Market beat: Οι νέες εντάσεις στη σχέση της χώρας με τους δανειστές διαμορφώνουν τάση

Δευτέρα, 04 Απριλίου 2016 09:30
UPD:09:32
INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Οι εξελίξεις γύρω από την διαπραγμάτευση, ώστε να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου, θα αποτελέσουν τις βασικές παραμέτρους διαμόρφωσης της τάσης στο ΧΑ τον Απρίλιο. Η διαρροή της επικοινωνίας του Τόμσεν και της επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Ελλάδα, έφερε την σχέση της ελληνικής πλευράς με τους Θεσμούς στην πρώτη θέση, πριν την άφιξη της Βελκουλέσκου στην Αθήνα. Είναι καθαρά θέμα ερμηνείας των στοιχείων που δημοσιοποιήθηκαν και θα ερμηνευθούν από ανθρώπους που αναλύουν τις ανακοινώσεις Κεντρικών Τραπεζών, ομιλίες στελεχών τους, καθώς και τα πρακτικά των συνεδριάσεών τους. Το ταμπλό θα αποτυπώσει τις προσδοκίες τους μετά από το «δώρο»(;) των Wikileaks. Σε ποιες μετοχές;  Δεν το συζητάμε, σε όλες. Αλλά οι προοπτικές για την επίλυση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων» θα σφραγίσει τη δυναμική των τραπεζικών blue chip.

Οι θεσμικοί είχανε μπει για καλά στο πνεύμα των συναλλαγών του Μαρτίου  και νομίζουμε ότι η διαρροή θα ξεκαθαρίσει σε μικρότερο χρονικό διάστημα το ύψος της καθυστέρησης που θα υπάρξει ως την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Η εκτίμησή μας χωρίς ειδική γνώση στο πολιτικό ρεπορτάζ αλλά με μεγάλη εμπειρία στην παρατήρηση των διαχειριστών χαρτοφυλακίων, το πρώτο που θα καταλάβουν οι fund managers είναι η ύπαρξη ενός αδιεξόδου στην εξέλιξη της διαπραγμάτευσης. Μετά θα παρατηρήσουν την επίδραση του συμβάντος στα ελληνικά ομόλογα και θα ανησυχήσουν ακόμα περισσότερο, αν διαπιστώσουν ότι και στην αγορά συναλλάγματος η ελληνική περίπτωση επιδρά στο ευρώ.   

Μοιάζει δικαιολογημένη η διόρθωση, τις δυο τελευταίες μέρες, σε σχέση με τα κέρδη της ανοδικής αλυσίδας, την οποία αρκετοί αποδίδουν στην ωραιοποίηση της εικόνας των θεσμικών χαρτοφυλακίων στο τέλος του πρώτου τριμήνου. Λογική από την εποχή που «θεσμικοί» ήταν οι διαχειριστές Μετοχικών Αμοιβαίων και οι «Εταιρίες Επενδύσεων».

Η ποιότητα των συναλλασσόμενων στο ΧΑ έχει αλλάξει, άρα και οι προθέσεις, οι ορίζοντες και οι πελάτες που ενδιαφέρουν τους επαγγελματίες διαχειριστές, καθώς σε αυτούς απολογούνται. Για του νέου τύπου θεσμικούς η αγορά της Αθήνας λόγω του εξαιρετικού Μαρτίου εμφανίζει ξεχωριστό ενδιαφέρον και μια ιδιαίτερη ποικιλία μετοχών. Τις Τράπεζες, που συγκέντρωσαν το μέγιστο ποσοστό του επενδυτικού ενδιαφέροντος από τότε που λειτουργεί το χρηματιστήριο μετά τη διακοπή των συναλλαγών τον Ιούλιο του 2015. Τελευταία πάντως διαπιστώσαμε μετάθεση κεφαλαίων σε μετοχές εκτός του τραπεζικού μπλοκ με αποτέλεσμα ο τζίρος τους να πέσει στο 50% του συνολικού ημερήσιου.

Υπάρχει συνεπώς χώρος για τζίρο αρκετών εκατ. ευρώ σε μετοχές όπως ΟΤΕ, ΦΦΓΚΡΠ, ΟΠΑΠ, ή ΜΠΕΛΑ, ΕΧΑΕ, ΓΡΙΒ και ΜΟΗ. Η μελέτη της ορμής των επιμέρους τίτλων του 25άρη στο τρέχον έτος τους διαχωρίζει σε νικητές και ηττημένους του πρώτου τρίμηνου που δεν ταυτίζονται με τους νικητές του μήνα. Στο 2016 κατάφεραν να εμφανίσουν θετική επίδοση οι ΑΡΑΙΓ +24,45%, ΜΠΕΛΑ +22,68%, ΤΕΝΕΡΓ +15,85%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +8,55% και ΤΙΤΚ +7,27%. Αξίζουν αναφοράς ως ανθεκτικοί τίτλοι οι έχοντες οριακή μεταβολή στο τρίμηνο που ο 25άρης βούλιαξε -12,8% και είναι ΓΡΙΒ, ΛΑΜΔΑ και ΦΦΓΚΡΠ. Τον Μάρτιο απέδωσαν πάνω από το +14,15% του 25άρη οι ΠΕΙΡ +45,5%, ΕΥΡΩΒ +37,6%, ΤΕΝΕΡΓ +36,4%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +30,95%, ΑΡΑΙΓ 26,9%, ΕΤΕ 25,0%, ΑΛΦΑ +24,8%, ΤΙΤΚ +18,1% και ΦΦΓΚΡΠ +15,1%. Άρα φρέσκο ανοδικό momentum έχουν οι ΑΡΑΙΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΤΕΝΕΡΓ και ΤΙΤΚ.    

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης βδομάδας   

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Αποκαλυπτική η εικόνα των αγορών στο πρώτο τρίμηνο

Η διάσταση στην νομισματική πολιτική μεταξύ των ισχυρών Κεντρικών Τραπεζιτών, που οι αρμόδιοι της Fed επέλεξαν και τόνισαν με τη ρητορική και τις κινήσεις τους από το Δεκέμβριο, άφησε βαθύτερο του αναμενόμενου σημάδι στην επενδυτική ψυχολογία.

Αυτό έδειξε στο ξεκίνημα του 2016 η εικόνα της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς, αλλά τον Μάρτιο, ο Dow ενισχύθηκε πάνω από 1.200 μονάδες, φθάνοντας σε νέα υψηλά για το 2016, μετά από μια αξιοσημείωτη ανάκαμψη από το χειρότερο ξεκίνημα χρονιάς.

Σχεδόν όλοι εκμεταλλεύθηκαν την αντίδραση από τα χαμηλά της 11ης Φεβρουαρίου, με πάνω από το 92% των επενδυτών να κερδίζουν χρήματα το Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της εφαρμογής παρακολούθησης επενδυτικών κινήσεων Openfolio, που τα μοιράζεται με το CNNMoney, για την μέτρηση της απόδοσης των επενδύσεων. Ήταν το ακριβώς αντίθετο του Ιανουαρίου, όταν το 93% των χρηστών του Openfolio υπέστησαν ζημίες.

Η έκρηξη

Η ανοδική έκρηξη της αγοράς στη Wall Street τροφοδοτήθηκε από μια απότομη αύξηση των τιμών του πετρελαίου, από το ξεθώριασμα των φόβων για παγκόσμια ύφεση και από τα καθησυχαστικά λόγια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τις επικείμενες αυξήσεις των επιτοκίων. Μετά από αυτό, δεν υπάρχουν επιχειρήματα κατά της θέσης μας πως οι αγορές εξαρτώνται από τις ερμηνείες που δίνουν οι θεσμικοί στις δηλώσεις και τις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών. Η δε άνοδος των χρηματιστηρίων σε νέα υψηλά, σε περιόδους που οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι κάτω του ιστορικού μέσου όρου, επιτυγχάνεται με τη μέθοδο της διόγκωσης των ανησυχιών στην επενδυτική κοινότητα και την ανακούφιση που προκύπτει αργότερα, μέσα από τις αποφάσεις στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής.

Η ιδιομορφία της εποχής αφορά στο ότι την ανησυχία που προκάλεσαν τα θεμελιώδη μεγέθη της Κινέζικής οικονομίας, που συνηγόρησε στην πίεση της τιμής του πετρελαίου, ενίσχυσε η απόφαση της Fed. Όταν το Δεκέμβριο θέλησε να αυξήσει τα βασικά επιτόκια της από τα μηδενικά επίπεδα που τα κράτησε επί χρόνια και ταυτόχρονα να καθοδηγήσει τις αγορές αναφορικά με το ρυθμό κλιμακούμενης αύξησης. «Υποσχέθηκε» μάλιστα τέσσερις παρεμβάσεις στο 2016 και οι αγοραίοι ερμήνευσαν αυτή την στάση ως ικανή να στρέψει κεφάλαια απλωμένα στον πλανήτη, και δη στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, στις αξίες του δολαρίου. Το νόμισμα των ΗΠΑ σκέφθηκαν, στηρίζεται σε μια οικονομία που αντέχει σύσφιξη των συνθηκών ρευστότητας, όταν στην Ευρωζώνη της Κίνα και την Ιαπωνία αναζητούν μονοπάτια για περεταίρω χαλάρωση.

Δολάριο και πετρέλαιο

Έτσι το δολάριο ισχυροποιήθηκε έναντι των υπολοίπων ανταγωνιστικών νομισμάτων, τρομοκρατώντας τους επενδυτές αναφορικά με την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών και την εταιρική κερδοφορία. Παράλληλα το ισχυρό δολάριο πρόσθεσε πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου, που το είχαν χτυπήσει ήδη, η διαπιστωμένη επιβράδυνση της βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα και η υπερπροσφορά από τις χώρες που το παράγουν.  

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό γιατί, με μόλις τέσσερις συνόδους στο 2016, ο Dow Jones είχε κατηφορίσει 911 μονάδες δηλαδή περισσότερο από -5%. Τέτοιο τετραήμερο στην έναρξη της χρονιάς είχε να φανεί από το… 1897. Ότι ακολούθησε είναι πλέον ιστορικά γνωστό, αφού ο Dow Jones έφτασε τον Φεβρουάριο να χάνει 1.974 μονάδες για το έτος. Και ο μετρητής μεταβλητότητας VIX έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο, όταν ο Dow έπεσε κατακόρυφα 1.000 μονάδες.

Οι επενδυτές είχαν οδηγηθεί στην εμμονή περί της συντριβής των τιμών του πετρελαίου και τις αρνητικές παρενέργειες που θα είχε αυτή η εξέλιξη στην απασχόληση, στις αναδυόμενες αγορές και στην υγεία των τραπεζών. Η παγκόσμια χρηματιστηριακή αγορά κατακλύστηκε από τις «αρκούδες» στις 11 Φεβρουαρίου, καθώς το πετρέλαιο έπεσε κατακόρυφα στα 26,05 δολάρια το βαρέλι, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2003. Αυτή η μέρα του Φεβρουαρίου ήταν σημείο καμπής όχι μόνο για το πετρέλαιο, αλλά για το σύνολο των αξιών της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς.

Η ανακούφιση

Το πετρέλαιο τότε, δεν σταμάτησε απλά την συντριβή του, αλλά άρχισε να ανεβαίνει. Γιατί εμφανίστηκαν ελπίδες πως η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία θα «παγώσουν» την παραγωγή τους, για να σταματήσει η επέλαση της προσφοράς έναντι της ζήτησης στην αγορά εμπορευμάτων. Η άνοδος μετατράπηκε σε ράλι, που σήκωσε την τιμή ως τα 40 δολάρια το βαρέλι και σηματοδότησε άνοδο στα χρηματιστήρια. Λόγω της μερικής αποκατάστασης των ζημιών που είχαν υποστεί, ως τότε, οι μετοχές των εταιριών ενέργειας. Παράλληλα πέρασαν σε άνοδο αρκετές αναδυόμενες αγορές, με κυριότερο παράδειγμα τη Βραζιλία.

Αλλά αυτό που θεωρούμε πως έδωσε την μεγαλύτερη ώθηση στη διάθεση για ανάληψη ρίσκου στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα, ήταν οι κινήσεις ή η ακινησία των δυο Κεντρικών Τραπεζών που είναι στην πραγματικότητα απέναντι, αναφορικά με την πολιτική που θέλουν να εφαρμόσουν. Πρώτα η ΕΚΤ, που έκανε την άνοιξη όσα περίμεναν οι επενδυτές να γίνουν τον Δεκέμβριο, παίρνοντας μέτρα περεταίρω χαλάρωσης  που δεν φάνηκαν αυτή την περίοδο ικανά να ενθουσιάσουν τους διαχειριστές. Έτσι το ευρώ δεν εξασθένισε μετά την εμφάνιση Ντράγκι, παρά την διεύρυνση του καθεστώτος αρνητικών επιτοκίων και της γκάμας των αξιών που θα επαναγοράζει η ΕΚΤ. Αντίθετα, η απόφαση της Fed να μην προβεί στην αύξηση των επιτοκίων, έδειξε να έχει θετική υποδοχή από τις δυνάμεις της αγοράς και εμφανίστηκε η διάθεση για αδυνάτισμα της ισχύος του δολαρίου, με τις όποιες ευεργετικές επιπτώσεις υπήρξαν στις αγορές εμπορευμάτων και μετοχών διεθνώς.

Ωστόσο, μετά από τη σύνοδο της FOMC που αποφασίζει για την νομισματική πολιτική, ξεκίνησε ένας γύρος εμφανίσεων στελεχών της Fed με δικαίωμα ψήφου στην FOMC, που αναφέρθηκαν με διαφορετικό τόνο στις προοπτικές αύξησης των επιτοκίων που από τέσσερις στο 2016 είχαν «επισήμως» γίνει δύο. Αυτό έδωσε πίσω στο νόμισμα των ΗΠΑ μέρος της χαμένης του δύναμης και μπέρδεψε για τα καλά τους θεσμικούς των αγορών. Για αυτό χρειάστηκε η παρέμβαση της Τζάνετ Γιέλεν προέδρου της Fed την περασμένη εβδομάδα που «σκότωσε» το ράλι του ισχυρού δολαρίου και ώθησε πάλι τους επενδυτές στις μετοχικές αξίες των ΗΠΑ.

Νίκη της Fed στην κόντρα με ΕΚΤ

Οι τελευταίες μέρες στο πρώτο τρίμηνο δεν άλλαξαν σημαντικά τις επιδόσεις των χρηματιστηριακών δεικτών στον πλανήτη, αν και ως σύνολο αυτό ήταν ένα από τα πλέον «τρελά» στο πρώτο μέρος του, ενώ προσέφερε μεγάλα κέρδη στο φινάλε του.

Για την εβδομάδα, ο S&P500 κλείνοντας στις 2072,78 μονάδες είχε επίδοση +1,81% και στο 2016 εμφάνισε πάλι θετική επίδοση +1,41%. Ο Dow κέρδισε +1,58% και αποδίδει +2,11% στο έτος. Ο S&P400 ανέβηκε +2,67% με επίδοση φέτος +3,79%, και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή +3,53%, αποδίδει στο έτος -1,60%. Ο δε Nasdaq με εκτίναξη +2,95%, εμφανίζει για το 2016 πτώση –1,85%. Ο χρυσός ανέβηκε ελαφρά +0,40% με κλείσιμο στα 1223,60 δολάρια η ουγκιά. Το πετρέλαιο Crude των ΗΠΑ αντέδρασε πτωτικά μέσα στη βδομάδα, περνώντας δραστικά κάτω από τα 40 δολάρια, κλείνοντας στα 36,63 δολάρια το βαρέλι, με πτώση -7,48% και επίδοση στο έτος -1,19%.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας με την BOJ να διατηρεί πολιτική χαλάρωσης, βούλιαξε -4,93% και στο έτος χάνει -15,08%. Ο γερμανικός δείκτης DAX υποχώρησε κατά -0,58%, με απόδοση -8,83% το 2016 και ο CAC  υποχώρησε -0,17% με ετήσια μεταβολή -6,79%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας έχασε -2,13%. Στο έτος χάνει -9,87%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία βούλιαξε -2,14% και στο 2016 υποχωρεί -17,00%. Ο Bovespa της Βραζιλίας εμφάνισε άνοδο +1,82%, με κέρδη στο έτος +16,64%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού ανέβηκε +0,91%, αυξάνοντας στο 2016 τα κέρδη του στο +7,18%. Ο  δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή -0,52%, με επίδοση για το 2016 +0,63%. Ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία υποχώρησε -0,27%, και στο 2016 αποδίδει -3,41%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κέρδισε +0,75% και στο 2016 χάνει -6,46%. Κέρδη +1,01% εμφάνισε ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με ετήσια επίδοση -14,97%. 

Τα συμπεράσματα από την εικόνα στο πρώτο τρίμηνο είναι απλά, γνωρίζοντας πως οι σύγχρονοι επαγγελματίες επενδυτές μελετούν τα θεμελιώδη, αλλά πιστεύουν επίσης σε δυο αξιώματα. Το πρώτο είναι το «Don’ t fight the tape» δηλαδή δεν κινούνται κόντρα στην ορμή των τιμών. Άρα στην πτώση κινούνται ρευστοποιώντας μέρος του χαρτοφυλακίου τους, για να το ανακτήσουν φθηνότερα. Ενώ το δεύτερο είναι το «Don’ t Fight the Fed» δεν κάνουν υπολογισμούς και κινήσεις που αντιστρατεύονται τις επιδιώξεις της Κεντρικής Τράπεζας. Θα λέγαμε ότι στην κόντρα μεταξύ Fed και ΕΚΤ, για το ποια Κεντρική Τράπεζα θα επιβάλλει την επιθυμητή κατεύθυνση στην οικονομία που ρυθμίζει, οι αγοραίοι ψηφίζουν Fed. Αυτό σφράγισε το κλίμα στις διεθνείς συναλλαγές την περασμένη βδομάδα και όλο το πρώτο τρίμηνο.

ΧΑ

Μια δεύτερη ανοδική στη σειρά εβδομάδα ήταν η πρώτη χρηματιστηριακά του Απριλίου με αρκετά ενθαρρυντικά μηνύματα αλλά πικρή στο τέλος της γεύση. Γιατί η τελευταία μέρα του Μαρτίου και η πρώτη του Απριλίου ήταν πτωτικές με κλιμάκωση των πιέσεων σε αντίθεση με τις πρώτες δυο που ήταν ανοδικές με σταθερό βηματισμό κοντά στο 2%. Η εβδομάδα ξεκίνησε την Τρίτη, με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +1,73% και έφθασε στις 566,67 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 156,44 με μεταβολή +2,43% κλείνοντας πολύ κοντά στο μέγιστο μέρας. Οδήγησαν οι Τράπεζες +5,97% και οι εταιρίες Εμπορίου +2,90% με τους κλάδους σε πίεση ελάχιστους ενώ οι μεταβολές τους ήταν μικρότερες του -1%. Την Τετάρτη οι επενδυτές με ρυθμούς συναλλαγών σχετικά μεγάλους, έδωσαν πορεία ανοδική μια μέρα που τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ήταν επίσης έντονα ανοδικά. Πάλι οι Τράπεζες +4,63% ήταν στο τιμόνι της ανόδου αλλά μεγάλα κέρδη εμφάνισαν επίσης οι εταιρίες Κοινής Ωφέλειας +4,08%, Βιομηχανικών Προϊόντων +3,67%,. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 131,851 από 41,268 εκατ. ευρώ την προηγούμενη σύνοδο και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 30,920 από 4,248 την Τρίτη. Ήταν η κορύφωση μιας αλυσίδας πέντε ανοδικών συνόδων και εκείνη τη μέρα σημειώθηκαν τα μέγιστα της εβδομάδας του μήνααλλά και σε βάθος ως τα μέσα Ιανουαρίου. Τότε ο ΓΔ χτύπησε υψηλό μέρας στις 584,95 και ο 25άρης τις 163,11 μονάδες.

Οι επόμενες δυο συνεδριάσεις συνέβαλλαν στην απομάκρυνση των τιμών προς χαμηλότερα επίπεδα. Την Πέμπτη με τζίρο 74,157 εκατ. ευρώ και τους κλαδικούς δείκτες μοιρασμένους σε ανοδικούς και πτωτικούς, ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -0,30% και έφθασε στις 577,12 από 578,83 μονάδες ενώ ο 25άρης έκλεισε στις 159,92 από 160,36 με μεταβολή -0,27%. Μια μέρα που οι ξένες αγορές έχαναν -1% οι απώλειες στο ΧΑ δεν ανησύχησαν και θεωρήθηκαν δικαιολογημένη εξέλιξη μετά από μεγάλα κέρδη την Τετάρτη σε πέντε συνόδους. Την Παρασκευή ο τζίρος βούλιαξε στα 42,184 εκατ. ευρώ αλλά και οι δείκτες αύξησαν τις απώλειές τους, αφού ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -0,96% και έφθασε στις 571,56 και ο 25άρης έκλεισε στις 157,39 με μεταβολή -1,58%. Όπως και την προηγούμενη καθοδική, οι δείκτες έκλεισαν κοντά στο μέσο της ημερήσιας διακύμανσής τους. Την πτώση οδήγησαν οι κλάδοι των Τροφίμων Ποτών -3,73%, Τηλεπικοινωνιών -2,77%, με τις Τράπεζες στο -1,16% δηλαδή σε ρόλο λιγότερο πρωταγωνιστικό αλλά πάντα σημαντικό λόγω συντελεστών βαρύτητας. Στον αντίποδα ισορροπία προσέφεραν οι κλαδικοί δείκτες των εταιριών Βιομηχανικών Προϊόντων +1,13%, Ταξίδια Αναψυχή +1,12%, Πρώτων Υλών +1,06%. Ο μέσος τζίρος στη βδομάδα ορίστηκε λίγο πάνω από τα 72 εκατ. ευρώ και με αυτόν ο ΓΔ κέρδισε +2,61%, ο 25άρης +3,05% και ο FTSEM +2,10% όταν στο μήνα Μάρτιο ανέβηκαν αντίστοιχα +11,69%, +14,18% και 8,44%. Η εικόνα αλλάζει ριζικά στη βάση των επιδόσεων στο πρώτο τρίμηνο που τελείωσε την Πέμπτη επίσης. Ο ΓΔ χάνει -8,59% ο 25άρης -12,77% αλλά ο FTSEM -24.08%.

Οι μετοχές του δείκτη των θεσμικών και η πλευρά από τη στατιστική τους εικόνα που βοηθά στον προσδιορισμό του momentum τους, έχει ως εξής αλφαβητικά.

Οι μεταβολές της ΑΛΦΑ: στη βδομάδα +6,70%, τον Μάρτιο +24,84% και στο τρίμηνο -21,29%. Της ΑΡΑΙΓ: στη βδομάδα +6,27%, τον Μάρτιο +26,87% και στο τρίμηνο +24,45%. Της ΒΙΟ: στη βδομάδα +8,82%, τον Μάρτιο +9,71% και στο τρίμηνο -29,38%. Της ΓΕΚΤΕΡΝΑ: στη βδομάδα +7,14%, τον Μάρτιο +30,95% και στο τρίμηνο +8,55%. Της ΓΡΙΒ: στη βδομάδα +5,85%, τον Μάρτιο -2,90% και στο τρίμηνο 0,00%. Της ΔΕΗ: στη βδομάδα +3,75%, τον Μάρτιο +0,32% και στο τρίμηνο -19,07%. Της ΕΕΕ: στη βδομάδα -0,88%, τον Μάρτιο +7,76% και στο τρίμηνο -5,26%. Της ΕΛΛΑΚΤΩΡ: στη βδομάδα -3,08%, τον Μάρτιο +9,48% και στο τρίμηνο -12,41%. Των ΕΛΠΕ: στη βδομάδα -2,13%, τον Μάρτιο +3,33% και στο τρίμηνο -7,92%. Της ΕΤΕ: στη βδομάδα +12,39%, τον Μάρτιο +25,00% και στο τρίμηνο -27,11%. Της ΕΥΔΑΠ: στη βδομάδα +6,50%, τον Μάρτιο +1,65% και στο τρίμηνο -14,00%. Της ΕΥΡΩΒ: στη βδομάδα -1,91%, τον Μάρτιο +37,63% και στο τρίμηνο -25,10%. Της ΕΧΑΕ: στη βδομάδα +0,40%, τον Μάρτιο +9,96% και στο τρίμηνο -6,23%. Της ΛΑΜΔΑ: στη βδομάδα +2,51%, τον Μάρτιο +11,88% και στο τρίμηνο +0,25%. Της ΜΕΤΚ: στη βδομάδα -1,19%, τον Μάρτιο +0,15% και στο τρίμηνο -9,05%. Της ΜΟΗ: στη βδομάδα +4,44%, τον Μάρτιο +1,72% και στο τρίμηνο -4,92%. Της ΜΠΕΛΑ: στη βδομάδα -1,60%, τον Μάρτιο +6,25% και στο τρίμηνο +22,68%.  Της ΜΥΤΙΛ: στη βδομάδα +5,12%, τον Μάρτιο +4,55% και στο τρίμηνο -5,99%. Του ΟΛΠ: στη βδομάδα +2,70%, τον Μάρτιο -3,39% και στο τρίμηνο -20,03%. Του ΟΠΑΠ: στη βδομάδα +1,78%, τον Μάρτιο +1,31% και στο τρίμηνο -23,70%. Του ΟΤΕ: στη βδομάδα -0,26%, τον Μάρτιο +4,19% και στο τρίμηνο -13,96%. Της ΠΕΙΡ: στη βδομάδα +21,08%, τον Μάρτιο +45,51% και στο τρίμηνο -18,35%. Της ΤΕΝΕΡΓ: στη βδομάδα +10,00%, τον Μάρτιο +36,36% και στο τρίμηνο +15,85%. Της ΤΙΤΚ: στη βδομάδα -3,35%, τον Μάρτιο +18,06% και στο τρίμηνο +7,27%. Της ΦΦΓΚΡΠ: στη βδομάδα +3,03%, τον Μάρτιο +15,13% και στο τρίμηνο -0,17%.  

Υπάρχουν νικητές και ηττημένοι στο Μάρτιο που δεν είναι αναγκαστικά οι ίδιοι για το τρίμηνο. Συνεπώς, μετοχές για να επιλέξουν οι κυνηγοί του momentum βρίσκονται, αλλά το ταμπλό περιλαμβάνει τίτλους και για εκείνους που επιλέγουν όσους έχουν μεγάλες απώλειες. Ακόμα και για αντιθετιστές (contrarians) βρίσκει κάποιος μετοχές στον 25άρη φέτος.  

Τεχνική ανάλυση

Η πρώτη χρηματιστηριακά εβδομάδα του Απριλίου, χαρακτηρίστηκε από την αλλαγή στάσης των traders για την βραχυπρόθεσμη τάση του 25άρη και την προτίμηση στα calls έναντι των puts στα options του. Αυτό συνέβη πριν τις εξελίξεις του Σαββατοκύριακου που αναμένεται να επηρεάσουν άμεσα τους θεσμικούς αν και για την ώρα στο ευρώ σήμερα δεν υπάρχει κίνηση που να υποδηλώνει ότι μέτρησε η νέα ένταση στη σχέση της χώρας με τους δανειστές της. Η στήλη παρουσιάζει αναλυτική αναφορά για όλα τα blue chip με στοιχεία που βοηθούν στην αναγνώριση του momentum που διακρίνει κάθε τίτλο.

Οι προσδοκίες των traders είναι ελαφρώς ευοίωνες, με εκκαθάριση του ΣΜΕ τρέχουσας σειράς στις 157,50 μονάδες με οριακή προπορεία του, έναντι του υποκείμενου δείκτη (157,39). Στην τελευταία σύνοδο της βδομάδας διακινήθηκαν 1565 ΣΜΕ της σειράς Απριλίου με ανώτερο μέρας τις 158,75 μονάδες και κατώτερο τις 155,75.

Υπάρχουν νικητές και ηττημένοι στο Μάρτιο μεταξύ των blue chip που δεν είναι αναγκαστικά οι ίδιοι για το τρίμηνο. Συνεπώς, μετοχές για να επιλέξουν οι κυνηγοί του momentum βρίσκονται, αλλά το ταμπλό περιλαμβάνει τίτλους και για εκείνους που επιλέγουν όσους έχουν μεγάλες απώλειες. Ακόμα και για αντιθετιστές (contrarians) βρίσκει κάποιος μετοχές στον 25άρη φέτος.  

Οι μετοχές του δείκτη των θεσμικών και η πλευρά από τη στατιστική τους εικόνα που βοηθά στον προσδιορισμό του momentum τους, έχει ως εξής αλφαβητικά.

Οι μεταβολές της

  • ΑΛΦΑ: στη βδομάδα +6,70%, τον Μάρτιο +24,84% και στο τρίμηνο -21,29%.
  • Της ΑΡΑΙΓ: στη βδομάδα +6,27%, τον Μάρτιο +26,87% και στο τρίμηνο +24,45%.
  • Της ΒΙΟ: στη βδομάδα +8,82%, τον Μάρτιο +9,71% και στο τρίμηνο -29,38%.
  • Της ΓΕΚΤΕΡΝΑ: στη βδομάδα +7,14%, τον Μάρτιο +30,95% και στο τρίμηνο +8,55%.
  • Της ΓΡΙΒ: στη βδομάδα +5,85%, τον Μάρτιο -2,90% και στο τρίμηνο 0,00%.
  • Της ΔΕΗ: στη βδομάδα +3,75%, τον Μάρτιο +0,32% και στο τρίμηνο -19,07%.
  • Της ΕΕΕ: στη βδομάδα -0,88%, τον Μάρτιο +7,76% και στο τρίμηνο -5,26%.
  • Της ΕΛΛΑΚΤΩΡ: στη βδομάδα -3,08%, τον Μάρτιο +9,48% και στο τρίμηνο -12,41%.
  • Των ΕΛΠΕ: στη βδομάδα -2,13%, τον Μάρτιο +3,33% και στο τρίμηνο -7,92%.
  • Της ΕΤΕ: στη βδομάδα +12,39%, τον Μάρτιο +25,00% και στο τρίμηνο -27,11%.
  • Της ΕΥΔΑΠ: στη βδομάδα +6,50%, τον Μάρτιο +1,65% και στο τρίμηνο -14,00%.
  • Της ΕΥΡΩΒ: στη βδομάδα -1,91%, τον Μάρτιο +37,63% και στο τρίμηνο -25,10%.
  • Της ΕΧΑΕ: στη βδομάδα +0,40%, τον Μάρτιο +9,96% και στο τρίμηνο -6,23%.
  • Της ΛΑΜΔΑ: στη βδομάδα +2,51%, τον Μάρτιο +11,88% και στο τρίμηνο +0,25%.
  • Της ΜΕΤΚ: στη βδομάδα -1,19%, τον Μάρτιο +0,15% και στο τρίμηνο -9,05%.
  • Της ΜΟΗ: στη βδομάδα +4,44%, τον Μάρτιο +1,72% και στο τρίμηνο -4,92%.
  • Της ΜΠΕΛΑ: στη βδομάδα -1,60%, τον Μάρτιο +6,25% και στο τρίμηνο +22,68%. 
  • Της ΜΥΤΙΛ: στη βδομάδα +5,12%, τον Μάρτιο +4,55% και στο τρίμηνο -5,99%.
  • Του ΟΛΠ: στη βδομάδα +2,70%, τον Μάρτιο -3,39% και στο τρίμηνο -20,03%.
  • Του ΟΠΑΠ: στη βδομάδα +1,78%, τον Μάρτιο +1,31% και στο τρίμηνο -23,70%.
  • Του ΟΤΕ: στη βδομάδα -0,26%, τον Μάρτιο +4,19% και στο τρίμηνο -13,96%.
  • Της ΠΕΙΡ: στη βδομάδα +21,08%, τον Μάρτιο +45,51% και στο τρίμηνο -18,35%.
  • Της ΤΕΝΕΡΓ: στη βδομάδα +10,00%, τον Μάρτιο +36,36% και στο τρίμηνο +15,85%.
  • Της ΤΙΤΚ: στη βδομάδα -3,35%, τον Μάρτιο +18,06% και στο τρίμηνο +7,27%.
  • Της ΦΦΓΚΡΠ: στη βδομάδα +3,03%, τον Μάρτιο +15,13% και στο τρίμηνο -0,17%.  

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ

Ακριβώς στο διαγραμματικό σταυροδρόμι των 565 με 575 μονάδων έχει κοντοσταθεί ο Γενικός Δείκτης, φανερά 'σκεπτικός' για την επιλογή του δρόμου που θα ακολουθήσει.

Να πάρει δηλαδή τον "ανηφορικό δρόμο" που οδηγεί στις 596 και μετά στις 630 μονάδες, ή να δεχτεί τη "κατηφορική ρύση", που σπρώχνει προς το 550 και μετά προς τα πρόσφατα χαμηλά των 536 μονάδων.

Όμως όσο ο χρόνος πιέζει και δεν έρχονται οι απαραίτητοι καταλύτες από το μέτωπο της Αξιολόγησης και με τα σύννεφα να πυκνώνουν στις Ευρωπαϊκές Αγορές, το ανοδικό σενάριο θα αρχίζει να φθίνει με αποτέλεσμα την εκδήλωση ενός ξαφνικού ποσοστιαίου κατεβάσματος επαναξιολόγησης της όλης πολιτικοοικονομικής κατάστασης.

Όσον αφορά δε τη μέχρι τώρα ανοδική κίνηση οι περισσότεροι ενεργοί επενδυτές περνάνε τη δικιά τους "Οδύσσεια" δίχως όμως να έχουν βρει την "Ιθάκη" του κέρδους καθώς - κακά τα ψέματα - εάν αφαιρέσεις την ισχυρή ανοδική κίνηση των Τραπεζών, όπου πολλοί δε συμμετείχαν καθώς δικαίως έχει χαθεί η εμπιστοσύνη μετά τα συνεχόμενά τους “roller coaster” των τελευταίων ετών, στους υπόλοιπους τίτλους πλην ελάχιστων εξαιρέσεων (ΑΡΑΙΓ, ΜΠΕΛΑ, ΦΦΓΚΡΠ, ΤΕΝΕΡΓ) η άνοδος έχει παρουσιαστεί αρκετά φειδωλή.

Μάλιστα πολλοί από αυτούς τους τίτλους έχουν σταματήσει με εμφανή σημάδια κόπωσης και φοβούμενοι τη συνέχεια σε τιμή Γενικού Δείκτη στις 530 μονάδες.

Πως άλλωστε να μη γίνεται κάτι τέτοιο, αφού οι κατά πλειοψηφία "εισαγόμενες" εντολές, όπως και ο καθημερινός τζίρος πραγματοποιείται κατά 70% στις Τραπεζικές μετοχές, με το μεγαλύτερο μέρος παικτών, ή θεσμικών, που ασχολείται με αυτές να χαρακτηρίζονται ως "scalpers", ή υψηλού ρίσκου Funds, καθώς για τους υπόλοιπους "σκεπτόμενους" επενδυτές το έδαφος παραμένει αρκετά "σαθρό", όχι μόνο γιατί παραμένουν σε capital controls αλλά και γιατί τα τελευταία στοιχεία δείχνουν συνέχεια στη σταδιακή μείωση του "οξυγόνου" τους που δεν είναι άλλο από τις καταθέσεις.

Ταυτόχρονα μεγάλη ανησυχία υπάρχει για μια πιθανή καθυστέρηση της Αξιολόγησης και τη μη καταβολή της προβλεπόμενης δόσης, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε νέα αφαίμαξη καταθέσεων από τους Δημόσιους Φορείς και μετατροπή τους σε έντοκα γραμμάτια προς καταβολή υποχρεώσεων (δόσεις - μισθοί -συντάξεις).

Σήμερα

Οι τιμές των Ασιατικών μετοχών κινήθηκαν ανοδικά σήμερα Δευτέρα 4/4 μετά από στέρεα στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας των ΗΠΑ που στήριξαν τη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη  ρίσκου, ενώ τα σχόλια από την πρόεδρο Janet Yellen της Federal Reserve την προηγούμενη εβδομάδα, κράτησαν το δολάριο των ΗΠΑ υπό έλεγχο.

Οι τιμές του πετρελαίου παρουσίασαν σημάδια κόπωσης μετά την ανάκαμψη του τελευταίου τριμήνου, επεκτείνοντας πτώση τους από την Παρασκευή μετά από παρατηρήσεις από έναν ισχυρό Σαουδική πρίγκιπα που εγείρουν αμφιβολίες σχετικά με την πιθανότητα υλοποίησης οποιαδήποτε συμφωνίας για πάγωμα της παραγωγής αργότερα αυτό το μήνα.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε αρχικά 0,7%, ενώ στην Ιαπωνία ο Nikkei ανέβηκε ως το +0,2% μετά την αρχική πτώση και στο δεύτερο μέρος υποχωρεί πάλι κατά -0,50%. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές στην ευρύτερη περιοχή της Κίνας είναι κλειστά για τις διακοπές.

Οι μετοχές των ΗΠΑ αυξήθηκαν την Παρασκευή, με τον S&P 500 κέρδισε 0,63% σε υψηλό τριμήνου, μετά τα καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. Οι μισθοδοσίες αυξήθηκαν κατά 215.000 το Μάρτιο, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες ενώ οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν, αναρρώνοντας από μια ολίσθηση το Φεβρουάριο.

Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 5,0% από το χαμηλό, σε βάθος οκτώ χρόνων του 4,9%, αν και αυτό οφειλόταν στο ότι περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν εργασία, ένα σημάδι της εμπιστοσύνης στην αγορά εργασίας.

Τα δεδομένα του Βιομηχανικού τομέα  από τις ΗΠΑ και την Κίνα χαλάρωσαν επίσης τις ανησυχίες για ύφεση στην παγκόσμια μεταποιητική δραστηριότητα.

Ωστόσο, η επιφυλακτική στάση που εκφράζεται από την πρόεδρος της Fed Janet Yellen την περασμένη εβδομάδα είχε απήχηση στους επενδυτές, περιορίζοντας τις προσδοκίες για βραχυπρόθεσμα αύξηση των επιτοκίων από την Fed.

Οι χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων ΗΠΑ υπονόμευσαν το δολάριο στην αγορά συναλλάγματος. Σήμερα το ευρώ διαμορφώθηκε στα 1,1397 δολάρια, όχι μακριά από το υψηλό 5 1/2 μηνών των 1,1438 που άγγιξε την Παρασκευή. Δεν έχει εμφανιστεί καμία αντίδραση μέχρι στιγμής για την νέα ​​ένταση ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της μετά από διαρροή που υποδηλώνει ότι το προσωπικό του ΔΝΤ μπορεί να απειλήσει να εγκαταλείψει το σχέδιο διάσωσης για να αναγκάσει την ΕΕ να προσφέρει περισσότερη ανακούφιση χρέους.

Το δολάριο ήταν επίσης πιο αδύναμο έναντι ενός αριθμού νομισμάτων σε αναδυόμενες αγορές.Έναντι του γεν, το δολάριο υποχώρησε αγοράζοντας 111,52 γεν, έχοντας πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα δύο εβδομάδων των 111,32 νωρίς τη Δευτέρα. Τα hedge funds αγοράζουν πίσω νομίσματα των αναδυόμενων οικονομιών που είχαν πωληθεί σε μεγάλο βαθμό από το περασμένο έτος.

Οι αγορές πετρελαίου χάνουν τη δυναμική τους μετά την ανάρρωσή τους από τα μέσα Φεβρουαρίου έως Μάρτιο, επειδή οι αμφιβολίες έχουν επιστρέψει γύρω από την ικανότητα των μεγάλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών να συμφωνήσουν ένα πάγωμα της παραγωγής όταν θα συναντηθούν στις 17 Απριλίου.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Η αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση της τελικής διαπραγμάτευσης για το ασφαλιστικό ξεκινά από σήμερα με την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα, με την προοπτική να κλείσει μέχρι τα μέσα του μήνα. Με δήλωσή του στη «Ν», ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος εκφράζει την εκτίμηση ότι «είναι βέβαιο πως η διαπραγμάτευση θα ολοκληρωθεί με επιτυχία πριν από την επόμενη συνεδρίαση του Εurogroup, διότι τα σημεία τριβής μεταξύ των δύο πλευρών αφορούν κυρίως σε εσφαλμένη υπαγωγή, από μέρους των θεσμών, διαφόρων στοιχείων της δαπάνης της προνοιακής πολιτικής στο ύψος της συνταξιοδοτικής δαπάνης σε σχέση με το ΑΕΠ.

Με τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αναμένεται να συναντηθεί την Τρίτη η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, στον απόηχο των αποκαλύψεων των WikiLeaks. Η συνάντηση των δύο γυναικών θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο και αναμένεται να εστιάσει στις πρόσφατες αποκαλύψεις σχετικά με τους διαλόγους Τόμσεν - Βελκουλέσκου.

«Ουδέν σχόλιο» είναι η απάντηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείομετά τις αποκαλύψεις των WikiLeaks για τους διαλόγους Τόμσεν – Βελκουλέσκου. Όπως επισημαίνεται σε γραπτή του ανακοίνωση, πάγια θέση τουΔΝΤ, η οποία έχει διατυπωθεί δημοσίως, είναι η ανάγκη εξεύρεσης μίας βιώσιμης λύσης για τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Μίας λύσης, συνεχίζει το ΔΝΤ, «η οποία θα επαναφέρει τη χώρα στον δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης και η οποία θα υποστηρίζεται από ένα σύνολο αξιόπιστων μεταρρυθμίσεων που είναι συμβατές με την ελάφρυνση του χρέους, εκ μέρους των Ευρωπαίων εταίρων».

Η δημοσίευση της συνομιλίας των εκπροσώπων του ΔΝΤ για την Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του γερμανόφωνου Τύπου, ο οποίος εστιάζει στη δυσπιστία του Ταμείου όχι μόνο έναντι της Αθήνας, αλλά και έναντι των ευρωπαϊκών θεσμών.

«Από τη διαρροή του διαλόγου των εκπροσώπων του ΔΝΤ προκύπτει ότι το Ταμείο παρατηρεί με δυσπιστία τις προόδους της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης», γράφει το γερμανικό περιοδικό Focus στην διαδικτυακή του έκδοση και προσθέτει: «Οι αποκαλύψεις προκαλούν αναστάτωση στην Αθήνα, ενώ την ίδια στιγμή ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απειλεί με συνέπειες.

Για ένα εφιαλτικό δεύτερο εξάμηνο θα πρέπει να προετοιμάζονται οι φορολογούμενοι, καθώς στο διάστημα Ιουλίου - Δεκεμβρίου οι φόροι θα είναι κατά τουλάχιστον 7-8 δισ. ευρώ περισσότεροι συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο ξεπερνώντας ακόμη και τα 27 δισ. ευρώ ή τα 4,5 δισ. ευρώ ανά μήνα.

Με την καθυστέρηση στην έναρξη της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, με τη μετάθεση για το δεύτερο εξάμηνο της είσπραξης του ΕΝΦΙΑ του 2016 -ο οποίος μάλιστα δεν αποκλείεται να είναι «φουσκωμένος» σε σχέση με αυτόν του 2015 παρά τη μείωση των αντικειμενικών αξιών- αλλά και με την επιβολή νέων φορολογικών μέτρων, τα περισσότερα βάρη μετατίθενται για μετά τον Ιούλιο, περίοδο κατά την οποία υποτίθεται ότι η οικονομία θα επέστρεφε στον δρόμο της ανάπτυξης.

Το θέμα ήταν γνωστό σε όλους από το 2009, τονίζει ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος,  αποκρούοντας τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του για την ύπαρξη έκθεσης του ΔΝΤ το 2009 που προέβλεπε ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος θα ανέλθει στο 800% του ΑΕΠ έως το 2060 εξαιτίας του ασφαλιστικού. Σε ομιλία του ο κ. Προβόπουλος ανέφερε ότι ζήτησε από τα στελέχη του ΔΝΤ να μην δημοσιευτεί η σχετική έκθεση, αναφορά που έδωσε αφορμή για αιτιάσεις περί απόκρυψης της έκθεσης.

Την εκτίμηση ότι οι επενδυτές επιζητούν την ασφάλεια δικαίου και σταθερό οικονομικό περιβάλλον, εξέφρασε ο πρόεδρος τουΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας, καλώντας την κυβέρνηση να διασφαλίσει αυτούς τους δύο παράγοντες. Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», επισήμανε ότι «η χώρα διανύει μια περίοδο με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και αυτή η σταθερότητα δεν είναι δεδομένη».

Με άρθρο του, υπό τον τίτλο «Το ΔΝΤ συνωμοτεί για νέο πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα. Ο νεοφιλελευθερισμός δεν δίνει δεκάρα, Μέρος ΙΙ», με αφορμή τις αποκαλυπτικές διαρροές του Wikileaks για την προθέσεις του ΔΝΤ, ο δημοσιογράφος Πολ Μέισον κατηγορεί το Ταμείο ότι συνωμοτεί να χτυπήσει με το δόγμα του σοκ όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη. Μιλά για «νεοφιλελεύθερες φαντασιώσεις» του Ταμείου και τονίζει ότι «το ΔΝΤ πιάστηκε επ' αυτοφώρω να συνωμοτεί προκειμένου να ενορχηστρώσει ένα πιστωτικό γεγονός το οποίο φέρνει την Ελλάδα στο χείλος της χρεοκοπίας, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα το βρετανικό δημοψήφισμα για την έξοδο από την ΕΕ».

Το σχέδιο για μόνιμη και οριστική λύση στο ζήτημα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης όπως αυτό εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της πιστώτριας τράπεζας παρουσίασε στους εκπροσώπους των εργαζομένων ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, με την υιοθέτηση του σχεδίου αυτού ανοίγει ο δρόμος για την αποπληρωμή των τευτλοπαραγωγών και τη διαμόρφωση ενός πλαισίου για μόνιμη και οριστική λύση, που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των τευτλοπαραγωγών, των εργαζομένων και της εταιρείας.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Προειδοποίηση ότι η Πορτογαλία μπορεί να χρειαστεί περισσότερες δημοσιονομικές περικοπές απευθύνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καθώς όπως διαπιστώνει είναι απίθανο να επιτύχει τους στόχους για την οικονομική ανάπτυξη και τη μείωση του ελλείμματος που έχει υποσχεθεί για φέτος στις Βρυξέλλες. Το ΔΝΤ αναφέρει σε έκθεσή του μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε τον Φεβρουάριο στη Λισαβόνα πως, «αν δεν υπάρξουν πρόσθετα μέτρα», αναμένει ότι το έλλειμμα θα φτάσει στο 2,9% του ΑΕΠ, σημαντικά πάνω από τον κυβερνητικό στόχο του 2,2%.

Υπό εξέταση φέρεται να βρίσκεται η αγορά του γάλακτος από την Coca Cola HBC, μετά και τις ιδιαίτερα θετικές επιδόσεις που κατέγραψε το εγχείρημα της The Coca-Cola Company, η οποία μέσω του σήματος Fairlife εισήλθε στη συγκεκριμένη κατηγορία κερδίζοντας το στοίχημα με τους Αμερικανούς καταναλωτές. Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις των στελεχών της αμερικανικής εταιρείας στο πρακτορείο Bloomberg, αναφορικά με την πορεία του πρώτου χρόνου λανσαρίσματος της premium σειράς γάλακτος Fairlife στις ΗΠΑ, αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι το επόμενο βήμα αναπόφευκτα θα αφορά μια αντίστοιχη κίνηση για την ευρωπαϊκή αγορά, μέσω της Coca Cola HBC.

Στο 5% από 4,9% προηγουμένως, αυξήθηκε τον Μάρτιο το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας της χώρας. Κατά τον ίδιο μήνα, δημιουργήθηκαν 215.000 νέες θέσεις εργασίας, αν και οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν τη δημιουργία μόλις 203.000.

Σε αρνητικό έδαφος διολίσθησε η κερδοφορία της BlackBerry, καθώς για το δ’ τρίμηνο του 2015, εμφάνισε ζημιές 238 εκατ. δολαρίων έναντι κερδών 28 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Τα έσοδα παράλληλα, υποχώρησαν κατά 30% στα 464 εκατ. δολάρια. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι τα έσοδα θα ανέρχονταν στα 787 εκατ. δολάρια. Για το 2016, η εταιρεία εκτιμά αύξηση της δραστηριότητά της κατά 30% και σημαντική βελτίωση των ταμειακών ροών. 

Tην πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της πολωνικής BPH Core Bank στην Alior Bank ανακοίνωσε η General Εlectric, περικόπτοντας περαιτέρω την έκθεσή της στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Το αντίτιμο της συμφωνίας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες, ανήλθε στα 2,1 δισ. ευρώ. Τις προηγούμενες ημέρες, η General Electric ανακοίνωσε και την πώληση της GE Asset Management, αποκομίζοντας όφελος 485 εκατ. ευρώ.

Την πρόθεσή της να βάλει «λουκέτο» σε 450 υποκαταστήματά της γνωστοποίησε η Banco Santander SA. Στόχος της ισπανικής τράπεζας αποτελεί η τόνωση της κερδοφορίας και η ταυτόχρονη αναβάθμιση της ψηφιακής τραπεζικής. Σημειώνεται ότι η Banco Santander διαθέτει 3.467 υποκαταστήματα σ’ όλη την Ισπανία και οι περικοπές αφορούν το 13% του συνολικού της δικτύου.

Οριακή βελτίωση εμφάνισε τον Μάρτιο η μεταποίηση στην Ευρωζώνη, καθώς ο δείκτης PMI της Markit ενισχύθηκε στις 51,6 μονάδες έναντι 51,2 μονάδων τον Φεβρουάριο. Η μεγαλύτερη άνοδος, μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, σημειώθηκε στην Ιρλανδία (54,9), στην Ολλανδία (53,6) και στηνΙταλία (53,5%). Στη Γαλλία, ο μεταποιητικός δείκτης διολίσθησε σε χαμηλό επτά μηνών (49,6), ενώ στη Γερμανία ενισχύθηκε στις 50,7 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα