Του Κώστα Ιωαννίδη
Η ομάδα των ισχυρών θεσμικών με τοποθετήσεις μακροπρόθεσμου ορίζοντα, στο τέλος των τριμήνων προσπαθούν φέτος, αφού το βάθος των συναλλαγών τους το επιτρέπει, να ωραιοποιήσουν την εικόνα των χαρτοφυλακίων τους. Βέβαια το διεθνές κλίμα θα παίξει ρόλο σε αυτό το ενδεχόμενο και από χθες το απόγευμα βάρυνε πολύ, καθώς επέστρεψαν οι ανατριχίλες των επενδυτών για την Deutsche Βank και επηρέασαν τα χρηματιστήρια της Wall Street.
Αξίζει αναφοράς το γεγονός της υποχώρησης της συμμετοχής του τζίρου των τραπεζικών blue chip ως ποσοστό του συνολικού, καθώς χθες στα 22,246 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 8,35 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος έπεσε από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου αφού οι τράπεζες αποτελούσαν το 37,53% από 45,54% του συνολικού τζίρου ενώ πριν μερικές συνεδριάσεις ήταν πάνω από το 60%. Υπάρχει στροφή του ενδιαφέροντος των ενεργών επενδυτών σε μετοχές του αντιτραπεζικού μπλοκ που δεν είναι για όλες θετικό.
Με ακόμα μια ανοδική σύνοδο που το βήμα του τραπεζικού δείκτη έδειξε αβέβαιο αλλά παρέμεινε ανοδικό, ο ΓΔ κατάφερε να περάσει πάλι πάνω από τις 567 μονάδες, παίζοντας με τις διαθέσεις όσων έχουν την τεχνική ανάλυση «ευαγγέλιο». Αφού η οροφή χθες ήταν ο ΚΜΟ 200 ημερών. Ωστόσο, αυτό που υπογραμμίζει πως δεν έχουν αλλάξει σημαντικά τα πράγματα για την αγορά μας, είναι η διατήρηση του τζίρου σε… καλοκαιρινά επίπεδα.
Αυτό που θα φέρει φρέσκο χρήμα στην αγορά, είναι η ΕΚΤ και η απόφασή της, αν αυτή ποτέ ληφθεί, να περάσουν τα ελληνικά χρεόγραφα στις αξίες που θα αγοράζει κατά την εφαρμογή του προγράμματός της για ποσοτική χαλάρωση. Αυτό είναι ένα κεντρικό βαγόνι στο τραίνο του ευρώ που έχει ανέβει και η χώρα, στο οποίο ακόμα δεν της επιτρέπεται να περάσει. Για να βρεθεί σε αυτό, χρειάζεται η ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου της πρώτης αξιολόγησης, που φαίνεται πως θα πάρει ακόμα λίγο χρόνο. Γιατί δεν λησμονούμε ότι το Euroworking Group ήταν στους βασικούς, για τους θεσμικούς, σταθμούς. Επειδή η έγκρισή του για την εκπλήρωση ΟΛΩΝ των προαπαιτούμενων θα έκανε τυπική διαδικασία την έγκριση της εκταμίευσης της υποδόσης από το τακτικό Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου.
Χθες για μία ακόμα συνεδρίαση η ΕΥΔΑΠ (-0,56%) κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας έως το -3,56% συμπληρώνοντας και τέταρτο συνεχόμενο αρνητικό κλείσιμο. Η αγορά πιστεύει πως αν η μετοχή υποχωρήσει χαμηλότερα των 5,10 - 5,00 ευρώ, η επόμενη στήριξή της εντοπίζεται μεταξύ 4,50 - 4,60 ευρώ. Στον αντίποδα από την αρχή της συνεδρίασης τη προσοχή του επενδυτικού κοινού ήταν στραμμένο στην μετοχή ΜΥΤΙΛ (+6,14%), που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση πολύ κοντά στα υψηλά ημέρας. Οι αγοραίοι κινήθηκαν ποντάροντας στην επικείμενη Γ.Σ. της ΔΕΗ που καλείται να εγκρίνει τη συμφωνία της με την ΜΥΤΙΛ.
Τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την ΒΙΟ (+1,63%) συνεχίστηκε η ανοδική αντίδραση από την ΣΩΛΚ (+2,87%), που συνοδεύτηκε από την άνοδο των ΕΛΚΑ (+2,54%) αν και οι δύο τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση αρκετά χαμηλότερα από τα υψηλά ημέρας. Αντίθετα η ΧΑΛΚΟΡ (+9,97%), έκλεισε στο υψηλό ημέρας με αυξημένες συναλλαγές.
Εδώ και καιρό, στην αναλυτική περιγραφή των συνεδριάσεων, διαχωρίζουμε το ύψος του τζίρου στην ελεύθερη διαπραγμάτευση από εκείνον των δημοπρασιών, που διαμορφώνει τη συνολική αξία συναλλαγών. Γιατί θεωρούμε πως τα ευρώ από τις δημοπρασίες δεν αφορούν επιπλέον συναλλακτικό ενδιαφέρον, αλλά είναι μέρος του προγράμματος που έχουν ορισμένοι από τους ισχυρούς θεσμικούς, οι οποίοι θέλουν να «κατασκευάζουν» την τελική εντύπωση. Βέβαια, δεν υπονοούμε ότι υπάρχει διάθεση για ξεγελάσματα των ιδιωτών επενδυτών, αφού αυτοί είναι πλέον παροπλισμένοι για διάφορες αιτίες. Απλά, έτσι απαντούν στις επιδιώξεις των βραχυπρόθεσμων επαγγελματιών παικτών που ειδικεύονται στις κινήσεις βραχέων οριζόντων.
Καλή, αλλά χωρίς αποτέλεσμα η προσπάθεια ορισμένων να προωθήσουν την διάθεση για αγορές των Τραπεζικών blue chip, εμφανίζοντας το θέμα των κόκκινων δανείων ως κάτι που θα λυθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μακάρι βέβαια να μπορούσαν οι επιχειρήσεις να δώσουν ένα ρυθμό γρηγορότερο στις κινήσεις που χρειάζεται να γίνουν από τους αρμοδίους της κυβέρνησης.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Σημαντικές απώλειες εμφάνισαν στην χθεσινή συνεδρίαση οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, δεχόμενοι ισχυρές πιέσεις από τον τραπεζικό κλάδο. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 1,07% στις 18.143 μονάδες, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε πτώση κατά 0,93% στις 2.151 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε απώλειες κατά 0,93% στις 5.269 μονάδες.
Στα ταμπλό, η μετοχή της Ebay ενισχύθηκε κατά 1,41% μετά την αναβάθμιση της τιμής - στόχου. Αντίθετα, η μετοχή της Deutsche Bank διολίσθησε κατά 6,74%, ενώ ενδοσυνεδριακά οι απώλειες υπερέβησαν ακόμη και το -9%.
Στο μεταξύ, οι χώρες - μέλη του ΟΠΕΚ, στη χθεσινή άτυπη συνάντησή τους στο Αλγέρι, προχώρησαν στην κατ’ αρχήν συμφωνία για τη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής στα 32,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, έναντι της τρέχουσας παραγωγής των 33,24 εκατ. βαρελιών. Η συμφωνία θα ανακοινωθεί και επισήμως, στην τακτική συνεδρίαση του ΟΠΕΚ, τον Νοέμβριο.
Ως αποτέλεσμα, η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε ήπια ανοδικά, καθώς τα συμβόλαια WTI ενισχύθηκαν κατά 1,38% στα 47,70 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 0,76% στα 49,06 δολάρια. Η τιμή του χρυσού παράλληλα, εμφάνισε οριακά κέρδη κατά 0,02% στα 1.324,00 δολάρια ανά ουγγιά.
Στην αγορά συναλλάγματος, η στερλίνα διολίσθησε κατά 0,41% στα 1,2964 δολάρια, ενώ το ευρώ σημείωσε οριακά κέρδη κατά 0,03% στα 1,1217 δολάρια. Από την πλευρά του, το ιαπωνικό γεν κινήθηκε πτωτικά κατά 0,43% στα 101,08 γεν/δολάριο.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, στο 1,4% αναθεωρήθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας στο β’ τρίμηνο του 2016, έναντι της αρχικής εκτίμησης περί ανάπτυξης 1,1%. Τα καλύτερα στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ οφείλονται στα εξής: α) Οι δαπάνες υποχώρησαν κατά 2,1% έναντι 8,4% της αρχικής εκτίμησης, β) οι επενδύσεις στον κλάδο των υποδομών αυξήθηκαν κατά 1% έναντι 0,9% και γ) οι εξαγωγές ενισχύθηκαν κατά 1,8% έναντι 1,2%.
Την ίδια ώρα, κατά 3.000, σε 254.000, αυξήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα (18 έως 24 Σεπτεμβρίου), οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ. Οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν άνοδο στις 259.000 αιτήσεις.
Παρά την αύξηση, ο αριθμός των αιτήσεων παρέμεινε για 82η συνεχόμενη εβδομάδα κάτω του ψυχολογικού ορίου των 300.000 αιτήσεων. Ο μέσος όρος των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων υποχώρησε κατά 2.250, σε 256.000 αιτήσεις.
ΕΥΡΩΠΗ
Σταθεροποιητικά τερμάτισαν στη συνεδρίαση της Πέμπτης τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, παρά το ράλι στον κλάδο της ενέργειας, ως απόρροια της συμφωνίας του ΟΠΕΚ.
Συγκεκριμένα, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,02% στις 6.919 μονάδες, ενώ ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες κατά 0,31% στις 10.405 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε κέρδη κατά 0,26% στις 4.443 μονάδες.
Στην περιφέρεια, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,64% στις 8.796 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,72% στις 16.338 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 τέλος, εμφάνισε οριακά κέρδη κατά 0,04% στις 342,72 μονάδες.
Στα ταμπλό, η μετοχή της Commerzbank υποχώρησε κατά 3% εξαιτίας της αναβολής της καταβολής του μερίσματος, ενώ κατά 26% κατακρημνίστηκε και η μετοχή της Capita λόγω της επιδείνωσης των προοπτικών της κερδοφορίας της. Στον αντίποδα, η μετοχή της Tollow Oil εκτινάχθηκε στο +10% χάρη στο ράλι του πετρελαίου.
Οι χώρες - μέλη του ΟΠΕΚ, στη άτυπη συνάντησή τους στο Αλγέρι, προχώρησαν στην κατ’ αρχήν συμφωνία για τη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής στα 32,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, έναντι της τρέχουσας παραγωγής των 33,24 εκατ. βαρελιών. Η συμφωνία θα ανακοινωθεί και επισήμως, στην τακτική συνεδρίαση του ΟΠΕΚ, τον Νοέμβριο.
Ως αποτέλεσμα, η τιμή του πετρελαίου κινείται ήπια ανοδικά, καθώς τα συμβόλαια WTI ενισχύονται κατά 1,85% στα 47,92 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 1,40% στα 49,37 δολάρια. Η τιμή του χρυσού αντίθετα, εμφανίζει απώλειες κατά 0,21% στα 1.320,90 δολάρια ανά ουγγιά.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, την έναρξη της έρευνας για τη συγχώνευση των Χρηματιστηρίων του Λονδίνου (LSE) και της Γερμανίας (Deutsche Boerse) ανακοίνωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε., εν μέσω των ανησυχιών για τον περιορισμό του ανταγωνισμού στις χρηματιστηριακές αγορές.
Παράλληλα, στην αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την γερμανική ανάπτυξη προχωράει το think - tank (δεξαμενή σκέψης) Ifo. Η αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,9% το 2016 και στο 1,4% το 2017. Οι πρότερες εκτιμήσεις ανέρχονταν στο 1,6% και 1,5% αντίστοιχα.
Συγχρόνως, την περικοπή 9.600 θέσεων εργασίας και την αναστολή της καταβολής του φετινού μερίσματος προς τους μετόχους, ανακοίνωσε η Commerzbank AG, στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσής της. Οι περικοπές ανέρχονται στο 20% του συνολικού εργατικού δυναμικού της γερμανικής τράπεζας και θα εφαρμοστούν εντός των επόμενων τεσσάρων ετών.
Βελτίωση εμφάνισε ακόμη, τον Σεπτέμβριο το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη, καθώς ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε στις 104,9 μονάδες, έναντι 103,5 μονάδων τον Αύγουστο.
Τέλος, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2014 υποχώρησαν τον Αύγουστο οι εγκρίσεις στεγαστικών δανείων στη Βρετανία, σύμφωνα με στοιχεία της Bank of England (BoE). Ο αριθμός των εγκρίσεων ανήλθε σε 60.058 έναντι 60.925 τον Ιούλιο. Οι αναλυτές του Reuters ανέμεναν 60.150 εγκρίσεις.
ΧΑ
Στην προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί με το ίδιο περίπου χαμηλό συναλλακτικό ενδιαφέρον με τις δυο προηγούμενες, αποφάσισαν, να εξελιχθούν διαρκώς μάχες μεταξύ «ταύρων» και «αρκούδων». Αυτές έδωσαν στην πορεία των δεικτών τη μορφή από την κόψη ενός πριονιού χωρίς να περάσουν ωστόσο σε αρνητικό πεδίο. Οι «απαισιόδοξοι» εξακολούθησαν να αναπτύσσουν έντονο ενδιαφέρον για ξεφόρτωμα μετοχών σε λίγους κλάδους εκτός των τραπεζών. Στο δεύτερο μέρος οι «ταύροι» εμφανίστηκαν προετοιμασμένοι για τις πιέσεις που αναπτύξανε οι «αρκούδες από τις 15:05 ως τις 15:23 που έφεραν τη μεταβολή του ΓΔ από το +0,95% στο +0,52% γιατί η αντίδρασή τους έφερε στις 16:45 το μέγιστο μέρας στις 569,12 μονάδες, υπό την συμπαράσταση της ανόδου που εμφάνιζαν τα χρηματιστήρια της Ευρώπης.
Πάλι η πορεία που εμφάνισαν οι τράπεζες του 25άρη σήμερα καθόρισε σε μεγάλο βαθμό και τις διακυμάνσεις των βασικών δεικτών. Αφού αυτές τέθηκαν από τους θεσμικούς στο τιμόνι της πορείας των βασικών δεικτών από το πρώτο λεπτό. Ο δείκτης τους εμφάνισε άνοιγμα με τεράστιο χάσμα, αφού άνοιξε δέκα μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της Τετάρτης και στις 10:58 ήταν στο μέγιστο μέρας στις 645,97 από 656,05 χθες με κέρδη +1,81%. Κινήθηκε κατόπιν για λίγο καθοδικά και μετά πλάγια ως τις 15:11 με μεταβολή της τάξης του +1,30% αλλά αμέσως μετά, οι «αρκούδες» άρχισαν να τον πιέζουν και η μεταβολή του έφθασε στο +0,1% στις 15:23. Από εκεί οι «ταύροι», που μάζεψαν την προσφορά, τον οδήγησαν ψηλότερα με κέρδη +2,20% στις 16:44 την ώρα που ο ΓΔ εμφάνισε το μέγιστο μέρας. Τον έκλεισαν στις 634,72 από 628,40 μονάδες με μεταβολή +0,99%. Αφού η ελεύθερη διαπραγμάτευση τον άφησε στις 637,16 και οι δημοπρασίες τον έσπρωξαν 2,5 μονάδες χαμηλότερα.
Οι βασικοί δείκτες απέκτησαν την πορεία του δείκτη των τραπεζών, ήτοι ανοδική αρχικά με άνοιγμα με ανοδικό χάσμα σχετικά μεγάλο. Το ελάχιστο μέρας σημειώθηκε στο άνοιγμα και ήταν οι 565,39 μονάδες με μεταβολή +0,40% και τα τοπικά ελάχιστα μέσα στη διαπραγμάτευση ήταν στις 566 μονάδες και εμφανίστηκαν δύο φορές. Ο ΓΔ και ο 25άρης αναζητούσαν ως το τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης το μέγιστο μέρας, λόγω των πιέσεων και των rebound των τραπεζικών μετοχών. Το μέγιστο του ΓΔ εμφανίστηκε στις 16:44 ήταν οι 569,12 μονάδες ή +1,06%.
Με ανοδικό φινάλε πριν τη συνεισφορά των δημοπρασιών σήμερα, η αγορά φάνηκε να περνάει με σκληρή δοκιμασία άρα με το σπαθί της πάνω από τις δοκιμασμένες αλλά πρόσφατα χαμένες στηρίξεις των 567 μονάδων. Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (18 από 17) blue chip έναντι των καθοδικών (4 από 6) με τρία αμετάβλητα τις ΠΕΙΡ ΕΥΡΩΒ και ΑΡΑΙΓ. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας είχαν πτώση οι 10 από 9 την προηγούμενη σύνοδο, και 8 από 7 ήταν αμετάβλητες. Άρα, οι 22 από 24 την Τετάρτη, ήταν ανοδικές. Στα 22,246 από 18,775 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 8,35 από 8,55 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος άλλαξε αρκετά από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου αφού οι τράπεζες αποτελούν σήμερα το 37,53% από 45,54% του συνολικού τζίρου.
Οι Ευρωπαϊκές μετοχές, σήμερα εμφάνισαν ανοδική εικόνα γρήγορα στη συνέχεια εμφανίστηκαν σημαντικά κέρδη, μια μέρα που η διάθεση για ανάληψη ρίσκου δεν εξαρτήθηκε από τις προσδοκίες για τη δυναμική των αγορών της Νέας Υόρκης. Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή +0,04%, ο CAC είχε μεταβολή +0,65%, με τον FTSE100 με μεταβολή +1,20%. Οι αγορές στις ΗΠΑ άνοιξαν πτωτικά και σταδιακά μείωναν τις απώλειες και εμφάνιζαν μετά από λίγο οριακά κέρδη της τάξης του +0,04% για τον Dow Jones και για τον S&P500 οριακές απώλειες -0,04%.
Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,90% και έφθασε στις 568,24 από 563,15 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1512,33 από 1497,74 με μεταβολή +0,97%. Οι δημοπρασίες δεν επέφεραν τελική αλλαγή στον ΓΔ και στον 25άρη, αφήνοντας τους με αυτή την παρέμβαση πιο κοντά στο ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσης.
Με κέρδη έκλεισαν οι εταιρίες Πρώτων Υλών +6,14% από +2,63% Χρ/μικών Υπηρεσιών +1,80% από -0,78% Χημικών +1,80% από +4,38% Προσωπικά Οικιακά Είδη +1,48% από +0,13% Βιομηχανικών Προϊόντων +1,14% από +1,10% Πετρελαίου Αερίου +1,31% από +0,46% Τηλεπικοινωνιών +1,15% από +0,13% Τραπεζών +0,99% από -1,44% ο 25άρης +0,97% από +0,12% Εμπορίου +0,91% από +1,34% ο ΓΔ +0,90% από +0,13% Τροφίμων Ποτών +0,74% από +0,54% Ακίνητης Περιουσίας +0,70% από +0,36% Ταξίδια Αναψυχή +0,68% από +2,35% ο FTSEM +0,43% από +0,13% και Κοινής Ωφέλειας +0,35% από -1,36%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες Μέσων Ενημέρωσης -1,25% από +1,27%, Κατασκευές Υλικά -0,37% από +0,50% και Τεχνολογίας -0,26% από +0,49%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, και Υγείας 0,00% από 0,00%.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 22,246 από 18,775 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 0,681 από 0,252 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 20,106 από 15,797 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,305 από 1,028 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 41,145 από 40,226 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 30,370 από 29,821 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 61 από 50 των καθοδικών σε 29 από 38 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 18 από 27.
Τεχνική ανάλυση
Στην προτελευταία σύνοδο της βδομάδας του μήνα και του τριμήνου ο 25άρης είχε πορεία με διακριτά μέγιστα και ελάχιστα αρκετές φορές χωρίς ποτέ να περάσει σε αρνητικό πεδίο. Το ελάχιστο μέρας ήταν οι 1504,16 μονάδες και σημειώθηκε στις 15:22 ενώ το μέγιστο ήρθε περίπου μετά από μία ώρα και 20 λεπτά και ήταν οι 1517,72. Το κλείσιμο έγινε στις 1512,33 από 1497,74 μονάδες με μεταβολή +0,97%. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 5,739 από 5,060 εκατ. ευρώ.
Για τη σειρά Οκτωβρίου διακινήθηκαν 936 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας στις 1515,25 μονάδες και κατώτερο στις 1500,00. Επίσης άλλαξαν χέρια 64 ΣΜΕ για τη σειρά Νοεμβρίου. Ο δείκτης έκλεισε στις 1512,33 μονάδες και η τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ Οκτωβρίου ορίστηκε στις 1513,75 και της επόμενης στις 1512,50, με ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά Οκτωβρίου στα 5633 ενώ για τη σειρά Νοεμβρίου ανήλθαν σε 252. Η επιβεβαίωση των αισιόδοξων προσδοκιών δυο μέρες στη σειρά τις διατήρησε αλλά με προπορεία των ΣΜΕ μόνο 1,50 μονάδες.
Οι εγχώριοι αναλυτές δεν μοιράζονται την αισιοδοξία των traders, αλλά θεωρούν πιθανή μια άνοδο λόγω τέλος τριμήνου, όπως ο Κώστας Φέγγος της Versal ΑΕΠΕΥ που μετά τα χθεσινά σημείωσε: «Ολοκληρώνεται το τρίτο, χρηματιστηριακό, τρίμηνο. Με την εμπειρία των προηγουμένων τριμήνων, θα πρέπει να περιμένουμε μια προσπάθεια «ωραιοποίησης» των αποτιμήσεων, με άνοδο επιλεγμένων μετοχών».
Η στατιστική ανάλυση που αφορά στον Γενικό Δείκτη, υπογραμμίζει πως στην περίπτωση που γυρίσει η αγορά σε άνοδο η πρώτη αντίσταση εντοπίζεται στις 575 μονάδες και αμέσως επόμενη στην ζώνη 582 - 590.
Ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ
Η χθεσινή άνοδος στο Ελληνικό Χρηματιστήριο περιόρισε τις απώλειες της εβδομάδος, για τον Γενικό Δείκτη, όμως παραμένει "παιζόμενο" το πρόσημο του μήνα. Από τις 12/7 είναι γνωστό το εύρος που κινείται ο Γενικός Δείκτης (550 με 585 μονάδες), που διάσπαση προς την μία, ή την άλλη κατεύθυνση, θα έδινε την αντίστοιχη κίνηση.
Είναι γνωστές οι αντιστάσεις (απλός ΚΜΟ 200 ημερών 569 μονάδες , εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών 595 μονάδες\, προ "Brexit" επίπεδο 617 μονάδες) και η στήριξη στις 520 μονάδες. Είναι γνωστός και ο αναιμικός τζίρος που συνοδεύει τις συνεδριάσεις τους τελευταίους δυόμιση μήνες.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Κώστας Φέγγος της Versal ΑΕΠΕΥ
Σήμερα ολοκληρώνεται το τρίτο, χρηματιστηριακό, τρίμηνο. Με την εμπειρία των προηγουμένων τριμήνων, θα πρέπει να περιμένουμε μια προσπάθεια 'ωραιοποίησης' των αποτιμήσεων, με άνοδο επιλεγμένων μετοχών.
Μια σημαντική παράμετρος της περιόδου που ζούμε, είναι η διατήρηση του Δείκτη, πολύ κοντά στον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών, που έχει πέσει στις 569 μονάδες και συνεχίζει να πέφτει. Επίσης μέσα στη γενικότερη απαξία και παράδοξη σταθερότητα των τιμών, βλέπουμε πολλαπλές ανοδικές διασπάσεις του Δείκτη. Κατά το ρητό "όταν πάει η στάμνα πολλές φορές για νερό κάποτε θα σπάσει", είναι λογικό να περιμένουμε κάποια, έστω και προσωρινή, ανοδική κίνηση.
Γενικά όμως, η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά επισφαλής, ενώ η διεθνής εικόνα και οι εκτιμήσεις για πολλά ξένα Χρηματιστήρια παραμένουν αρνητικές. Οι επενδυτές συνεπώς θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στις επιλογές τους. Παρόλα αυτά, μέσα στη γενική δυσκολία που παρουσιάζει παραδοσιακά και ιδιαίτερα φέτος το Ελληνικό Φθινόπωρο, είναι πιθανό, το Ελληνικό Χρηματιστήριο να δώσει μικρές χαρές.
Η Ελληνική Κυβέρνηση, αναμένεται να ψηφίσει, ότι της ζητείται, γεγονός που θα δώσει έναν τόνο αισιοδοξίας, με την εισροή χρημάτων. Παρόλα αυτά δεν αναμένεται να δώσει τη θετική έκπληξη που χρειάζεται η Οικονομία για να προσελκύσει Ιδιωτικές επενδύσεις.
Φορολογία και Ασφαλιστικό αποθαρρύνουν κάθε επίδοξο επενδυτή, ενώ η επιμονή στην μη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, δεν ενθαρρύνει κανέναν.
Η ενεργός συμμετοχή του Κράτους στην παραγωγή και ο ασφυκτικός έλεγχος κάθε παραγωγικής δραστηριότητας, από Κρατικούς Φορείς που επηρεάζονται από ομάδες οργανωμένων συμφερόντων, δίνει κίνητρα στους επιχειρηματίες να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα μέσω ξένων εταιρικών μορφών, όπου αυτό είναι εφικτό. Οι Ελληνικές εταιρίες έχουν γίνει μη ελκυστικές και αυτό αποτυπώνεται και στο Χρηματιστήριο.
Ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ
Η χθεσινή άνοδος στο Ελληνικό Χρηματιστήριο περιόρισε τις απώλειες της εβδομάδος, για τον Γενικό Δείκτη, όμως παραμένει "παιζόμενο" το πρόσημο του μήνα. Από τις 12/7 είναι γνωστό το εύρος που κινείται ο Γενικός Δείκτης (550 με 585 μονάδες), που διάσπαση προς την μία, ή την άλλη κατεύθυνση, θα έδινε την αντίστοιχη κίνηση.
Την ίδια περίοδο τα έσοδα του οκταμήνου έχουν υπερβεί τον στόχο, παρόλη την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, δείγμα της υπερφορολόγησης ενώ η Κυβέρνηση κρατά την Κοινοβουλευτική πλειοψηφία της και περνά τα προαπαιτούμενα για τα οποία έχει δεσμευτεί.
Γιατί υπάρχει τέτοια επενδυτική απραξία, τέτοια παγωμάρα από πλευράς επενδυτών, τόσο στενό εύρος διακύμανσης στο Ελληνικό Χρηματιστήριο; Γιατί δεν είναι εφικτή η επανάκτηση της εμπιστοσύνης;
Το σήμα για αλλαγή του επενδυτικού κλίματος θα δοθεί από τους Θεσμούς. Αν δείξουν ότι εμπιστεύονται την Κυβέρνηση για την εφαρμογή όσων ψηφίζονται, θα ακολουθήσουν και οι Επενδυτές.
Η αποδοχή των Ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα "QE" της ΕΚΤ, οι αποφάσεις για το χρέος (έστω για το βραχυπρόθεσμο), η συμφωνία Ευρωπαίων και ΔΝΤ και η ενεργή συμμετοχή του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα, θα είναι το σήμα για την εμπιστοσύνη και θα ανοίξει τον δρόμο για προσέλκυση ξένων Επενδυτών, που τα κεφάλαια τους είναι απαραίτητα για αλλαγή του κλίματος και αφύπνισης της Οικονομίας.
Η Ευρώπη έχει αρκετά και σοβαρά ανοιχτά μέτωπα (Ευρωπαϊκές Τράπεζες, "Brexit") και το ερώτημα είναι αν θέλει να κινηθεί προς την επίλυση του Ελληνικού ζητήματος, ή να παραμείνει στον πάγο ένα χρόνο πριν τις Γερμανικές εκλογές. Την επόμενη εβδομάδα τα βλέμματα της Αγοράς θα είναι στραμμένα στην Ουάσιγκτον, οπού θα βρίσκεται ο Υπουργός Οικονομικών για την σύνοδο του ΔΝΤ.
Σήμερα
Οι Ασιατικές μετοχές εμφάνισαν διευρυμένες απώλειες σήμερα Παρασκευή 30/9 καθώς οι ανησυχίες για την υγεία της Deutsche Bank επιβάρυναν το σύνολο των Τραπεζικών μετοχών και οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν οριακές απώλειες από τα υψηλά μήνα από το σκεπτικισμό για το νέο σχέδιο του ΟΠΕΚ για τη μείωση της παραγωγής.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας έχασε σχεδόν το 1% και ήταν σε καλό δρόμο για μια πτώση -0,8% για την εβδομάδα.
Αλλά είναι επίσης έτοιμος για μια αύξηση 1,7% το Σεπτέμβριο, και ένα άλμα 9% στο τρίτο τρίμηνο. Την Πέμπτη, οι αγορές στη Wall Street έχασαν περίπου 1%, καθώς οι μετοχές της Deutsche Bank υποχώρησαν στο ιστορικό χαμηλό τους μετά από μια αναφορά ότι εμφανίστηκαν συναλλαγές πελατών με στόχο να αποσυρθεί η περίσσεια σε μετρητά από τη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα. Η μετοχή στις συναλλαγές των ΗΠΑ έκλεισε στο -6,7% στα 11,48 δολάρια αφού νωρίτερα είχε πέσει ως το χαμηλό των 11,185.
Η άμεση αιτία της κρίσης της Deutsche Bank είναι ένα πρόστιμο, που αμφισβητείται από την Deutsche, στα 14 δισεκατομμύρια δολάρια από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ λόγω πωλήσεων σε ενυπόθηκους τίτλους.
Μια σειρά δεδομένων από τις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα, επίσης, συμβάλλει στον πανικό της αγοράς, σχετικά με το πότε θα έχει την ευκαιρία της η Federal Reserve για αύξηση των επιτοκίων το Δεκέμβριο με τις πιθανότητες να είναι ακόμα γύρω στα 50-50.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε -1,46% μετά από την ασθενέστερη από την αναμενόμενη κατανάλωση και τα δεδομένα για τον πληθωρισμό. Είναι σε καλό δρόμο για την απώλεια -2,9% για το μήνα, αλλά θα μπορούσε να τελειώσει το τρίμηνο 5,5% υψηλότερο.
Ο δείκτης CSI 300 της Κίνας και της Σαγκάης φαίνεται να αντιστέκονται στην τάση της περιοχής και ενισχύονται +0,3% περιορίζοντας τις απώλειες για τον μήνα στο -2,1%.
Οι Κινεζικές αγορές θα είναι κλειστές για τις διακοπές όλη την επόμενη εβδομάδα.
Οι τιμές του πετρελαίου σύρονται προς τα πίσω μετά την άνοδο κατά +7% σε δύο ημέρες.
Τα futures αργού ΗΠΑ γλίστρησαν -0,6% στα 47,56 δολάρια το βαρέλι. Έκλεισαν πάνω +1,7% ως τα 47,83 την Πέμπτη, μετά την αναρρίχηση σε υψηλό ως τα 48,32 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο σε σχεδόν πέντε εβδομάδες. Είναι σε καλό δρόμο για κέρδη +6,4% το Σεπτέμβριο.
Το μπρεντ LCOc1 υποχώρησε 0,7% στα 48,93 δολάρια το βαρέλι. Είναι σε καλό δρόμο για να τελειώσουν το μήνα 4% υψηλότερα.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Σενάριο κατάθεσης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για την περίοδο 2017-2020 με διπλό στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος -το 2% που καλύπτει την εξαγγελία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και το 3,5% που αποτελεί απαίτηση των θεσμών, ειδικά της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης- επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Η προώθηση της συγκεκριμένης λύσης υπακούει περισσότερο σε πολιτικούς και διαπραγματευτικούς λόγους και λιγότερο σε οικονομικούς.
Σε νέα συνεδρίαση του Euroworking Group, η οποία προγραμματίζεται για το πρωί της 10ης Οκτωβρίου -ημέρα πραγματοποίησης της συνεδρίασης του Eurogroup- θα κριθεί αν η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τα 15 προαπαιτούμενα προκειμένου να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Στη συνεδρίαση του EWG, η οποία ολοκληρώθηκε με το γεύμα εργασίας αργά το βράδυ της Πέμπτης, πιστοποιήθηκε ότι έχει εκπληρωθεί ο μεγαλύτερος αριθμός των προαπαιτούμενων, διαπιστώθηκε ωστόσο ότι υπάρχουν εκκρεμότητες. Η πρώτη σημαντική εκκρεμότητα αφορά στα ενεργειακά, ενώ η δεύτερη στον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για την Υπηρεσία της Πολιτικής Αεροπορίας.
Στη δυσαρέσκεια βουλευτών της Χριστιανικής Ένωσης για τη μη επιβεβαιωμένη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, αναφέρεται δημοσίευμα της FAZ. «Όταν η ομοσπονδιακή βουλή ψήφισε για το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, η συμμετοχή του ΔΝΤ ήταν προϋπόθεση - όμως ακόμα δεν είναι διασφαλισμένη. Βουλευτές των χριστιανικών κομμάτων CDU και CSU θεωρούν ότι τους εξαπάτησαν» γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung στην έκδοση της Παρασκευής.
Για αθέτηση της υπόσχεσης της γερμανικής κυβέρνησης σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα κάνει λόγο η Bild, η οποία κυκλοφορεί την Πέμπτη με πρωτοσέλιδο τίτλο «Έτσι μας εξαπατούν στη διάσωση της Ελλάδας». Στο σχετικό άρθρο, στη σελίδα 2, η Bild αναφέρει: «Εδώ και ένα χρόνο η γερμανική κυβέρνηση αθετεί τις υποσχέσεις της στο ζήτημα της Ελλάδας / Ακόμα να αποφασίσει το ΔΝΤ αν θα συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης».
Τους προβληματισμούς της ελληνικής κυβέρνησης εξέθεσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνάντησή του στο Λουξεμβούργο με την αρμόδια τεχνική ομάδα ελεγκτών του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, στο πλαίσιο της διαδικασίας που ακολουθείται για τη σύνταξη ειδικής έκθεσης με αντικείμενο τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ελληνικό πρόγραμμα.
Στην έκδοση ομολογιών, πενταετούς διάρκειας, θα προχωρήσει η Hellenic Petroleum Finance PLC, θυγατρική εταιρεία της Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.. Οι νέες ομολογίες αναμένεται να εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου. Ως συνδιοργανωτές της έκδοσης ορίστηκαν οι Credit Suisse, HSBC, Eurobank Ergasias, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς.
Σήμερα, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, θα δημοσιευθούν τα οικονομικά μεγέθη της Centric Συμμετοχών Α.Ε., για το α’ εξάμηνο του 2016.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 μηνών ενισχύθηκε τον Σεπτέμβριο ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία. Συγκεκριμένα, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε στο 0,5% έναντι αύξησης 0,3% τον Αύγουστο. Σε μη εναρμονισμένο επίπεδο, ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,7% έναντι 0,4% τον προηγούμενο μήνα.
Στην αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την γερμανική ανάπτυξη προχωράει το think - tank (δεξαμενή σκέψης) Ifo. Συγκεκριμένα, η αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,9% το 2016 και στο 1,4% το 2017. Οι πρότερες εκτιμήσεις ανέρχονταν στο 1,6% και 1,5% αντίστοιχα. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, η γερμανική οικονομία θα διατηρήσει τους μετριοπαθείς ρυθμούς ανάπτυξης, χάρη στην αγορά εργασίας και την ιδιωτική κατανάλωση.
Ανάπτυξη της ευρωπαϊκής αγοράς αυτοκινήτου κατά 5% αναμένει για φέτος, η Renault, σύμφωνα με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της εταιρείας, Τιερί Κοσκάς. Όσον αφορά το 2017, το στέλεχος της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας αναμένει σταθεροποίηση της αγοράς. Ειδικά για τις επιδόσεις της Renault, εκτιμά ότι θα επέλθει μείωση κατά 15% - 20% των πωλήσεων στη Βραζιλία και κατά 12% στη Ρωσία.
Τη συμφωνία των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου, σε μια προσπάθεια σταθεροποίησης των τιμών στις διεθνείς αγορές, χαιρέτισε η Βενεζουέλα. Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο των Εξωτερικών της χώρας χαρακτήρισε τη συμφωνία «ιστορική» δίνοντας έμφαση στη σταθεροποίηση της παραγωγής πετρελαίου, που αποφάσισαν τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ. Η συνάντηση των υπουργών Πετρελαίου των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ είχε ανεπίσημο χαρακτήρα και πραγματοποιήθηκε στην Αλγερία, με συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής από το επίπεδο των 33,24 εκατ. βαρελιών την ημέρα στα 32,5-33 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Στο 1,4% αναθεωρήθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας στο β’ τρίμηνο του 2016, έναντι της αρχικής εκτίμησης περί ανάπτυξης 1,1%. Τα καλύτερα στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ οφείλονται στα εξής: Α) Οι δαπάνες υποχώρησαν κατά 2,1% έναντι 8,4% της αρχικής εκτίμησης Β) Οι επενδύσεις στον κλάδο των υποδομών αυξήθηκαν κατά 1% έναντι 0,9% Γ) Οι εξαγωγές ενισχύθηκαν κατά 1,8% έναντι 1,2%. Την ίδια ώρα, τα στοιχεία για τις εισαγωγές και τις καταναλωτικές δαπάνες παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα, καταγράφοντας άνοδο κατά 0,2% και 4,3% αντίστοιχα.
Κατά 3.000, σε 254.000, αυξήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα (18 έως 24 Σεπτεμβρίου), οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ. Οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν άνοδο στις 259.000 αιτήσεις. Παρά την αύξηση, ο αριθμός των αιτήσεων παρέμεινε για 82η συνεχόμενη εβδομάδα κάτω του ψυχολογικού ορίου των 300.000 αιτήσεων. Ο μέσος όρος των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων υποχώρησε κατά 2.250, σε 256.000 αιτήσεις.
Αύξηση στα 1,99 δισ. δολάρια (1,37 δολ/μετοχή) εμφάνισαν στo τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου, τα καθαρά κέρδη της PepsiCo Inc., έναντι 533 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Τα έσοδα αντίθετα, υποχώρησαν σε 16,03 δισ. δολάρια από 16,33 δισ. δολάρια το προηγούμενο έτος. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 1,32 δολαρίων ανά μετοχή και έσοδα 15,87 δισ. δολαρίων. Για το σύνολο του 2016, η αμερικανική εταιρεία εκτιμά ότι τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή θα διαμορφωθούν σε 4,78 δολάρια.