανονικά.

«Η υπογραφή της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στο "παρά ένα" και με "μείον ένα" κοινωνικό εταίρο σημαίνει ότι από αύριο δεν θα υπάρξουν νέες μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα», τόνισε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης, για να σημειώσει με νόημα πως η ΕΓΣΣΕ δεν αντικαθίσταται από κανένα «πρωτόκολλο συμφωνίας».

Ο ΣΕΒ με την άρνησή του να υπογράψει, απομονώνεται από τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας και εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι διεσώθη το επίδομα γάμου.

Οι εκπρόσωποι της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος (α' αντιπρόεδρος), και Νίκος Σκορίνης (γενικός γραμματέας) ανέφεραν με τη σειρά τους είναι αναγκαίο να τεθεί ένα όριο στις μειώσεις των αμοιβών των εργαζομένων, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα οδηγηθούμε σε «κοινωνικό αυτοματισμό». Υποστήριξαν δε ότι αν δεν υπήρχε η σημερινή συμφωνία το 80% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα θα «έπεφτ»ε στα 586 ευρώ και αυτό σε μια εσωστρεφή οικονομία σαν την ελληνική θα οδηγούσε σε κλείσιμο μικρομεσαίων επιχειρήσεων και κατά συνέπεια στην αύξηση της ανεργίας και σε περεταίρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Η αγορά δεν έχει ανάγκη μεγαλύτερης μείωσης του κόστους εργασίας, αλλά διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούν συναινετικές διαδικασίες και συνεργασία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, παρατήρησε από την πλευρά του ο Γιώργος Βερνίκος, γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

«Χιλιάδες εργαζόμενοι αποκτούν θεσμικό δίχτυ προστασίας», υποστήριξε με δηλώσεις του ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) Γιάννης Παναγόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «όλες οι θεσμικές προβλέψεις των προηγούμενων εθνικών συλλογικών συμβάσεων, όπως οι εκπαιδευτικές άδειες, οι άδειες τοκετού και λοχείας, εξακολουθούν να ισχύουν».

Εκτίμησε, επίσης, ότι η πρόταση του ΣΕΒ για πρωτόκολλο συνεργασίας δεν έχει σχέση με τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων και επεσήμανετις απουσίες «όχι μόνο του ΣΕΒ, αλλά και ορισμένων παρατάξεων, από τον κοινωνικό διάλογο».

«Την τελευταία μέρα της λήξης της μετενέργειας καταφέραμε το ελάχιστο, να τη διατηρήσουμε ζωντανή», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Νίκος Κιουτσούκης για να συμπληρώσει ότι «οι μόνιμοι απόντες των διαπραγματεύσεων και των κοινωνικών εταίρων θα κριθούν από την κοινωνία».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Σταύρος Κούκος, σε δήλωσή του, τονίζει πως όσοι δεν συμμετείχαν ή κρίνουν με κοντόφθαλμη και μικρόψυχη λογική τη Σύμβαση της ΓΣΕΕ, θα κριθούν στο μέλλον από την ιστορία του εργατικού κινήματος που δεν ανήκει σε παρατάξεις, αλλά στους ανώνυμους εργαζόμενους της εργατοϋπαλληλικής τάξης.

O ίδιος χαρακτηρίζει την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης ιδιαίτερης σημασίας για το συνδικαλιστικό κίνημα και τους εργαζόμενους της χώρας στις δοσμένες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες.

Όπως σημειώνει, η Σύμβαση αυτή έχει πολιτική και συνδικαλιστική αξία και δεν μπορεί να κριθεί μόνο από τη διάρκεια ή το περιεχόμενό της, αλλά από τη σημασία που έχει η υπεράσπιση του θεσμού των Συλλογικών Συμβάσεων, της υπόστασης του συνδικαλιστικού κινήματος και της ελπίδας για ενωτική συλλογική δράση που παραμένει ζωντανή για τους εργαζόμενους.

Χαιρετίζει τη συμφωνία το υπουργείο Εργασίας

«Η συνεργασία των κοινωνικών εταίρων, σε ένα πνεύμα ευαισθησίας, αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεννόησης, συνιστά θετική και ελπιδοφόρα εξέλιξη για την οικονομία και την κοινωνική συνοχή. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας χαιρετίζει τη σημερινή συμφωνία» δήλωσε ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης.

Αντιδράσεις των κομμάτων

Για «δημιουργία αρνητικών τετελεσμένων» έκανε λόγο απεναντίας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Στρατούλης, στηλιτεύοντας το γεγονός ότι το ύψος του κατώτερου μισθού έμεινε εκτός της σημερινής συμφωνίας.

«Παρά την προσπάθεια εξωραϊσμού της συμφωνίας για το επίδομα γάμου και ορισμένα θεσμικά ζητήματα μεταξύ της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών φορέων πλην του ΣΕΒ, η ουσία είναι ότι έμεινε εκτός διαπραγμάτευσης και συμφωνίας το ήδη μειωμένο με πράξη υπουργικού συμβουλίου ύψος του κατώτερου μισθού», σχολίασε ο κ. Στρατούλης.

Αυτό, όπως εξήγησε, «σημαίνει ότι δεν αμφισβητούνται από τους υπογράφοντες και δημιουργούνται πλέον αρνητικά τετελεσμένα όσον αφορά στη μείωση του κατώτερου μισθού από τα 751 στα 586 ευρώ, και στα 511 για τους νέους κάτω των 25 ετών, το πάγωμα των τριετιών και των χρονοεπιδομάτων και το νέο τρόπο υπολογισμού του κατώτερου μισθού με απόφαση του εκάστοτε υπουργού Εργασίας που θα μπορεί να τον μειώνει ανεξέλεγκτα».

Ο βουλευτής χαρακτήρισε παράλληλα «εξωφρενικό» το γεγονός ότι «όλα αυτά γίνονται τη στιγμή που λήγει η μετενέργεια, δηλαδή η ισχύς των 45 τελευταίων κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας με αποτέλεσμα να έχουμε αυτόματες μειώσεις 20-30% σε πάνω από 1 εκατομμύριο εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα».

Εξαπέλυσε ακόμη βολές κατά του ΣΕΒ, του οποίου, όπως είπε, η άρνηση να υπογράψει, «έστω αυτή την περιορισμένων αποτελεσμάτων συμφωνία» αποδεικνύει «ποιοι ήταν οι πραγματικοί ‘κουκουλοφόροι’ που υποδείκνυαν στη τρόικα τι πρέπει να κατεδαφίσει μαζί με τις μνημονιακές κυβερνήσεις από την εργατική νομοθεσία και κυρίως από τους μισθούς και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.».

H νέα ΕΓΣΣΕ δημιουργεί ασφάλεια δικαίου στους εργαζομένους για σημαντικά οικονομικά θέματα (όπως το επίδομα γάμου) και κατοχυρώνει σειρά θεσμικών θεμάτων στο εργασιακό τους καθεστώς, υποστήριξε από την πλευρά της η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και παράλληλα επεσήμανε την ανάγκη να επικρατήσει ανάλογο κλίμα συνεννόησης μεταξύ εργοδοτών – εργαζομένων και στον διάλογο για τις κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις.

Όσο για την στάση του ΣΕΒ, η κ. Γεννηματά χαρακτήρισε απαράδεκτη την άρνησή του να υπογράψει τη Σύμβαση, ενέργεια που όπως είπε, έρχεται «σε ευθεία αντίθεση με τις χθεσινές μεγαλόστομες διακηρύξεις του προέδρου του, οι οποίες ως αποδεικνύεται στερούνται ουσιαστικού περιεχομένου». Η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε την ηγεσία του Συνδέσμου να αναλογιστεί ότι «η συνέπεια μεταξύ λόγων και έργων χαρακτηρίζει ιδιαίτερα σε κρίσιμες φάσεις πρόσωπα και φορείς» και να αναθεωρήσει την στάση του συνυπογράφοντας την ΕΓΣΣΕ. 

«Θετικό γεγονός στην δυσμενή, πρωταρχικά για τους μισθωτούς, συγκυρία» χαρακτήρισε την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και η Δημοκρατική Αριστερά, επικρίνοντας παράλληλα τη στάση του ΣΕΒ.

Όπως επισήμανε η ΔΗΜΑΡ, η υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης με τη διατήρηση των θεσμικών ρυθμίσεων των προηγούμενων συμβάσεων, καθώς και του επιδόματος γάμου (10%) αποτελούσε τη στοιχειώδη συνεισφορά των εργοδοτικών οργανώσεων στην κοινωνική συνοχή.

Η επιλογή, ωστόσο, του ΣΕΒ να διαχωρίσει τη θέση του από τις οργανώσεις ΓΣΕΒΕΕ/ΕΣΕΕ/ΣΕΤΕ και να μην υπογράψει σύμβαση για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση, αναδεικνύει, σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ, «μια κοντόθωρη, συντεχνιακή και άκρως συντηρητική προσέγγιση των εργασιακών σχέσεων στη δοκιμαζόμενη από την ύφεση και την ανεργία χώρα μας».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα