ΗΠΑ: Τα απρόσμενα θετικά στοιχεία απασχόλησης κάνουν τη δουλειά της Ουάσινγκτον ευκολότερη

Παρασκευή, 04 Φεβρουαρίου 2022 16:21
UPD:16:24
EPA/JEFF KOWALSKY

 

 

Η αμερικανική οικονομία δημιούργησε τον Ιανουάριο πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας σε σχέση με τις προβλέψεις των αναλυτών, παρόλο που τα κρούσματα COVID-19 προκάλεσαν προβλήματα στην οικονομική δραστηριότητα.

Οι νέες θέσεις αυξήθηκαν πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιανουάριο παρά την αύξηση των κρουσμάτων λόγω του υπερμεταδοτικού στελέχους Omicron που φαινομενικά οδήγησαν εκατομμύρια εργαζόμενους στο περιθώριο, ανέφερε το υπουργείο Εργασίας την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, ο αριθμός των μισθωτών εργαζομένων εκτός του αγροτικού τομέα αυξήθηκε κατά 467.000 τον προηγούμενο μήνα. Τα στοιχεία για τον Δεκέμβριο αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω, αποτυπώνοντας τη δημιουργία 510.000 θέσεων εργασίας αντί για 199.000 που είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters προέβλεπαν ότι τον Ιανουάριο προστέθηκαν 150.000 θέσεις εργασίας.

Το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε στο 4,0% τον προηγούμενο μήνα. 

Τα κέρδη θέσεων εργασίας επανέφεραν την απασχόληση σε περίπου 1,7 εκατομμύρια χαμηλότερα από τον Φεβρουάριο του 2020, έναν μήνα πριν από την κήρυξη της πανδημίας.

Αυτή η αναφορά θέσεων εργασίας μπορεί να έχει να κάνει με εποχιακές ιδιορρυθμίες, αλλά κάνει πιο εύκολη την επικοινωνιακή εργασία της Fed, στο περιθώριο: θα προετοιμαστεί για αυξήσεις επιτοκίων σε μια στιγμή ακόμα γρήγορων προσλήψεων και μισθών.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης υποχώρησαν σύμφωνα με την έκθεση, ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν, με το 10ετές ομόλογο του Δημοσίου να αυξάνεται στο 1,9%. Οι αγορές αναμένουν ότι η Fed που μάχεται τον πληθωρισμό θα αυξήσει τα επιτόκια τουλάχιστον πέντε φορές το 2022, επομένως η εκπληκτικά ισχυρή αγορά εργασίας είναι πιθανό να κάνει λίγα για να αποτρέψει αυτό το συναίσθημα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από New York Times, CNBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα