ΠΣΕ: Απλοποίηση των τελωνειακών διαδικασιών για εξαγωγές

Τρίτη, 14 Μαΐου 2013 15:10
UPD:15:18
ICON PRESS/ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΛΤΑΣ

Με ταχείς ρυθμούς προωθείται η απλοποίηση των τελωνειακών διαδικασιών στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για τη Διευκόλυνση του Εξωτερικού Εμπορίου, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων.

Ήδη η αρμόδια Συντονιστική Επιτροπή, στην οποία συμμετέχει ο ΠΣΕ, έχει καταγράψει σημαντικά βήματα και διοικητικές πράξεις που μειώνουν τόσο τον αριθμό των εξαγωγικών εγγράφων, όσο και τις απαιτήσεις φυσικής παρουσίας και φυσικών ελέγχων στις εξαγωγές.

Στόχος της Εθνικής Στρατηγικής, σύμφωνα με τον ΠΣΕ, είναι με την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων να έχει μειωθεί ως το 2015 ο χρόνος εξαγωγών κατά 50% και το κόστος των εξαγωγικών διαδικασιών κατά 20%, ώστε να απελευθερωθούν δυνάμεις που θα αυξήσουν τις συνολικές εξαγωγές της χώρας κατά 10% και θα δημιουργήσουν ως και 80.000 νέες θέσεις εργασίας.

«Ως Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων χαιρετίζουμε τις ειλικρινείς και άοκνες προσπάθειες της διοίκησης των τελωνειακών αρχών της χώρας να προωθήσει μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλλουν στην επιτάχυνση και διευκόλυνση των ελλήνων εξαγωγέων και ευελπιστούμε σε περαιτέρω ενίσχυση του έργου τους τόσο με ανθρώπινους πόρους, όσο και υλικοτεχνική υποδομή για την αποτελεσματική εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής εντός χρονοδιαγράμματος. Τα αποτελέσματα της Στρατηγικής αυτής θα αποτελέσουν Εθνικό Μέρισμα και παρακαταθήκη βιώσιμης ανάπτυξης μεσομακροπρόθεσμα», σχολίασε η πρόεδρος του ΠΣΕ, Χριστίνα Σακελλαρίδη.

Οι μεταρρυθμίσεις

Από τον περασμένο Δεκέμβριο, οπότε και άρχισε επισήμως να εφαρμόζεται η Εθνική Στρατηγική για τη διευκόλυνση του Εξωτερικού Εμπορίου, ο ΠΣΕ έχει καταγράψει μια σειρά διοικητικών παρεμβάσεων, που αφορούν τη μείωση των απαιτούμενων φυσικών εγγράφων και φυσικών ελέγχων, καθώς και διευκολύνσεις για τη χρήση απλουστευμένων διαδικασιών και διευρυμένου ωραρίου Τελωνείων.

Οι παρεμβάσεις αυτές είναι οι εξής:

1. Κατάργηση του προσωρινού Δελτίο Χημικής Ανάλυσης κατά την έξοδο των εμπορευμάτων και υιοθέτηση ενός σταδίου, αυτού του Οριστικού Δελτίου Χημικής Ανάλυσης.

2. Χρησιμοποίηση του Κωδικού ΓΕΜΗ για την πιστοποίηση Εξαγωγικής Επιχείρησης (Καρτέλα Εξαγωγέα).

3. Κατάργηση Αντιγράφου Εξουσιοδότησης αντιπροσώπου εξαγωγέα, που ως τώρα προσκομίζονταν σε κάθε εξαγωγή (τελωνισμό) και καθιέρωση μίας Εξουσιοδότησης, με παράλληλη δυνατότητα εκτύπωσης συνοδευτικών εγγράφων (ΣΕΕ) από τους Εξαγωγείς από το ηλεκτρονικό τους σύστημα.

4. Μείωση του ποσοστού φυσικών ελέγχων στο 5% του συνόλου, στα επίπεδα δηλαδή του μέσου όρου της ΕΕ, μέσω αναδιάρθρωσης του συστήματος risk analysis.

5. Διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των Τελωνείων Ε’ και ΣΤ’, καθώς και 24ωρη λειτουργία του Τελωνείου στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος».

6. Μείωση των εγγυήσεων που απαιτούνται για όσες εταιρείες έχουν λάβει πιστοποίηση Εγκεκριμένου Εξαγωγέα/Οικονομικού Φορέα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα