Συντήρηση δυνάμεων για τις εισηγμένες

Ποιο είναι το αποτύπωμα των μεγεθών 168 εταιρειών
Κυριακή, 02 Οκτωβρίου 2016 17:19
UPD:17:19
FOSPHOTOS/Alexandros Katsis

Από την έντυπη έκδοση

Συγκρατημένη αισιοδοξία προκύπτει από την πορεία των εισηγμένων εταιρειών κατά την τρέχουσα χρήση, καθώς -σύμφωνα με τα οικονομικά μεγέθη που ανακοίνωσαν για το πρώτο εξάμηνο- παρουσιάζεται ισχυρή άνοδος καθαρών κερδών, που φτάνει στο 36%, τη στιγμή όμως που ο τζίρος καταγράφει στασιμότητα και τα EBITDA περιορισμένη άνοδο, η οποία δεν ξεπερνά το 3,9%.

Επί της ουσίας δηλαδή αυτό που αποδεικνύεται είναι η τάση συντήρησης δυνάμεων σε ένα ιδιαίτερα κακό κλίμα για την οικονομία. Έτσι, ναι μεν οι επιχειρήσεις κατάφεραν στην πλειονότητά τους να αποφύγουν τα χειρότερα, από την άλλη μεριά όμως φαίνονται εγκλωβισμένες σε ένα τέλμα εντελώς αντιαναπτυξιακό, το οποίο δεν επιτρέπει εκτιμήσεις για τη συνέχεια.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία 168 εταιρειών (έχουν εξαιρεθεί οι τράπεζες και ο ευρύτερος χρηματοοικονομικός τομέας), ο συνολικός κύκλος εργασιών στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου της τρέχουσας χρονιάς εμφάνισε πτώση της τάξης του 5,4%, στα 29,9 δισ. ευρώ, που αποδίδεται όμως στην υποχώρηση κατά 20,6%, ή κατά περίπου 1,7 δισ. ευρώ, των πωλήσεων των ελληνικών διυλιστηρίων. Αν εξαιρεθούν οι εν λόγω εταιρείες, τότε ο συνολικός τζίρος των εισηγμένων δείχνει αμετάβλητος στα 24,3 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, ο συγκεκριμένος κλάδος δεν φαίνεται να επηρεάζει την τάση όσον αφορά την κερδοφορία, η οποία φαίνεται να στηρίζεται στην πορεία των υπόλοιπων εισηγμένων. Έτσι, με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία, τα λειτουργικά κέρδη έφτασαν στο εξάμηνο στα 4,03 δισ. ευρώ έναντι 3,85 δισ. ευρώ, ήτοι άνοδος της τάξης 3,9%, όπως αναφέραμε. Αν αφαιρέσουμε τώρα τα EBITDA των δύο εταιρειών από το συνολικό δείγμα, τότε η άνοδος φαίνεται να είναι της τάξης του 5,2%.

Επίσης η συνολική κερδοφορία διαμορφώθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2016 στα 791 εκατ. ευρώ έναντι 582 εκατ. ευρώ το 2015, καταγράφηκε δηλαδή άνοδος 36%! Και στα καθαρά κέρδη η τάση δεν αποδίδεται στα διυλιστήρια, παρά την άνοδο των κερδών των ΕΛΠΕ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετές εταιρείες κατάφεραν να κάνουν την ανατροπή, όπως οι Lamda Development, ΧΑΛΚΟΡ, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, Mevaco, Υγεία, Quest, ΙΝΤΡΑΚΑΤ και Κλουκίνας-Λάππας. Παρά το γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι συγκρίσεις ανάμεσα στις δύο χρήσεις δεν είναι απόλυτες, λόγω της ύπαρξης εκτάκτων και μη επαναλαμβανόμενων κερδών, φαίνεται πως σε γενικές γραμμές μια σημαντική ομάδα εταιρειών κατάφερε να πετύχει ένα νοικοκύρεμα κυρίως όσον αφορά τα χρηματοοικονομικά έξοδα, όπως αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι EBITDA και καθαρά μετά από φόρους κέρδη έχουν διαφορετική τάση ανόδου.

Τράπεζες

Για λόγους συγκρισιμότητας δεν συμπεριλήφθηκαν τα μεγέθη των τραπεζών, που συνολικά βέβαια κατάφεραν φέτος να σημειώσουν σημαντική βελτίωση, παραμένοντας όμως ζημιογόνες. Συγκεκριμένα οι συνολικές ζημιές διαμορφώθηκαν στο πρώτο εξάμηνο στα 2,8 δισ. ευρώ έναντι 5,8 δισ. ευρώ πέρυσι. Εάν συμπεριλάβουμε τις τράπεζες, τότε συνολικά η αγορά θα εμφανίζει μια συνολική ζημιογόνο εικόνα της τάξης των 2 δισ. ευρώ, έναντι βέβαια ζημιάς πέρυσι της τάξης των περίπου 5,2 δισ. ευρώ.

Να επισημάνουμε ακόμη ότι δεν περιλαμβάνονται στα συνολικά μεγέθη οι εισηγμένες οι οποίες κλείνουν 12μηνη χρήση στο τέλος Ιουνίου (εκτός της Νάκας), καθώς δεν έχουν δημοσιοποιήσει ακόμη μεγέθη. Το γεγονός αυτό έχει επίδραση στη συνολική εικόνα, καθώς μεταξύ των εταιρειών αυτών περιλαμβάνεται και η Jumbo, που είναι από τις μεγαλύτερες και πλέον κερδοφόρες εταιρείες, με τα αποτελέσματά της να έχουν ισχυρή βαρύτητα. Μια ακόμη επισήμανση πρέπει να γίνει και για την απουσία μεταξύ των εταιρειών που αναλύσαμε του ομίλου AXON-Euromedica, ο οποίος πέρυσι είχε σημαντικές ζημιές, αλλά επίσης και υψηλό τζίρο. Σημειώνεται ότι η διοίκηση έχει ανακοινώσει τη ραγδαία βελτίωση των μεγεθών της Euromedica και η συμπερίληψη των μεγεθών της σίγουρα θα επηρεάσει το συνολικό αποτέλεσμα.

Εξετάζοντας τώρα τη σχέση μεταξύ κερδοφόρων και ζημιογόνων, αυτή δείχνει ικανοποιητική, καθώς μόνο το 44% των εταιρειών είναι ζημιογόνο, ενώ από το σύνολο το 14% των εταιρειών είναι που έκανε την ανατροπή από ζημιές σε κέρδη.

Όσον αφορά τώρα την περαιτέρω πορεία, προβληματισμό δημιουργεί το γεγονός της παρατεταμένης ύφεσης και της έλλειψης καθαρού ορίζοντα για μια συνολική εκτίμηση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι υπάρχει και ο έκτακτος παράγοντας της Μαρινόπουλος, που έχει επιβαρύνει αρκετές εταιρείες, οι οποίες εγγράφουν ήδη στα μεγέθη τους απώλειες από την απομείωση απαιτήσεων.

Εταιρείες

Επίσης, παρά την όποια βελτίωση παρατηρούμε σε επίπεδο μέσων όρων, εξακολουθούμε να μιλάμε και πάλι για εισηγμένες εταιρείες πολλών ταχυτήτων, δηλαδή από τη μια έχουμε τη γνωστή ελίτ, που καταφέρνει να αντεπεξέρχεται στην κρίση και όπου ανήκουν και τα blue chips, και από την άλλη τις εταιρείες εκείνες που «το παλεύουν». Στη δεύτερη αυτή κατηγορία βέβαια ανήκουν και όσες δύσκολα μπορούν να επιβιώσουν.

Παράλληλα η κρίση έχει οδηγήσει και σε σημαντικές απώλειες στοιχείων, καθώς διαπιστώνονται στο Χ.Α. εταιρείες που ναι μεν υπάρχουν, αλλά δεν δημοσιοποιούν καν μεγέθη. Την ίδια στιγμή συγκρίνοντας το πέρυσι με το 2016 βλέπουμε και μία σημαντική εταιρεία, η οποία μάλιστα ανέκαμπτε, την Ηρακλής, να μη βρίσκεται πλέον ανάμεσα στις εισηγμένες, ενώ πλώρη για έξοδο έβαλε και μια ακόμη δυναμική εισηγμένη, η Kleemann. Αξίζει, τέλος, να σημειώσουμε ότι τα «καθυστερημένα» εξάμηνα που δημοσιεύτηκαν είναι η πρώτη εικόνα που έχουμε για το 2016, καθώς ελάχιστες ήταν οι εισηγμένες που είχαν προχωρήσει σε δημοσίευση στοιχείων πρώτου τριμήνου.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα