Η δημοσίευση της συνομιλίας των εκπροσώπων του ΔΝΤ για την Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του γερμανόφωνου Τύπου, ο οποίος εστιάζει στη δυσπιστία του Ταμείου όχι μόνο έναντι της Αθήνας, αλλά και έναντι των ευρωπαϊκών θεσμών.
«Από τη διαρροή του διαλόγου των εκπροσώπων του ΔΝΤ προκύπτει ότι το Ταμείο παρατηρεί με δυσπιστία τις προόδους της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης», γράφει το γερμανικό περιοδικό Focus στην διαδικτυακή του έκδοση και προσθέτει: «Οι αποκαλύψεις προκαλούν αναστάτωση στην Αθήνα, ενώ την ίδια στιγμή ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απειλεί με συνέπειες.
Το πρωτόκολλο των συνομιλιών, του οποίο η αυθεντικότητα δεν έχει επιβεβαιωθεί, μεταξύ του διευθυντή ευρωπαϊκών υποθέσεων του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, την επικεφαλής της αποστολής Ντέλια Βελκουλέσκου και την υπεύθυνη της τεχνικής ομάδας του Ταμείου Ίβα Πέτροβα, δείχνει με τον πλέον σαφή τρόπο πόσο δύσπιστο είναι το ΔΝΤ, τόσο απέναντι στην ΕΕ, όσο και απέναντι στην Ελλάδα. Ο Πολ Τόμσεν διαμαρτύρεται μάλιστα ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα καθυστερούν και ότι οι οικονομικές προβλέψεις ΔΝΤ και ΕΕ αποκλίνουν».
H συνομιλία αποκαλύπτει την στρατηγική του ΔΝΤ
Είναι άγνωστο ποιος συνέταξε το πρωτόκολλο των συνομιλιών και πως αυτό διέρρευσε στην πλατφόρμα WikiLeaks, επισημαίνει η ιστοσελίδα Zeit Online: «Από την δημοσιευμένη συνομιλία προκύπτει μόνο ότι στην αποστολή της εμπλέκονται δύο ισπανικές ηλεκτρονικές διευθύνσεις. Επίσης άγνωστο είναι αν πρόκειται για εσωτερικό έγγραφο του Ταμείου ή αν είναι προϊόν υποκλοπής. Από την πλευρά της πάντως η WikiLeaks διαβεβαιώνει ότι έχει ελεγχθεί η αυθεντικότητα του πρωτοκόλλου.
Από την καταγραφή της συνομιλίας γίνεται σαφής: α) η στρατηγική του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις και β) η δυσπιστία των μελών του έναντι στις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαίων δανειστών».
Δεν εμπιστεύονται τους ευρωπαϊκούς θεσμούς
Οι άνθρωποι της WikiLeaks φέρνουν ξανά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, σχολιάζει η αυστριακή εφημερίδα Die Presse: «Στην τηλεφωνική υποκλοπή οι εκπρόσωπο του ΔΝΤ λένε ότι γνωρίζουμε ότι δεν κάνουν ότι τους πούμε και συμφωνούν σε κάτι και την επομένη αλλάζουν γνώμη.
Ε, βέβαια, σκέπτεται ο προκατειλημμένος αναγνώστης, έτσι είναι οι Έλληνες. Όμως προσοχή! Οι εκπρόσωποι του Ταμείου εννοούν τους ευρωπαίους εταίρους. Θα μπορούσαμε από την πλευρά μας να συμπληρώσουμε ότι στις ευρωπαϊκές χώρες, όλα μπορούν να αλλάξουν από τη στιγμή που οι πολιτικοί άγονται και φέρονται από δημοσκοπήσεις. Η κριτική από έξω ανοίγει συνήθως τα μάτια. Πώς βιώνουμε σήμερα την αλλαγή στάσης μας στην προσφυγική κρίση; Οι φράχτες στα σύνορα γίνονται ολοένα και ψηλότεροι.
Όμως η εμπιστοσύνη ότι η Ευρώπη θα βρει από κοινού λύσεις για τα προβλήματά της φθίνει μέρα με τη μέρα. Το μόνο θετικό είναι πάντως ότι η επόμενη πράξη του ελληνικού δράματος αναβάλλεται για μερικούς μήνες. Διότι αυτό το μάθημα το έχει μάθει το ΔΝΤ. Οι αποφάσεις στην ΕΕ λαμβάνονται όταν τα ελληνικά ταμεία αδειάσουν. Πάντως προς το παρόν πρέπει να βάλλουμε τα δυνατά μας έτσι ώστε οι Βρετανοί να μην εγκαταλείψουν το ευρωπαϊκό καράβι».