Αυστρία: Πράσινο φως στις διαπραγματεύσεις για ανταλλαγή τραπεζικών δεδομένων

Τρίτη, 14 Μαΐου 2013 15:03
UPD:21:13
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Ε.Ε.

Η δήλωση της Αυστριακής υπουργού Οικονομικών Μ. Φέκτερ κατά την άφιξή της στη σύνοδο του ECOFIN

Το «πράσινο φως» για την παροχή εντολής προς την Κομισιόν προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την επέκταση της κοινοτικής οδηγίας περί φορολόγησης των τόκων τραπεζικών καταθέσεων έδωσε η Αυστρία δια της υπουργού Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ.

Σε σημερινές της δηλώσεις πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Ecofin στις Βρυξέλλες, η αυστριακή αξιωματούχος σημείωσε ότι ικανοποιήθηκαν οι θέσεις της χώρας της «κάτι το οποίο συνιστά μεγάλη πρόοδο». Η κ. Φέκτερ επισήμανε ότι η Αυστρία θα μπορεί να διατηρήσει τις διμερείς συμφωνίες της με την Ελβετία και το Λίχτενσταιν, ενώ απέφυγε να σχολιάσει την πρόσφατη διάσταση απόψεων με τον αυστριακό καγκελάριο, Βέρνερ Φάιμαν.

Η ίδια διευκρίνισε πως θα τεθούν υπό διαπραγμάτευση οι προδιαγραφές του ΟΟΣΑ για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών στη βάση των αποφάσεων του G20, ενώ θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια σε σχέση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίων, κάτι που έχει επίσης συμπεριληφθεί στην εντολή διαπραγμάτευσης και για το οποίο η ίδια αισθάνεται πολύ υπερήφανη.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Ελβετία- Κομισιόν: Διαπραγματεύσεις για το τραπεζικό απόρρητο

Μετά το Λουξεμβούργο, η Αυστρία και τώρα στο ευρωπαϊκό στόχαστρο μπαίνουν πέντε ακόμα «τραπεζικοί» παράδεισοι. Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν «πράσινο φως» στη Κομισιόν να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με Ελβετία, Λιχτενστάιν, Ανδόρα, Σαν Μαρίνο και Μονακό για την αυτόματα ανταλλαγή πληροφοριών για τραπεζικούς λογαριασμούς. «Η φορολόγηση είναι ψηλά στην ατζέντα γιατί οι πολίτες δεν ανέχονται τη φοροδιαφυγή, αλλά χρειαζόμαστε επίσης τα χρήματα για τη μείωση των ελλειμμάτων. Το θέμα είναι ηθικό, αλλά και οικονομικού ενδιαφέροντος.» δήλωσε προσερχόμενος στο ΕΚΟΦΙΝ, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

Παράλληλα, η αυστριακή υπουργός αποσαφήνισε πως η συναίνεση της Αυστρίας στην έναρξη των διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. δεν σχετίζεται με το τραπεζικό απόρρητο, το οποίο παραμένει ως έχει, δηλαδή θα αίρεται μόνο σε περιπτώσεις φορολογικής απάτης, παράνομων δραστηριοτήτων συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος και ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

Επίσης διαβεβαίωσε για μια ακόμη φορά πως στην Αυστρία δεν προστατεύονται οι φοροφυγάδες, ούτε αυτοί που εμπλέκονται στη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, ενώ εξέφρασε απογοήτευση για το γεγονός ότι δεν θα συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Υπουργών το θέμα της απάτης με το ΦΠΑ, κάτι το οποίο θα εκτιμούσε η Αυστρία, μια και όπως είπε πρόκειται για ένα είδος οργανωμένου εγκλήματος στην Ευρώπη που κοστίζει δισεκατομμύρια.

REUTERS/SONIA LEGG

Την απεμπλοκή της εντολής για την έναρξη διαπραγματεύσεων από πλευράς της Αυστρίας είχε προαναγγείλει ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Βέρνερ Φάιμαν σε προχθεσινή συνέντευξή του.

Ο κ. Φάιμαν είχε τονίσει πως η Βιέννη προτίθεται σε κάθε περίπτωση να συναινέσει στην αυτόματη ανταλλαγή τραπεζικών πληροφοριών και στη χαλάρωση του τραπεζικού απορρήτου για ξένους φορολογούμενους στη χώρα και αν αυτό δεν επιτευχθεί στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών, θα γίνει στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., την μεθεπόμενη Τετάρτη 22α Μαΐου.

Σύμφωνα με τον κ. Φάιμαν, η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών αποτελεί ένα σημαντικό μέτρο για την καταπολέμηση της φορολογικής απάτης και είναι αναγκαίο στο πνεύμα της δικαιοσύνης απέναντι σε όλους τους φορολογούμενους.

Ήδη πριν από δύο εβδομάδες υπήρξε απόφαση της αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, για συμμετοχή της Αυστρίας στις συνομιλίες στην Ε.Ε. για την αυτόματη ανταλλαγή τραπεζικών δεδομένων.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα