Τράπεζες και ΟΔΔΗΧ «τρέχουν» να προλάβουν την ευνοϊκή συγκυρία

Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2020 19:10
UPD:19:15

Με τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων σε ιστορικό ναδίρ και την απόδοση του 10ετούς να έχει υποχωρήσει κάτω από το 1%, τράπεζες και ΟΔΔΗΧ ανασυντάσσουν τις δυνάμεις τους και σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις. Η έκδοση 10ετούς ομολόγου φαίνεται να αποτελεί το επόμενο βήμα, με βασική επιδίωξη την εξομάλυνση της καμπύλης αποδόσεων. Στο «μέτωπο» των τραπεζών, οι τιτλοποιήσεις αποτελούν το επόμενο βήμα, μετά τις επιτυχημένες ομολογιακές εκδόσεις από Alpha Bank και Tράπεζα Πειραιώς.

Μετά το ρεκόρ ζήτησης στη δημοπρασία του 15ετούς ομολόγου στα τέλη Ιανουαρίου -το οποίο ουσιαστικά «σφράγισε» το δυναμικό comeback της Ελλάδας, την ψήφο εμπιστοσύνης των οίκων αξιολόγησης και τη μείωση του κόστους δανεισμού στη δεκαετία κάτω από το φράγμα του 1%, οι πληροφορίες θέλουν τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους να ετοιμάζει την επόμενη έξοδο στις αγορές, πιθανότατα με την έκδοση 10ετούς ομολόγου. Μάλιστα, δεν αποκλείεται η επόμενη έξοδος να είναι και εντός του Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου, καθώς βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η πρόωρη αποπληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το πρόγραμμα δανεισμού του ΟΔΔΗΧ για το 2020 συνδέει το μέγεθος των εκδόσεων με εναλλακτικά σενάρια πρόωρης εξόφλησης των δανειακών υποχρεώσεων προς το ΔΝΤ, καθώς και την εξόφληση εντόκων γραμματίων. Στο πλαίσιο αυτό, οι νέες ομολογιακές εκδόσεις αναμένεται να κυμανθούν από 4 έως 8 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας τις υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ(περίπου 5 δισ. ευρώ) αλλά και τις τακτικές λήξεις των ομολόγων. 

Το πολύ θετικό κλίμα που επικρατεί στην αγορά κρατικών ομολόγων -η οποία, εκτός από τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ευνοείται και από τις διεθνείς συγκυρίες και τη στροφή των επενδυτών προς το καταφύγιο του κρατικού χρέους- είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει και σε «επικαιροποίηση» του φετινού προγράμματος δανεισμού του ΟΔΔΗΧ. Ο Οργανισμός έχει θέσει το ανώτατο όριο δανεισμού στο επίπεδο των 8 δισ. ευρώ, προκειμένου να αποπληρωθεί το ΔΝΤ, αλλά και να μειωθεί αισθητά η έκθεση στα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου. 

Τράπεζες: Το Σχέδιο «Ηρακλής» και οι τιτλοποιήσεις

Η επιτυχία των ομολογιακών εκδόσεων Τier II από τις Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς δίνει «φόρα» στις τράπεζες για το επόμενο βήμα, εστιάζοντας στις τιτλοποιήσεις. Την έναρξη κάνει η Εθνική Τράπεζα, αρχίζοντας τις διαδικασίες για την τιτλοποίηση με την οποία θα μετέχει στο σχέδιο «Ηρακλής». Η τιτλοποίηση, η οποία αναμένεται να είναι ύψους 7 δισ. ευρώ και θα φέρει την ονομασία «Frontier», θα αφορά κατά 75% μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια, ενώ το υπόλοιπο
θα αφορά δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ορισμένων μεγαλύτερων. Με τη συγκεκριμένη ιτλοποίηση η τράπεζα θα μηδενίσει το σύνολο του μη εξυπηρετούμενου στεγαστικού χαρτοφυλακίου της, το ύψος του οποίου ξεπερνά μερικώς τα 6 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, σύμβουλοι της Εθνικής θα είναι η Morgan Stanley και η Oliver Wyman. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Εθνική δεν έχει θυγατρική εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων και σε αυτό το κομμάτι δεν θα λειτουργήσει με τη μέθοδο του carve out, όπως συμβαίνει με τις άλλες συστημικές τράπεζες. Το επιχειρησιακό σχέδιο έχει αναλάβει να καταρτίσει η Cerved, η οποία επελέγη ύστερα από διαγωνισμό, ενώ η εκκίνηση της διαδικασίας αναμένεται τον Απρίλιο, με ολοκλήρωση προς τα τέλη του έτους. Η τράπεζα αναμένεται το 2019 να έχει μη εξυπηρετούμενα δάνεια κάτω των 12 δισ. ευρώ, από 16,3 δισ. ευρώ στις αρχές του έτους. Μέσω της τιτλοποίησης, αλλά και κινήσεων για την οργανική μείωση των NPEs, εκτιμάται ότι τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της τράπεζας θα διαμορφωθούν κάτω των 4 δισ. ευρώ στο τέλος του 2020.

Την ίδια στιγμή, η  Εurobank θα είναι η πρώτη τράπεζα που θα υποβάλει αίτηση για εγγύηση από το σχέδιο κρατικών εγγυήσεων Ηρακλής. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, σχεδιάζει την πώληση 7,5 δισ. ευρώ προβληματικού χρέους μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Μέσα στον Φεβρουάριο ή στις αρχές Μαρτίου η Eurobank θα υποβάλει αίτηση για εγγύηση βάσει του σχεδίου «Ηρακλής», όπως ανέφεραν στο πρακτορείο δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα, αλλά προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, καθώς η διαδικασία είναι σε εξέλιξη.
Σύμφωνα με το σχέδιο «Ηρακλής», οι τράπεζες πρέπει πρώτα να τιτλοποιήσουν το προβληματικό χρέος τους και στη συνέχεια αυτό το χρέος να βγει στην αγορά, με το ελληνικό Δημόσιο να υποστηρίζει (μέσω των εγγυήσεων) τη λήψη ενός καλύτερου τιμήματος. Το σχέδιο αυτό είναι παρόμοιο με το αντίστοιχο ιταλικό και αναμένεται να βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους κατά περίπου 40% από τα 71 δισ. ευρώ που ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο.

naftemporiki.gr

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα