Market beat: Η μικρή άνοδος μετά από στήριξη, αυξάνει την πιθανότητα για βήματα επί τόπου

Τρίτη, 23 Αυγούστου 2016 09:48
UPD:09:48
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Η εικόνα της αγοράς χθες γέννησε αρκετά ψήγματα αισιοδοξίας για ορισμένους λόγους. Πρώτος ήταν ότι σημειώθηκε άνοδος εν μέσω πτώσης στην παγκόσμια αγορά μετοχών. Δεύτερος ήταν η αύξηση του τζίρου μια μέρα με ανοδική δυναμική στο δεύτερο μέρος. Τρίτος είναι ο τρόπος επίτευξης της ανόδου. Δηλαδή, ότι οι δείκτες έκλεισαν πάνω στο μέγιστο μέρας γιατί το αγοραστικό ενδιαφέρον στις δημοπρασίες παρέμεινε ακόρεστο.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η πρόσφατη παράδοση όμως, θέλει να συντονίζονται οι αποφάσεις των ξένων θεσμικών, που κυριαρχούν στις συναλλαγές, με εκείνες των διαχειριστών στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά. Εκεί συνεχίζεται η πτώση στην τιμή των εμπορευμάτων και ειδικά του πετρελαίου. Χθες δε, ήταν οι μετοχές των εταιριών που σχετίζονται με τις Πρώτες Ύλες και την Ενέργεια και προκάλεσαν, μαζί με την αυτοκινητοβιομηχανία, την υποχώρηση των δεικτών στα μεγάλα χρηματιστήρια του ευρώ, παρά την μεγάλη πτώση της περασμένης βδομάδας. 

Οι διεθνείς αγορές όπως και οι περισσότερες μετοχές του ΧΑ κάνουν επί τόπου βηματάκια καθώς οι επενδυτές περιμένουν. Από την Ελλάδα τις κινήσεις της κυβέρνησης το Σεπτέμβριο και από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ μια καλύτερη καθοδήγηση αναφορικά με τους ρυθμούς αύξησης των επιτοκίων της. Κάτι που θα γίνει την Παρασκευή. Τότε θα διεξαχθεί η ετήσια σύσκεψη των διοικητών κεντρικών τραπεζών, στο περιθώριο του διεθνούς συνεδρίου του «Jackson Hole», όπου η επικεφαλής της Federal Reserve, Τζάνετ Γέλεν εκτιμάται ότι θα προαναγγείλει ένα νέο γύρο αύξησης των επιτοκίων.

Η στήλη συμφωνεί με την άποψη πως ολόκληρος ο κόσμος φαίνεται να έχει βουβαθεί πριν από τα σχόλια από την πρόεδρο της Fed Janet Yellen στο ετήσιο συνέδριο των κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole την Παρασκευή. Οι επενδυτές εξακολουθούν να αμφιβάλλουν αν οι αρμόδιοι θα ευθυγραμμιστούν για μια αύξηση οποτεδήποτε σύντομα, έτσι, ένας μη αναμενόμενος τόνος στην τοποθέτηση της Yellen θα προσβάλει την ηρεμία. Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο δεν ισχύει και είναι παρακινδυνευμένο να θεωρηθεί πως θα υπάρξουν κινήσεις για την προεξόφληση μιας αύξησης το Σεπτέμβριο.

Μπορεί να είναι προκατασκευασμένες οι κινήσεις των ισχυρών θεσμικών του ΧΑ, ωστόσο σε καμία σύνοδο δεν εκδηλώθηκαν τακτικές «στο γάμο του Καραγκιόζη». Πάντα λαμβάνουν υπόψη τη μελλοντική κερδοφορία και το country risk. Παράλληλα, υπάρχει απόλυτος σεβασμός στην στατιστική προϊστορία και μάλιστα, αφού μελετηθούν, με μεγάλη προσοχή, οι λεπτομέρειες των μηνυμάτων που εκπέμπουν οι δυναμικές ανά ημέρα. Αλλά το ζην στα χρηματιστήρια με ορίζοντα το τέλος της συνόδου ή της βδομάδας, είναι ο ορισμός του ζην επικινδύνως.

Δικαιώθηκαν οι traders των παραγώγων για τις επιλογές τους αναφορικά με την τάση της Δευτέρας, αλλά τότε οι χθεσινές, είναι προάγγελος καθόδου για σήμερα.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας   

ΗΠΑ

Οριακές διακυμάνσεις εμφάνισαν στη χθεσινή συνεδρίαση οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street, εν μέσω τόσο των πιέσεων στην τιμή του πετρελαίου, όσο και των προσδοκιών από την επικείμενη ομιλία της επικεφαλής της Federal Reserve.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,12% στις 18.529 μονάδες, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε πτώση κατά 0,06% στις 2.182 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,12% στις 5.244 μονάδες.

Στο ταμπλό, οι τεχνολογικές μετοχές της Apple υποχώρησαν κατά 0,79% ενώ της iShares του Nasdaq Biotechnology ενισχύθηκαν κατά 1,90%. Από την πλευρά της, η μετοχή της Pfizer σημείωσε πτώση κατά 0,30% μετά τη συμφωνία για την εξαγορά της Medivation έναντι 14 δισ. δολαρίων.

«Η αγορά φαίνεται πως κάνει ένα διάλειμμα για να ξεκουραστεί, προκειμένου να λάβει ώθηση και να κινηθεί υψηλότερα» εκτίμησε, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Άνταμ Σαρχάν, επικεφαλής της Sarhan Capital. Η αισιοδοξία καλλιεργείται χάρη στην προσδοκία για άμεση αύξηση των επιτοκίων της Federal Reserve.

Την Παρασκευή άλλωστε, θα διεξαχθεί η ετήσια σύσκεψη των κεντρικών τραπεζών, στο περιθώριο του διεθνούς συνεδρίου του «Jackson Hole», όπου η διοικήτρια της Federal Reserve, Τζάνετ Γέλεν εκτιμάται ότι θα προαναγγείλει ένα νέο γύρο αύξησης των επιτοκίων. «Υπάρχουν αυξημένες προσδοκίες από το επικείμενο συνέδριο» σχολιάζει σχετικά, ο Άνγκους Νίκολσον, αναλυτής της IG.

Στην αγορά συναλλάγματος, η στερλίνα ενισχύθηκε κατά 0,44% στα 1,3131 δολάρια, ενώ το ευρώ σημείωσε απώλειες κατά 0,07% στα 1,1317 δολάρια. Από την πλευρά του, το ιαπωνικό γεν διολίσθησε κατά 0,10% στα 100,30 γεν/δολάριο.

Την ίδια ώρα, κοντά στην εξαγορά της Medivation βρίσκεται η Pfizer Inc., με το αντίτιμο της συμφωνίας να ανέρχεται στα 14 δισ. δολάρια. Η Medivation αποτελεί μία από τις πλέον κερδοφόρες ανεξάρτητες βιοτεχνολογικές εταιρείες, καθώς η αξία των πωλήσεών της υπερβαίνει τα 2 δισ. δολάρια ετησίως.

Παράλληλα, σε συμφωνία για την αγορά της CST Brands Inc, έναντι 3,67 δισ. δολαρίων, κατέληξε η Alimentation Couche-Tard Inc. Το αντίτυπο ανέρχεται στα 48,53 δολάρια ανά μετοχή και υπερβαίνει κατά 2,1% την τρέχουσα τιμή της μετοχή της CST. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2017.

ΕΥΡΩΠΗ

Μικτά πρόσημα εμφάνισαν στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, παρά τις ισχυρές απώλειες στην τιμή του πετρελαίου και τη διευρυμένη πτώση στον κλάδο των μετάλλων.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,44% στις 6.828 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση κατά 0,47% στις 10.494 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε απώλειες κατά 0,24% στις 4.389 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,21% στις 8.468 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,22% στις 16.345 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 εμφάνισε οριακές απώλειες κατά 0,01% στις 340,09 μονάδες.

Στα ταμπλό, οι μετοχές των μεταλλευτικών εταιρειών υπέστησαν τις υψηλότερες απώλειες, καθώς η Frensillo διολίσθησε κατά 5,78%, η Glencore κατά 2,55% και η Anglo American κατά 4,28%. Η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε διορθωτικά μετά το ράλι των προηγούμενων ημερών, καθώς τα συμβόλαια WTI σημειώνουν πτώση κατά 2,84% στα 47,14 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 2,73% στα 49,49 δολάρια. Η τιμή του χρυσού παράλληλα, κινείται πτωτικά κατά 0,27% στα 1.342,60 δολάρια ανά ουγγιά.

Την Παρασκευή, θα διεξαχθεί η ετήσια σύσκεψη των κεντρικών τραπεζών, στο περιθώριο του διεθνούς συνεδρίου του «Jackson Hole», όπου η επικεφαλής της Federal Reserve, Τζάνετ Γέλεν εκτιμάται ότι θα προαναγγείλει ένα νέο γύρο αύξησης των επιτοκίων. «Υπάρχουν αυξημένες προσδοκίες από το επικείμενο συνέδριο» σχολιάζει σχετικά, ο Άνγκους Νίκολσον, αναλυτής της IG.

Στην αγορά συναλλάγματος, η στερλίνα ενισχύεται κατά 0,45% στα 1,3133 δολάρια, ενώ το ευρώ σημειώνει απώλειες κατά 0,06% στα 1,1317 δολάρια. Από την πλευρά του, το ιαπωνικό γεν διολισθαίνει κατά 0,05% στα 100,24 γεν/δολάριο.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, το πράσινο φως για την εξαγορά της Syngenta AG έλαβε από τις αμερικανικές αρχές η China National Chemical Corp. Το αντίτιμο της συμφωνίας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2016, ανέρχεται στα 43 δις δολάρια.

ΧΑ

Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί με σχετικά καλύτερο συναλλακτικό ενδιαφέρον, αποφάσισαν ότι σήμερα η αγορά θα αποκτούσε ανοδική κατεύθυνση και κίνησαν τις τιμές αρχικά ανοδικά και κατόπιν πτωτικά, όπως τα υπόλοιπα χρηματιστήρια στην Ευρώπη. Αλλά στην Αθήνα οι θεσμικοί τοποθέτησαν στην ομάδα των κλάδων που ωθούσανε ανοδικά τις Τράπεζες και μαζί τους πολλούς κλάδους και κύρια τις εταιρίες στα Προσωπικά Οικιακά Είδη, Ακίνητης Περιουσίας, Χρ/μικών Υπηρεσιών, και   Τροφίμων Ποτών. Ενώ εισήγαγαν προς στο τέλος της διαπραγμάτευσης τις μεγαλύτερες εντολές αγοράς. Με αυτές τις επιλογές κράτησαν τους βασικούς δείκτες σε άνοδο σταθερής και μεγάλης σε μέγεθος κλίσης ως και τις δημοπρασίες, αμέσως μετά την εγγραφή του ελάχιστου μέρας για τον ΓΔ στις 559 μονάδες.

Σήμερα ο μέσος όρος οδηγήθηκε στο τέλος σε  τιμές πάνω από τις 564 μονάδες και είχε μεταβολή της τάξης του +0,55% στις όταν δευτερόλεπτα προ του τέλους έπιασε τις 564,3 μονάδες ως μέγιστο για δεύτερη φορά στην ελεύθερη διαπραγμάτευση. Στις δημοπρασίες ωστόσο νέες εντολές αγοράς ως μέγιστο τις 566,01 μονάδες που έγιναν και τιμή κλεισίματος.

Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ βελτιώθηκε υπολογίσιμα, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (15 από 1) blue chip έναντι των καθοδικών (8 από 24) με κανένα αμετάβλητο. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας, οι 13 από 36, την Παρασκευή 19/8, είχαν πτώση και 6 από 1 ήταν αμετάβλητες. Άρα, οι 21, ήταν ανοδικές. Στα 21,345 από 15,809 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 11,26 από 7,03 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος πλησίασε τα «κανονικά» επίπεδα, με τις τράπεζες να αποτελούν το 52,74% από 44,49% του συνολικού τζίρου.

Οι Ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα είναι έτοιμες να παρουσιάσουν μια μέτρια απώλεια. Ενώ το αργό πετρέλαιο υποχώρησε σημαντικά από τα υψηλά οκτώ εβδομάδων από ένα ισχυρό δολάριο και από τις προσδοκίες για μια αύξηση των επιτοκίων των ΗΠΑ νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Οι Ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν πάνω από -0,6% σήμερα στο πρώτο μέρος των συναλλαγών αν και αρχικά εμφάνισαν κέρδη μετά από βουτιά πάνω από το -2% για την εβδομάδα, τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία απώλεια τους από τα μέσα Ιουνίου. Οι όγκοι έχουν αραιώσει στην Ευρώπη με την ανάπαυλα του καλοκαιριού.

Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή -0,34%, ο CAC είχε μεταβολή -0,11%, με τον FTSE100 με μεταβολή -0,31%. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν καθοδικό ξεκίνημα και συνέχισαν πτωτικά με αποτέλεσμα ο S&P500 και ο DOW Ind. Av να εμφανίζουν μεταβολές -0,14% και -0,02% αντίστοιχα.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +0,84% και έφθασε στις 566,01 από 561,32 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1507,40 από 1487,47 με μεταβολή +1,34%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή στον ΓΔ κατά 1,6 μονάδες ψηλότερα και στον 25άρη κατά 7,4, κλείνοντάς τους πάνω στο μέγιστο της ημερήσιας διακύμανσης.

Με κέρδη έκλεισαν οι κλάδοι των εταιριών Μέσων Ενημέρωσης +7,41% από +0,00%, Τραπεζών +2,89% από -3,81%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +2,38% από -1,26%, ο 25άρης +1,34% από -2,20%, Τροφίμων Ποτών +1,28% από -1,66%, Χρ/μικών Υπηρεσιών  +1,08% από -3,60%, Κοινής Ωφέλειας +1,00% από -1,69%, ο ΓΔ +0,84% από -1,91%, Κατασκευές Υλικά +0,77% από -1,20%, Βιομηχανικών Προϊόντων +0,47% από -0,49%, Ταξίδια Αναψυχή +0,40% από -1,67%, Εμπορίου +0,28% από -0,23%,  

Τεχνολογίας +0,02% από +0,02%, Ακίνητης Περιουσίας +0,17% από -1,26%, και Πετρελαίου Αερίου +0,03% από -1,70%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες Χημικών -0,65% από -0,65%, ο FTSEM -0,60% από -0,89%, Πρώτων Υλών -0,52% από -3,24%, και Τηλεπικοινωνιών -0,24% από -2,07%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, και Υγείας 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 21,345 από 15,809 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 0,000 από 0,612  εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 20,793 από 14,412 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,255 από 0,193 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 40,574 από 40,284 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 23,495 από 21,822 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 38 από 24 των καθοδικών σε 43 από 54 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 18 από 11.

Τεχνική ανάλυση

Τη Δευτέρα 22/8, με τα χρηματιστήρια του ευρώ σε πτώση, οι θεσμικοί στο ΧΑ έδωσαν αρχικά στον 25άρη ανοδική πορεία επί 35 λεπτά και κατόπιν άρχισαν τις πιέσεις.  Αυτή η δυναμική τον έφερε στις 14:05, στο ελάχιστο μέρας, στις 1484,41 μονάδες, με μεταβολή -0,21%. Το μέγιστο σημειώθηκε στις δημοπρασίες και ήταν οι 1507,40 μονάδες με το κλείσιμο εκεί και μεταβολή +1,34%. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε την πρώτη μέρα της κυριαρχίας των σειρών Σεπτεμβρίου στα 7,448 εκατ. ευρώ.

Για τη σειρά Σεπτεμβρίου διακινήθηκαν 1214 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας στις 1508,00 μονάδες και κατώτερο τις 1484,50. Διακινήθηκαν επίσης 213 ΣΜΕ της σειράς Οκτωβρίου. Ο δείκτης έκλεισε στις 1507,40 μονάδες και η τιμή εκκαθάρισης για την σειρά για τη σειρά Σεπτεμβρίου ορίστηκε στις 1498,75 και της επόμενης στις 1501,00, με 5179 ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά Σεπτεμβρίου ενώ για τη σειρά Οκτωβρίου ανήλθαν σε 188. Πάλι έφεραν την τιμή εκκαθάρισης των ΣΜΕ κάτω από το κλείσιμο του 25άρη.

Υπήρχε αναγνώριση του επείγοντος στο σεβασμό της στήριξης που ίσχυε για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και γνώση, ότι για τον ΓΔ υπήρχαν περιθώρια για ακόμα λίγο χαμηλότερα επίπεδα, πριν από μια αντίδραση για αίτια σχετικά με την τεχνική ανάλυση. Αλλά αυτά επικράτησαν ως την ώρα που τα χρηματιστήρια στην Ευρωζώνη εξατμίζοντας τα αρχικά τους κέρδη, πέρασαν σε απώλειες. Τότε και ο 25άρης πέρασε αρχικά σε αρνητικό πεδίο, παρά την θετική εικόνα στον κλάδο των Τραπεζών. Συνεπώς χωρίς θετικό το διεθνές κλίμα ο μέσος επαγγελματίας επενδυτής στο ΧΑ δεν θέλει να ρισκάρει, ακόμα και αν είναι βέβαιος ότι η τιμή αρκετών μετοχών είναι σε επίπεδα που όσο και αν υποχωρήσει, δεν μπορεί να προκαλέσει τεράστια ζημιά στην αξία του χαρτοφυλακίου τους.

Ότι ισχύει για τις οροφές στην τεχνική ανάλυση ισχύει και για τις στηρίξεις. Όταν αναγνωρίζονται, αλλά δεν ακολουθεί ανοδική κίνηση, τότε όλα όσα διαδραματίζονται είναι αποτέλεσμα τακτικισμού που την μια μέρα «πιάνει» και την άλλη αποτυγχάνει. Η περιστροφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος στα τραπεζικά blue chip και άλλες δεικτοβαρείς μετοχές του ταμπλό, υπογραμμίζουν την ύπαρξη εμποδίων στην ανάπτυξη ενός σταθερού αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Οι διακοπές του καλοκαιριού  στερούν το περιεχόμενο αυτής της ενότητας

Σήμερα

Οι μετοχές στην Ασία κινήθηκαν ανοδικά ενώ το πετρέλαιο υποχώρησε για δεύτερη συνεδρία σήμερα Τρίτη 23/8, καθώς οι επενδυτές περιμένουν καθοδήγηση σχετικά με το αν η Federal Reserve θα αυξήσει τα επιτόκια των ΗΠΑ αυτό το έτος.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας κέρδιζε 0,3% με χαμηλών ρυθμών συναλλαγές. Οι αγορές μετοχών εμφάνιζαν άνοδο στη Νότια Κορέα (+0,30%), την Αυστραλία (+0,54%) και τη Σαγκάη (+0,1%). Ο Nikkei της Ιαπωνίας  υποχώρησε 0,69%, από το γεν που εμφανίστηκε ισχυρότερο απέναντι στο δολάριο.

Μια έρευνα της ιαπωνικής μεταποιητικής δραστηριότητας έδειξε σημάδια σταθεροποίησης τον Αύγουστο καθώς η παραγωγή αυξήθηκε για πρώτη φορά μέσα σε έξι μήνες, αλλά είχε μικρή επίδραση στις μετοχικές αξίες.

Η έρευνα της IHS Markit / Nikkei στην Ιαπωνία έδειξε ότι ο Flash PMI αυξήθηκε στο 49,6 τον Αύγουστο από ένα τελικό 49,3 τον Ιούλιο. Περισσότερες έρευνες για τον flash PMI οφείλονται από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες αργότερα μέσα στην ημέρα.

Όλος ο κόσμος φαίνεται να έχει βουβαθεί πριν από τα σχόλια από την πρόεδρο της Fed Janet Yellen στο ετήσιο συνέδριο των κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole την Παρασκευή. Οι επενδυτές εξακολουθούν να αμφιβάλλουν αν οι αρμόδιοι θα ευθυγραμμιστούν για μια αύξηση οποτεδήποτε σύντομα, έτσι, ένας μη αναμενόμενος τόνος στην τοποθέτηση της Yellen θα προσβάλει την ηρεμία.

Στις αγορές εμπορευμάτων, το πετρέλαιο παρέμεινε υπό πίεση μετά την πτώση του κατά -3% τη Δευτέρα.

Οι τιμές υποχώρησαν από τα υψηλά δύο μηνών από τις ανησυχίες σχετικά με την έκρηξη των εξαγωγών κινεζικών καυσίμων, τις περισσότερες  αποστολές αργού από Ιράκ και Νιγηρία και μια καταμέτρηση σε εξέδρες άντλησης πετρελαίου στις ΗΠΑ που έδειξε ότι αυξάνονται οι ποσότητες που αντλούνται.

Το μπρεντ έχασε 53 σεντς, φθάνοντας στα 48,63 δολάρια το βαρέλι. Χτύπησε ένα υψηλό δύο μηνών στα 51,22 την Παρασκευή. Τα futures αργού ΗΠΑ υποχώρησαν 66 σεντς, φθάνοντας στα 46,75, αφού τα ΣΜΕ του Σεπτεμβρίου έληξαν τη Δευτέρα στα 47,05 δολάρια το βαρέλι.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Εξαιρετικά κρίσιμο θα είναι το φετινό φθινόπωρο για τις σχέσεις της Ελλάδας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά και για την απόφαση του Ταμείου να συμμετέχει (ή όχι) στο ελληνικό πρόγραμμα. Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ θα βρεθούν στην Αθήνα μέσα στον Σεπτέμβριο, όχι μόνο για να ολοκληρωθεί η «μίνι αξιολόγηση» που θα φέρει τα 2,8 δισ. ευρώ στο ταμείο του ελληνικού Δημοσίου, αλλά και για να «μετρήσουν» την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης όσον αφορά την προώθηση των μεταρρυθμίσεων σε εργασιακό, άνοιγμα αγορών, διοίκηση τραπεζών κ.λπ.

Στα 328,34 δισ. ευρώ έναντι 321,015 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου εκτοξεύτηκε στο τέλος Ιουνίου το ελληνικό χρέος, μετά την ολοκλήρωση της α’ αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης. Από το σύνολο του χρέους, ποσό της τάξεως των 225,96 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 68,9%, το οφείλουμε πλέον στους θεσμούς, στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι εγγυήσεις που έχει δώσει το Ελληνικό Δημόσιο ανήλθαν το πρώτο εξάμηνο στα 13,859 δισ. ευρώ.

Μόλις τα 3 από τα 100 ρυθμισμένα δάνεια περνούν εκ νέου και διατηρούνται σε εξυπηρέτηση και αυτός είναι ένας μόνο από τους δείκτες που καταδεικνύει ότι η διαχείριση των NPLs θα είναι για τις ελληνικές τράπεζες «μάχη», αιματηρή και μακροχρόνια, αλλά με ανάγκη να υπάρξουν μικρές και καίριες νίκες άμεσα. Ήδη από τον Σεπτέμβριο, όταν θα κλειδώσουν οι στόχοι της επόμενης τριετίας και παρότι ο κλάδος θα είναι σε μεγάλο βαθμό «ακέφαλος», οι επιδόσεις θα μετρώνται έναντι του αυστηρού πήχη που θέτει ο SSM και οι θεσμοί. Ο όγκος του προβλήματος είναι τεράστιος - περί τα 110 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, τα νομοθετικά εργαλεία ακόμη ελλιπή και ο πιο σημαντικός εχθρός, η βαθιά ύφεση, παραμένει ισχυρός με αποτέλεσμα οι διοικήσεις των τραπεζών να βλέπουν ότι η απόρριψη της λύσης της bad bank στις αρχές του μνημονίου ήταν μια χαμένη ευκαιρία.

Πτώση της τάξης του 1,6% εμφάνισε στο α’ εξάμηνο του 2016, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση, καθώς ο αριθμός των ταξιδιωτών διαμορφώθηκε σε 7,446 εκατ. άτομα, έναντι 7,566 εκατ. ατόμων την αντίστοιχη περίοδο του 2015. Συγκεκριμένα, οι αεροπορικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά 6,1%, ενώ οι οδικές αφίξεις μειώθηκαν κατά 14,4%. Η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της Ε.Ε. διαμορφώθηκε σε 4,942 εκατ. ταξιδιώτες, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 0,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015, ενώ οι αφίξεις από τις εκτός της Ε.Ε. χώρες ανήλθαν σε 2,504 εκατ. ταξιδιώτες, μειωμένες κατά 6,1%. Οι αφίξεις από τις χώρες της ζώνης του ευρώ μειώθηκαν κατά 1,8%, ενώ οι αφίξεις από τις χώρες της εκτός της ζώνης του ευρώ, χώρες της Ε.Ε. αυξήθηκαν κατά 3,5%.

Τους τόνους στη διαμάχη με το ΤΑΙΠΕΔ ρίχνουν οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι (RZD), οι οποίοι διαμηνύουν ότι δεν έχουν καμία αξίωση σχετικά με τον διαγωνισμό για την αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Η ρωσική εταιρεία, η οποία είχε εκφράσει ενδιαφέρον για τηνΤΡΑΙΝΟΣΕ αλλά τελικώς δεν υπέβαλε δεσμευτική πρόταση, είχε κάνει λόγο για ελλιπή ενημέρωση, ενώ σε δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο Interfax, ο επικεφαλής της RZD, Ολέγκ Μπελοζιόροφ, είχε υποστηρίξει ότι η ρωσική εταιρεία «δεν είχε τις πληροφορίες που θα ήθελε».

Αντίκτυπο και στο καλάθι της Βρετανίδας νοικοκυράς επιφέρει το Brexit, με τους καταναλωτές να μειώνουν τις δαπάνες τους και να στρέφουν το βλέμμα τους στα προϊόντα τοπικής παραγωγής. Με γνώμονα ότι η βρετανική αγορά αποτελεί για πολλές εγχώριες βιομηχανίες τροφίμων και ποτών ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο εξαγωγών, αναλυτές επισημαίνουν μιλώντας στη «Ν» ότι οι «ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να κινηθούν ακόμα πιο στοχευμένα προκειμένου να κερδίσουν την πιστότητα των Βρετανών καταναλωτών».

Μειωμένη κατά 80% είναι η διαφημιστική δαπάνη της ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ+0,51% κατά τη διάρκεια των τελευταίων 13 μηνών, σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης της εταιρείας, η οποία διαψεύδει σημερινά δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου. Όπως διευκρινίζει μάλιστα, το πραγματικό κονδύλι της διαφήμισης ανέρχεται στα 400.000 ευρώ και όχι στα 2,4 εκατ. ευρώ, όπως αναπαράχθηκε στον ελληνικό Τύπο.

Σε διαγωνισμό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού για την επισκευή πλωτής δεξαμενής προτίθεται να συμμετάσχει η Νεώριον Α.Ε.

Πρόκειται για ανοικτό μειοδοτικό διαγωνισμό του Γενικού Επιτελείου για την ανάδειξη αναδόχου εκτέλεσης εργασιών δεξαμενισμού.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

«Πρέπει να πούμε ότι ηλέξη λιτότητα στην Ευρώπη, έκανε μόνο ζημιές. Πρέπει να προσέξουμε το δημόσιο χρέος, να μην αυξηθεί η σχέση του με το ΑΕΠ, αλλά δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτή την προσέγγιση», ανέφερε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ενώ στάθηκε στην ανάγκη «η Ευρώπη να πάψει να είναι μόνον η Ευρώπη της χρηματοοικονομικής πραγματικότητας και να γίνει και πάλι η Ευρώπη με τα ιδεώδη του Aλτιέρο Σπινέλι, στο σχέδιο που συνέταξε το 1941».

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επιστρέφουν Volkswagen και προμηθευτές, μετά την πρωτοφανή διαμάχη των δύο πλευρών, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή της παραγωγής αρκετών εργοστασίων. Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, εξαιτίας της διαμάχης, αναγκάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα να ανακοινώσει τη διακοπή της παραγωγής έξι μοντέλων, μεταξύ των οποίων και των Golf.

Σε συμφωνία για την αγορά της CST Brands Inc, έναντι 3,67 δισ. δολαρίων, κατέληξε η Alimentation Couche-Tard Inc. Το αντίτυπο ανέρχεται στα 48,53 δολάρια ανά μετοχή και υπερβαίνει κατά 2,1% την τρέχουσα τιμή της μετοχή της CST. Συμπεριλαμβανομένης και της αγοράς των χρεών της CST, το κόστος της εξαγοράς εκτινάσσεται, σύμφωνα με τους υπολογισμού της Couche-Tard, στα 4,4 δισ. δολάρια.

Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2017.

«Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε» για να ιδιωτικοποιήσουμε, εντός του 2016, ένα μέρος των μετοχών της Rosneft, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Ρωσίας, Αλεξέι Ουλουκάγεφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. «H πώληση ενός μέρους της Rosneft συνιστά άμεση προτεραιότητα για την κυβέρνηση, δεδομένης της έκτασης του προβλήματος του δημοσιονομικού ελλείμματος» τόνισε, αναλυτικά.

Σημειώνεται ότι η Rosneft αποτελεί τη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγική εταιρεία στη Ρωσία.

Πτώση για 16ο συνεχόμενο μήνα εμφάνισαν οι παραγγελίες για εξαγωγές στην Ταϊβάν, καθώς τον Ιούλιο υποχώρησαν κατά 3,4% έναντι πτώσης 2,4% τον Ιούνιο. Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση της τάξης του 0,4%. Η αξία των παραγγελιών, οι οποίες συνιστούν πρώιμο δείκτη των εξαγωγών, ανήλθε στο ποσό των 35,03 δισ. δολαρίων.

Την ανάγκη συνεργασίας Ρωσίας και Κίνας, στο πλαίσιο της ομάδας των χωρών G20, προκειμένου να δρομολογηθεί μία νέα τάξη πραγμάτων στην παγκόσμια οικονομία, υπογράμμισε ο Αντρέι Κορτουνόφ, γενικός διευθυντής του Ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Θεμάτων.

«Όσο οι μεταρρυθμίσεις αυτές καθυστερούν, τόσο μεγαλώνει το ρίσκο για νέες κρίσεις και αστάθεια στην παγκόσμια οικονομία» τόνισε ο Καρτούνοφ. Το αναφερόμενο συμβούλιο, λειτουργεί ως «δεξαμενή σκέψης» υποστηρίζοντας τις δράσεις του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ετήσια μείωση κατά 4,8 δισ. κυβικά μέτρα ή 61,5% κατέγραψαν κατά το πρώτο εξάμηνο, οι εισαγωγές φυσικού αερίου στην Ουκρανία,  όπως μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua επικαλούμενο τοπικά ΜΜΕ. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο του 2016, η Ουκρανία εισήγαγε 3 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου σε σύγκριση με την εισαγωγή 7,8 δισ. κυβικών μέτρων, την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2015, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία.Οι εισαγωγές του φυσικού αερίου στην Ουκρανία πραγματοποιούνται από εννέα ευρωπαϊκές χώρες. Μεταξύ αυτών, οι τρεις μεγαλύτεροι εξαγωγείς είναι η Γερμανία, η Γαλλία και η Ελβετία, που καλύπτουν ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των ουκρανικών εισαγωγών φυσικού αερίου.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα