Τέλος στον φθηνό δανεισμό - Στα ύψη οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Οι αγορές βλέπουν τέλος στα αρνητικά επιτόκια έως τον Δεκέμβριο για πρώτη φορά εδώ και 7 χρόνια
Παρασκευή, 04 Φεβρουαρίου 2022 12:58
UPD:13:07
REUTERS/POOL

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Η χθεσινή συνέντευξη Τύπου της Κριστίν Λαγκάρντ όχι μόνο δεν έβαλε φρένο στα σενάρια για αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2022, αλλά τους έδωσε ισχυρή ώθηση, θέτοντας τα κρατικά ομόλογα της Ελλάδας και άλλων χωρών της περιφέρειας σε κλοιό ισχυρών πιέσεων. Οι traders στις χρηματαγορές ποντάρουν πλέον σε αύξηση του καταθετικού επιτοκίου του ευρώ κατά 50 μονάδες βάσης έως τον Δεκέμβριο. Και οι κυβερνήσεις προσπαθούν να επισπεύσουν τα σχέδιά τους για δανεισμό από τις αγορές, θέλοντας να προλάβουν μία ραγδαία αύξηση στο κόστος.  

Σήμερα η απόδοση του ελληνικού 10ετους κρατικού ομολόγου κάνει νέο «άλμα» κατά 6% και αγγίζει το 2% σύμφωνα με τη Refinitiv. Eίχαμε ήδη πάρει μία γερή γεύση για το πού οδεύει από χθες, όταν κατά τη συνέντευξη Τύπου της Λαγκάρντ σκαρφάλωσε στο 1,81%. Να θυμίσουμε ότι πριν από έναν χρόνο, τον Φεβρουάριο του 2021, η απόδοση του 10ετους ήταν στο 0,78%, ενώ τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους είχε φτάσει στο 1,3%. 

Αν η πρόβλεψη της αγοράς επιβεβαιωθεί, τότε το καταθετικό επιτόκιο στο ευρώ θα οδηγηθεί από το -0,5% στο απόλυτο μηδέν και θα βρεθεί έτσι σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά ύστερα από 7 χρόνια. Μία τέτοια εξέλιξη θα σημάνει φυσικά περαιτέρω αύξηση του κόστους δανεισμού για τις κυβερνήσεις ανά την Ευρωζώνη και πρωτίστως για την περιφέρεια. Η πρόεδρος της ΕΚΤ παραδέχθηκε χθες στους δημοσιογράφους ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι αρχικά υπολογιζόταν και απέφυγε να διαβεβαιώσει- όπως είχε κάνει όλες τις προηγούμενες φορές- πως είναι «απίθανή μία αύξηση των επτιοκίων μέσα στο 2022». 

Πλέον και οι επενδυτικοί οίκοι σπεύδουν να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις τους. Οι αναλυτές των Goldman Sachs, Commerzbank και Bank of America «βλέπουν» το καταθετικό επιτόκιο του ευρώ να φτάνει (με δύο αυξήσεις επιτοκίων της τάξης των 25 μονάδων βάσης έκαστη) στο μηδέν τον Δεκέμβριο. 

«Τώρα πια περιμένουμε την έξοδο της ΕΚΤ από την χαλαρή πολιτική πολύ νωρίτερα από ό,τι υπολογίζαμε» επισημαίνει ο Γιάρι Στεν της Goldman Sachs, κάνοντας λόγο για μία αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο και μία δεύτερη στα τέλη του έτους. «Η χθεσινή συνεδρίαση έδειξε ότι υπάρχει ελάχιστη  ανοχή στο Διοικητικό Συμβούλιο για τα σημερινά υψηλά επίπεδα πληθωρισμού» επισημαίνει ο αναλυτής της Goldman σε σημείωμά του στους επενδυτές. 

Η αλλαγή αυτή στον τόνο της Λαγκάρντ, η οποία ενδεχομένως να συνοδευθεί και από ένα πιο ξεκάθαρο σήμα στη συνεδρίαση του Μαρτίου, φέρνει ουσιαστικά την ΕΚΤ πιο κοντά στα βήματα των άλλων μεγάλων κεντρικών τραπεζών. Ήδη η Tράπεζα της Αγγλίας έχει προβεί σε αυξήσεις των επιτοκίων κατά τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις και είναι μάλιστα η πρώτη φορά από το 2004 που επιλέγει την τακτική των διαδοχικών αυξήσεων. Όσο για τη Φέντεραλ Ριζέρβ στις ΗΠΑ προβλέπεται να αυξήσει τα επιτόκια τουλάχιστον τέσσερις φορές μέσα στο έτος. 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα