Στις αγορές για πάνω από 1 δισ. ευρώ

Ανοίγει το βιβλίο προσφορών για το 7ετες
Τετάρτη, 27 Απριλίου 2022 07:18
UPD:07:19
shutterstock

Από την έντυπη έκδοση

Του Θάνου Τσίρου
[email protected]

Το θετικό κλίμα που δημιουργήθηκε μετά την αναβάθμιση της χώρας από τον οίκο S&P εκμεταλλεύεται ο ΟΔΔΗΧ και προχωρεί στην επανέκδοση του 7ετούς ομολόγου, με στόχο να αντλήσει πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Για τον χρόνο της δεύτερης εξόδου της χώρας στις αγορές μέσα στο 2022 -και της πρώτης μετά το ξέσπασμα του πολέμου- το οικονομικό επιτελείο τηρούσε σιγήν ιχθύος όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, περιμένοντας την κατάλληλη ευκαιρία. Οι επαφές με εκπροσώπους επενδυτών στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, αλλά και η αναβάθμιση από τη S&P εκτιμήθηκε ότι δημιουργούν το κατάλληλο κλίμα και σήμερα, εφόσον δεν υπάρξει κάποια απρόβλεπτη εξέλιξη, θα προχωρήσει η επανέκδοση του 7ετούς ομολόγου.

H αρχική έκδοση του συγκεκριμένου τίτλου είχε γίνει τον Απρίλιο του 2020 και η χώρα άντλησε 2 δισ. ευρώ με κόστος 2%. Η τρέχουσα απόδοση του 7ετούς βρίσκεται στο επίπεδο του 2,4% (σ.σ.: χθες καταγράφηκε ανοδική τάση μετά και τη δημοσίευση της είδησης για την επανέκδοση), οπότε εκτιμάται ότι το τελικό κόστος δανεισμού θα κινηθεί στην περιοχή του 2,5%.

Ως προς το επιθυμητό ποσό, δεν υπάρχουν επίσημες κατευθύνσεις και όλα θα εξαρτηθούν από τη ζήτηση που θα εκδηλωθεί, αλλά και την «ποιότητα» των προσφορών.

Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα ρευστότητας σε αυτή τη φάση, δεν θα επιλεγεί η λύση να πουληθεί μεγάλο μέρος της έκδοσης σε hedge funds μόνο και μόνο για να αντληθούν περισσότερα κεφάλαια.

Το να συγκεντρωθεί πάντως ένα ποσό της τάξεως των 2 δισ. ευρώ -κάτι που θα επαναφέρει τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας και πάλι στα επίπεδα των 40 δισ. ευρώ- θα θεωρηθεί θετική εξέλιξη, καθώς το μέσο κόστος δανεισμού της συγκεκριμένης έκδοσης θα διαμορφωθεί κάτω από το 2,3% (αρκετά χαμηλό για τα δεδομένα της περιόδου αν μάλιστα αναλογιστεί κάποιος ότι το 10ετές έχει ήδη φτάσει στο 3%), ενώ το ελληνικό 7ετές θα αποκτήσει μεγαλύτερο βάθος και οντότητα στην αγορά, δεδομένου ότι η έκδοση θα έχει φτάσει πλέον στα 3-4 δισ. ευρώ (αν προστεθεί το σημερινό ποσό και αυτό που αντλήθηκε τον Απρίλιο του 2020). Επίσης, θα «γεμίσει» ακόμη περισσότερο η καμπύλη, καθώς θα προστεθεί στο διάγραμμα και η «κουκκίδα» του 2029.

Για την επανακυκλοφορία του 7ετούς ομολόγου, η Ελλάδα έδωσε mandate σε έξι επενδυτικές τράπεζες. Συνδιαχειριστές της έκδοσης θα είναι οι BNP Paribas, BofA Securities, Citi, Deutsche Bank, Goldman Sachs και JP Morgan.

Ο φετινός στόχος

Με τη σημερινή έκδοση -εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά και ανοίξει το βιβλίο προσφορών- η Ελλάδα θα έχει καταφέρει να καλύψει πάνω από το ένα τρίτο του φετινού στόχου, που παραμένει στα 12 δισ. ευρώ, καθώς το όποιο ποσό συγκεντρωθεί θα προστεθεί στα 3 δισ. ευρώ που αντλήθηκαν από τον Ιανουάριο. Ο στόχος αναμένεται να επιτευχθεί, καθώς αναμένεται να προχωρήσει και η έκδοση του πράσινου ομολόγου στο β' εξάμηνο (σ.σ. και αυτές οι εκδόσεις έχουν βάθος τουλάχιστον 2-3 δισ. ευρώ), ενώ είναι σε εκκρεμότητα και το τι θα πράξει η Ευρώπη όσον αφορά τη χορήγηση νέων δανείων για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης των νοικοκυριών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα