Τι αγχώνει τη Federal Reserve;

Δευτέρα, 07 Φεβρουαρίου 2022 21:20
REUTERS/Kevin Lamarque

Ο απρόσμενα γρήγορος ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας τον Ιανουάριο μονοπώλησε όλα τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής. Αλλά άλλες λεπτομέρειες περιέχουν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις για τις αγορές τους επόμενους μήνες: συγκεκριμένα, η αύξηση των μισθών.

Γιατί έχει σημασία: Οι μισθοί εκτινάχθηκαν στα ύψη τον περασμένο μήνα, εξαιρετικά νέα για τους εργαζόμενους που αναζητούν μεγαλύτερες αυξήσεις που βοηθούν να συμβαδίσουν με τον πληθωρισμό. Αλλά αυτό θα μπορούσε να τροφοδοτήσει υψηλότερο πληθωρισμό στο μέλλον και να προκαλέσει μια πιο επιθετική απάντηση από τη Federal Reserve, όπως εκτιμά η αμερικανική ιστοσελίδα Axios.

Οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 0,7% τον Ιανουάριο και 5,7% τον περασμένο χρόνο. Το εντυπωσιακό με την τελευταία έκθεση είναι πώς δείχνει ότι οι αυξήσεις των μισθών επιταχύνονται, δεν ισοπεδώνονται ή υποχωρούν.

Κατά τους τρεις μήνες που έληξαν τον Ιανουάριο, οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 6,9% — και αυτός ο κυλιόμενος μέσος όρος αυξήθηκε σε καθέναν από τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Μεταξύ των εργαζομένων σε μη εποπτικές θέσεις εργασίας, αυτός ο αριθμός είναι 7,8%, ο υψηλότερος από το 1981, εκτός από μια ασυνήθιστη περίοδο στις αρχές της πανδημίας, όταν τα στοιχεία παραμορφώθηκαν.

Η μεγάλη εικόνα

Προς το παρόν, οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να παίζουν να καλύπτουν τον υψηλό πληθωρισμό - οι αναλυτές αναμένουν ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή που θα δημοσιευτεί την Πέμπτη θα δείξει άνοδο 7,3% στις τιμές το έτος που έληξε τον Ιανουάριο.

Αλλά η άλλη πλευρά των εργαζομένων που θα καλύψουν τη διαφορά θα είναι οι συνεχιζόμενες πιέσεις κόστους που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις το 2022, ειδικά σε βιομηχανίες έντασης εργασίας.

Επιπλέον, εάν οι μισθοί συνεχίσουν να αυξάνονται με ολοένα και ταχύτερους ρυθμούς, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος μιας οριστικής σπείρας μισθών-τιμών - αυτό που οι κεντρικοί τραπεζίτες ελπίζουν να αποφύγουν.

Το κύριο εργαλείο που ο πρόεδρος της Fed Τζέρι Πάουελ και οι συνάδελφοί του πρέπει να προσπαθήσουν να αποτρέψουν αυτό είναι να αυξάνουν τα επιτόκια περισσότερο και πιο γρήγορα. Αυτό εξηγεί τόσο γιατί οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν απότομα την Παρασκευή, όσο και γιατί οι πιθανότητες της Fed να αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,5% στη συνεδρίασή της τον Μάρτιο - αντί για ένα τρίμηνο - αυξήθηκαν στο 37% από 14% την Παρασκευή.

Ένας από τους ομολόγους του Πάουελ στο εξωτερικό χρησιμοποιεί μια πιο άμεση προσέγγιση για να προσπαθήσει να συγκρατήσει την αύξηση των μισθών: παροτρύνει τους πολίτες του να συγκρατηθούν στην αναζήτηση υψηλότερων αμοιβών.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι, σε συνέντευξή του στο BBC, είπε: «Δεν λέω ότι κανείς δεν παίρνει αύξηση μισθού, μην με παρεξηγήσετε, αλλά νομίζω ότι αυτό που λέω είναι ότι πρέπει να έχουμε περιορισμό, διαφορετικά θα βγει εκτός ελέγχου».  Δεδομένης της τεράστιας πολιτικής και δημοσιογραφικής αντίδρασης που έλαβε ο Μπέιλι για αυτά τα σχόλια, ο Πάουελ και η εταιρεία μπορεί να θέλουν να σκεφτούν δύο φορές για να μειώσουν τους μισθούς.

Οι εργαζόμενοι χρειάζονται αυξήσεις μόνο για να συμβαδίσουν με τις υψηλότερες τιμές — αλλά όσο πιο γρήγορα τις παίρνουν, τόσο πιο πιθανό είναι οι κεντρικές τράπεζες να φοβούνται ότι ο υψηλός πληθωρισμός έχει παγιωθεί.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα