«Μην παρασύρεστε», λέει ο Μπέιλι στις αγορές μετά την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας

Πέμπτη, 03 Φεβρουαρίου 2022 20:14
UPD:20:48
REUTERS/POOL

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι προσπάθησε να συγκρατήσει τις αγορές την Πέμπτη, λέγοντας «μην παρασυρθείτε» αφού η κεντρική τράπεζα επέβαλε την πρώτη της συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες.

Μιλώντας στο CNBC, ο Μπέιλι είπε ότι είναι πιθανές περισσότερες αυξήσεις στις προσπάθειές του να ανακόψει τον εκτοξευόμενο πληθωρισμό. Επανέλαβε όμως ότι τέτοιες κινήσεις θα είναι σταδιακές. «Πρέπει να κάνουμε βήματα», είπε ο Μπέιλι. «Είναι σωστό να γίνουν αυτά τα βήματα σταδιακά», πρόσθεσε, επικαλούμενος αδύναμες οικονομικές προβλέψεις και αστάθεια στην αγορά ενέργειας.

Η Τράπεζα αύξησε την Πέμπτη τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, ανεβάζοντας το βασικό τραπεζικό επιτόκιο στο 0,5% και σηματοδοτώντας την πρώτη της συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων από το 2004.

Αν και οι αγορές περίμεναν την αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης, ανεβάζοντας το τραπεζικό επιτόκιο στο 0,5%, οι οικονομολόγοι εξεπλάγησαν που τέσσερα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής ψήφισαν υπέρ αύξησης 50 μονάδων βάσης, υποδηλώνοντας μια ακόμη πιο επιθετική τροχιά από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

Ο Μπέιλι -ο ίδιος «ισχυρός» υποστηρικτής της αύξησης των 25 μονάδων βάσης- είπε ότι η επιτροπή διχάστηκε στη συζήτηση σχετικά με το «πώς συμπεριφέρεστε σε έναν κόσμο υψηλής αβεβαιότητας που αντιμετωπίζει πολύ σημαντικό πληθωρισμό». Ωστόσο, είπε ότι η απόφαση να κινηθεί προσεκτικά είχε κερδίσει.

«Σε έναν κόσμο πολύ μεγάλης αβεβαιότητας, στον οποίο βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, υπάρχει μεγάλη περίπτωση να προχωρήσουμε βήμα προς βήμα», είπε, προσθέτοντας ότι δεν έχει άποψη για το πόσα βήματα μπορεί να κάνει.

Η αύξηση των επιτοκίων παράλληλα με τον πληθωρισμό θα συμπιέσει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών κατά 2% φέτος με ένα επιπλέον 0,5% το 2023. Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη ετήσια μείωση της καταναλωτικής δύναμης από το 1990, είπαν οι αξιωματούχοι της BoE.

Αυτός ο «οικονομοκός πόνος» θα μειώσει τις δαπάνες και τον ρυθμό ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου περίπου 1% ετησίως, αλλά η επιβάρυνση για τα νοικοκυριά θα βοηθήσει στη μείωση του πληθωρισμού προς τον στόχο του 2% της τράπεζας εντός δύο ετών, ανέφερε η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα