Market Beat: Με τους επενδυτές σε κατάσταση επιφυλακής, η εβδομάδα ξεκινά αισιόδοξα

Δευτέρα, 07 Φεβρουαρίου 2022 09:07
UPD:09:07
  • Τα ασιατικά χρηματιστήρια σήμερα εκτός των κινεζικών υποχωρούν ελαφρά μετά από μια υπολογίσιμα ανοδική εβδομάδα
  • Τα futures των δεικτών της Wall Street είναι πρακτικά αμετάβλητα, αλλά των δεικτών στην Ευρώπη ειδοποιούν για ανοδικό ξεκίνημα
  • Τα ομόλογα πιέστηκαν μετά τις εκπληκτικά αυξημένες νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ ενισχύοντας το σενάριο για αύξηση των επιτοκίων της Fed κατά 50 μονάδες βάσης. 
  • Τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή για τον Ιανουάριο αναμένονται την Πέμπτη και θα μπορούσαν κάλλιστα να δείχνουν ότι ο βασικός πληθωρισμός επιταχύνεται στον ταχύτερο ρυθμό από το 1982 στο 5,9%.
  • Η κατάσταση στα γεωπολιτικά παρέμεινε επίσης ανησυχητική καθώς ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλει στην Ουκρανία οποιαδήποτε μέρα και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προετοιμάστηκε για ένα ταξίδι στη Μόσχα.
  • Η πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου έφερε στον Γενικό Δείκτη κέρδη +2,23%, η απόδοσή του στον Ιανουάριο ήταν +4,86% και μήνα διαμορφώθηκε στο +0,88%, έτσι στο 2022 έχει κέρδη +5,78%. Στον FTSE25 προκάλεσε άνοδο +2,61% ενώ τον Ιανουάριο απέδωσε +5,83% και στον Φεβρουάριο κερδίζει +0,96% με ετήσια απόδοση +6,85%. Επίσης έδωσε στον  FTSEΜ ενίσχυση +2,05% όταν στον Ιανουάριο ανέβηκε +4,52%  και στον τρέχοντα μήνα  κέρδισε +1,34% ενώ στο έτος κερδίζει 5,92%. Ο κλάδος που ξεχώρισε στην Αθήνα, στην εβδομάδα,  ήταν οι Τράπεζες με +5,64%. Ο ΔΤΡ εμφάνισε κέρδη στον Ιανουάριο +17,92 και στον τρέχοντα  μήνα +2,52%, έτσι στο 2022 ενισχύεται +20,88%.  

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Φέτος είδαμε πως ακόμα και στις πολύ δύσκολες παγκόσμια μέρες για τα χρηματιστήρια, οι μετοχές των Τραπεζών σε αντίθεση με το παρελθόν δεν κατρακύλησαν πρώτες και βαθειά. Υπήρξε “φροντίδα” από ισχυρά θεσμικά χαρτοφυλάκια, που υπογράμμισε την προστασία των κεφαλαιοποιήσεων των συστημικών τραπεζών. Αν λοιπόν εκείνοι που επί χρόνια δεν άφηναν τις μετοχές των ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ να πάρουν ανάσα άλλαξαν στάση, σημαίνει πως το καρδιαγγειακό σύστημα της οικονομίας χαίρει αναγνωρισμένης εμπιστοσύνης. Στα πλαίσια βεβαίως τα χρηματιστηριακά, όπου όλα αλλάζουν με ορμή σε περιόδους που κυριαρχεί η αστάθεια. Και το πότε θα εμφανιστεί δεν είναι πάντα εύκολο να προβλεφθεί.  

Αφού δεν είναι εύκολο να ξεφύγει η αγορά από την κυρίαρχη διεθνώς μεταβλητότητα καλό είναι να αναζητηθεί η τελική κατεύθυνση στη διαπραγμάτευση στην τρέχουσα εβδομάδα. Εκτιμούμε πως δεν θα διαφέρει από την προηγούμενη δηλαδή θα μετρήσουν τα εταιρικά αποτελέσματα και θα δώσουν και θα πάρουν τα στοιχήματα για το πόσες μονάδες βάσης θα είναι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων της Fed. Άρα οι αγορές κρατικών ομολόγων θα επηρεάζουν τα κριτήρια των διαχειριστών κεφαλαίων στα χρηματιστήρια πριν την Πέμπτη που οι υποθέσεις των αγοραίων θα συναντήσουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό.  

Η αγορά στην πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, εν μέσω σοβαρών αναταράξεων στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία, συνέχισε ανοδικά. Υπογραμμίζοντας, ότι οι θεσμικοί επιλέγουν συντονισμό με την κίνηση των χρηματιστηρίων της Wall Street και των αναδυόμενων αγορών σε Ασία και Ν Αμερική. Ενώ τα κριτήριά τους φαίνονται σχεδόν ανεξάρτητα από το πτωτικό κλίμα στην ευρωζώνη. Βέβαια και οι αγοραίοι πρέπει με ένα τρόπο να δείξουν την αντίθεσή τους με την εκτίμηση της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό και το πράττουν πιέζοντας μετοχές και ομόλογα. Αυτό ήταν η αιτία να περάσει η απόδοση του 10ετους ομολόγου το 2%, ωστόσο παράλληλα, ξεπέρασε η κεφαλαιοποίηση της αγοράς τα 70 δις ευρώ.

Με την αγορά να ξεκινά τη βδομάδα με ανοδική ορμή και κέρδη στις τρεις πρώτες συνεδριάσεις η πτώση την Πέμπτη και την Παρασκευή μπορεί να έχει βάση την αντίδραση των θεσμικών στην απόφαση της ΕΚΤ να επιμείνει στην πολιτική των αμετάβλητων επιτοκίων για το τρέχον έτος. Οι αγοραίοι ωστόσο επιμένοντας πως αργά ή γρήγορα η ένταση των πληθωριστικών πιέσεων θα την οδηγήσει σε απότομη στροφή στην πολιτική της, πιέζουν τα κρατικά ομόλογα του ευρώ. Καθώς δεν θεώρησαν αρκετό το γεγονός της αναγνώρισης των κινδύνων από τις πληθωριστικές πιέσεις, αφού δεν συνοδεύτηκε από κάποια μέτρα. Επί του ζητήματος αναφέρθηκε το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ: “Η Κριστίν Λαγκάρντ ομολόγησε την ανησυχία του Δ.Σ. της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη. Διατήρησε πάντως, επί του παρόντος, αμετάβλητα τα επιτόκια, καθώς η πανδημία και η κρίση στην Ουκρανία δεν επιτρέπουν την επάνοδο της οικονομικής ανάκαμψης στην Ευρώπη. Την ίδια ώρα όμως, η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας διαμόρφωνε τα παρεμβατικά της επιτόκια στο 0,5%, προκαλώντας αναταράξεις στις Ευρωπαϊκές Αγορές. Στην Αθήνα, ο Γ.Δ. επανήλθε κάτω από τις 950 μονάδες με τους επενδυτές να διατηρούν ψύχραιμη στάση”. 

Το ερώτημα είναι αν αυτή η ψυχραιμία θα συνεχιστεί και κάτω από ποιες προϋποθέσεις. Η ανακοίνωση της τριμηνιαίας αναθεώρησης των δεικτών της MSCI την Τετάρτη 9/2 είναι το σημαντικότερο νέο για το Χ.Α. και η ανακοίνωση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στις ΗΠΑ την Πέμπτη 10/02 (με αγοραία εκτίμηση στο 7,2% σε ετήσια βάση) είναι το σημαντικότερο νέο που θα επηρεάσει τις Διεθνείς Αγορές. Υπενθυμίζεται ότι ο εναρμονισμένος ΔΤΚ στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 5,1% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο και στην Ελλάδα κατά 5,5%, από 4,4% τον Δεκέμβριο.  

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Οι επενδυτές λειτουργούν νευρικά και έτσι θα συνεχίσουν

Αυτές της μέρες στην Κίνα ξεκινά το έτος της Τίγρης που συμβολίζει την δύναμη και την ανδρεία αλλά στον Δυτικό κόσμο ξεκίνησε η χρονιά… των “Γερακιών” των Κεντρικών Τραπεζών, που συμβολίζουν τη στροφή στη νομισματική σύσφιξη και την συντηρητική θεώρηση του χρέους γενικά. Τα ανωτέρω ανέφεραν από το τμήμα ανάλυσης της Barclays σαν εισαγωγή στο εβδομαδιαίο σχόλιο για την παγκόσμια οικονομία. Θέλοντας να τονίσουν ότι εκτός από την βαρύτητα που δίνουν οι αγοραίοι στις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών παράλληλα το παγκόσμιο γεωπολιτικό σκηνικό έχει εισέλθει σε νέα φάση.

Το παρασκήνιο της παγκόσμιας ανάπτυξης 

Δεν είναι λίγοι όσοι συμφωνώντας με την Barclays θεωρούν πως οι εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ για την Ουκρανία έχουν μειωθεί, τουλάχιστον προσωρινά. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Ρωσίας κατέβαλαν διπλωματικές προσπάθειες αυτήν την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής γραπτών απαντήσεων στις ανησυχίες κάθε πλευράς και σχέδια για συναντήσεις την τρέχουσα εβδομάδα στις 9 Φεβρουαρίου με τη μορφή των διαπραγματεύσεων μεταξύ Γαλλίας, Ρωσίας, Γερμανίας και Ουκρανίας. Επιπλέον, ο Μακρόν θα επισκεφθεί τη Ρωσία σήμερα Δευτέρα 7/2 και ο Πούτιν θα επισκεφθεί την Ουκρανία στις 8 Φεβρουαρίου. Αυτό υποδηλώνει ότι μια διπλωματική λύση παραμένει η προτιμώμενη επιλογή και για τις δύο πλευρές. Ωστόσο, η απουσία πολέμου δεν σημαίνει αυτόματα ειρήνη. Παρά την πρόοδο στις συνομιλίες, οι κίνδυνοι κυρώσεων παραμένουν. Επιπλέον, η Ρωσία και η Λευκορωσία σχεδιάζουν κοινές ασκήσεις για τις 10-20 Φεβρουαρίου, οι οποίες θα μπορούσαν εύκολα να αυξήσουν ξανά τις εντάσεις, εάν οι διπλωματικές προσπάθειες δεν έχουν σημειώσει επαρκή πρόοδο μέχρι τότε.

Ταυτόχρονα, αυτή η εβδομάδα παρείχε επίσης περαιτέρω στοιχεία για την εμβάθυνση των ρωγμών στο γεωπολιτικό πεδίο μεταξύ Ρωσίας Κίνας από τη μία πλευρά και Δύσης από την άλλη. Όταν ο Πρόεδρος Πούτιν επισκέφθηκε την Κίνα για τα εγκαίνια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στα τέλη της εβδομάδας, ο ίδιος και ο Πρόεδρος Xi τόνισαν την σινο-ρωσική αντίθεση σε οποιαδήποτε περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ ή τυχόν νέα σύμφωνα στρατιωτικής συνεργασίας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, δεσμευόμενοι για αυξημένη συνεργασία μεταξύ τους. Αυτές οι εξελίξεις θα μπορούσαν να αναδιαμορφώσουν τα παγκόσμια πρότυπα επενδύσεων, παραγωγής και εμπορίου, με μακροοικονομικές συνέπειες μεσοπρόθεσμα.

Η σύσφιξη φοβίζει

Το κλίμα της αγοράς κυριαρχείται από εικασίες σχετικά με την πορεία των αυξήσεων των επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες φέτος, καθώς αυξάνεται η πίεση για κινήσεις στη νομισματική πολιτική για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Οι αυξήσεις επιτοκίων συνήθως βλάπτουν περιουσιακά στοιχεία με υψηλότερο ρίσκο, όπως οι μετοχές. Αλλά αυτή την εποχή αναταράξεις συμβαίνουν στη σημαντικότερη περιοχή της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς, τις αγορές κρατικών ομολόγων. 

Σε μια κίνηση που χαρακτηρίστηκε από τους αναλυτές ως «σημαντική», η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ ήταν πιο επιθετική από ότι αναμενόταν στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας την Πέμπτη. Αναγνώρισε τους αυξανόμενους κινδύνους πληθωρισμού και αρνήθηκε να επαναλάβει την προηγούμενη καθοδήγησή της ότι η αύξηση των επιτοκίων φέτος ήταν «πολύ απίθανη». Η Morgan Stanley είπε ότι οι αγορές αντιμετωπίζουν τώρα «τη μεγαλύτερη ποσοτική σύσφιξη στην ιστορία» από τον Μάιο και μετά, με τους ισολογισμούς της κεντρικής τράπεζας του G4 να συρρικνώνονται κατά 2,2 τρισεκατομμύρια δολάρια τους επόμενους 12 μήνες. 

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων αναφοράς των ΗΠΑ έφθασαν στα υψηλότερα επίπεδά τους από τον Δεκέμβριο του 2019 την Παρασκευή, σημειώνοντας την υψηλότερη απόδοση από τον Δεκέμβριο του 2019. Οι αποδόσεις και οι τιμές κινούνται αντιστρόφως.  Καθώς τα ισχυρά στοιχεία από την αγορά εργασίας έδειξαν ότι η οικονομία των ΗΠΑ πρόσθεσε 467.000 θέσεις τον περασμένο μήνα. Αφήνοντας συνεπώς χώρο για μια ίσως μεγαλύτερη των 25 μονάδων βάσης αύξηση των επιτοκίων από τη Fed. 

Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν επίσης. Η απόδοση του 5ετούς της Γερμανίας έγινε για λίγο θετική καθώς οι συναλλασσόμενοι τιμολόγησαν αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ φέτος. Η απόδοση του 2ετούς της Γερμανίας εμφάνισε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από το 2008. Ο δείκτης του δολαρίου είχε, με το ευρώ επίσης σε άνοδο 0,09% στα 1,1448 δολάρια. Το Bitcoin σημείωσε άνοδο περίπου 10% αφού ανέβηκε κατά 3.684 δολάρια στα 40.647, ανεβαίνοντας πάνω από τα 40.000 δολάρια για πρώτη φορά από τα τέλη Ιανουαρίου.

Η αστάθεια συντηρείται

Οι διεθνείς αγορές ήταν ασταθείς τις τελευταίες εβδομάδες και την Παρασκευή, ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 υποχώρησε 1,4%. Έχασε 0,7% για την εβδομάδα. Τα χρηματιστήρια έχουν κλονιστεί από τον ολοένα και πιο επιθετικό τόνο από τις κεντρικές τράπεζες παγκόσμια. Την Πέμπτη, η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε ξανά το κόστος δανεισμού, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε τα βασικά της επιτόκια αμετάβλητα, αλλά σηματοδότησε ανησυχία για τον πληθωρισμό και άνοιξε την πόρτα σε πιθανή άνοδο των επιτοκίων φέτος. “Η αστάθεια της αγοράς θα μπορούσε να συνεχιστεί έως ότου η Fed εφαρμόσει την πρώτη αύξηση των επιτοκίων και όταν οι επενδυτές συνηθίσουν στην ιδέα της αύξησης των επιτοκίων”. Δήλωσε ο Peter Andersen, ιδρυτής της επενδυτικής εταιρείας Andersen Capital Management. 

Από τον Ed Yardeni που θεωρείται μέλος των αισιόδοξων αναλυτών της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς, με ειδίκευση τις ΗΠΑ, θεωρείται η Fed ως κύρια πηγή της αστάθειας του χρηματιστηρίου από τις αρχές του τρέχοντος έτους. Η αβεβαιότητα σχετικά με τη νομισματική πολιτική που επιβαρύνει την αγορά σύμφωνα με τα σχόλιά του ενισχύθηκε από τη συνέντευξη Τύπου του προέδρου Πάουελ στις 26 Ιανουαρίου μετά τη συνεδρίαση του FOMC. Από τις 15 αναφορές του για «απόφαση», οι 14 ήταν στο πλαίσιο του «δεν έχει ληφθεί απόφαση». Η μόνη απόφαση που ελήφθη ήταν να επαναληφθεί η απόφαση που ελήφθη αρχικά στη συνεδρίαση της 14ης-15ης Δεκεμβρίου ότι η FOMC θα σταματήσει να αγοράζει τίτλους μετά τον Μάρτιο.

Αυτά πιθανώς δικαιολογούν τα έντονα σκαμπανεβάσματα στο φρόνημα των επενδυτών που διαπιστώθηκαν στα χρηματιστήρια της Wall Street. Καθώς όταν τα αποτελέσματα μιας από τις γιγαντιαίες εταιρίες τεχνολογίας ξεπερνούσαν τις προσδοκίες, η διάθεση για ρίσκο εκτινάσσονταν. Ενώ όταν απογοήτευαν κυριαρχούσαν οι ρευστοποιήσεις τυφλά. Θυμίζουμε τα καλά αποτελέσματα της Alphabet μητρικής της Google ανέβασαν S&P500 Nasdaq και τους βούλιαξαν τα αποτελέσματα και οι προβλέψεις της Meta πρώην Facebook, για να τους ωθήσουν ψηλότερα τα κέρδη της Amazon. Όλα αυτά από τη μια μέρα στην άλλη. 

Η εικόνα της εβδομάδας με αριθμούς

Στην πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου οι 4 εκ των 18 δεικτών που παρακολουθούμε εμφάνισαν απώλειες.  Ο S&P500 ενισχύθηκε +1,90%, στο 2022 χάνει -5,25%. Ο Dow ανέβηκε κατά +1,30%, με επίδοση -3,19% στο 2022. Ο S&P400 είχε μεταβολή +1,74%, με απώλειες στο 2022 -7,70%. Ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης εμφάνισε άνοδο +1,42%, στο 2022 χάνει -11,08%. Ο δε Nasdaq, με μεταβολή +2,64%, στο 2022 απέδωσε -9,66%. 

Ο FTSE100 του Λονδίνου ενισχύθηκε κατά +0,67% στη βδομάδα και στο έτος ενισχύεται +1,79%. Ο DAX  έπεσε -1,43%, και στο 2022 υποχωρεί -4,94%, ο CAC με μεταβολή -0,21%, στο 2022 χάνει -2,82%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας έχασε -0,24%, ενώ στο 2022 είχε επίδοση -1,43%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία ανέβηκε κατά +0,14%, με ετήσια επίδοση -2,72%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 είχε εβδομαδιαίες απώλειες –0,73%, ενώ στο έτος χάνει -5,26%. 

Ο Bovespa της Βραζιλίας κέρδισε +0,30%, με επίδοση στο 2022 +7,08%. Ο IPC του Μεξικού αυξήθηκε κατά +1,17%, και στο 2022 χάνει -3,79%. Ο χρυσός με άνοδο +0,92%, βρέθηκε στα 1808,80 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση στο 2022 -1,19%. Ανέβηκε κατά +5,32%, το πετρέλαιο Crude, αφού έκλεισε στα 91,93 δολάρια το βαρέλι. Στο 2022 ήδη ενισχύεται κατά +21,84%. 

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή +2,70%, είχε απόδοση -4,69% στο 2022. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα ενισχύθηκε κατά +3,26%, και στο 2022 υποχωρεί -7,64%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία κέρδισε +2,53% στο έτος κερδίζει πλέον +0,67%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng εκινάχθηκε κατά +4,34%, στο 2022 κερδίζει +5,02%. Με εβδομαδιαία μεταβολή 0,00% έκλεισε ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης λόγω αργιών, ενώ στο τρέχον έτος χάνει -7,65%.

Οι μέρες των robot ήρθαν

Το ιδανικό σενάριο για τα χρηματιστήρια θα ήταν η πανδημία να υποχωρήσει επιτέλους, οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας να διαλυθούν και οι πληθωριστικές πιέσεις να αρχίσουν χαλαρώνουν. Η αισιοδοξία μπορεί να αντληθεί για την ώρα από όσα συμβαίνουν χωρίς να είναι στο επίκεντρο της πληροφόρησης ακόμα. Μια πτυχή της ανάπτυξης που συμβάλλει στην αισιόδοξη προσέγγιση, σχετίζεται με τη δυνατότητα να ελέγχουν οι Κεντρικές Τράπεζες τις πληθωριστικές πιέσεις που αφορούν τις αμοιβές της απασχόλησης ανά ώρα και είναι σχετική με τη διείσδυση των ρομπότ στην παραγωγή. Η χρήση βιομηχανικών ρομπότ σε εργοστάσια σε όλο τον κόσμο έχει σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ρομποτικής. Υπήρχαν 126 ρομπότ ανά 10.000 εργαζόμενους κατά μέσο όρο στην παραγωγή το 2020, από 66 το 2015. Η μεγαλύτερη πυκνότητα ρομπότ είναι στην Κορέα (932 ανά 10.000 εργαζόμενους), ακολουθούμενη από Σιγκαπούρη, Ιαπωνία, Γερμανία, Σουηδία, Χονγκ Κονγκ, ΗΠΑ, Ταϊβάν και την Κίνα. 

Τα ρομπότ λειτουργούν όλο και πιο διαδραστικά με τους ανθρώπους. Στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022 στο Πεκίνο, ένας μπάρμαν ρομπότ σερβίρει ποτά, ένας ρομπότ barista ετοιμάζει φλιτζάνια καφέ και μια άλλη μηχανή παραδίδει τέλεια φλιτζάνια παγωτό, σύμφωνα με άρθρο στο The Cut. Ενώ η υπηρεσία δωματίου είναι η ειδικότητα ενός κοντού, ορθογώνιου κινητού ρομπότ.

ΧΑ

Η Αθήνα ξεχωρίζει και τον Φεβρουάριο

Στην πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου το χρηματιστήριο της Αθήνας απέναντι στις απώλειες κατά -0,7% του πανευρωπαϊκού Europe Stoxx 600 εμφάνισε άνοδο πάνω από +2% με την βοήθεια του άλματος του τραπεζικού δείκτη που ήταν της τάξης του +5,6%. Η εβδομάδα περιλάμβανε τρεις ανοδικές συνεδριάσεις στο ξεκίνημα, με το τέλος του Ιανουαρίου τη Δευτέρα. Αν και αρκετοί περίμεναν πως θα ακολουθούσε διόρθωση, μετά την άνοδο στο φινάλε του Ιανουαρίου που θεώρησαν πως προέκυψε για βελτίωση της αποτίμησης των θεσμικών χαρτοφυλακίων, ήρθαν δυο ανοδικές συνεδριάσεις. Αυτές έδωσαν το τέταρτο καλύτερο κλείσιμο της αγοράς στο 2022 και αναπτέρωσαν την ελπίδες των αισιόδοξων επενδυτών. Ωστόσο μετά την απόφαση της ΕΚΤ και την αντίδραση των επαγγελματιών διαχειριστών στην διατήρηση της πολιτικής της, παρά την εκτίναξη του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ πάνω από το 5% το τελευταίο δίμηνο, υπήρξαν πιέσεις και φρένο στην πορεία της αγοράς προς τις 960 μονάδες. 

Τη Δευτέρα, λόγω γενίκευσης του αγοραστικό ενδιαφέροντος, με μεικτή εικόνα στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά, οι θεσμικοί στην Αθήνα οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 936,77 από 924,42 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +1,34%. Ο τζίρος ανήλθε στα 83,277 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 4,330 εκατ. Ο ΔΤΡ έκλεισε με άνοδο +3,05%. Ο FTSE25 είχε 20 blue chip ανοδικά και εμφάνισε κέρδη +1,63% κλείνοντας στις 2274,17 από 2237,66 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ ενισχύθηκε κατά +0,71%. Την Τρίτη η συμμετοχή αυξήθηκε και απλώθηκε ακόμα περισσότερο το αγοραστικό ενδιαφέρον, καθώς ήταν θετικό και το διεθνές κλίμα. Ο ΓΔ έκλεισε στις 947,88 μονάδες, με μεταβολή +1,19%. Ο ΔΤΡ έκλεισε με άνοδο +1,60% και τα κέρδη του FTSE25 υποστήριξαν οι ΒΙΟ +4,60%, ΑΡΑΙΓ +4,55%, ΜΥΤΙΛ +3,43%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +3,35%, και ΟΠΑΠ +2,58%. Ο FTSE25 ενισχύθηκε +1,35% στις 2304,81, ενώ ο FTSEΜ ανέβηκε κατά +0,65%. Ο τζίρος ανήλθε στα 89,594 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 9,259 εκατ. 

Την Τετάρτη εμφανίστηκε το ανώτερο για τη βδομάδα στις 955,83 μονάδες, με χαμηλό τις 933,08 από τη Δευτέρα. Ο ΓΔ οδηγήθηκε στις 954,72 μονάδες, με μεταβολή +0,72%. Ο ΔΤΡ έκλεισε με άνοδο +1,00% και ο FTSE25 με +0,80% οδηγήθηκε στις 2323,35 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ ενισχύθηκε κατά +0,51%. Ο τζίρος ανήλθε στα 63,688 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 4,525 εκατ. Την Πέμπτη τα σημάδια εξασθένισης της ανοδικής ορμής την προηγούμενη μετεξελίχθηκαν σε αδυναμία αντίστασης στις πιέσεις που ξέσπασαν παγκόσμια, με υπερδιπλασιασμό των καθοδικών μετοχών (73) έναντι των ανοδικών (32) στο ταμπλό. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε στις 946,13 μονάδες, με μεταβολή -0,90%. Ο ΔΤΡ επέστρεψε τα κέρδη της προηγούμενης πέφτοντας -1,04%. Έτσι ο FTSE25 έκλεισε με πτώση -1,07% στις 2298,57 μονάδες,  ενώ ο FTSEΜ υποχώρησε κατά -0,60%. Ο τζίρος περιορίστηκε στα 52,103 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 5,161 εκατ. 

Την Παρασκευή εν μέσω παγκόσμιας ρευστοποίησης θέσεων η Αθήνα υποχώρησε ελαφρά και μάλιστα με σχετική ισορροπία ανοδικών (50) και πτωτικών (46) μετοχών. Οι επενδυτές οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 945,00 μονάδες, με μεταβολή -0,12%. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 71,486 εκατ. ευρώ με αξία των πακέτων στα 11,961 εκατ. με τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών  με κέρδη +0,95%. Αλλά ο FTSE25 έκλεισε με πτώση -0,11% στις 2296,01 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ ενισχύθηκε +0,77%. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 71,271 δις ευρώ. Ο μέσος ημερήσιος τζίρος ανήλθε στα 72 εκατ. ευρώ και των πακέτων στα 7,05 εκατ. ευρώ. 

Η πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου έφερε στον Γενικό Δείκτη κέρδη +2,23%, η απόδοσή του στον Ιανουάριο ήταν +4,86% και μήνα διαμορφώθηκε στο +0,88%, έτσι στο 2022 έχει κέρδη +5,78%. Στον FTSE25 προκάλεσε άνοδο +2,61% ενώ τον Ιανουάριο απέδωσε +5,83% και στον Φεβρουάριο κερδίζει +0,96% με ετήσια απόδοση +6,85%. Επίσης έδωσε στον  FTSEΜ ενίσχυση +2,05% όταν στον Ιανουάριο ανέβηκε +4,52%  και στον τρέχοντα μήνα  κέρδισε +1,34% ενώ στο έτος κερδίζει 5,92%. Ο κλάδος που ξεχώρισε στην Αθήνα, στην εβδομάδα,  ήταν οι Τράπεζες με +5,64%. Ο ΔΤΡ εμφάνισε κέρδη στον Ιανουάριο +17,92 και στον τρέχοντα  μήνα +2,52%, έτσι στο 2022 ενισχύεται +20,88%. 

Η εικόνα των blue chip στην εβδομάδα

Το πλήθος των πτωτικών και το μέγεθος των απωλειών αν συμπεριλάβουμε και όσα δεν εμφάνισαν μεταβολή ανέρχεται σε 5, υπογραμμίζουν το πόσο ευεργετικά λειτούργησαν οι συναλλαγές ακόμα και για μετοχές που στο έτος πέρασαν σε δυσμένεια επενδυτικά. Τη μεγαλύτερη πτώση εμφάνισε ο ΟΛΠ -0,69% με απόδοση έτους (+0,35%), ΤΕΝΕΡΓ -0,62% και (-5,45% στο 2022), ΣΑΡ -0,23% και (-2,58%), ακολουθούν οι αμετάβλητες ΕΛΧΑ 0,00% και (+3,78%) και ΤΙΤC 0,00% και (3,89%). Στον αντίποδα με κέρδη ανώτερα των βασικών δεικτών συναντάμε τις ΑΡΑΙΓ +12,29% και (+23,62% στο έτος), ΕΥΡΩΒ +7,58% και (17,79%),  ΒΙΟ +7,02% και (+9,59%), ΕΤΕ +7,00% και (+24,15%), ΑΛΦΑ +4,55% και (+23,77%), και ΕΛΛΑΚΤΩΡ +3,97% και (+0,85%).  Ακολουθούν με μεταβολές της τάξης των δεικτών οι ΕΛΠΕ +2,49% και (+5,95%), ΜΥΤΙΛ +2,32% και (+2,05%) αλλά το μεγάλο πλήθος είναι τα 12 blue chip με κέρδη από +0,2% ως +1,85%.  Ήτοι ΓΕΚΤΕΡΝΑ +1,83% και (-0,42%), ΜΟΗ +1,48% και (+4,58%), ΠΕΙΡ +1,36% και (+15,35%), ΕΕΕ +1,23% και (-2,31%), ΑΔΜΗΕ +1,22% και (+3,31%), ΟΤΕ +1,20% και (+6,77%), ΜΠΕΛΑ +1,16% και (+4,21%), ΔΕΗ +1,04% και (-7,34%), ΛΑΜΔΑ +0,86% και (+2,10%), ΟΠΑΠ +0,46% και (+4,25%), ΕΥΔΑΠ +0,40% και (-3,59%), ΚΟΥΕΣ +0,21% και (+1,39%).

Η ανακοίνωση της τριμηνιαίας αναθεώρησης των δεικτών της MSCI την Τετάρτη 9/2 είναι το σημαντικότερο νέο και θα επηρεάσει τις Διεθνείς Αγορές η ανακοίνωση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στις ΗΠΑ την Πέμπτη 10/02.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Η πτωτική συσσώρευση συνοδεύτηκε επιστροφή των short στοιχημάτων

Το 2022 δεν μοιάζει με το περασμένο έτος σε πολλά από τα χαρακτηριστικά των συναλλαγών. Έχουν αλλάξει οι προτιμήσεις των αγοραστών και λιγοστές μετοχές βρίσκονται σε καθεστώς συνεχών πιέσεων. Στην κατάταξη με βάση το ύψος της κεφαλαιοποίησης έγιναν κάποιες αλλαγές την τρέχουσα εβδομάδα, λόγω της αντίθετης κατεύθυνσης  που έχουν η πορείες των ΕΤΕ και ΔΕΗ. Στην πρώτη θέση η ΕΕΕ  με κεφαλαιοποίηση 11 δις  ευρώ και χωρίς αντίπαλο, ενώ ακολουθούν οι ΟΤΕ 7,9 δις  ευρώ, ΟΠΑΠ  4,6 δις ευρώ, ΕΥΡΩΒ (3,9), ΕΤΕ (3,329), ΔΕΗ (3,327) ΑΛΦΑ (3,1) και Μυτιληναίος  με 2,2 δις  ευρώ. Σε νέα υψηλά 54 μηνών η μετοχή της ΕΤΕ, ενώ της ΕΥΡΩΒ οδηγήθηκε σε νέα υψηλά 69 μηνών. Αναγνωρίζεται συνεπώς ο ρόλος των Τραπεζικών μετοχών στην εικόνα της αγοράς. Έτσι από την Leon Depolas Sec. ειδοποιούν: “Οι Αγορές ακόμα αναζητούν σημείο ισορροπίας, όπως δείχνει και η αυξημένη μεταβλητότητα. Ο ΓΔΧΑ εμφανίζεται ιδιαίτερα ανθεκτικός στις ακραίες κινήσεις των διεθνών δεικτών, λαμβάνοντας ουσιαστική στήριξη από τον Τραπεζικό δείκτη. Από την άλλη, ανησυχία προκαλεί η απόδοση της Ελληνικής 10ετιας, καθώς νομοτελειακά επηρεάζει αρνητικά τις μετοχικές αποτιμήσεις”.

Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό κύρια πεδίο ως τις 13:12 και κατόπιν μόνιμα στο αρνητικό πεδίο. Το άνοιγμα στις 2304,59 αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 6,02 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 2,56 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2314,32 μονάδες, ήρθε στις 11:43. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 16:12 και ήταν οι 2284,71. Το κλείσιμο στις 2296,01 από 2298,57 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,11% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ενισχύθηκε ελαφρά στα 9,587 εκατ. ευρώ την Παρασκευή 4/2/22. 

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Φεβρουαρίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 644 συμβόλαια με ανώτερο τις 2312,00 μονάδες, κατώτερο στις 2277,25 με τελευταίες πράξεις στις 2296,00 ενώ η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2286,75 από 2292,25 μονάδες και σχεδόν διατηρήθηκαν στα 2499 από 2487 τα ανοικτά ΣΜΕ. Διακινήθηκαν επίσης 13 ΣΜΕ λήξης Μάρτιου με ανώτερο τις 2298,50 μονάδες, κατώτερο τις 2284,50 με τελευταίες πράξεις στις 2288,00 μονάδες και η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2286,50 από 2290,75 και τα ανοικτά συμβόλαια παρέμειναν  148.   

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη εμφανίστηκε επιλεκτικό ενδιαφέρον. Στα calls της σειράς Φεβρουαρίου ο όγκος περιορίστηκε σε 7 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης 2300 μονάδες. Άλλαξε επίσης χέρια 1 συμβόλαιο για την επόμενη σειρά για τιμή εξάσκησης στις 2350 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Φεβρουαρίου διακινήθηκαν 82 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης στις 2200 και τις 2250 μονάδες. Για την επομένη σειρά των δικαιωμάτων πώλησης λήξης Μαρτίου δεν εμφανίστηκε όγκος.

Ο ΔΤΡ, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 687,8 μονάδων (-0,09%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 693,42 (+0,72%), και ανώτερο τις 701,13 (+1,84%) έκλεισε στις 694,98 με κέρδη +0,95%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε στα 32,197 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (+0,60%) απασχόλησε 7,396 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (+2,82%) 9,316 εκατ., η ΠΕΙΡ (-0,47%) απασχόλησε 2,543 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (+0,48%) απασχόλησε 6,634 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου δεν άλλαξαν χέρια  συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 699,25 από 692,75 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 3 από 3. 

Αξίζει να δούμε την εικόνα της αγοράς στο τρέχον έτος από απόσταση, για μια ψυχρή άρα χρήσιμη προσέγγιση. Ο ΓΔ κερδίζει +5,8%, αλλά ο FTSE25 +6,85%, με τον FTSEM στο +5,9% και τον ΔΤΡ των τραπεζών στο +20,9%! 

Η υπεραπόδοση ενός κλάδου επιδρά στους βασικούς δείκτες, ενώ στον δείκτη της μεσαίας οι μετοχές ΕΥΠΙΚ, ΜΙΓ, ΠΡΟΦ, ΣΕΝΕΡ, ΠΑΠ έχουν κεντρική συνεισφορά στην επίδοσή του. Στον 25άρη η εικόνα των επιδόσεων στο πρώτο τρίμηνο φωνάζει μαρτυριάρικα, πως την άνοδο προκάλεσαν επτά μετοχές ΕΤΕ +24,15%, ΑΛΦΑ +23,77%, ΑΡΑΙΓ +23,62%, ΕΥΡΩΒ +17,79%, ΠΕΙΡ +15,35%, με αμέσως επόμενες τις ΒΙΟ +9,59% και ΟΤΕ +6,77%. Επειδή όσα βρίσκονται σε επενδυτική δυσμένεια είναι λιγοστά ήτοι ΔΕΗ -7,3%, ΤΕΝΕΡΓ -5,45%, ΕΥΔΑΠ -3,59%, ΣΑΡ -2,6% και ΕΕΕ -2,3%, επιτρέπονται οι θετικές προσδοκίες. Διότι εκτός των τραπεζών και λιγότερων από τα δάχτυλα ενός χεριού μετοχών που εκτοξεύθηκαν το 2022, τα υπόλοιπα blue chip αντιμετωπίζονται θετικά. Συνεπώς υπάρχουν για αρκετά, αξιόλογα περιθώρια ανόδου, ακόμα και λόγω αναπροσαρμογής των αποτιμήσεων από την άνοδο του μέσου όρου, εκτός των εταιρικών ειδήσεων – κινήσεων που πυκνώνουν.      

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι υποχώρησαν από τα επίπεδα της προηγούμενης χωρίς να χάνουν την πρωτοκαθεδρία τα ΣΜΕ των Τραπεζών για τη σειρά Μαρτίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ: 

Της ΑΛΦΑ με όγκο 7763 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 65.294 από 65.015 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος στα 1,33 ευρώ. Διακινήθηκαν επίσης 5 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ ανήλθαν σε 206 από 201. 

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 6689 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 26.683 από 27.700 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος 3,63 ευρώ. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ παρέμειναν 3 από 3.

Της ΕΥΡΩΒ με 2141 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 35.362 από 35.491 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 1,04 ευρώ. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και παρέμειναν ανοικτά  100 ΣΜΕ.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 1726 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 35.150 από 36.210 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 1,49 ευρώ.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 1238 ΣΜΕ της ΙΝΤΚΑ λήξης Μαρτίου, τα 640 ΣΜΕ της ΔΕΗ,  και τα 321 ΣΜΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ λήξης Μαρτίου. 

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν ευρύ και αφορούσε τα 25.065 συμβόλαια για ΕΤΕ, τα 5000 για ΕΛΛΑΚΤΩΡ, τα 5000 για ΕΥΡΩΒ, τα 2894 για ΟΤΕ, τα 507 για ΜΠΕΛΑ, τα 500 για TITC και τα 500 συμβόλαια για ΕΛΧΑ. 

Σήμερα

Οι ασιατικές αγορές μετοχών υποχώρησαν ως επί το πλείστον τη Δευτέρα 7/2, αφού τα εντυπωσιακά ισχυρά στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ κάλυψαν τις ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία, αλλά ενίσχυσαν επίσης τον κίνδυνο επιθετικής σύσφιξης από την Federal Reserve.

Η γεωπολιτική κατάσταση παρέμεινε επίσης ανησυχητική καθώς ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλει στην Ουκρανία οποιαδήποτε μέρα και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προετοιμάστηκε για ένα ταξίδι στη Μόσχα. 

Η επιφυλακτική διάθεση οδήγησε τον ευρύτερο δείκτη MSCI μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας να υποχωρεί 0,1% στις αρχές των συνεδριάσεων αλλά στις 8:30 υποχωρούσε -0,33% και ήταν στις 613,20 μονάδες. Ο Ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε -0,70% και η αγορά στη Νότια Κορέα -0,33%.

Οι κινεζικές αγορές επέστρεψαν από το διάλειμμα του Σεληνιακού Νέου Έτους με ανάκαμψη, με τον CSI300 των blue-chip και τον Shanghai Composite  αμφότερους με άνοδο περίπου 2% στις πρωινές συναλλαγές, πλησιάζοντας τα κέρδη της περασμένης εβδομάδας στις μετοχές παγκόσμια. Αλλά στις 8:30 ο CSI300 κέρδιζε +1,29% και ο  Shanghai Composite +1,93%  Ο Hang Seng, που επέστρεψε από το διάλειμμα την Παρασκευή, ήταν στο -0,38% και τις 24479,50.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Dow Jones αμφότερα υποχώρησαν ελαφρώς. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα