Την άποψη ότι οι διαδικασίες για τη ρύθμιση του χρέους έχουν ήδη ξεκινήσει, όμως οριστική λύση θα υπάρξει μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018, διατυπώνει σε συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ενώ παράλληλα εκφράζει την πεποίθηση ότι σύντομα θα βρεθεί κοινός τόπος στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Αγορά, ο κ. Σταθάκης αναφέρει ότι «η απόφαση του Eurogroup του Μαΐου κάνει λόγο για παρέμβαση σε τρία στάδια. Το βραχυχρόνιο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ενώ παράλληλα προχωρούν οι συζητήσεις για τις μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις, που θα υλοποιηθούν μέχρι το τέλος του προγράμματος. Τότε θα αποτιμηθούν οι περαιτέρω πρωτοβουλίες, προκειμένου το χρέος να είναι βιώσιμο σε μακροχρόνια βάση. Στον σχεδιασμό αυτό δεν έχει αλλάξει κάτι».
Όπως ανέφερε ο κ. Σταθάκης, υπάρχουν αρκετοί δείκτες που επιβεβαιώνουν τη σταθεροποίηση της οικονομίας, με πιο σημαντικό τη μετατροπή της σε θετικό πρόσημο, ενώ σημείωσε ότι αν η τάση επιβεβαιωθεί και το τελευταίο τρίμηνο του έτους τότε το 2016 θα κλείσει οριστικά θετικό ενώ από τον Ιούνιο του 2016 μέχρι τον Ιούνιο του 2017 ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι προβλεπόμενος 2,5%. Ανέφερε ακόμη ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης επιτρέπει τη σταδιακή βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας και την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.
Στην ερώτηση γιατί επιμένει το ΔΝΤ στα εργασιακά και κατά πόσο γρήγορα μπορεί να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση ο κ. Σταθάκης είπε ότι το μεγαλύτερο μέρος των θεμάτων είναι θεσμικά, αναφέρονται σε διαρθρωτικές αδυναμίες και εκτίμησε ότι μπορεί γρήγορα και οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία.
«Εμείς θέλουμε να καθιερώσουμε ένα πλαίσιο για τις συλλογικές συμβάσεις, αντίστοιχο εκείνων που ισχύουν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η Επιτροπή Σοφών κατέληξε σε συγκεκριμένες προτάσεις, στη βάση των οποίων, έχει συμφωνηθεί να προχωρήσει ο διάλογος. Στο βαθμό που όλες οι πλευρές σεβαστούμε τη συμφωνημένη διαδικασία, πιστεύω ότι σύντομα θα βρεθεί κοινός τόπος» κατέληξε ο υπουργός Οικονομίας.