Στ. Πιτσιόρλας: Οι επενδυτές ζητούν ασφάλεια δικαίου και σταθερό οικονομικό περιβάλλον

Σάββατο, 02 Απριλίου 2016 16:12
UPD:16:13
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας.

Την εκτίμηση ότι οι επενδυτές επιζητούν την ασφάλεια δικαίου και σταθερό οικονομικό περιβάλλον, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας, καλώντας την κυβέρνηση να διασφαλίσει αυτούς τους δύο παράγοντες.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», επισήμανε ότι «η χώρα διανύει μια περίοδο με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και αυτή η σταθερότητα δεν είναι δεδομένη».

Ως εκ τούτου, κάλεσε «την κυβέρνηση να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε, τουλάχιστον όσο εξαρτάται από μη εξωγενείς παράγοντες, να διασφαλιστεί το περιβάλλον σταθερότητας που αποτελεί προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων».

Όσον αφορά την πορεία υλοποίησης του προγράμματος, διατύπωσε την ικανοποίησή του, εκτιμώντας ότι «θα είμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη των πολιτικών και οικονομικών στόχων».

Σχετικά με την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, διαβεβαίωσε ότι «είμαστε σε διαρκή επαφή με την SOCAR και μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι τους απασχολεί το ενδεχόμενο υπαναχώρησης τους από τον διαγωνισμό. Απεναντίας, συνέχισε, διαπιστώνουμε το αμείωτο ενδιαφέρον και την προσπάθεια τους να ανταποκριθούν στους όρους που τους έχουν τεθεί σχετικά με την πώληση μετοχικού μεριδίου σε τρίτη εταιρεία.

Αναφορά έκανε και στην ιδιωτικοποίηση του Αστέρα Βουλιαγμένης, σημειώνοντας ότι το ΤΑΙΠΕΔ σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα και τους επενδυτές εκεί επεξεργάζεται το νέο ΕΣΧΑΔΑ στη βάση των παρατηρήσεων του ΣτΕ και τη νέα περιβαλλοντική μελέτη που το υποστηρίζει. Παράλληλα, εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι «το αποτέλεσμα είναι πολύ θετικό και αυτό διαπιστώθηκε και κατά τη φάση της δημόσιας διαβούλευσης που πρόσφατα ολοκληρώθηκε».

Ο κ. Πιτσιόρλας, στη συνέχεια, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την άμεση ολοκλήρωση της επαναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης για το Ελληνικό, τονίζοντας ότι συζητούνται συγκεκριμένα προβλήματα και αναζητούνται συγκεκριμένες λύσεις. Πρόσθεσε δε, ότι είναι πια κοινή συνείδηση ότι η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο και ότι η διαιώνιση της σημερινής κατάστασης είναι το χειρότερο σενάριο.

Καταλήγοντας, αναφέρθηκε στους διαγωνισμούς των ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ, διευκρινίζοντας ότι η αλλαγή των χρονοδιαγραμμάτων αντανακλά το γεγονός ότι «οι επενδυτές που σταθερά είναι προσηλωμένοι στην διαγωνιστική διαδικασία ζητούν να έχουν γνώση των οριστικών αποφάσεων για θέματα που επηρεάζουν τα επιχειρηματικά μας σχέδια».

«Η ανάπτυξη των λιμανιών Πειραιά – Θεσσαλονίκης σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των σιδηροδρομικών μεταφορών και τη δημιουργία των δύο μεγάλων εμπορευματικών κέντρων θα δώσουν τεράστια ώθηση στην ελληνική οικονομία», κατέληξε ο κ. Πιτσιόρλας. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα