Ρέντσι: Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την προσέγγιση της λιτότητας

Τρίτη, 23 Αυγούστου 2016 00:17
UPD:00:54
REUTERS/REMO CASILLI

 «Μπορώ να πω ότι επιτέλους, κάτι άλλαξε. Η Ιταλία πρέπει να προσφέρει, ενωμένη, την συνεισφορά της, για μια Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία να μην είναι μόνον τεχνοκρατική», συμπλήρωσε ο κ. Ρέντσι.

«Πρέπει να πούμε ότι η λέξη λιτότητα στην Ευρώπη, έκανε μόνο ζημιές. Πρέπει να προσέξουμε το δημόσιο χρέος, να μην αυξηθεί η σχέση του με το ΑΕΠ, αλλά δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτή την προσέγγιση», ανέφερε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ενώ στάθηκε στην ανάγκη «η Ευρώπη να πάψει να είναι μόνον η Ευρώπη της χρηματοοικονομικής πραγματικότητας και να γίνει και πάλι η Ευρώπη με τα ιδεώδη του Aλτιέρο Σπινέλι, στο σχέδιο που συνέταξε το 1941».

«Το πραγματικό θέμα είναι ότι κόπηκαν οι επενδύσεις, εν ονόματι του θεού της λιτότητας, διότι από το 2006 μέχρι το 2008 οι επενδύσεις άγγιζαν περίπου τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, ενώ το 2012 και 2013 μειώθηκαν στα 20 δισεκατομμύρια τον χρόνο», ανέφερε ο κ. Ρέντσι κατά την συμμετοχή του στο δημοσιογραφικό φεστιβάλ «Βερσιλιάνα», στην περιοχή της Τοσκάνης. Ζήτησε επίσης να δοθεί ώθηση στις επιχειρήσεις.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε παράλληλα ότι το κλίμα στην Ευρώπη έχει αλλάξει για την Ιταλία και γίνεται, πλέον, ανοικτή αναφορά στην ανάγκη να ξεπερασθεί η λιτότητα. «Μετά τα ειρωνικά χαμόγελα των Μέρκελ και Ολάντ για τον Μπερλουσκόνι, σήμερα η κατάσταση άλλαξε. H Iταλία επέστρεψε στην ηγετική ομάδα της Ευρώπης, ανήκει στις χώρες που αποφασίζουν. Δεν ξέρω αν θα πετύχω αποτελέσματα, μπορώ να πω ότι προσπαθώ», είπε ο κ. Ρέντσι.

«Πριν από δυο χρόνια αν μιλούσες για επενδύσεις και καταπολέμηση της λιτότητας γελούσαν, ούτε σε υπολόγιζαν. Σήμερα, αυτά τα θέματα είναι μέσα στην ατζέντα. Πριν δυο χρόνια όλα έδειχναν ότι στην Ευρώπη έπρεπε να μιλάμε μόνον για κανόνες. Σήμερα, όταν μιλάμε για επενδύσεις σε πολιτισμό, για ψηφιακή καινοτομία, για μέλλον και επενδύσεις υπέρ των ευρωπαίων νέων, νομίζω ότι επιτέλους κάτι κινείται», πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

 «Μπορώ να πω ότι επιτέλους, κάτι άλλαξε. Η Ιταλία πρέπει να προσφέρει, ενωμένη, την συνεισφορά της, για μια Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία να μην είναι μόνον τεχνοκρατική», συμπλήρωσε ο κ. Ρέντσι.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα