ΓΣΕΕ: Απετράπη ένα ακόμα πλήγμα στα δικαιώματα των εργαζομένων

Τρίτη, 14 Μαΐου 2013 19:02
UPD:19:13
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση εκπροσώπων της ΓΣΕΕ με τους εργοδοτικούς φορείς στα γραφεία της ΕΣΕΕ.

A- A A+

Την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι με τη σημερινή υπογραφή της νέας ΕΓΣΣΕ απετράπη «ένα ακόμα πλήγμα στα ήδη πληγέντα δικαιώματα των εργαζομένων» εκφράζει η ΓΣΕΕ, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι «δεν πανηγυρίζει».

«Δεν κάνουμε αναφορά σε νίκη, διότι δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο. Απλά διασώθηκε, περνώντας ‘δια πυρός και σιδήρου’, ο θεσμός της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, επιβεβαιώθηκε η ισχύς και το ποσοστό του επιδόματος γάμου και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι διατηρούν ακέραιες – ανέπαφες τις εν ισχύ θεσμικές μέριμνες και κατακτήσεις όλων των προηγούμενων Εθνικών Συμβάσεων», υπογραμμίζει σε σχετική ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία.

Τονίζει ακόμη ότι με την υπογραφή της ΕΓΣΣΕ, η εργατική τάξη «κατέκτησε το χρονικό δικαίωμα που θα της δώσει τη δυνατότητα να ανατρέψει, πολιτικά και κοινωνικά, όλες εκείνες τις επαίσχυντες νομοθετικές παρεμβάσεις του Ν.4093/2012, που με αντισυνταγματικό τρόπο μείωσαν κατά 22% τον κατώτατο μισθό και κατά 32% για τους νέους, ενώ ναρκοθέτησαν το θεσμό των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Η ΓΣΕΕ αφήνει αιχμές και κατά του ΣΕΒ, σημειώνοντας ότι «από το κείμενο της σύμβασης απουσιάζει η υπογραφή εκείνων που δεν επιθυμούν να υπάρχει ο θεσμός της ΕΓΣΣΕ». «Αυτούς τους αφήνουμε στην κρίση των εργαζομένων», προσθέτει.

Δηλώνει τέλος ότι θα συνεχίσει τη μάχη «για την ανατροπή του νομοθετικού πλαισίου που αφαιρεί τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, για την αντιμετώπιση του εφιαλτικού προβλήματος της ανεργίας, της μαύρης και ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας, την επαναφορά της πλήρους και καθολικής ισχύος της ΕΓΣΕΕ, της επεκτασιμότητας των συμβάσεων και του πλαισίου λειτουργίας της μετενέργειας».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή