Market beat: Εβδομάδα εξελίξεων για τις Τράπεζες του ευρώ δίνει κατεύθυνση στην αγορά

Δευτέρα, 03 Οκτωβρίου 2016 10:10
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Του Κώστα Ιωαννίδη
Οι συνολικές αποδόσεις τριμήνου στους διάφορους τομείς επενδύσεων, αλλά και για τις επί μέρους μετοχές κάθε χρηματιστηρίου θα επηρεάσουν τις επόμενες κινήσεις των μεγάλων διαχειριστών χαρτοφυλακίου. Είμαστε στην εποχή που δικαιώνονται αυτοί ακολουθούν την τάση και προκρίνουν τη διακράτηση και την επαύξηση των θέσεων στους νικητές του χαρτοφυλακίου τους, ρευστοποιώντας παράλληλα όσα τους έχουν προκαλέσει ζημίες.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Ήρθε, την εβδομάδα που πέρασε, ο γερμανικός γίγαντας στον τραπεζικό τομέα με τα τεράστια προβλήματα και απλώθηκε η ανησυχία για την ποιότητα των τραπεζικών ιδρυμάτων της Ευρώπης. Συνήθως οι ελληνικές τράπεζες απολαμβάνουν την δυσμένεια των θεσμικών πρώτες – πρώτες, χωρίς να μένουν εκτός πιέσεων οι υπόλοιπες τράπεζες των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου.

Για την ώρα, αυτό που αποτελεί την αρνητική κληρονομιά για τον Οκτώβριο, είναι η πτώση του μέσου τζίρου από βδομάδα σε βδομάδα. Με την κατάσταση για τις ευρωπαϊκές τράπεζες γνωστή μεν, άγνωστη δε ως προς την έκταση της μόλυνσης που μπορεί να προκαλέσει και τις μνήμες από την κατάρρευση της Lehman ολοζώντανες, το τραπεζοκεντρικό ΧΑ μπορεί να ελπίζει, βάσει της στατιστικής εικόνας των blue chip, σε λίγα, αλλά… λιοντάρια του 25άρη. Είναι η ΕΕΕ η ΟΠΑΠ και η ΦΦΓΚΡΠ που αφήνουν υποσχέσεις, αλλά δεν αρκούν. Χρειάζεται μια ώθηση από το πολιτικό πεδίο, που μπορεί να προκαλέσει η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης από το τακτικό Eurogroup.

Την Δευτέρα θα κατατεθεί στην Βουλή το προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2017. Την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου ολοκληρώνεται η έκδοση του μετατρέψιμου ομολόγου της Forthnet (3 Οκτωβρίου λήξη διαπραγμάτευσης δικαιωμάτων, 6 Οκτωβρίου λήξη περιόδου συμμετοχής) ενώ στις 6 Οκτωβρίου αναμένεται η έναρξη διαπραγμάτευσης του εταιρικού ομολόγου της Housemarket στην Κύρια Αγορά του ΧΑ.

Στις 5 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένη η έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ η οποία θα αποφασίσει για το τιμολόγιο ρεύματος της Αλουμίνιον της Ελλάδος.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας    

ΗΠΑ  ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Οι πολιτικές εξελίξεις διαμορφώνουν επενδυτικές τακτικές

Με μεταβολές μικρές σε επίδραση επί των επιδόσεων των βασικών δεικτών για το 2016 τελείωσε ο μήνας και το τρίτο τρίμηνο στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά, με τον χρυσό να υποχωρεί -1,66%, αλλά να ενισχύεται στο έτος 24,4%. Το πετρέλαιο ξεχώρισε με εκτίναξη ύψους +7,8% στη βδομάδα, ενώ στο 2016 κερδίζει 29,6%. Παγκόσμια, τη βδομάδα σφράγισαν οι δημοσκοπήσεις μετά το πρώτο debate για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και οι προσδοκίες των αναλυτών για την κατεύθυνση που ενδεχόμενα θα πάρουν οι αγορές, ανάλογα με το ποιος θα κερδίσει τελικά στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο. Ωστόσο στη διάρκειά της εβδομάδας ένας «μαύρος κύκνος» ανησύχησε την παγκόσμια κεφαλαιαγορά. Ήταν η περίπτωση της Deutsche Bank, που έφερε στο προσκήνιο τους αναλυτές από τις ΗΠΑ που εδώ και μήνες, αν όχι χρόνια, ισχυρίζονται πως η τραπεζική βιομηχανία της Ευρώπης δεν κρατιέται καλά στα πόδια της. Θα αναφερθούμε στο σχόλιό μας διεξοδικά για την κατάσταση στις Τράπεζες και για τη σχέση της τιμής του χρυσού με την αναμέτρηση για την θέση του Προέδρου των ΗΠΑ σε ένα μήνα και λίγες μέρες.  

Η εβδομάδα σε αριθμούς

Για την εβδομάδα, ο S&P500 κλείνοντας στις 2168,27 μονάδες είχε επίδοση +0,17% και στο 2016 διατήρησε κέρδη +6,08%. Ο Dow με +0,26% έκλεισε στις 18.308,15 μονάδες στο έτος κερδίζει +5,07%. Ο S&P400 ανέβηκε +0,09% με επίδοση φέτος +10,99% και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή -0,24%, αποδίδει στο έτος +10,19%. Ο δε Nasdaq, με κερδίζοντας +0,12%, διεύρυνε τα κέρδη του για το 2016 στο +6,08%.

Ο Nikkei, έπεσε -1,82% και στο έτος χάνει -13,58%. Ο γερμανικός δείκτης DAX υποχώρησε κατά -1,09%, με απόδοση -2,16% το 2016 και ο CAC ομοίως κατά -0,90% με ετήσια μεταβολή -4,07%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας έχασε -0,50%% και στο έτος αποδίδει -8,01%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία μειώθηκε κατά -0,32% και στο 2016 χάνει -23,43%. Ο Bovespa της Βραζιλίας εμφάνισε πτώση -0,56%, και στο έτος ενισχύεται +34,64%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού έχασε -1,11%, με επίδοση στο 2016 +9,93%. Ο  δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή -0,51%, και επίδοση για το 2016 +4,50%. Ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία είχε μεγάλη πτώση -2,80%, στο 2016 αποδίδει +6,52%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κέρδισε -1,64% και στο 2016 έχει κέρδη +6,31%. Πτώση -0,96% εμφάνισε ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με ετήσια επίδοση -15,10%.

Στο παγκόσμιο χρηματιστηριακό ταμπλό, οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές χτυπήθηκαν σκληρά φέτος. Η Deutsche Bank έχει καταρρεύσει πάνω από 50% το τρέχον έτος. Η Credit Suisse έχει χάσει πάνω από 40%, ενώ η UBS έχει πέσει 31% με τη Royal Bank of Scotland να έχει απώλειες 48% και η Barclays εμφανίζει πτώση περισσότερο από 33%, ενώ οι μετοχές των ισπανικών τραπεζών Banco Popular και Bankia έχουν επίσης καταρρεύσει.

Οι τράπεζες του ευρώ

Για τους αναλυτές του δολαρίου οι τράπεζες του ευρώ εξακολουθούν να βρίσκονται σε ένα χάος. Η κριτική τους αφορά στα εξής: Η ΕΚΤ έχει προσπαθήσει να αντιμετωπίσει το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) και έχει αναλάβει ένα τεράστιο ποσό από εξασφαλίσεις των χαμηλής ποιότητας αξιόγραφων που βρίσκονταν στους ισολογισμούς τραπεζών, κυρίως από τράπεζες στην Ελλάδα και την Κύπρο. Το τραπεζικό σύστημα εξακολουθεί να μην λειτουργεί σωστά. Υπάρχει ακόμα πλήθος επισφαλών δανείων. Υπάρχει επίσης ανησυχία ότι οι τράπεζες δεν διαθέτουν αρκετά κεφάλαια.

Εν τω μεταξύ, η καμπύλη αποδόσεων έχει πάρει πλάγια πορεία και οι αποδόσεις έχουν εμφανίσει στροφή προς το αρνητικό πεδίο. Αυτό είναι κακό για την τραπεζική λειτουργία αφού τράπεζες μαζεύουν κεφάλαια με βραχυπρόθεσμο δανεισμό και δανείζουν μακροπρόθεσμα. Όταν οι καμπύλες αποδόσεων είναι διαφορετικής κλίσης μπορούν να κάνουν χρήματα από τη διαφορά στο spread. Αυτή την εποχή, τα spreads είναι πολύ μικρά και οι τράπεζες δεν μπορούν να κερδίζουν χρήματα.

Επίσης οι κανονισμοί έχουν γίνει αυστηρότεροι. Εκτός από τις τεράστιες νέες ανάγκες ασφάλειας που προκύπτουν από τη συμφωνία της Βασιλείας ΙΙΙ, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέσπισε κανόνες για την πρόληψη από διασώσεις που θα επιβάρυναν τον φορολογούμενο. Η Γερμανία δεν μπορεί να διασώσει την Deutsche Bank. Αν το έκανε, ο φόβος είναι ότι η Ελλάδα, η Ιταλία ή η Κύπρος θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι τα  bail-in για τις τράπεζές τους ήταν ανάρμοστα, αν οι ίδιοι κανόνες δεν εφαρμόζονται και για τη Γερμανία.

Παράλληλα το LIBOR (διατραπεζικό επιτόκιο στο Λονδίνο) έχει γίνει πηγή ανησυχιών για το τραπεζικό σύστημα. Γιατί αποτελεί μέτρο του κόστους δανεισμού των τραπεζών, το οποίο συνεχίζει να σκαρφαλώνει υψηλότερα, καθιστώντας πιο δύσκολη τη διαχείριση του δανεισμού. Παράμετρος ενδεικτική του πιθανού χάους είναι επίσης το γεγονός πως πολλές ξένες εταιρείες και οι τράπεζες, έχουν δανεισμό σε δολάρια ΗΠΑ για να επενδύσουν σε έργα εκτός των ΗΠΑ. Καθώς το δολάριο ΗΠΑ κινείται υψηλότερα η κατάσταση ίσως πάρει άσχημή τροπή, καθώς γίνεται όλο και πιο δύσκολο να αποπληρωθούν αυτά τα δάνεια. Η άνοδος του Libor αυξάνει την ανησυχία των επενδυτών του δολαρίου. Οι ψύχραιμα σκεπτόμενοι, τονίζουν ότι δεν υφίσταται ακόμα μια μεγάλη καταιγίδα, αλλά τα σύννεφα μαζεύονται πάνω από τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες σχεδόν από παντού.

Οι Κεντρικές Τράπεζες και τα ομόλογα ΗΠΑ

Οι ξένες κεντρικές τράπεζες εδώ και καιρό ήταν μία από τις πιο αξιόπιστες πηγές ζήτησης για το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ. Αλλά αυτές τις μέρες, αποτελούν ακόμα μια ανησυχία για τους συναλλασσόμενους στην πιο σημαντική αγορά ομολόγων του κόσμου. Κάτοχοι όπως η Κίνα και η Ιαπωνία έχουν μειώσει δραστικά τα μερίδιά τους σε κρατικά ομόλογα για τρία συνεχόμενα τρίμηνα. Είναι η πιο παρατεταμένη υποχώρηση που έχει καταγραφεί, βάσει των επίσημων στοιχείων της Fed. Η μείωση επιταχύνθηκε στους τελευταίους τρεις μήνες, και συμπίπτει με την πρόσφατη αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων των ΗΠΑ.

Η συνεχιζόμενη υποχώρηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε οδυνηρές απώλειες σε μια αγορά που κάποιοι ήδη λένε ότι είναι πάρα πολύ ακριβή. Αλλά ίσως πιο σημαντικές μπορεί να είναι οι συνέπειες για τα οικονομικά της Αμερικής. Με τις ΗΠΑ αντιμέτωπες με ελλείμματα έτοιμα να αυξήσουν το βάρος του δημόσιου χρέους, η εξωτερική ζήτηση θα είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση ενός άνω ορίου για το κόστος δανεισμού.

Οι πιστωτές εκτός των ΗΠΑ έχουν διαδραματίσει βασικό ρόλο στη χρηματοδότηση του χρέους της Αμερικής. Από το 2008, οι αλλοδαποί έχουν υπερδιπλασιαστεί τις επενδύσεις τους σε ομόλογα και τώρα κατέχουν περίπου  6.250 δισεκατομμύρια δολάρια σημείωναν στο Bloomberg.

Οι κεντρικές τράπεζες ήταν οδηγοί σε αυτή την πορεία με την Κίνα, να είναι ο μεγαλύτερος ξένος κάτοχος των κρατικών ομολόγων. Τώρα, αυτά αρχίζουν να αλλάζουν. Στοιχεία από το Υπουργείο Οικονομικών έδειξαν ότι η Κίνα κατέβασε τη συμμετοχή της στα 1.220 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιούλιο, το χαμηλότερο επίπεδο σε περισσότερα από τρία χρόνια. Άλλοι, όπως η Ιαπωνία και η Σαουδική Αραβία, έχουν επίσης μειώσει τις θέσεις τους σε ομόλογα ΗΠΑ το τρέχον έτος. Αρκετοί δε υποστηρίζουν πως αυτό δεν είναι παρά η αρχή και όχι ένα ξεχωριστό γεγονός που εμφανίστηκε άπαξ.

Ο χρυσός και ο Donald Trump

Με αυτό το μίγμα ανησυχιών, η Citigroup σε πρόσφατη έκθεση ανέφερε: Ο χρυσός θα έχει πορεία με αναταράξεις στο τελευταίο τρίμηνο, καθώς ο Donald Trump έχει πλέον ένα 40% πιθανότητες να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές και οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο υψηλότερων επιτοκίων στις ΗΠΑ. Η μεταβλητότητα στην τιμή του χρυσού και στις αγορές συναλλάγματος μπορεί να αυξηθεί, καθώς αυξήθηκαν οι πιθανότητες για νίκη, το Νοέμβριο, του Trump επί της Χίλαρι Κλίντον από το 35% προηγούμενα. Αυτό θα ενισχύσει την πιθανότητα για μια αύξηση επιτοκίων στο τέλος του έτους. Το μέταλλο έχει ανέβει 24% στο 2016, ανακάμπτοντας από τρία χρόνια ζημιών, αφού τα χαμηλά ή αρνητικά επιτόκια ενίσχυσαν τη ζήτηση. Η πολιτική αβεβαιότητα έχει επίσης διαδραματίσει ένα ρόλο, τονώνοντας τη ζήτηση για ασφαλή επενδυτικά καταφύγια.

Αποδεικνύεται ότι το μέλλον του χρυσού είναι αμφιλεγόμενο θέμα, αλλά ταιριάζει στην πολύπλευρη φύση του πολύτιμου μετάλλου ως επένδυση. Ορισμένοι συμμετέχοντες στην αγορά λένε ότι μια νίκη έκπληξη του Trump θα οδηγήσει σε αναζήτηση ασφαλών καταφυγίων. Άλλοι λένε ότι η αντιπάθεια του Trump για τις νομισματικές πολιτικές χαλάρωσης, θα έχει ως κατάληξη περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί το δολάριο και κατά συνέπεια θα πιεστούν οι τιμές του χρυσού. Γιατί αυτές κινούνται αντίθετα από τις αποδόσεις των ομολόγων ΗΠΑ, από τους μετοχικούς δείκτες και από το δείκτη του δολαρίου.

ΧΑ

Ο «ανιαρός» Σεπτέμβριος ικανοποίησε όλα τα γούστα

Ο Σεπτέμβριος είναι παραδοσιακά και σε παγκόσμια κλίμακα πτωτικός μήνας. Στο ΧΑ τα τελευταία χρόνια σχετίζεται με την επίσκεψη του ανώτατου κλιμακίου των εκπροσώπων των πιστωτών της χώρας, για έλεγχο γύρω από τη συμμόρφωση με τα συμφωνηθέντα του προγράμματος στήριξης. Φέτος έδωσε μεταβολή του μέσου όρου κατά -2,05%, ενώ ο 25άρης έχασε -3,17%, με απώλειες που σε μεγάλο ποσοστό προκλήθηκαν από τις πιέσεις στις τραπεζικές του μετοχές. Ο τραπεζικός τομέας δεν είναι σε εύνοια φέτος και ειδικά οι Τράπεζες της Ευρώπης έχουν υποστεί αρκετά χτυπήματα μετά και το Brexit, που θα διαταράξει τις μεταξύ τους σχέσεις, και με τα προβλήματα που εμφανίστηκαν για σειρά Ιταλικών Τραπεζών και πρόσφατα με την Deutsche Bank.

Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ωστόσο, είχε άνοδο +1,37%, ικανοποιώντας όσους προτίμησαν μετοχές εκτός υψηλής κεφαλαιοποίησης με ισχυρούς μεγαλομετόχους και στέρεα θεμελιώδη μεγέθη. Ο Σεπτέμβριος, με 22 συνόδους και μια σειρά από θετικές και αρνητικές προκλήσεις από το διεθνές οικονομικό περιβάλλον, ήταν ένας ακόμα μήνας που διατήρησε την «συνήθεια» και πιθανώς «κατάρα», αν διαρκέσει ακόμα μεγαλύτερο διάστημα, της συσσώρευσης μέσα σε μια ζώνη τιμών που ισχύει από τις 12 Ιουλίου ως σήμερα.

Το διάγραμμά του ΓΔ στον Σεπτέμβριο μοιάζει πολύ με φθίνουσα αρμονική ταλάντωση γύρω από τις 565 μονάδες. Όπως φθίνοντες είναι και οι τζίροι της αγοράς με εξαίρεση λίγες συνόδους που χρειάστηκε να γίνουν αναγκαστικές αγοραπωλησίες, λόγω αλλαγών σε διεθνείς δείκτες που αφορούσαν και ορισμένα ελληνικά blue chip.

Παρακολουθώντας τη μεταβολή για το μήνα των επιμέρους μετοχών του 25άρη διαπιστώνεται μικτή εικόνα και θα αναφερθούμε αναλυτικά αναφέροντας και την επίδοσή τους την τελευταία εβδομάδα. Σε αυτή ο ΓΔ υποχώρησε -1,48% και ο 25άρης -2,18% συνεισφέροντας τα δυο τρίτα της μηνιαίας επίδοσης. Διψήφιες μηνιαίες απώλειες εμφάνισαν κατά σειρά: ΑΛΦΑ -13,95%, με μεταβολή εβδομάδας -8,64%. Συνεπώς, ήταν η τελευταία εβδομάδα που προκάλεσε το μεγαλύτερο ποσοστό των απωλειών της. Ακολουθεί η ΑΡΑΙΓ -13,71%, αλλά στη βδομάδα έχασε -4,13% και η ΕΤΕ -12,80%, με βουτιά εβδομάδας -8,91%.

Μετά τον κύκλο των blue chip με ξεχωριστές απώλειες, διακρίνεται η ομάδα με μηνιαίες απώλειες μεγαλύτερες του -4% ως -8,5% που αποτελείται από τις: ΟΤΕ -8,24%, που την τελευταία βδομάδα έχασε -1,52% και είναι κοντά στην μεταβολή του 25άρη (-2,18%), ΠΕΙΡ -8,22%, και το μεγαλύτερο μέρος τους σχηματίστηκε την περασμένη εβδομάδα που έχασε -7,59%, ΕΧΑΕ -5,75% στο μήνα και αμετάβλητη την τελευταία βδομάδα, ΒΙΟ -5,30% το Σεπτέμβριο αλλά με άνοδο +3,31% στη βδομάδα, ΕΥΡΩΒ -5,05%, ενώ στη βδομάδα -4,33% και ΓΡΙΒ -4,15% με εβδομαδιαία μεταβολή -2,90%.

Ακολουθεί η ομάδα των blue chip  με μεταβολές της τάξεως του -3,2% που ήταν η πτώση του 25άρη τον Σεπτέμβριο. Την αποτελούν ΕΛΛΑΚΤΩΡ -3,85% στο μήνα και στη βδομάδα -0,79%, ΤΕΝΕΡΓ -3,73% και αμετάβλητη από 26 έως 30 Σεπτεμβρίου, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -3,17%, και +0,55% στη βδομάδα, ΕΥΔΑΠ -2,73%, με βουτιά -4,12 % την τελευταία εβδομάδα.

Στον αντίποδα με κέρδη το μήνα που ο ΓΔ έχασε -2,05% συναντάμε: ΜΥΤΙΛ +6,67% στο μήνα, +6,12% στη βδομάδα, ΕΕΕ +4,72% και στη βδομάδα +2,74%, ΕΛΠΕ +2,86% το Σεπτέμβρη και +5,33% την τελευταία εβδομάδα του, ΦΦΓΚΡΠ +1,84% με εβδομαδιαία μεταβολή -0,45%, ΜΠΕΛΑ +1,37% αλλά με εβδομαδιαία πτώση -2,55%, ΤΙΤΚ +0,87% αλλά -1,73% στην βδομάδα και ΟΛΠ +0,32% στο μήνα μετά από το +2,13% στη βδομάδα.

Μετά από προσεκτική σύγκριση της μηνιαίας και της εβδομαδιαίας μεταβολής γίνεται αντιληπτό ότι οι τράπεζες πιέστηκαν εξαιρετικά την τελευταία εβδομάδα, που οι ανησυχίες των επενδυτών ήταν « εισαγωγής», λόγω Deutsche Bank. Αλλά επίσης για τις ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ, ΕΛΠΕ και ΕΕΕ το διάστημα από 26 ως 30 του μήνα  ήταν ευεργετικό.

Ολοκληρώνοντας την αποτίμηση του Σεπτεμβρίου, αξίζει να αναφέρουμε τις ΔΕΗ και ΟΠΑΠ που εμφανίζονται αμετάβλητες, αλλά με πτωτικές μεταβολές στη βδομάδα, που ήταν αντίστοιχα -3,64% και -2,34%. Ξεχωριστό υποσύνολο αποτέλεσαν το Σεπτέμβριο οι ΜΕΤΚ με -2,11% ήτοι με μικρότερη πτώση από τον 25άρη, ΜΟΗ -0,89% και ΛΑΜΔΑ -0,87%. Όλες την τελευταία εβδομάδα εμφάνισαν μεταβολές κοντά στο -1%.

Τεχνική ανάλυση

Τη δεύτερη εβδομάδα της κυριαρχίας των σειρών Οκτωβρίου, οι όγκοι ενισχύθηκαν. Σημειώθηκε πτώση του 25άρη σε τρεις από τις πέντε συνεδρίες και εβδομαδιαίες απώλειες -2,18%. Σε αυτή συνέβαλαν οι μετοχές του Τραπεζικού κλάδου, και οι μεγαλύτερες  άνω του -3,5% απώλειες των ΑΡΑΙΓ ΔΕΗ, και ΕΥΔΑΠ. Οι όγκοι στα ΣΜΕ του 25άρη συνολικά, ενισχύθηκαν κατά 6,42%, ενώ η μεταβολή των ανοικτών θέσεων ήταν +0,27% αφού διαμορφώθηκαν στις 5.867 από 5.851 συμβόλαια.

Οι ανοικτές θέσεις στη σειρά Οκτωβρίου διαμορφώθηκαν στις 5.560 από 5.709. Ο όγκος της διαμορφώθηκε στα 968 από 924 ΣΜΕ ημερησίως και της επόμενης σε 67 από 49. Οι προσδοκίες των traders είναι ελαφρά ευοίωνες, με εκκαθάριση του ΣΜΕ της κυρίαρχης σειράς στις 1502,25 μονάδες ενώ της σειράς Νοεμβρίου στις 1503,00. Όρισαν προπορεία, έναντι του 25άρη μεγαλύτερη των 1,25 μονάδων.

Ο Σεπτέμβριος είναι παραδοσιακά και σε παγκόσμια κλίμακα πτωτικός μήνας. Στο ΧΑ τα τελευταία χρόνια σχετίζεται με την επίσκεψη του ανώτατου κλιμακίου των εκπροσώπων των πιστωτών της χώρας για έλεγχο περί τη συμμόρφωση με τα συμφωνηθέντα του προγράμματος στήριξης. Φέτος έδωσε μεταβολή του μέσου όρου κατά -2,05% ενώ ο 25άρης έχασε -3,17% με απώλειες που σε μεγάλο ποσοστό προκλήθηκαν από τις πιέσεις στις τραπεζικές του μετοχές. Με αυτή την πτώση δικαιώθηκαν όσοι τοποθετήθηκαν short έναντι της πορείας των βασικών δεικτών και ειδικά του FTSE25, στην πτώση του οποίου εκτός από τις τράπεζες συνέβαλαν σε ικανό ποσοστό οι ΑΡΑΙΓ, η ΓΡΙΒ, η ΕΥΔΑΠ, και ο ΟΤΕ.

Ο ΓΔ και ο ΚΜΟ200

Ωστόσο με τις 22 συνόδους του Σεπτέμβρη και μια σειρά από θετικές και αρνητικές προκλήσεις από το διεθνές οικονομικό περιβάλλον και ο μήνας διατήρησε την «συνήθεια» και πιθανώς «κατάρα», αν διαρκέσει ακόμα μεγαλύτερο διάστημα, της συσσώρευσης μέσα σε μια ζώνη τιμών που ισχύει από τις 12 Ιουλίου ως σήμερα. Αυτή αρχίζει χονδρικά από τις 550 μονάδες και έφθανε ως τις 577 μονάδες στις αρχές του Σεπτέμβρη, ο οποίος με τις πρώτες τρεις συνόδους του ανέβασε το άνω όριο ως τις 585 χονδρικά (584,92 το μέγιστο τις 1/9 και το ψηλότερο κλείσιμο έγινε στις 2/9 στις 582,13 μονάδες).

Η αγορά στη διάρκειά του «σεβάστηκε» το κάτω όριο της ζώνης συσσώρευσης που είναι σε επίπεδο κλεισίματος οι 551,61 μονάδες από τις 3 Αυγούστου (με ελάχιστο μέρας τις 546,95) καθώς το χαμηλότερο κλείσιμο ήταν στις 15 Σεπτεμβρίου στις 551,93 μονάδες. Χρειάζεται να γίνει αντιληπτό πόσο επηρεάζει την αγορά το φαινόμενο της επίμονης πλάγιας κίνησης των τιμών επί 58 συνεδριάσεις. Δεν υπάρχει άλλο απλό εργαλείο της στατιστικής που να χρησιμοποιείται για γρήγορη κατανόηση της θέσης της τιμής μιας αξίας της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς εκτός από τον ΚΜΟ 200 ημερών με αμέσως επόμενο τον λίγο «αυστηρότερο» εκθετικό ΚΜΟ200. Η τιμές του ΚΜΟ200 για τον ΓΔ που ρωτάει ο κάθε επενδυτής έχουν προσγειωθεί στα κατώτερα επίπεδα του βίου του σε βάθος 15ετίας.

Η αγορά μας, αν την παρακολουθήσουμε από το 2007 και μετά, από τις 5274 μονάδες στις 26/10 του 2007 βούτηξε στις 1510  περίπου το Μάρτιο του 2009. Κατάφερε να αντιδράσει, πιάνοντας τον Οκτώβριο του 2009 τις 2890 μονάδες και αυτό ήταν το τελευταίο μεγάλο ανοδικό της «άλμα».

Από τότε κατηφόρισε ως τις 471 στις 5 Ιουνίου του 2012 και αυτή η βουτιά ανάγκασε τον ΚΜΟ200 ημερών να εμφανίσει κατώτερη τιμή για εκείνη τη χρονιά στις 663 μονάδες περίπου. Από τα χαμηλά του 2012 η αγορά αντέδρασε, με τον ΓΔ να αγγίζει τις 1380 μονάδες στις 19 Μαρτίου του 2014. Αλλά από τότε ως τις 12 Φεβρουαρίου του 2016, βούτηξε ως τις 442 μονάδες, δηλαδή πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδα της περιόδου που το Grexit είχε τις μέγιστες πιθανότητες να συμβεί.

Η άνοδος αρκετών μηνών, ως τον Ιούνιο του 2016, οδήγησε τον ΓΔ ως τις 654 μονάδες, αλλά ο ΚΜΟ 200 ήταν τότε στις 610 μονάδες, κάτω από τα επίπεδα του 2012. Η βουτιά από το Brexit και η αδυναμία των τραπεζικών μετοχών για τις οποίες οι βασικές ανησυχίες αφορούσαν τότε στην πιθανότητα να χρειαστούν επιπλέον ενίσχυση στην κεφαλαιακή τους επάρκεια, κατέβασαν τον ΓΔ ως τις 520 μονάδες περίπου, στις 27 Ιουνίου. Από τις 12 Ιουλίου, μετά από άνοδο 30 μονάδων, ο ΓΔ κινείται πλάγια και τα κλεισίματά του τραβούν τον ΚΜΟ διαρκώς χαμηλότερα, χωρίς ωστόσο να μπορεί ο δείκτης να τον ξεπεράσει.

Το διάγραμμά του στον Σεπτέμβριο μοιάζει πολύ με φθίνουσα αρμονική ταλάντωση γύρω από τις 565 μονάδες όπως φθίνοντες είναι και οι τζίροι της αγοράς με εξαίρεση λίγες συνόδους που χρειάστηκε να γίνουν αναγκαστικές αγοραπωλησίες λόγω αλλαγών σε διεθνείς δείκτες που αφορούσαν και ορισμένα ελληνικά blue chip.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Πέτρος Στεριώτης της Nuntius ΑΧΕΠΕΥ

Σε 'μαύρο πρόβατο' των Κεφαλαιαγορών έχει μετατραπεί ο Ευρωπαϊκός Τραπεζικός κλάδος, καθώς μετά τις ανησυχίες των τελευταίων ετών σχετικά με την κεφαλαιακή επάρκεια των Τραπεζών του Νότου, στο επίκεντρο της κερδοσκοπίας και της ειδησεογραφίας περνά πλέον η Γερμανία.

Οι ανακοινώσεις των μεγαλύτερων Πιστωτικών Ιδρυμάτων της Χώρας, σχετικά με ανάγκη μείωσης του λειτουργικού τους κόστους, αναβολή στην πληρωμή μερισμάτων και δυσοίωνες εκτιμήσεις σχετικά με την κερδοφορία και τα
δανειακά τους χαρτοφυλάκια, οδήγησαν, ενδοσυνεδριακά, τη μετοχή της Deutsche Bank κάτω από το κρίσιμο ψυχολογικό όριο των 10 Ευρώ.

Η μεταβλητότητα αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια (μέχρι τώρα οι Αμερικάνικοι δείκτες αντιδρούν πολύ πιο "ψύχραιμα" παραμένοντας κοντά στα ιστορικά υψηλά τους), χωρίς όμως να αποκλείονται συντονισμένες παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα "short squeeze". Άλλωστε τα τελευταία χρόνια οι Κεντρικές Τράπεζες έχουν αναγάγει σε επιστήμη τη "συνταγή" των ενέσεων ρευστότητας μέσω νομισματικής χαλάρωσης.

Τις επόμενες εβδομάδες στο μικροσκόπιο θα βρεθούν οι πρωτοβουλίες της ΕΚΤ, τη στιγμή που κάποιοι υποστηρίζουν πως τα χαμηλά επιτοκιακά spread αποτελούν βασικό λόγο συρρίκνωσης των περιθωρίων κέρδους των Ευρωπαϊκών Τραπεζών.

Τη δική της σημασία έχει η χαμηλή ημερήσια μεταβλητότητα του Ευρώ έναντι του Δολαρίου, παρά μάλιστα το γεγονός ότι η Αμερικάνικη FED θα μπορούσε να μεταβάλει τα βασικά της επιτόκια μετά τις Αμερικάνικες Προεδρικές εκλογές.

Σε υψηλό 2 και πλέον ετών ο Χρυσός, κοντά στο ιστορικό του υψηλό το Γερμανικό δεκαετές, που συνεχίζει να θεωρείται "ασφαλές καταφύγιο", παρά τα ερωτηματικά σχετικά με την πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι μεγαλύτερες Γερμανικές Τράπεζες.

Οι συνολικές αποδόσεις τριμήνου για τα διάφορα assets θα επηρεάσουν τις επόμενες κινήσεις των μεγάλων διαχειριστών χαρτοφυλακίου, ειδικά αυτών που ακολουθούν την τάση και προκρίνουν τη διακράτηση στοιχείων ενεργητικού που υπερ-αποδίδουν, ενώ αποστρέφονται αυτά για τα οποία υπάρχει αρνητική δημοσιότητα.

Σε ότι αφορά το Γενικό Δείκτη του Χ.Α., από διαγραμματική άποψη, διάσπαση του εύρους μεταξύ 550 και 580 μονάδων θα αποσαφηνίσει τις διαθέσεις της Αγοράς. Η υστέρηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου σε σχέση με τα μεγάλα Ξένα, θα είναι δύσκολο να ανατραπεί όσο υπάρχει δυσπιστία στις Παγκόσμιες Αγορές και ενεργοποιούνται εντολές "margin calls" που αναγκάζουν διεθνή funds να ρευστοποιούν και τα λιγότερα ρευστά κομμάτια του χαρτοφυλακίου τους.

Με δεδομένη την έλλειψη "βάθους" στην παρούσα φάση στην Ελληνική Αγορά, η αποφυγή της ανάληψης ρίσκου πλήττει αναμενόμενα τα assets υψηλότερου beta, μέχρι τουλάχιστον να μειωθεί η καθοδική μεταβλητότητα και να εμφανιστούν ελκυστικά "contrarian plays".

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ

Κολλημένος στο τέλμα των 550 με 570 μονάδων παραμένει για μια ακόμα εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης κατεβάζοντας ακόμα και το συνολικό τζίρο συναλλαγών σε επίπεδα χρηματιστηριακής 'ύπαρξης". Η κατάσταση της Αγοράς έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που οι επαγγελματικά εμπλεκόμενοι με το χώρο εμφανίζονται ως συνειρμικά διερωτώμενοι, μεταξύ σοβαρού και αστείου, μήπως για την αντιμετώπιση της κατάστασης θα πρέπει να γίνει άμεση έναρξη μιας νοητής υπαρξιακής ψυχοθεραπείας, μη τυχόν και η Αγορά ξεφύγει από το άνυδρο στενό εύρος τιμών.

Εύλογο είναι ότι για ακόμα μια φορά η διαγραμματική ανάλυση εντοπίζει ως ζώνη στήριξης τις 550 με 545 μονάδες και ως αντίσταση την περιοχή που εκτείνεται πέριξ των 580 μονάδων. Οποιαδήποτε ανοδική, ή καθοδική λύση, θα πρέπει να συνοδευτεί με έκρηξη στο τζίρο συναλλαγών για να μπορέσει να χαρακτηριστεί ως αληθής και όχι ως κίβδηλη διάσπαση.

Για τη μεν επιβεβαιωμένη ανοδική διαφυγή, η κίνηση μπορεί να επεκταθεί προς τις 610 μονάδες, για τη δε καθοδική προς το όριο των 517 με 510 μονάδων.

Οι μέχρι τώρα τεχνικές ενδείξεις δίνουν πόντους στη συνέχιση της αργής πλαγιοκαθοδικής κίνησης του Γενικού Δείκτη, τοποθετώντας μάλιστα με τη σταδιακή φθορά των Τραπεζικών μετοχών ως "ρυθμιστές" της κίνησης τους "sellers".
 

Από τους επιμέρους ισχυρούς τίτλους, θετικές είναι οι βραχυχρόνιες διαγραμματικές ενδείξεις της "leader" σε βαρύτητα Γενικού Δείκτη Coca - Cola με την ανοδική τμήση των 20€, των Folli – Follie με τη καταγραφή νέων ετήσιων υψηλών στα 22,33€ και του ΟΠΑΠ με τη διακράτηση των 7,4€ και τη πιθανή κίνηση προς τα 8€.

Στην αντίπερα όχθη, αρνητικές είναι οι ενδείξεις της ΑΛΦΑ -2,63% όσο λαμβάνει τιμές χαμηλότερα των 1,56€ καθώς αρχίζει και "καλοβλέπει" τα 1,32 και του ΟΤΕ, όπου μετά τις ρευστοποιήσεις λόγω εξόδου από τον Euro Stoxx 600 δε μπορεί να ορθοποδήσει άνω του ορίου των 8 με 8,10 ευρώ, "τρίβοντας" τη στήριξη της περιοχής των 7,75 με 7,70 ευρώ.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Αν και ο Σεπτέμβριος θα χαρακτηριστεί για την υποτονική στάση των επενδυτών, όπως εκφράστηκε στους συναλλακτικούς τζίρους, η παρακαταθήκη του για την συνέχεια δεν είναι τόσο αρνητική.

Όλα δείχνουν ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα είναι συνεπής στην τακτοποίηση των 15 προαπαιτούμενων για την έγκριση της δόσης στο προσεχές Eurogroup, έχοντας μόλις τρεις υποχρεώσεις να εκπληρώσει την ερχόμενη εβδομάδα. Η συνέπεια αυτή έρχεται μετά από πολλές παλινωδίες και καθυστερήσεις, σε ότι αφορά προηγούμενες αξιολογήσεις, φτιάχνοντας ένα μικρό momentum δράσεων εκπλήρωσης στόχων και μεταρρυθμίσεων για τον Οκτώβριο, καθώς εικάζεται ότι πολύ σύντομα (18 Οκτωβρίου) θα ξεκινήσει η διαδικασία για την δεύτερη αξιολόγηση.

Σε μίκρο επίπεδο οι αναγνώσεις των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων ανέδειξαν μια αναπάντεχη, πλην όμως σημαντική εξέλιξη: Μετά από το 9μήνο του 2010 όπου υπήρξε ισορροπία, για πρώτη φορά σε καθολική βάση, σημειώνεται ισχυρή βελτίωση στο ισοζύγιο κερδισμένων - χαμένων εταιρειών, στοιχείο που δείχνει την μεγάλη κόπωση που έχει επέλθει στην Ελληνική Οικονομία μετά από πολλά και συνεχή έτη ζημιών.

Το ισοζύγιο παρουσιάζει βελτίωση από όλο το φάσμα των κεφαλαιοποιήσεων και αν και σε αρκετές περιπτώσεις θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εύθραυστο, ή οριακό, το αποτέλεσμα δεν παύει να είναι μια αποτύπωση ισορροπίας των δεδομένων κόστους και κυρίως, εγχώριας ζήτησης.

Οι περισσότερες εισηγμένες δεν έχουν ακόμα ισχυρά μεγέθη στην τελική γραμμή, για πολλές από αυτές δεν είναι καν ζητούμενο το "συν", ωστόσο στην κερδοφορία είναι μια πρώτη ένδειξη βιωσιμότητας που μπορεί να αλλάξει προοδευτικά τα χρηματοοικονομικά δεδομένα. Τέλος, οι δύο εκδόσεις ομόλογων με διαφορετικό κοινό υποδοχής (Housemarket-IKEA και Ελληνικά Πετρέλαια) τηρουμένων των συνθηκών ρευστότητας της Αγοράς φαίνεται ότι θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν τα επιδιωκόμενα νούμερα με βατούς όρους.

Αυτό είναι το κέρδος του Σεπτεμβρίου, ενός κατά τα άλλα αδιάφορου χρηματιστηριακού μήνα, που ήταν περισσότερο μια προέκταση του Καλοκαιρινού σκηνικού, παρά μια επιστροφή σε αυτό που οι επαγγελματίες της Αγοράς θεωρούν ως κανονικότητα.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε επίπεδο εβδομάδας σε ένα ιδιαίτερο στενό εύρος διακύμανσης, το οποίο σε μονάδες δείκτη μεταφράζεται σε εβδομαδιαίο εύρος δώδεκα μονάδων. Η στενή συσσώρευση συνοδεύεται και από πολύ χαμηλούς τζίρους, οι οποίοι πλέον κινούνται με μέση ημερήσια αξία κοντά στα 25 εκατ. ευρώ.

Με τόσο χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, δεν μπορούν να υποστηριχθούν έντονες κινήσεις, ούτε να αποκτήσει διάχυση η όποια θετική είδηση στο ταμπλό. Επομένως, τεχνικά, για άλλη μια εβδομάδα τα δεδομένα έμειναν ως έχουν, η αδράνεια του Δείκτη οδήγησε σε ακόμα μεγαλύτερη σύγκλιση των κινητών μέσων και η ουδετερότητα στους ταλαντωτές έγινε ακόμα πιο εμφανής.

Το μόνο, ίσως, ενθαρρυντικό στοιχείο της εβδομάδας που πέρασε ήταν η άρνηση του Γενικού Δείκτη να ακολουθήσει την τάση των Ξένων Αγορών στην ροή των αρνητικών Τραπεζικών νέων, κρατώντας μια πιο μετριοπαθή στάση έναντι των βασικών Διεθνών Χρηματιστηρίων.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές ξεκίνησαν το νέο τρίμηνο με μια σταθερά ανοδική δυναμική σήμερα Δευτέρα και οι ευρωπαϊκές αγορές αναμένεται να ακολουθήσουν, ενώ η στερλίνα σκόνταψε αφότου η Βρετανία έθεσε ως προθεσμία τις μέρες του Μαρτίου για να ξεκινήσει η διαδικασία του διαζυγίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η διάθεση για ανάληψη κινδύνου είχε βελτιωθεί την Παρασκευή από τις εκθέσεις της Deutsche Bank ότι διαπραγματεύεται ένα πολύ μικρότερο πρόστιμο με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, αν και η Wall Street Journal ανέφερε την Κυριακή ότι οι συνομιλίες ήταν ακόμη χωρίς κατάληξη.

Απλά μια υπόδειξη έστω για μια συμφωνία ήταν αρκετή για να ωθήσει τον ευρύτερο δείκτη MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας +0,8% υψηλότερα. Ο δείκτης αναρριχήθηκε 8,8% κατά το τρίτο τρίμηνο, εμφανίζοντας την καλύτερη απόδοσή του από τις αρχές του 2012.

Η αγορά της Αυστραλίας έχει άνοδο 0,72%, ενώ ο Nikkei της Ιαπωνίας έχει κέρδη +0,87%. Στην Ευρώπη, επίσης αναμένεται τα χρηματιστήρια να ανοίξουν επίσης υψηλότερα.

Η διάθεση υποστηρίχθηκε επίσης από μια έρευνα που δείχνει ότι η δραστηριότητα στο μεταποιητικό τομέα της Κίνας επεκτάθηκε και πάλι το Σεπτέμβριο, φαινόμενο που μπορεί να υποδεικνύει ότι η πρόσφατη θετική δυναμική έχει πιθανότητες να διατηρηθεί.

Οι Κινεζικές αγορές είναι σε αργία για όλη την εβδομάδα.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Αισιόδοξος για εκπλήρωση των προαπαιτούμενων από την Ελλάδα μέχρι την Τετάρτη, ώστε στις 10 Οκτωβρίου να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, εμφανίστηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης με ενεργό ρόλο στις συζητήσεις. Έχουν απομείνει δύο προαπαιτούμενα που έχουν σχέση με τους τομείς της ενέργειας και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, τα οποία η ελληνική κυβέρνηση μας διαβεβαίωσε ότι θα εκπληρώσει μέχρι την Τετάρτη, ανέφερε, προσθέτοντας ότι στη συνέχεια οι θεσμοί θα υποβάλουν έκθεση με την οποία επιβεβαιώνουν ότι τηρήθηκαν όλες οι υποχρεώσεις της Ελλάδας.

Συγκρατημένη αισιοδοξία προκύπτει από την πορεία των εισηγμένων εταιρειών κατά την τρέχουσα χρήση, καθώς -σύμφωνα με τα οικονομικά μεγέθη που ανακοίνωσαν για το πρώτο εξάμηνο- παρουσιάζεται ισχυρή άνοδος καθαρών κερδών, που φτάνει στο 36%, τη στιγμή όμως που ο τζίρος καταγράφει στασιμότητα και τα EBITDA περιορισμένη άνοδο, η οποία δεν ξεπερνά το 3,9%.

Επί της ουσίας δηλαδή αυτό που αποδεικνύεται είναι η τάση συντήρησης δυνάμεων σε ένα ιδιαίτερα κακό κλίμα για την οικονομία.

Την άποψη ότι οι διαδικασίες για τη ρύθμιση του χρέους έχουν ήδη ξεκινήσει, όμως οριστική λύση θα υπάρξει μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018, διατυπώνει σε συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ενώ παράλληλα εκφράζει την πεποίθηση ότι σύντομα θα βρεθεί κοινός τόπος στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Αγορά, ο κ. Σταθάκης αναφέρει ότι «η απόφαση του Eurogroup του Μαΐου κάνει λόγο για παρέμβαση σε τρία στάδια. Το βραχυχρόνιο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ενώ παράλληλα προχωρούν οι συζητήσεις για τις μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις, που θα υλοποιηθούν μέχρι το τέλος του προγράμματος.

Τα «κόκκινα» δάνεια, τα δημοσιονομικά, αλλά και οι τραπεζικές εξελίξεις διεθνώς, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννη Στουρνάρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, την Παρασκευή.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου και μιλώντας για την Deutsche Bank, ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά το διεθνές, παραμένουν προστατευμένα καθώς υπάρχουν πλέον εργαλεία που δεν υπήρχαν στο παρελθόν. Άρα δεν υπάρχει ανησυχία, πρόσθεσε.

Σχεδόν7 δισ. ευρώ έχει «στοιχίσει» έως τώρα το 2016 στη χρηματιστηριακή αγορά, αφού το εννεάμηνο στέρησε 14,34% από την κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., ποσοστό που μεταφράζεται σε 6,8 δισ. ευρώ. Η χρονιά ξεκίνησε με την κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. στα επίπεδα των 47 δισ. ευρώ, ενώ τώρα κυμαίνεται πέριξ των 40 δισ.  Στο ίδιο διάστημα ο βασικός δείκτης υποχώρησε κατά 10,43%, αυτός της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχασε 18,14%, ενώ οι βαριές απώλειες αφορούν τον τραπεζικό κλάδο, με τον σχετικό δείκτη να χάνει από την αρχή του έτους 46,66%. Ηπιότερα είναι τα αντίστοιχα στατιστικά σε ό,τι αφορά το γ’ τρίμηνο του έτους, με την κεφαλαιοποίηση της αγοράς μάλιστα να ενισχύεται κατά 3,13%, φθάνοντας τα 40,5 δισ. ευρώ.

Βαρύ θα είναι και το φορολογικό πακέτο του 2017, το οποίο θα κληθούν να σηκώσουν πάνω από έξι εκατομμύρια φορολογούμενοι, λόγω της ενεργοποίησης από τις αρχές του επόμενου έτους των νέων μέτρων που έρχονται ως απόρροια της πρώτης αξιολόγησης.

Οι πρόσθετες επιβαρύνσεις στους άμεσους και έμμεσους φόρους αναμένεται ότι θα ξεπεράσουν τα 2,5 δισ. ευρώ και θα ανέλθουν συνολικά στα 47-48 δισ. ευρώ, μειώνοντας ακόμη περισσότερο τα διαθέσιμα ατομικά και οικογενειακά εισοδήματα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κατανάλωση και τους τζίρους της αγοράς - ακόμη όμως και για την πορεία των εισπράξεων του Δημοσίου, με δεδομένο ότι η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει προ πολλού εξαντληθεί, όπως πιστοποιούν και τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις Εφορίες που ήδη καλπάζουν πάνω από τα 91,5 δισ. ευρώ.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το θέμα των ομαδικών απολύσεων, σε συνδυασμό με το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των θεσμών, αναμένεται να δημιουργήσει νέα δεδομένα τόσο στο θέμα των απολύσεων όσο και στο θέμα της διεύρυνσης των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Αξίζει να επισημάνουμε ότι στο σκεπτικό της εισήγησης του γενικού εισαγγελέα για τις ομαδικές απολύσεις, με αφορμή την υπόθεση της Lafarge ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ, επισημαίνεται ότι «ακόμη και εάν αυτές οι απολύσεις πραγματοποιούνται σε περίοδο οικονομικής κρίσης, θα πρέπει να μην εμπλέκεται με κανένα τρόπο η κρατική διοίκηση».

Προσεκτικός σχεδιασμός ικανός να καλύπτει τις ανάγκες του δυνητικού επενδυτή, σωστή επιλογή αναδόχων και έμπρακτη εμπιστοσύνη στην εγχώρια αγορά εταιρικών ομολόγων αποτέλεσαν, σύμφωνα με τον CFO της Fourlis A.E. Γιώργο Αλεβίζο, το τρίπτυχο που εξασφάλισε την απόλυτα επιτυχή έκδοση του εταιρικού ομολόγου της Housemarket A.E., 100% θυγατρικής της Fourlis Α.Ε. «Η λειτουργία της ελληνικής αγοράς ομολόγων είναι γεγονός» δηλώνει στη «Ν» ο πρόεδρος της Ε.Κ. Χαράλαμπος Γκότσης, ο οποίος προαναγγέλλει: «Πολλές εταιρείες προετοιμάζονται για να βγουν στην αγορά. Μέχρι τα τέλη του χρόνου φιλοδοξούμε ότι θα υπάρχει μία ικανή μάζα εταιρικών ομολόγων από εταιρείες οι οποίες θα παρουσιάσουν τα υγιή στοιχεία τους για να αντλήσουν κεφάλαια».

Αύξηση κατά 142% εμφάνισαν στο α’ εξάμηνο του 2016, τα καθαρά κέρδη του Ιατρικού Αθηνών ΙΑΤΡ+6,21% ΕΑΕ, καθώς διαμορφώθηκαν σε 1,151 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 2,598 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015.   Ο κύκλος εργασιών αντίθετα, περιορίστηκε οριακά σε 82,5 εκατ. ευρώ, έναντι 83,1 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος.  Τα λειτουργικά κέρδη EBITDA παράλληλα, ανήλθαν σε 10,1 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 112,88%.

Επτά νέους στόχους για την αειφόρο ανάπτυξη ανακοίνωσε ο όμιλος Coca - Cola HBC για το 2020 προσδοκώντας σε ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, βελτίωση της παραγωγικής αποδοτικότητας και στήριξη των τοπικών κοινωνιών, υποστηρίζοντας παράλληλα τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

«Ευήκοα ώτα» βρήκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα στελέχη της Sea Europe (Ένωση Ναυπηγείων και Κατασκευαστών Ευρώπης), που βρέθηκαν στις Βρυξέλλες, προκειμένου να ενημερώσουν την Κομισιόν για τον αθέμιτο ανταγωνισμό που αντιμετωπίζει ο κλάδος σε ολόκληρη την υφήλιο. Ο κλάδος, ο οποίος δημιουργεί στην Ευρώπη κύκλο εργασιών 91 δισ. ευρώ και 900.000 θέσεις εργασίας υψηλών απαιτήσεων, εδώ και δεκαετίες δέχεται «αθέμιτο ανταγωνισμό» από τρίτα κράτη και κυρίως από χώρες της Ασίας.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Παρασκευή 30/9: Σε νέο ιστορικό χαμηλό κατρακυλά η μετοχή τηςDeutsche Bank στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, εν μέσω των έντονων ανησυχιών για την πορεία της μεγαλύτερης ιδιωτικής τράπεζας της Γερμανίας. Αυτή την ώρα (11.35), η μετοχή υποχωρεί κατά 6,22% στα 10,199 ευρώ, ενώ ενδοσυνεδριακά, οι απώλειες υπερέβησαν το 7%, οδηγώντας τη μετοχή κάτω του ψυχολογικού ορίου των 10 ευρώ. Η Deutsche Bank βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα κοκτέιλ προκλήσεων, μεταξύ των οποίων η αδύναμη κεφαλαιακή επάρκεια, τα «βαριά» πρόστιμα των εποπτικών αρχών και η συρρίκνωση της κερδοφορίας.

Παρασκευή 30/9: Ανακάμπτει η μετοχή τηςDeutsche Bank λίγο πριν το κλείσιμο στο Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης και μετά τις πληροφορίες από τη Νέα Υόρκη ότι θα πληρώσει τελικά πολύ μικρότερο πρόστιμο από τα 14 δισεκατομμύρια δολάρια που της είχαν επιβληθεί από τις αμερικανικές αρχές για τις πωλήσεις τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων το 2008. Λίγο πριν από το κλείσιμο, η μετοχή της τράπεζας κατέγραφε άνοδο +7,54%. Το πρωί είχε πέσει μέχρι και στα 8 ευρώ.

Μνήμες από την εποχή της Lehman Brothers ξύπνησαν οι πληροφορίες που θέλουν μεγάλαhedge funds να αποσύρουν collaterals και να περιορίζουν την έκθεσή τους στην Deutsche Bank. Κάπως έτσι είχε αρχίσει η τραγωδία της Lehman πριν από οχτώ χρόνια, γεγονός που οδηγεί σε παραλληλισμούς. Οι ειδικοί, ωστόσο, σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν πως πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικές περιπτώσεις και πως ο γερμανικός κολοσσός έχει ουσιαστικά πρόβλημα με την αποτελεσματικότητα του επιχειρησιακού μοντέλου και όχι πρόβλημα άμεσης χρηματοδότησης. Φαίνεται άλλωστε να είναι κοντά σε έναν συμβιβασμό με τις αμερικανικές αρχές για ένα «προσιτό» πρόστιμο λίγο πάνω από τα 5 δισ. δολ. 

Παρέμβαση για το ζήτημα της Deutsche Bankπραγματοποίησε ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικός της Ολλανδίας, Γερούν Ντέισελμπλουμ, στο περιθώριο του υπουργικού συμβουλίου της ολλανδικής κυβέρνησης.

«Η γερμανική τράπεζα πρέπει να διασωθεί μόνη της, χωρίς τη βοήθεια του γερμανικού κράτους» ανέφερε ενδεικτικά.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα ταξιδέψουν τις προσεχείς ημέρες διευθυντικά στελέχη της Deutsche Bank προκειμένου - σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Zeitung - να διαπραγματευθούν μια διευθέτηση για το πρόστιμο ύψους έως και 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων που της επιβλήθηκε διότι πωλούσε με παραπλανητικό τρόπο τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια.

Το πρόστιμο, που ανακοινώθηκε πριν από δύο εβδομάδες, κατακρήμνισε τις μετοχές του μεγαλύτερου πιστωτικού ιδρύματος της Γερμανίας. Την Παρασκευή, οι μετοχές της τράπεζας ανέκαμψαν εν μέρει, έπειτα από δημοσιεύματα σε ΜΜΕ σύμφωνα με τα οποία τα δύο μέρη βρίσκονται κοντά σε έναν συμβιβασμό.

Βέτο σε ένα διάταγμα, με το οποίο θα υποχρεώνονταν οι τράπεζες να ενημερώσουν τις φορολογικές αρχές για τα υπόλοιπα όλων των τραπεζικών λογαριασμών που ξεπερνούν τα 50.000 ευρώ, άσκησε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα. Η επικύρωση του διατάγματος αυτού θα ήταν «ένας αρνητικός ή ακόμη και αντιπαραγωγικός παράγοντας για την οικονομική κατάσταση και την οικονομία της Πορτογαλίας και θα έθετε σε κίνδυνο την εμπιστοσύνη των καταθετών και των επενδυτών», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η πορτογαλική προεδρία, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σταθερός παρέμεινε το Σεπτέμβριο, ο δείκτης της βιομηχανικής δραστηριότητας στην Κίνα (PMI), η τιμή του οποίου καταγράφηκε στις 50,4 μονάδες. Η τιμή του δείκτη πάνω από τις 50 μονάδες δείχνει επέκταση - σταθεροποίηση της βιομηχανικής δραστηριότητας, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.  Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν σταθεροποίηση τόσο της παραγωγής, όσο και της ζήτησης προϊόντων για τον βιομηχανικό τομέα της Κίνας.

Αμετάβλητες παρέμειναν τον Αύγουστο οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ, παρά τις εκτιμήσεις των αναλυτών περί αύξησης 0,2%.

Την ίδια ώρα, το προσωπικό εισόδημα ενισχύθηκε κατά 0,2%, σημειώνοντας τη μικρότερη άνοδο των τελευταίων επτά μηνών.

Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης αποταμίευσης διευρύνθηκε στο 5,7% έναντι 5,6% τον Ιούλιο.

Τέλος, ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών αυξήθηκε κατά 1%, έναντι αύξησης 0,8% τον προηγούμενο μήνα.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα