Tης Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]
Το σαρωτικό πέρασμα της πανδημίας κορωνοϊού έβαλε άδοξο τέλος στο «πάρτι» των διεθνών χρηματιστηρίων. Και έπειτα από το εφιαλτικό πρώτο τρίμηνο, οι αναλυτές του Reuters προβλέπουν ότι οι μετοχές σε Wall Street, Ευρώπη και Ιαπωνία θα «αποχαιρετήσουν» τη φετινή χρονιά σε επίπεδα χαμηλότερα από το κλείσιμο του 2019 και μακριά από το ρεκόρ του Φεβρουαρίου. Σε κάθε περίπτωση, η μάχη κατά του Covid-19, καθώς και η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και των εταιρικών κερδών θα καθορίσουν και τις επιδόσεις των αγορών.
Η πανδημία του κορωνοϊού προκαλεί στην παγκόσμια οικονομία το ισχυρότερο σοκ στη μεταπολεμική ιστορία. Η σκιά της ύφεσης επηρεάζει τα διεθνή χρηματιστήρια, που ήδη έχουν βιώσει ένα εφιαλτικό πρώτο τρίμηνο, στη διάρκεια του οποίου καταποντίσθηκαν από τα ιστορικά υψηλά του Φεβρουαρίου και χάνοντας μέσα στον Μάρτιο κεφαλαιοποίηση άνω των δέκα τρισ. δολαρίων.
Ειδικότερα, οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προβλέπουν ότι οι αμερικανικές μετοχές θα κλείσουν το 2020 περίπου στα ίδια και ελαφρώς κατώτερα επίπεδα. Μπορεί η Wall Street να έχει ανακάμψει από τα χαμηλά του Μαρτίου, όμως ο S&P 500 εμφανίζει απώλειες από τις αρχές του έτους. Σύμφωνα με τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών, ο δείκτης θα «αποχαιρετήσει» το 2020 στις 2.950 μονάδες, με πτώση 1,4% σε σύγκριση με το κλείσιμο της Τρίτης και έχοντας χάσει 8,7% εν συγκρίσει με τα επίπεδα στα τέλη του 2019.
Παρ’ όλα αυτά, οι περισσότεροι αναλυτές διακρίνουν περιορισμένες πιθανότητες επιστροφής του S&P 500 στα χαμηλά του Μαρτίου, λόγω των γενναίων μέτρων στήριξης από την αμερικανική κυβέρνηση και τη Federal Reserve. Προειδοποιούν όμως για παράγοντες κινδύνου που απειλούν να εκτροχιάσουν την αγορά.
«Κανείς δεν ξέρει πώς θα είναι οι συνθήκες μετά την πανδημία, γεγονός που δημιουργεί αβεβαιότητα… και η εταιρική κερδοφορία αποτελεί ακόμη ένα “γκρίζο” σημείο», εξηγεί ο Ντάνιελ Μόργκαν, αντιπρόεδρος στη Synovus Trust Company. Ο κ. Μόργκαν βλέπει τον S&P 500 στις 2.960 μονάδες στα τέλη του έτους.
Για τον Dow Jones Industrial Average προβλέπουν κλείσιμο στις 25.700 μονάδες στα τέλη του έτους, σε επίπεδα περίπου 10% χαμηλότερα σε σύγκριση με το κλείσιμο του 2019, αλλά με κέρδη 2,8% εν συγκρίσει με το κλείσιμο της Τρίτης.
Ορισμένοι αναλυτές αναμένουν ότι στο δεύτερο τρίμηνο τα εταιρικά κέρδη θα υποστούν τη μεγαλύτερη καθίζηση. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Refinitiv, έπειτα από την πτώση 12,6% του πρώτου τριμήνου, η κερδοφορία για τις επιχειρήσεις του S&P 500 αναμένεται να υποχωρήσει 42,7% στο δεύτερο τρίμηνο και 13,1% στο τέταρτο. Για το 2021, προβλέπεται ανάκαμψη 30,9%.
Οι προοπτικές της αγοράς θα εξαρτηθούν και από την πρόοδο στην ανάπτυξη εμβολίου κατά του κορωνοϊού. «Εάν υπάρξει εμβόλιο με δυνατότητα παραγωγής σε επαρκείς ποσότητες για μαζικό εμβολιασμό… αυτό πιθανότατα θα άλλαζε τους κανόνες του παιχνιδιού και θα βλέπαμε ράλι των αγορών», τονίζει ο Τζον Πραβίν, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην QMA.
Προκλήσεις και για τις ευρωπαϊκές μετοχές
Το 2020 προοιωνίζεται μια δύσκολη χρονιά για τις ευρωπαϊκές μετοχές, με τον πανευρωπαϊκό STOXX 600 να κλείνει στις 347 μονάδες στα τέλη του έτους, για να ανακάμψει στις 368 μονάδες στα μέσα του 2021 και στις 390 μονάδες στα τέλη της επόμενης χρονιάς, απέχοντας περίπου 10% από το ιστορικό υψηλό των 433,9 μονάδων που είχε αγγίξει τον Φεβρουάριο.
Στις 16 Μαρτίου, μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα αφότου αναρριχήθηκαν σε ιστορικά υψηλά, οι ευρωπαϊκές μετοχές καταποντίσθηκαν στις 268,57 μονάδες καταρρέοντας 38% και με τις μετοχές των αεροπορικών, ξενοδοχείων, τραπεζών και ενέργειας σε ελεύθερη πτώση. Παρ’ όλα αυτά, κατάφεραν γρήγορα να ανακάμψουν 30%, χάρη στα άνευ προηγουμένου μέτρα νομισματικής και δημοσιονομικής στήριξης, σε συνδυασμό με τις ελπίδες για ένα εμβόλιο και επιστροφή των οικονομιών σε ανάκαμψη, μετά τη σταδιακή άρση του lockdown.
Όμως το ράλι «ξεφούσκωσε» στις αρχές Μαϊου, εν μέσω προσδοκιών για επιδείνωση των εταιρικών κερδών. Η κερδοφορία για τις εταιρείες που είναι εισηγμένες στον STOXX 600 αναμένεται να υποστεί πτώση 50% στο δεύτερο τρίμηνο και 37% στο τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Refinitiv.
«Τα εταιρικά κέρδη θα μειωθούν σημαντικά, περίπου 35% παγκοσμίως», εκτιμά η Ζαν Μαρί Μερκαντάλ, deputy chief executive officer στην OFI Asset Management, προσθέτοντας ότι οι αποτιμήσεις των μετοχών δεν είναι «φθηνές».
Σχεδόν όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης αναμένεται να ακολουθήσουν την πορεία του πανευρωπαϊκού STOXX 600: Μια αργή πορεία ανάκαμψης από τα υψηλά του 2020 έως τα τέλη του 2021.
Ο γερμανικός DAX προβλέπεται να κλείσει στα τέλη του έτους στις 12.213 μονάδες, σε επίπεδα κατά πολύ χαμηλότερα από το ρεκόρ 13.795 μονάδων του Φεβρουαρίου. Το ίδιο ισχύει και για τον CAC 40 του Παρισιού, που προβλέπεται στις 5.350 μονάδες έως τα τέλη του 2021, έχοντας ξεπεράσει τις 6.100 μονάδες του Φεβρουαρίου. Και ο FTSE 100 δεν θα καταφέρει να επιστρέψει στα υψηλά του 2020 –στις 7.689,87 μονάδες- ενωρίτερα από τα τέλη του 2021.
Αλλά και για τις ιαπωνικές μετοχές, οι αναλυτές στη δημοσκόπηση του Reuters προβλέπουν ότι θα παραμείνουν τουλάχιστον έως τα τέλη του 2021 σε επίπεδα κατώτερα από το υψηλό που είχε αγγίξει τον Ιανουάριο. Σύμφωνα μέση πρόβλεψη, ο Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκιο θα κλείσει στις 21.000 μονάδες στα τέλη του έτους, 2% πιο κάτω από το κλείσιμο της Τετάρτης και σχεδόν 15% πιο κάτω από τις προβλέψεις στην αντίστοιχη έρευνα του Φεβρουαρίου, που προέβλεπε άνοδο του δείκτη στις 24.650 μονάδες. Ο ιαπωνικός δείκτης προβλέπεται να ανακάμψει στις 22.050 μονάδες στα τέλη του 2021, παραμένοντας όμως πιο κάτω από το υψηλό των 24.166 μονάδων πριν από την πανδημία.
Ο δείκτης ανακάμπτει με αργούς ρυθμούς από τη βουτιά πάνω από 32% από το υψηλό του Ιανουαρίου έως και το ναδίρ 16.358 μονάδων του Μαρτίου, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2016.