Σταϊκούρας: 1,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 2,4% από την επανέκδοση 7ετούς ομολόγου

Τετάρτη, 27 Απριλίου 2022 16:54
UPD:17:00
INTIME NEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Η Ελλάδα άντλησε 1,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο της τάξεως του 2,4%. Το κόστος δανεισμού, αν και υψηλό λόγω της δυσμενούς διεθνούς συγκυρίας, παραμένει  χαμηλότερο σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στη σημερινή επανέκδοση 7ετούς ομολόγου, στο πλαίσιο του δανειακού προγράμματος για το 2022.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας έκανε λόγο για συγκυρία στην οποία καταγράφεται αύξηση της αβεβαιότητας και επιδείνωση των συνθηκών στην παγκόσμια αγορά ομολόγων, η οποία διέρχεται μια από τις δυσκολότερες περιόδους της ιστορίας της, με σημαντική άνοδο των αποδόσεων στους κρατικούς τίτλους.

Μίλησε για αβεβαιότητα που προκαλείται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, τη συνεχιζόμενη υγειονομική και ενεργειακή κρίση, τη σημαντική αύξηση του πληθωρισμού, αλλά και την στροφή των κεντρικών τραπεζών προς μια πιο συσταλτική νομισματική πολιτική.

Ωστόσο, σημείωσε, παρά τις αντιξοότητες, η Ελλάδα, αξιοποιώντας τις θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας το τελευταίο διάστημα - όπως οι καλές επιδόσεις στο δημοσιονομικό πεδίο, με βελτιωμένο έλλειμμα και δημόσιο χρέος το 2021, αλλά και η διπλή αναβάθμιση της χώρας -  έλαβε ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης από τις διεθνείς αγορές, συγκεντρώνοντας υψηλή ζήτηση και ποιότητα κεφαλαίων.

«Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι η χώρα μας, ακόμα και μέσα σε αυτό το ρευστό διεθνές περιβάλλον, καταφέρνει να κινείται αταλάντευτα στην κανονικότητα κλασικού εκδότη - χώρας της Ευρωζώνης, διασφαλίζοντας τη σταθερή παρουσία της στις διεθνείς αγορές, όπως πράττουν και οι άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες» υπογράμμισε ο ΥΠΟΙΚ.

Όπως συμπλήρωσε, το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), «συνεχίζει με διορατικότητα, μεθοδικότητα και συνέπεια την - αποδεδειγμένα - επιτυχημένη εκδοτική στρατηγική, ενισχύοντας σημαντικά την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη της χώρας.

Εκδοτική στρατηγική που, συνδυαστικά με την περαιτέρω υλοποίηση του δανειακού προγράμματος και σε συνέχεια της παρούσας έκδοσης, της διπλής ομολογιακής έκδοσης του Σεπτεμβρίου του 2021 και της ανταλλαγής ομολόγων του περασμένου Δεκεμβρίου, στοχεύει στη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών κρατικών χρεογράφων και στην περαιτέρω  βελτίωση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς τους.

Έχοντας, πλέον, καλύψει ένα σημαντικό μέρος του εκδοτικού προγράμματος του 2022, διατηρούμε σε ασφαλή επίπεδα τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, εξασφαλίζοντας παράλληλα τους απαιτούμενους πόρους προκειμένου να είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πλήττονται από την αύξηση των τιμών της ενέργειας» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα